Nøtter er kaloririke produkter, men til gjengjeld inneholder de sunt fett og viktige næringsstoffer. Og velger du de riktige nøttene kan de også forbrenne fett

All mat inneholder kalorier (næring) i en eller annen form, og de tre hovedformene for energi finner vi i form av karbohydrater, fett og proteiner. Kroppen bruker noe energi for å fordøye disse kaloriene, og mengden energi som går med vil variere ut fra matvarene du inntar.

Begrepet negative kalorier refererer gjerne til mat som visstnok krever mer energi å fordøye enn energien de inneholder. Hvis disse matvarene finnes, vil du i teorien miste vekt etterhvert som du spiser de.

 

Mat med negative kalorier

Typiske matvarer som trekkes frem som produkter med negative kalorier er ulike frukter og grønnsaker med høyt vanninnhold. Her er noen konkrete eksempler:

  • Selleri: 14 kcal per 100g, 95% vann
  • Gulrot: 36 kcal per 100g, 89% vann
  • Isbergsalat: 12 kcal per 100g, 96% vann
  • Brokkoli: 28 kcal per 100g, 90% vann
  • Grapefruit: 34 kcal per 100g, 89% vann
  • Tomat: 18 kcal per 100g, 94% vann
  • Agurk: 10 kcal per 100g, 96% vann
  • Vannmelon: 35 kcal per 100g, 90% vann
  • Epler: 50 kcal per 100g, 86% vann

Andre lignende frukter og grønnsaker som sitron, kål, squash og ulike bær, regnes også som matvarer med negative kalorier. Ettersom alle disse matvarene inneholder energi, er spørsmålet om kroppen bruker mer energi på å forbrenne de enn de den får tilført gjennom de samme matvarene.

 

Nøtter som forbrenner fett

En helt fersk studie har kommet frem til at valnøtter og mandler som inntas sammen, gjør til at du kan redusere betydelig mengder kroppsfett. I tillegg kan det ha en antiinflammatorisk effekt og være bra for blodsammensetnigen.

 

Dette gjorde de

Forskerne rekrutterte 61 overvektige menn og kvinner og fikk samtlige til å spise 15 gram valnøtter og 15 gram mandler hver dag i 8 uker. En del av deltakerne falt ut av undersøkelsen av ulike årsaker, men 48 av deltakerne fullførte.

 

Dette fant de

Deltakerne reduserte midjemålet og fettprosenten, mens «effekt størrelsen» økte betydelig. («Effekt størrelsen» er et statistisk verktøy som tillater forskerne å beskrive resultatene mer nøyaktig enn å bare sei at noe virker eller ikke. Isteden vil effekt størrelse besvare det viktigste spørsmålet: Hvor bra fungerer det i flere ulike sammenhenger?).

Deltakerne målte også 30% høyere nivå av adiponektin, et proteinhormon som produseres i fettvev. Adiponektin fungerer som et signalmolekyl som finnes i blodet og er involvert i reguleringen av glukosenivåene, samt nedbrytningen av fettsyrer i leveren.

Det ble også målt lipocalin 2 nivåer som var omlag 18% høyere. Lipocalin 2 er et akutt stresshormon som er involvert i inflammasjon. Et høyere nivå er positivt for å redusere risikoen for inflammasjon.

Deltakerne viste også en mye bedre sammensetning er fettsyre-profilen. Nivået av mettede fettsyrer var redusert, mens nivået av flerumettede fettsyrer (PUFAs) økte- spesielt prosentandelen av de gode omega-3 fettsyrene DHA og EPA.

mandler og valnøtter sunt
En kombinasjon av valnøtter og mandler har en svært positiv påvirkning på helsen din.

 

Dette kan du gjøre

Som nevnt, all mat inneholder kalorier. Hvor mye kalorier de inneholder varierer ut fra hvilke næringsstoffer de består av. Nøtter inneholder mye fett og er svært kaloririke, men kaloriinnholdet på etikken snakker ikke alltid sant. Selv om det ikke finnes ekte «negative kalorier», så er det godt kjent at enkelt matvarer krever mer energi å fordøye enn andre, og noen matvarer klarer ikke kroppen å fordøye skikkelig.

