Polar Unite er en enkel, brukervennlig og diskré aktivitetsmåler som bare «er der» uten at du merker det. Spørsmålet er om dette er nok.

Først av alt, dette kommer ikke til å bli en lang og omfattende test, for Polar Unite har rett og slett ikke nok egenskaper til å skulle skrive en roman om akkurat denne klokken. Da Polar i fjor sommer lanserte Polar Ignite var det sammen med en rekke spennende nyheter som nærmest gjorde testen av klokken til et evigvarende prosjekt, men den gangs nyheter er nå standard i flere av Polar sine klokker. Ettersom Polar Unite og Polar Ignite ikke skiller hverandre stort i pris, kommer vi til å sette disse to klokkene opp mot hverandre i denne testen. Så, her er den harde fakta.

Polar Unite
polar unite test

Product Name: Polar Unite

Brand: Polar

MPN: 1499

Currency: NOK

68%

Konklusjon

Polar Unite er en veldig enkel aktivitetsmåler, kanskje litt for enkel. Når Polar selv har en såpass mye mer elegant og bedre klokke i Polar Ignite – kun 500kr dyrere, er det vanskelig å grave frem argumenter for å kjøpe Polar Unite. Dersom du kun trener innendørs og ikke har behov for GPS i klokka, kan Unite være et ok kjøp, men fremdeles – vi ville holdt en knapp på Polar Ignite.

Vi lurer egentlig på hvorfor Polar lanserte denne klokka, og er spent på å se hvordan den treffer markedet. Vi er i hvert fall ikke i tvil om at Ignite fremdels er førstevalget blant klokker i denne prisklassen.

Pros

  • Tynn, lett og diskré.
  • Mange ulike sportsprofiler.
  • God søvnanalyse.
  • Motiverende og inspirerende funksjon i FitSpark.
  • Polar Flow er kanskje den beste appen til en treningsklokke.
  • Polar Løpeprogram er fine for å komme i form/bedre løpekondisjonen.
  • God batteritid.
  • Pen skjerm.

Cons

  • Mangler innebygd GPS.
  • Ingen varsler dersom tilkoblingen til GPS gjennom mobilen brytes.
  • Skjermen er ikke alltid like responsiv, og «raise to wake»-funksjonen er ikke konsekvent nok.
  • Den nye pulssensoren er ikke på nivå med tidligere utgave.
  • Dårlig reimløsning.
  • Dyr sammenlignet med storebroren Polar Ignite.

Design og spesifikasjoner

Polar Unite er Polar sin rimeligste klokke med pris på 1699kr. Tar du steget opp på prislisten finner du Polar Ignite til 2199kr – kun 500kr dyrere. Unite er i bunn og grunn en nedskalert Ignite både når det kommer til design og funksjon. Klokkehuset til Unite er laget i glassfiberforsterket polymer med en knapp i rustfritt stål, reimen er i myk gummi, mens skjermen er i glass. Ignite har det samme klokkehuset i glassfiberforsterket polymer, men fremstår langt mer eksklusiv med sin forsterkede metallbezel i et rekke valgfrie farger.

Reimen på Ignite var svært behagelig og lå godt rundt håndleddet. For Unite har Polar kommet med en helt ny løsning som både gjør det vanskeligere å stramme reimen, samtidig som den sitter dårligere og kan kjennes ubehagelig – i hvert fall hvis du havner mellom to hull på strammingen. Faktisk var reimen så vanskelig å stramme første gangen at undertegnede gav opp for å rekke ut til treningsturen. Heldigvis er klokken kompatibel med standard 20mm reimer slik som vi finner på Polar Ignite, men da må du bla opp enda flere lapper for å koste på ny reim.

Polar Unite til venstre benytter en ny rype reimer som dessverre er vanskeligere å stramme enn standard QuickFit-reimer. Til høyre ser vi Polar Grit X som bruker standard 22mm QuickFit-reimer.

Av funksjoner finner vi 24/7 aktivitetssporing, OHR-sensor (pulsmåling på håndleddet), FitSpark daglig treningsveiledning, Sleep Plus Stages og Nightly Recharge som måler restitusjon og søvnanalyse, Serene pusteøvelser, Fitness Test kondisjonstest, mulighet for å følge dedikerte løpeprogrammer gjennom Polar Flow, rundt 100 ulike sportsprofiler og støtte for telefonvarsler. Det du ikke får som du finner i Ignite, er innebygd GPS, Running Index (beregner VO2-max ut fra løping),  Training Load Pro (vurderer belastningen av treningsøkta), støtte for svømming, og et penere design.

