Mye bra kan sies om ketodietten, men ikke dersom målet ditt er å bygge muskler. Her er 4 grunner til at ketose faktisk hindrer fremgangen din.

Ketodietten er en av de mest kjente lavkarbodiettene, og har høstet mye skryt for sin effektive virkning på vektreduksjon. Likevel, vektreduskjon og muskelvekst er to helt forskjellige ting, og det kreves ulike dietter for å kunne oppnå de to målene. For muskelvekst er ketodietten noe du bør styre unna. Det er mulig å bygge noe muskler hvis du likevel spiser mye proteiner, men det er minimalt sammenlignet med dersom du spiste mer optimalisert for ren muskelvekst. I tillegg til at ketodietten inneholder lite proteiner som faktisk er byggesteinene til musklene, så bidrar dietten til å hemme en del av prosessene som er nødvendig for at muskelvekst skal finne sted.

Her er forklarer vi hvordan:

1.Keto senker IGF-1 nivåene

IGF-1 er det mest anabole (muskelbyggende) hormonet i kroppen. Jo mer du har, desto mer vil cellene (inkludert muskelcellene) vokse. Leveren produsere IGF-1 som transporteres rundt i kroppen.

Leveren trenger insulin og veksthormoner for å produsere IGF-1. Ved ketodietten vil insulin produksjonen være veldig lav, som igjen betyr at IGF-1 nivået vil lide. Dette er årsaken til at ketodietten har blitt regnet som en måte å bremse utviklingen av kreftceller, men det er også den samme årsaken til at muskler ikke vil vokse like raskt.

keto muskelvekst
Ketodietten egner seg bedre til vektreduksjon enn til muskelvekst.

2.Keto påvirker mTOR

mTOR er et enzym som setter fart på utvikling av cellevekst og celleutvikling- inkludert muskelcellene. mTor i musklene aktiveres delvis av vekttrening, men det blir enda mer potent når det har tilgang på aminosyrer og karbohydrater, eller enda mer presist, insulin. Hvis insulin nivået ditt er lavt, vil mTOR aktiveringen være lav. Av samme årsak er ketodietten lite forenelig med muskelvekst.

For å spille «djevelens advokat» og å gi deg «valget» mellom to goder, så kan vi også legge til at dette er den samme årsaken til at ketodietten også har vist seg å kunne ha en bremsende effekt på alderdom.

ketodietten trening
Ketodietten inneholder for lite karbohydrater til at du vil klare å opprettholde normale nivåer av veksthormonet IGF-1 og enzymet mTOR.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

3.Keto er et problem for muskelkontraksjon

Ketoner er ikke like effektive som glukose for veldig intensive kontraksjoner slik som finner sted under vekttrening. Ketoner er bedre enn fettsyrer, men ikke så bra som glukose. Av samme grunn kan ketodietten bidra til å redusere prestasjonen din.

En måte å opprettholde styrken på under en ketodiett, er å løfte svært raske sett som utelukkende henter energi fra fosfatlagrene (ATP) dine. Disse settene bør ikke vare lengre enn 10-12 sekunder.

 

4.Kortisol

For svært mange vil en ketodiett føre til forhøyede nivåer av kortisol, og som vektløfter er høye kortisol nivåer noe av det siste du ønsker. Høye nivåer av kortisol over tid er faktisk svær ugunstig. Her ser du hvorfor:

  • Kortisol fremskynder muskelnedbrytningen. Mengden muskler du bygger, er differansen mellom muskelnedbrytning og muskelproteinsyntesen (prosessen der nye muskler blir til). Dersom du øker muskelnedbrytningen vil det være mye vanskeligere å bygge muskler.
  • Kortisol kan øke mengden myostatin. Myostatin er et myokin (muskelprotein) som hemmer muskelveksten. Ho mer du har av dette, desto mindre muskler vil kroppen tillate deg å bygge. Hvis du overproduserer kortisol og har kronisk høye nivåer, vil myostatin nivåene øke, og dermed redusere muskelveksten.
  • Kortisol kan også reduserer immunforsvaret. Dersom kortisol nivåene forblir høy over en lang periode, vil immunforsvaret svekkes. Ettersom muskelskader repareres av immunforsvaret, og har styrketrening krever at musklene først brytes ned før de igjen bygges opp større og sterkere, så vil du redusert immunforsvar føre til mindre muskelvekst.
  • Kortisol reduserer også næringsopptaket til musklene. Dersom mindre proteiner entrer musklene, vil du ha mindre tilgjengelige byggesteiner til å bygge nye muskler.

Du trenger ikke enorme mengder karbohydrater for å opprettholde muskelveksten. Du kan godt spise et kosthold basert på fett og proteiner store deler av dagen, men innta karbohydrater før og under trening for å opprettholde nivåene av IGF-1 og mTOR, og for å sørge for at tilstrekkelig med aminosyrer entrer musklene og dermed kan bidra til muskelvekst.

 

Kilde
T-Nation.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

Kalorier i frukt vs 100g sjokolade

Hvor mye kan du kose deg med frukt i forhold til…
Dato: Sep 28, 2020
Ernæring

Hvordan fordele kalorier mellom måltider?

Er du en av dem som stadig prøver å gå ned…
Dato: Sep 24, 2020
Oppskrifter

Sunne sjokoladecookies med kun 3 ingredienser

Sjokolade er kanskje en matvaren de flest liker og setter pris…
Dato: Sep 23, 2020
Ernæring

Boost energinivået ditt med B12

Vitamin B12 er et vitamin som er viktig for flere deler…
Dato: Sep 17, 2020
Oppskrifter

Sunn og digg energibar

Hva er vel bedre enn en energibar med smak av kakao…
Dato: Sep 16, 2020
Ernæring

Kaffe er skadelig for helsen, eller?

Kaffe er en beryktet synder, og mange vil påstå at det…
Dato: Sep 11, 2020
Ernæring

Spis deg sterk med supermat

Muskler bygges gjennom styrketrening, og for å danne nye muskler er…
Dato: Sep 10, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Rask guide til proteinpulver, måltidserstattere og weight gainers!

Enten du allerede benytter deg av en av de tre produktene,…
Dato: Sep 08, 2020
Ernæring

Få bedre utholdenhet med sjokolade

At trening gir bedre utholdenhet er vel ganske innlysende for de…
Dato: Sep 08, 2020
Oppskrifter

Sunt proteinbrød med gulrot

Er du av typen som ikke klarer å legge fra deg…
Dato: Sep 01, 2020
Ernæring

Dette viste du kanskje ikke om alkohol!

Sommeren er på hell og du har kanskje tatt deg et…
Dato: Sep 01, 2020
Oppskrifter

Den ultimate oppskriften som fungerer til frokost, lunch OG middag

Internett florerer av oppskrifter på ting du kan ha enten til…
Dato: Aug 25, 2020
Oppskrifter

Superenkel og sunn potetchips

Nyt potetgull og guacamole med denne herlige oppskriften! Sunn og enkel…
Dato: Aug 14, 2020
Ernæring

En guide til vektreduksjon- Gå ned i vekt uten å miste muskelmasse!

Har du et ønske om å gå ned i vekt uten…
Dato: Aug 13, 2020
Ernæring

Plantebaserte proteiner vs. kjøtt – hva er best?

Det dukker stadig opp plantebaserte alternativer til tradisjonelle kjøttretter. Men er…
Dato: Aug 13, 2020
Ernæring

3 måter å spise sunn sjokolade på!

Selv om sjokolade regnes som søtsaker og godteri bant de fleste…
Dato: Jul 29, 2020