Osprey Archeon 30
Osprey Archeon 30

Product Name: Osprey Archeon 30

Brand: Osprey

MPN: 2399

Currency: NOK

 • Komfort - 100%
  100%
 • Tilpasningsmuligheter - 90%
  90%
 • Slitestyrke - 95%
  95%
 • Vekt - 80%
  80%
 • Allsidighet - 100%
  100%
 • Verdi for pengene - 90%
  90%
93%

Konklusjon

Osprey har gjennom mange år vist at de er mestre når det gjelder å lage gode sekker av høy kvalitet, gode praktiske løsninger og høy slitestyrke. Den nye Archeon-serien er uten tvil et resultat av mye arbeid og nøye planlegging, for det krever mye planlegging for å klare å få til et så komplett produkt basert utelukkende på bærekraftige materialer. Sekken byr på svært høy bærekomfort, mange praktiske løsninger i form av åpning i front, festemuligheter, store sidelommer, feste for isøks/staver, lomme for laptop/drikkeblære, m.m..

Om du er på jakt etter en praktisk dagstursekk som fungerer uansett årstid, og som har et design som gjør at du fint kan bruke den både på fjellet, i marka og i byen, så ville vi ikke nølt med å velge Osprey Archeon 30. Det ligger ann til å bli en favoritt.

Pros

 • Tøft, retro og diskré utseende.
 • Utrolig slitesterk og kraftig stoff.
 • Lagd av 100% resirkulert materialet.
 • Svært høy bærekomfort.
 • Justerbart ryggpanel og skulderreimer.
 • Praktisk åpning i front (kan åpne fronten ved å trekke ned/opp en glidelås).
 • Store ekspanderende sidelommer.
 • Klargjort for drikkeblære. Denne lommen passer perfekt til en 13″ laptop!
 • Kompresjonsstropper på siden kan brukes til å feste ski.
 • Dobbelt isøks-feste. Også feste for staver.
 • Integrert regntrekk.

Cons

 • Noe høy egenvekt.

Osprey Archeon tar historien, kulturen og kvaliteten som Osprey står for, og forener det i et produkt som er deres første i en miljøvennlige satsing for fremtiden.

Året 2020 vil kanskje først og fremst huskes som året da Covid-19 rammet oss, men det er også året der flere og flere produsenter tok til årene for å produsere miljøvennlige og bærekraftige produkter.

 

Osprey Archeon – bokstavelig bærekraft

Osprey er godt kjent for å produsere svært gode ryggsekker og tilbehør, og som vi skrev i testen av Talon 22, så er det nesten umulig å gå en dag på fjellet, i marka eller i byen, uten å se minst en person med en Osprey-sekk på ryggen. Og det er heller ikke rart, for Osprey har gjennom mange år perfeksjonert både bæresystem, design, funksjonalitet og praktiske løsninger. I tillegg byr mange av produktene på et bredt bruksområde, høy slitestyrke og flotte farger.

Osprey Archeon er en helt ny satsning fra det godt etablerte selskapet, og er starten på en satsning mot mer bærekraftige og miljøvennlige produkter. Archeon produktene er produsert for å være bærekraftige, og med bærekraftig menes «en produkt laget på en så miljøvennlig måte som mulig, og som kan tilfredsstille brukerene behov i dag, samtidig som det er slitesterk nok til å kunne vare lenge». Materialvalget er gjort med hensikt på å påføre naturen en så liten belastning som mulig, samtidig som at slitestyrken skal være så høy at produktet kan brukes i langt flere år enn du vanligvis ville brukt en sekk.

Osprey Archeon 30
Osprey har laget Archeon-serien av utelukkende resirkulerte og bærekraftige materialer. Selv produksjonslinjen med arbeiderne bak sekken, er sikret gode arbeidsvilkår og en bærekraftig lønn.

Alle stoffene som er brukt i Archeon-sekkene er resirkulerte, og skjøre plastikkdeler er byttet ut med robuste metallkomponenter (bortsett fra spennen i hoftebeltet). Sekken er også fri for kjemiske stoffer som er skadelig for miljøet, og til og med DWR-behandlingen som brukes for å gjøre sekken motstandsdyktig mot vann, er PFC-fri og miljøvennlig. Osprey Archeon tilfredstiller med andre ord alle krav som skal til for å være Bluesign´s sertifisert.

I tillegg til det miljøbevisste perspektivet, har Osprey sørget for at all produksjon foregår etter etiske retningslinjer, og alle arbeidere involvert i produksjonen får en respektabel lønn. Slike ting liker vi!

