Mye bra kan sies om ketodietten, men ikke dersom målet ditt er å bygge muskler. Her er 4 grunner til at ketose faktisk hindrer fremgangen din.

Ketodietten er en av de mest kjente lavkarbodiettene, og har høstet mye skryt for sin effektive virkning på vektreduksjon. Likevel, vektreduskjon og muskelvekst er to helt forskjellige ting, og det kreves ulike dietter for å kunne oppnå de to målene. For muskelvekst er ketodietten noe du bør styre unna. Det er mulig å bygge noe muskler hvis du likevel spiser mye proteiner, men det er minimalt sammenlignet med dersom du spiste mer optimalisert for ren muskelvekst. I tillegg til at ketodietten inneholder lite proteiner som faktisk er byggesteinene til musklene, så bidrar dietten til å hemme en del av prosessene som er nødvendig for at muskelvekst skal finne sted.

Her er forklarer vi hvordan:

1.Keto senker IGF-1 nivåene

IGF-1 er det mest anabole (muskelbyggende) hormonet i kroppen. Jo mer du har, desto mer vil cellene (inkludert muskelcellene) vokse. Leveren produsere IGF-1 som transporteres rundt i kroppen.

Leveren trenger insulin og veksthormoner for å produsere IGF-1. Ved ketodietten vil insulin produksjonen være veldig lav, som igjen betyr at IGF-1 nivået vil lide. Dette er årsaken til at ketodietten har blitt regnet som en måte å bremse utviklingen av kreftceller, men det er også den samme årsaken til at muskler ikke vil vokse like raskt.

keto muskelvekst
Ketodietten egner seg bedre til vektreduksjon enn til muskelvekst.

2.Keto påvirker mTOR

mTOR er et enzym som setter fart på utvikling av cellevekst og celleutvikling- inkludert muskelcellene. mTor i musklene aktiveres delvis av vekttrening, men det blir enda mer potent når det har tilgang på aminosyrer og karbohydrater, eller enda mer presist, insulin. Hvis insulin nivået ditt er lavt, vil mTOR aktiveringen være lav. Av samme årsak er ketodietten lite forenelig med muskelvekst.

For å spille «djevelens advokat» og å gi deg «valget» mellom to goder, så kan vi også legge til at dette er den samme årsaken til at ketodietten også har vist seg å kunne ha en bremsende effekt på alderdom.

ketodietten trening
Ketodietten inneholder for lite karbohydrater til at du vil klare å opprettholde normale nivåer av veksthormonet IGF-1 og enzymet mTOR.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

3.Keto er et problem for muskelkontraksjon

Ketoner er ikke like effektive som glukose for veldig intensive kontraksjoner slik som finner sted under vekttrening. Ketoner er bedre enn fettsyrer, men ikke så bra som glukose. Av samme grunn kan ketodietten bidra til å redusere prestasjonen din.

En måte å opprettholde styrken på under en ketodiett, er å løfte svært raske sett som utelukkende henter energi fra fosfatlagrene (ATP) dine. Disse settene bør ikke vare lengre enn 10-12 sekunder.

 

4.Kortisol

For svært mange vil en ketodiett føre til forhøyede nivåer av kortisol, og som vektløfter er høye kortisol nivåer noe av det siste du ønsker. Høye nivåer av kortisol over tid er faktisk svær ugunstig. Her ser du hvorfor:

  • Kortisol fremskynder muskelnedbrytningen. Mengden muskler du bygger, er differansen mellom muskelnedbrytning og muskelproteinsyntesen (prosessen der nye muskler blir til). Dersom du øker muskelnedbrytningen vil det være mye vanskeligere å bygge muskler.
  • Kortisol kan øke mengden myostatin. Myostatin er et myokin (muskelprotein) som hemmer muskelveksten. Ho mer du har av dette, desto mindre muskler vil kroppen tillate deg å bygge. Hvis du overproduserer kortisol og har kronisk høye nivåer, vil myostatin nivåene øke, og dermed redusere muskelveksten.
  • Kortisol kan også reduserer immunforsvaret. Dersom kortisol nivåene forblir høy over en lang periode, vil immunforsvaret svekkes. Ettersom muskelskader repareres av immunforsvaret, og har styrketrening krever at musklene først brytes ned før de igjen bygges opp større og sterkere, så vil du redusert immunforsvar føre til mindre muskelvekst.
  • Kortisol reduserer også næringsopptaket til musklene. Dersom mindre proteiner entrer musklene, vil du ha mindre tilgjengelige byggesteiner til å bygge nye muskler.

Du trenger ikke enorme mengder karbohydrater for å opprettholde muskelveksten. Du kan godt spise et kosthold basert på fett og proteiner store deler av dagen, men innta karbohydrater før og under trening for å opprettholde nivåene av IGF-1 og mTOR, og for å sørge for at tilstrekkelig med aminosyrer entrer musklene og dermed kan bidra til muskelvekst.

Kilde
T-Nation.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

Kornvarer – hvorfor det er bra for helsen!

Til tross for at kornvarer er den største kilden til energi…
Dato: Sep 14, 2022
Oppskrifter

Enkel, sunn og digg iskrem!

Iskrem kan spises og nytes hele året, enten det er jul…
Dato: Aug 29, 2022
Ernæring

En viktig sideeffekt av å spise hardkokte egg

En ny studie kan legge til enda i grunn i den…
Dato: Aug 25, 2022
Ernæring

Denne ene forandringen kan gjøre enormt mye for vektreduksjon

Går du med et ønske om å gå ned noen kilo…
Dato: Aug 24, 2022
Kosttilskudd

«En stor helseeffekt av å ta kollagen», i følge en ekspert

Kollagen er i vinden som aldri før, og det er alltid…
Dato: Aug 22, 2022
Ernæring

Spiser du på dette tidspunktet reduserer du risikoen for type 2 diabetes

Ta kontroll over blodsukkeret, reduser vekten å unngå stoffskiftesykdommer ved å…
Dato: Aug 15, 2022
Kosttilskudd

Kosttilskuddene som fungerer!

Det er mange kosttilskudd på markedet med tvilsom effekt. Men det…
Dato: Jul 30, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Ultraprosessert mat – dette må du vite!

Matvarene prosesseres for at de skal være mer holdbare og smakfulle,…
Dato: Jul 25, 2022
Ernæring

6 tips for et sunt kosthold

Disse praktiske tipsene kan hjelpe deg til å gjøre sunne valg…
Dato: Jul 22, 2022
Ernæring

Bli sunnere med disse matbyttene!

Mange matvarer passer til samme bruk, men har helt ulikt næringsinnhold.…
Dato: Jul 20, 2022
Ernæring

5 matvarer for muskelbygging!

For å bygge en atletisk og sterk kropp trenger du et…
Dato: Jul 14, 2022
Ernæring

11 kostholdtips som er vitenskapelig dokumentert!

Det kan være vanskelig å skille på myter og fakta når…
Dato: Jul 07, 2022
Ernæring

Gjør det enkelt – 3 kostholds tips som alltid vil være gjeldende!

Kosthold kan virke komplisert både i teori og praksis, men det…
Dato: Jun 26, 2022
Sponset

31 virkestoffer som gir bedre helse, mer energi og økt prestasjon!

Ernæring

Hacks for å spise sunt i en hektisk hverdag!

Mange lever hektiske liv og legger skylden på det når de…
Dato: Jun 22, 2022
Ernæring

7 matvarer for god hjernehelse!

Hjernen er kontrollsenteret i kroppen din. Det er hjernen som gjør…
Dato: Jun 09, 2022