Begge klokkene er vanntette ned til 30 meter, har den samme berøringsskjermen med farger og 240×204 oppløsning og kobles enkelt til appen Polar Flow. Polar Unite tikker inn opp 32g, mens Ignite ligger på 35g. Størrelsesmessig er de nesten helt like – Unite måler 0,4mm mer i diameter og er 1,9mm tykkere. (Unite: ‎43,4 x 43,4 x 10,4 mm vs. Ignite: ‎43 x 43 x 8,5 mm.

Et punkt Polar Unite trumfer Ignite på er batteritiden. Her kan Unite varte opp med opptil 50 timer i treningsmodus (GPS og pulsmåling fra håndleddet), og opptil fire dager i klokkemodus med kontinuerlig pulsmåling. Ignite holder «bare» opptil 17 timer treningsmodus, og opptil 5 dager i klokkemodus. Den gode batteritiden skyldes i hovedsak at klokken ikke har inneybygd GPS som trekker mengder av batteri. Polar Unite kommer også med en ny lader, en slags klips du fester klokka de og deretter direkte inn i en USB-lader. Denne klipsen er dessverre vanskelig å feste skikkelig, og klokken kommer så tett inntil laderen at det kan være utfordrende å få plass til i i kontakten.

Polar Unite i bruk

Har du brukt en Polar klokke tidligere, kjenner du umiddelbart igjen den enkle og oversiktlige menyen på klokka. Det første du gjør er å pare klokka med Polar Flow appen, og deretter synkroniseres alt av innstillinger og brukerdata til klokken. Etter siste oppdatering (høst 2021) har Unite fått muligheten til å tilpasse urskivene i langt større grad enn tidligere, blant annet med hva du skal se, farger og hurtigmenyer. Det er også en ny klokkevisning/urskjerm «ukentlige sammendrag» som gir en rask oversikt over treningsuken din, med total treningstid, tilbakelagt distanse, antall treningsøkter, kaloriforbruk, pulssoner fordeling og både gjennomførte og planlagte treningsøkter for uken.

I appen kan du enkelt velge hvilke av de nesten 100 sportsprofilene du ønsker å ha på klokka, og som vanlig kan du ha opptil 20 ulike sportsprofiler lagret som favoritter. For samtlige sportsprofiler som krever GPS for å måle distanse, må du tillatte av appen bruker GPS-en på telefonen din.

Ettersom Unite ikke har innebygget GPS vil klokka benytte seg av assistert GPS gjennom telefonen å bruke telefonens GPS til å måle distanse og hastighet. Tilkoblingen går som regel greit, men denne funksjonen har en stor svakhet. For at Polar Unite skal kunne benytte telefonens GPS, er du nødt til å ha Polar Flow appen åpen hele tiden. Det vil si, du kan ha den kjørende i bakgrunnen å bruke andre programmer på telefonen samtidig som Unite er tilkoblet telefonen, men dersom du ved et uhell lukker appen helt, så mister klokka kontakt med GPS-signalet. Er du rask til å åpne appen igjen, vil klokka raskt koble seg til GPS-en igjen, men du får ikke noe varsel om dette og må derfor følge med selv.Og, ettersom klokken baserer seg utelukkende på mobiltelefonens innebygde GPS, er det mobilens GPS-signal som blir avgjørende for hvor nøyaktig sporingen blir.

For å registrere distanse og hastighet, må Polar Unite benytte mobiltelefonens innebygde GPS. Når du skal starte en aktivitet, må du vente på at klokken viser symbolet (telefon+pil) øverst til høyre som indikerer at klokka har funnet GPS-signalet gjennom mobilen.

Touchskjermen er dessverre ikke det beste vi har sett. Skjermen på Polar Ignite, Vantage V og Grit X virker alle å være mer responsive og raskere å betjene. I tillegg fungerer ikke «raise to wake» funksjonen optimalt, altså at skjermen skal slåes på når du løfter på håndleddet. Enkelte ganger er skjermen rask og enkel i bruk, mens andre ganger virker det som den «henger» litt. Det er i utgangspunktet ingen hinder for at Unite skal være like raskt som de nevnte modellene, så det kan forhåpentligvis bedre seg med en programvareoppdatering.

 

Optisk pulsmåling

Vi har tidligere skrevet mye om optisk pulsmåling (OHR) og hvor mye usikkerhet det er knyttet til dette ettersom det finnes så utrolig mange potensielle feilkilder. Polar Precision Prime-sensoren som er brukt i Vantage-modellene, Ignite og den nyeste Polar Grit X, er etter vår mening den beste optiske pulssensoren på markedet sammen med Garmin 3.gen Elevate sensor. Polar Unite benytter en ny variant av Polar Precision Prime. Denne har et nytt design som gjør at undersiden på klokka er helt flat, i motsetning til nesten samtlige andre modeller på markedet der pulssensoren stikker litt ut fra klokka og lager et karakterisk merke på håndleddet.