En håndfull nøtter, ca. 30 gram, inneholder alt fra 150-200 kalorier, men dette tallet betyr ikke alt. Mandler og andre nøtter er vanskelig å fordøye, og kroppen vil ikke klare å absorbere alle kaloriene. Dette vet vi med sikkerhet ettersom noe av fettet fra nøttene går rett i avføringen isteden for i blodstrømmen (hvor det ellers skulle blitt brukt til energi eller fettlagring).

nøtter sunt
De aller fleste nøtter inneholder sunne og viktige næringsstoffer, men om du holder deg til den riktige kombinasjonen kan du oppnå større positive effekt!

Men en del av nøttene blir fordøyd og absorbert, og dietten som mikset valnøtter og mandler, hadde en klar positiv påvirkning på den kjemiske sammensetningen i kroppen og på fettprosenten. Som nevnt så økte mengden av det fettforbrennende hormonet adiponectin, og det samme gjorde nivået av antiinflammatorisk proteiner. I tillegg ble den kjemiske sammensetningen i blodet forbedret, og det samme ble insulin sensitiviteten. Kombinasjonen av disse faktorene førte til sunnere og slankere kropper.

For å forsøke og gjenskape de positive egenskapene du kan oppnå ved å spise valnøtter og mandler, bør du innta 30 gram av disse daglig. Dette fordeles på ca. 10 mandler og 5 valnøtter. Men spis de rå, og ikke ristet med sukker, dynket i yoghurt eller annen søtning.

 

Kilde
Luoma, TC. Tip: A true negative calorie snack. T-Nation.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Oppskrifter

Sunne og gode desserter med MYE proteiner!

Ingenting er så godt som en velsmakende dessert, og når den…
Dato: Mai 06, 2021
Ernæring

Fleksibelt kosthold – If It Fits Your Macros

Dietten, eller kostholdet, som kalles for «If It Fits Your Macros»…
Dato: Mai 03, 2021
Ernæring

Enkle triks for vektreduksjon!

Glem å telle kalorier, slutt å bruke tiden på å veie…
Dato: Apr 30, 2021
Ernæring

Guide: Slik påvirker alkohol deg på lavkarbo-/keto diett

Et strengt lavkarbo kosthold eller en ketonisk diett, har ikke mye…
Dato: Apr 29, 2021
Helse og livsstil

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Helse og livsstil

Slik holder du huden sunn og vakker året rundt!

"Overflaten på huden gjenspeiler det som skjer på innsiden"! Det er…
Dato: Apr 26, 2021
Ernæring

Karbohydrater før leggetid – bra eller dårlig?

Du har kanskje hørt at det ikke er bra å spise…
Dato: Apr 23, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Oppskrifter

Sunne desserter som bygger muskler!

Finnes det noe bedre enn en god dessert? Og hva om…
Dato: Apr 15, 2021
Sponset

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Ernæring

Proteinopptak: Hva skjer med proteinet vi spiser?

I like stor grad som ønsket om å bygge muskler, ønsker…
Dato: Apr 08, 2021
Ernæring

5 myter om mat som du må slutte å tro på

All mat vi får i oss inneholder energi, men hva det…
Dato: Apr 08, 2021
Ernæring

Så mye bør du spise til frokost!

Frokosten er kanskje dagens viktigste måltid, noe vi har skrevet om…
Dato: Apr 06, 2021
Ernæring

Unngå overspising med dette trikset

Hender det ofte at du spiser mye mer av godteskålen eller potetgullet…
Dato: Mar 29, 2021
Sponset

Slik holder du huden sunn og vakker året rundt!

"Overflaten på huden gjenspeiler det som skjer på innsiden"! Det er…
Dato: Apr 26, 2021
Ernæring

6 grunner til at du bør elske mango!

Visste du at mango er en av verdens mest populære frukter?…
Dato: Mar 26, 2021
Oppskrifter

Sunne og smakfulle proteinvafler!

Vår, sommer, 17.mai! Hva passer bedre enn sunne og smakfulle vafler…
Dato: Mar 25, 2021