For lave nivåer av testosteron kan føre til redusert muskelmasse, dårlige prestasjonsevne og nedsatt lyst. Her forteller vi deg hvordan du kan øke testosteronnivået ved å gjøre endringer i kosthold/trening, slik at du slipper å bruke testosteronbehandling.

Et hard treningsprogram og stram kostholdsplan kan gjøre deg slank, men det er ikke sikkert det gjør godt for helsa. Mange utøvere tar treningen hakket for langt, og ernæringen litt for stramt. På kort sikt vil ikke denne kombinasjonen føre til annet enn muskelvekst og redusert fettprosent, noe man gjerne ønsker når man starter å trene. Det alvorlige er det som kan oppstå på lang sikt, nemlig hormonforstyrrelser.

Forskning har vist at høy-volum trening kan føre til en alvorlig reduksjon i testosteron, et hormon som er nødvendig for å bygge muskler. Testosteron har også flere andre viktige oppgaver, og er viktig for selvfølelsen og at du skal føle deg vell. Et godt eksempel på hva mangel på testosteron over tid kan gjøre med kroppen er det som skjedde med USA sin raskeste maratonløper, Ryan Hall. Hall trakk seg nylig tilbake fra maratonløpingen etter at han i en lengre periode hadde lidd av kronisk utmattelse som følge av mange års hard og intensiv trening. Selv om du ikke løper maraton, så kan du risikere å ende opp i samme situasjon som Hall dersom du ikke balanserer trening og kosthold riktig. Det er mye du selv kan gjøre for å opprettholde et sunt testosteronnivå, og det beste er at du kan gjøre det selv uten medisinske eller kjemiske virkemidler.

Den beste måten å behandle mangel på testosteron på er å gjøre det uten bruk av medisinske preparater.

Hva er testosteron?

Testosteron er et steroidhormon som utskilles fra testiklene og som utspiller sin viktigste rolle i reproduksjonen. Testosteron er også viktig for å bevare den seksuelle driften og lysten, og ikke minst proteinsyntesen som er avgjørende for å kunne bygge nye muskler, bevare allerede opparbeidet muskelmasse, samt å sørge for god beintetthet. På samme måte som at testosteron er avgjørende for seksuell drift og muskelvekst, kan mangel på testosteron (hypogonadism) føre til en rekke uønskete effekter. Mangel på seksuell drift, infertilitet, lav beinmargstetthet, redusert muskelmasse og nedsatt styrke er noen av de. I tillegg vil man gjerne føle seg energiløs, slapp og deprimert.

 

Testosteronbehandling er ikke den beste løsningen

Som en følge av bekymringen rundt nedsatt seksualdrift, erektil dysfunksjon og slapphet, velger noen menn å gå til testosteronbehandling (også kjent som androgen-erstatning) for å øke nivået av testosteron i kroppen. Behandlingen kan bestå av kosttilskudd, kremer, geler, injeksjoner, en type testosteron-”plaster” og piller.

Det er viktig å forstå at ikke alle problemer kan løses ved hjelp av denne type behandling. Når du inntar et supplement eller et produkt for å øke mengden av noe kroppen allerede skal sørge for selv (som testosteron), kan dette ha negativ påvirkning på kroppens evne til å produsere det selv for framtiden. Bruk av produkter for å øke nivået av testosteron kan føre til redusert sperm produksjon, som igjen kan påvirke fertiliteten.

Testosteronbehandling kan være et godt alternativ for de som virkelig trenger det, blant annet av medisinske årsaker. Det skal likevel ikke regnes som en form for quick-fix for alle problemer som et redusert nivå av testosteron kan frembringe. En undersøkelse fra 2001 viste at store doser av testosteron hadde god effekt på å øke muskelmassen, men ingen positiv effekt på økt seksuell drift. I tillegg er det alltids en risiko for å teste positivt på dopingprøver. Til tross for hypogonadisme er et anerkjent tilstand, tillater WADA (verdens anti-doping byrå) bruk av testosteron supplementer, kun dersom tilstanden skyldes genetisk anormalitet, eller annen medisinsk forklaring.

 

Behandling for lavt testosteronnivå: Spis mer!

Dette burde være en god nyhet for alle som sliter med for lavt nivå av testosteron. Selv om det trengs mer forskning på området, ser det ut til at problemet med for lavt testosteronnivå for mange kan løses ved å spise mer, og ved å kontrollere det fysiske aktivitetsnivået.

En annen studie så på mulige årsaker til lave nivåer av testosteron hos en gruppe svært aktive menn. Resultatene viste at menn som led av hypogondal tilstand og som løpte mer enn 40 mil ukentlig, ikke inntok flere kalorier enn normalt sedate menn til tross for at de forbrente mer enn 1000 kcal mer daglig. For denne gruppen ville et økt inntak av kalorier hatt en svært positiv effekt på testosteronnivået.

Mat som er rik på vitamin B, som for eksempel avokado og banan, er med på å regulere testosteronproduksjonen.