Til venstre ser vi Polar Precision Prime 2.0 sensoren på Polar Grit X. Her er det en liten forhøyning der sensoren stikker ut, og i tillegg er det fire metakllsensorer som skal registrere kontakt med huden. Til høyre er sensoren på Polar Unite. Denne er helt flat, og skal vøre mer behagelig i bruk. Dessverre er ikke målingene like gode som på den opprinnelige sensoren.

 

Når klokkene sees i profil er det lett å se at Polar Unite er en langt tynnere klokke enn Polar Grit X pga. den nye og flate sensoren.

Polar Unite kan derfor virke mer behagelig å ha på armen for de som i det hele tatt er i stand til å legge merke til sensoren, men det utgjør i det store og hele veldig liten forskjell. Personlig var målingene med Unite mindre gode enn for Polar-klokkene med den vanlige Precision Prime-sensoren. Grunnen til dette er at den lille ekstra «bumpen» som er sensoren, faktisk gjør at den sitter nærmere huden enn når den er helt flat. Denne utgaven har heller ikke de fire metallsensorene som skal registrere kontaktflaten mot huden for å minimere risikoen for dårlig kontakt, og det er nok også bidragytende til at vi ikke opplever målingene like bra som på Polar Ignite og resten av klokkene med Precision Prime-sensoren.

Uansett, Polar Unite kan kobles til et eksternt pulsbelte, og det anbefaler vi alltid til trening dersom du tar treningen noen lunde seriøst. For 24/7 aktivitetsmåling derimot, fungerer OHR veldig bra. Det er også en nyttig funksjon for å måle hvilepuls og restitusjon gjennom natten. Dersom du virkelig ikke ønsker å bruke pulsbelte under trening, anbefaler vi den optiske pulsmåleren Polar OH1 som er et enkelt bånd du fester på overarmen. Dette gir tilnærmet 100% realistiske målinger, og er knapt merkbart under bruk. Skal du kun basere deg på den innebygde pulsmåleren i klokka, bør du heller gå for Polar Ignite enn denne modellen.

Oppdatert:
Polar Unite har nå støtte for å sende pulsen slik at du kan bruke klokken som en ekstern pulssensor for andre Bluetooth kompatible enheter.

Nytt er også Energy Sources som gir en detaljert oversikt over energiforbruket etter avsluttet økt. Det totale energiforbruket deles inn i en oversikt over hvor mange kalorier som er forbrent fra karbohydrater, proteiner og fett.

 

FitSpark, Nightly recharge og Sleep Plus Stages

Polar Unite tilbyr funksjonen FitSpark daglig treningsveileder, en motiverende og fin funksjons om vi først så på Ignite i fjor sommer. FitSpark gir deg daglige personlig treningsprogrammer tilpasset hvor godt restituert du er, ditt nåværende kondisjonsnivå og treningshistorikken din fra de siste 28 dagene. I stedet for å gjenta i detaljer hvordan denne funksjonen fungerer, kan du klikke her for å se hvordan FitSpark fungerer i praksis. I bunn og grunn vil du hver eneste morgen få presentert en oversikt over 2-4 ulike treningsøkter som klokken anbefaler deg for den angitte dagen basert på dagsformen. Du velger en økt du ønsker å gjennomføre, og du får presentert en fullstendig treningsøkt i detalj, og ikke minst hvordan det skal gjennomføres. En liten animert figur viser hvordan ulike styrkeøvelser skal gjennomføres. Dette fungerer veldig bra, og for alle som liker å ta treningen litt spontant uten å legge et 214 dagers treningsprogram fram i tid, er FitSpark en gullgruve for motivasjon og inspirasjon.

Grunnen til at vi nevner FitSpark, Nightly Recharge og Sleep Plus Stages i samme avsnitt, er at disse tre funksjonene er veldig nært knyttet til hverandre, noe du rask skjønner ved å lese mer om dette i linken over.

Er det ett område Polar Unite er god, så er det på søvnregistrering. Etter å ha brukt klokken i tre netter vil klokken gi deg en «Nightly Recharge Status» som forteller deg hvor godt restituert du er etter nattens søvn, og sammen med FitSpark foreslår en passende treningsøkt for dagen.

Aktivtetssporing

Polar Unite gir deg komplett oversikt over alt du har foretatt deg både dag og natt. Generelt har Polar-klokkene brukt å være litt rause med estimatet for både skritt og kalorier, og ettersom Unite antageligvis benytter den samme algoritmen for å beregne disse verdiene, gjelder det samme for denne klokka. Et mer realistisk nivå for både skritt og kaloriforbruk vil være ca. 20% lavere enn Polar oppgir. Heldigvis er klokka jevnt over konsekvent, så i våre øyne er ikke dette et stort problem, så lenge du justerer målene dine deretter. I Polar Flow appen får du presentert en oversikt over all info klokka har samlet inn, og her er Polar veldig god. Det er heller ingen som slår søvnanalysen til det finske selskapet.

 

Polar Flow – «super-appen» som gir innsikt

Polar Flow appen er kanskje den beste appen fra noen tilbyder av treningsklokker. Her får du full oversikt over alt du har foretatt deg av aktivitet og trening, skritt, kalorier, puls, søvn, og mye mer. Søvnregistreringen gir deg tilbakemelding om hvordan den totale søvnkvaliteten din har vært, samtidig som den bryter ned dette til tid i ulike søvnfaser, pustefrekvens, ANS-verdi og våkentid. Informasjonen fra Sleep Plus Stages vil sammen med Nightly Recharge bli brukt i FitSpark til å generere treningsøvelser tilpasset dagsformen du er i.

For en mer detaljert gjennomgang av Polar Flow appen kan du se her.

 

Tilpasning av sportsprofiler

I Polar Flow får du også mulighet til å tilpasse samtlige sportsprofiler. Dette er svært enkelt, og gir deg mulighet til å vise dataene du finner mest interessant til enhver tid.

Polar Løpeprogram

Polar Unite gir deg mulighet til å benytte tjenesten Polar Løpeprogram – en rekke gratis treningsprogrammer som skal hjelpe deg på veien til å gjennomføre bestemte løpemål. Her kan du velge mellom de fire mest vanlige løpedistansene; 5 km, 10 km, 21 km og 42 km. Programmene justeres automatisk etter ditt personlige treningsnivå og ambisjoner. Du kan enkelt sette opp dette på Polar Flow nettsiden, og deretter synkronisere det direkte til klokke.

Smartvarsler og tilkobling

Polar Unite støtter smartvarsler, og de popper elegant opp på skjermen når du får et varsel på telefonen. Polar-klokkene er ikke like god på dette området som Garmin, for du må faktisk sørge for å synkronisere klokka med mobilen/appen for at varslene skal forsvinne (det holder ikke at du bare sletter de fra telefonen).

Ellers kan ikke klokka by på andre smarte funksjoner som musikkstyring, betalingsmulighet, værmelding eller andre apper/funksjoner.

 

Konklusjon

Polar Unite
polar unite test

Product Name: Polar Unite

Brand: Polar

MPN: 1499

Currency: NOK

68%

Konklusjon

Polar Unite er en veldig enkel aktivitetsmåler, kanskje litt for enkel. Når Polar selv har en såpass mye mer elegant og bedre klokke i Polar Ignite – kun 500kr dyrere, er det vanskelig å grave frem argumenter for å kjøpe Polar Unite. Dersom du kun trener innendørs og ikke har behov for GPS i klokka, kan Unite være et ok kjøp, men fremdeles – vi ville holdt en knapp på Polar Ignite.

Vi lurer egentlig på hvorfor Polar lanserte denne klokka, og er spent på å se hvordan den treffer markedet. Vi er i hvert fall ikke i tvil om at Ignite fremdels er førstevalget blant klokker i denne prisklassen.

Pros

  • Tynn, lett og diskré.
  • Mange ulike sportsprofiler.
  • God søvnanalyse.
  • Motiverende og inspirerende funksjon i FitSpark.
  • Polar Flow er kanskje den beste appen til en treningsklokke.
  • Polar Løpeprogram er fine for å komme i form/bedre løpekondisjonen.
  • God batteritid.
  • Pen skjerm.

Cons

  • Mangler innebygd GPS.
  • Ingen varsler dersom tilkoblingen til GPS gjennom mobilen brytes.
  • Skjermen er ikke alltid like responsiv, og «raise to wake»-funksjonen er ikke konsekvent nok.
  • Den nye pulssensoren er ikke på nivå med tidligere utgave.
  • Dårlig reimløsning.
  • Dyr sammenlignet med storebroren Polar Ignite.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Samletester

Treningsbenk topp 10 – Best i test justerbare treningsbenker!

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for…
Dato: Mar 14, 2024
Bekledning

Vektvester best i test 2024 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022