Dersom du lider av unormalt lave testosteronnivået, bør du først være klar over om kostholdet står i stil med aktivitetsnivået ditt. Dette kan kreve at du regner ut inntaket av karbohydrat, proteiner og fett, samt at du holder oversikt over de daglige treningsøktene dine. Bruk gjerne en kostholdsrådgiver dersom du trenger hjelp.

 

Hva gjør du dersom du har lavt testosteronnivå?

Mistenker du at du lider av for lavt testosteronnivå, bør du gjøre som nevnt over; øk kaloriinntaket og reduser treningsmengden.. Hvis dette ikke hjelper bør du kontakte lege. Medikamentet enklomifencitrat, er kun tilgjengelig på resept, men har vist seg å øke testosteronnivået uten å redusere sædproduksjonen eller fertiliteten hos enkelte individer. Det regnes også som en sikrere form for behandling enn testosteronbehandling, som har vært koblet til alvorlige bieffekter som blant annet hjerteinfarkt og blodpropp.

Det smarteste du kan gjøre dersom du mistenker at du sliter med for lite testosteron, er å ta de enkleste formene for behandling først, og deretter gå gradene. Dette betyr enkelt og greit at du starter med økt inntak av kalorier, reduserer treningen og om dette ikke hjelper, oppsøker lege for videre veiledning.

 

Kosttilskudd

Alphaman

En anbefaling er å prøve et kosttilskudd som Alphaman. Kosttilskuddet inneholder blant annet virkestoffet Testofen og er satt sammen av ingredienser som kan bidra til å forebygge de negative konsekvensene som følge av et lavere testosteronnivå. Daglig inntak over tid er bevist å kunne redusere plager som følger av et synkende testosteronsnivå. Alphman kan bidra til:

  • Ny kraft og energi.
  • Økt muskelstyrke.
  • Mer lyst.
  • Økt fettforbrenning/energiomsetning.

Kilder
Hooper, David (2017). Is Exercise Lowering Your Testosterone. Bodybuilding.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Motivasjon

Arnold Schwarzenegger gir sine tips til hvordan du lærer barna å like trening

Har du noen gang opplevd det vanskelig å utfordrende å motivere…
Dato: Aug 30, 2022
Fysisk og psykisk helse

Ny studie: «En god effekt å drikke rødvin har på hjertehelsen»

Det har vært skrevet mangt og mye om rødvin og alle…
Dato: Aug 23, 2022
Intervjuer

Othilie – kreativitet, kontraster og lekenhet gjennom trening!

Othilie Ulvedalen (27) er supersterk og gjennomtrent, og bruker treningen til…
Dato: Aug 19, 2022
Intervjuer

Kristine – allsidig og leken trening!

Kristine Kjenne forteller hvordan hun jobber for å mestre utfordrende øvelser,…
Dato: Aug 12, 2022
Fysisk og psykisk helse

8 tips til å få mer hverdagsaktivitet!

Har du dårlig samvittighet fordi du trener for lite? Hverdagsaktivitet kan…
Dato: Aug 11, 2022
Skader & rehabilitering

Slik bruker du foamrolleren!

Den sylinderformete rullen ser kanskje smart ut å inkludere i treningsopplegget,…
Dato: Aug 10, 2022
Intervjuer

Ron Daniel: kreftdiagnose hindrer ikke ambisjonene om fitness!

Til tross for en alvorlig kreftdiagnose brenner Ron Daniel for å…
Dato: Aug 08, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Fysisk og psykisk helse

5 tips for å føle deg vel i sommer!

Selv om sommeren er godt i gang, og sommerkroppen kanskje ikke…
Dato: Aug 04, 2022
Fysisk og psykisk helse

Slik reduserer du stress!

Langvarig stress er ikke bra for noen. Les våre tips til…
Dato: Jul 28, 2022
Fysisk og psykisk helse

Øk livskvaliteten og styrk den psykiske helsen!

Å ha det bra med seg selv handler ikke bare om…
Dato: Jul 21, 2022
Skader & rehabilitering

Dette må du vite om smerte!

Å ha vondt i en kroppsdel i kortere eller lengre perioder…
Dato: Jul 15, 2022
Fysisk og psykisk helse

Dette gjør trening med kroppen din!

Når du trener får du effekter både umiddelbart og på lang…
Dato: Jul 12, 2022
Fysisk og psykisk helse

5 fordeler med å ha en sunn livsstil!

De aller fleste vet at det er smart å være i…
Dato: Jun 14, 2022
Sponset

ImpacGun gir en effektiv oppvarming og behandling av muskler og ledd! – Få 900 kr i avslag!

Intervjuer

Lena: la om livsstilen og deler tipsene sine!

I dag er trening og fjellturer en naturlig del av hverdagen…
Dato: Jun 12, 2022
Fysisk og psykisk helse

Hverdagsaktivitet – nøkkelen til god helse?

Det er ingen tvil om at vi er mye mindre aktive…
Dato: Jun 11, 2022