 

Materiale og slitestyrke

Osprey Archeon er uten tvil en stilig sekk. Når Osprey skriver at de har gått tilbake til røttene, så er det ikke vanskelig å se at sekken er laget med tanke på å få frem følelsen av et produkt som like gjerne kunne glidd inn i en spillefilm fra 50-tallet. Ved første øyekast virker sekken så diskré og lite prangende at det er vanskelig å forstå at det er mer en kun en enkel 30-liters sekk, men i det du får sekken i hendene og undersøker den nærmere, er det lett å se at det er en moderne og funksjonell sekk vi har med å gjøre.

Osprey Archeon kommer i fire ulike størrelser; 25L, 30L, 45L + en 65L for damer og en 70L for herrer. I motsetning til Talon-serien finnes disse modellene kun i «one size», men til gjengjeld er det egne dame- og herre varianter for alle modellene (utenom den største som er 65L/70L). Denne testen er for 30-literen.

Archeon 30 er nemlig spekket med finurlige løsninger. Dette er en sekk som lett kan erstatte dagstursekken både sommer og vinter, og du trenger ikke å være bekymret for at den skal bli ødelagt med det første. Yttermembranen er laget i et over snittet kraftig materialet. Her er det brukt 1880D resirkulert nylon, og for at du skal forstå hva i alle dager det betyr, så kan vi enkelt og greit si at «D» stor for «denier» og angir vekten på 9000 meter av en bestemt membran. 1880D betyr altså at vekten av 9000 meter med denne membranen veier 1880g. Til sammenligning er membranen i Osprey Hikelite 32, en lettvekts sekk på kun 800g,laget i 100D. Du skal med andre ord jobbe litt for å slite i stykker sekken med det første.

Det skal nevnes at det finnes langt lettere alternativer enn Archeon 30 dersom du ser etter en lett dagstursekk, men nå er det heller ikke en superlett dagstursekk Archeon gir seg ut for å være. Ønsker du at sekken skal være lettest mulig, så bør du ta en kikk på Osprey Hikelite 32 eller Osprey Talon 33. Til gjengjeld er bærekomforten så god på Archeon 30, at den uten tvil tar det igjen på dette. Vekten er uansett ikke høy, og du glemmer virkelig at du har sekken på ryggen bare etter å ha gått noen minutter.

 

Design og funksjon

Utsiden av sekken er stilren og elegant, og på fremsiden er det en toveis glidelås fra topp til bunn slik at du enkelt kan få tilgang til innholdet i hele sekken uten å måtte åpne sekken fra toppen å ta ut alt. Isteden for de to «vanlige» stroppene på fremsiden, er det brukt en stropp med en kraftig metallspenne. På hver side av sekken er det en ekspanderende sidelomme med der den nederste halvdelen er laget i det samme kraftige nylon-materialet som resten av sekken. Lommene er romslige og har god plass til større drikkeflasker, hansker, lue, en liten jakke, eller hva du måtte ønske å oppbevare her.

Osprey Archeon 30
Sidelommene er romslige og har god plass til en 0.75L drikkeflaske. Det er heller ikke problem å få plass til en termos på rundt 1L.

Det er også to kompresjonstropper på hver side av sekken, i tillegg til fire små festepunkter/løkker på fremsiden. Nederst på sekken er det to større hemper til å feste isøks (x 2), staver, ski, etc.. Helt i bunn finner vi en glidelåslomme som rommer et eget regntrekk. Regntrekket passer perfekt til sekken, og er enkelt å ta av og på. Normalt koster et regntrekk av samme kvalitet minst 200kr, så dette er et stort pluss.

Osprey Archeon 30
I bunn er det en glidelåslomme med et eget tilpasset regntrekk.

Topplokket er enkelt, men elegant. Osprey har sydd på en «god gammeldags» logo i lær, som bidar til det helhetlige og tøffe designet. Det er også fire små fester på toppen av lokket som gjør at du kan hekte fast en kartmappe eller noe annet smart. På utsiden er det en glidelåslomme, mens innsiden har en glidelåslomme i mesh materiale som lar deg se hva som er på innsiden. Her er det også et eget feste til nøkler.

 

Detaljen som gjør den perfekt til jobbpendling

Selve hovedrommet er ett stort rom, men Archeon 30 skjuler likevel en utrolig kjekk løsning for deg som bruker sekken mye i det hverdagslige og kanskje til jobbpendling. Sekken er nemlig klargjort for drikkesystem og har en sjeldent stor lomme på innsiden som rommer en stor 3-liters drikkeblære. Det geniale med denne lommen, er at den passer en 13″ bærbar pc som hånd i hanske. Den passer også glimrende til et større nettbrett, og faktisk klarte vi å oppbevare både laptop og nettbrett i lommen uten at det ble problem. Kreds til Osprey for å klare å lage en lomme stor nok til å romme dette.

Osprey Archeon 30
Jepps!
Null problem å få plass til en 13″ laptop i lommen som egentlig skal huse en drikkeblære.

Ønsker du å bruke lommen til det den er tiltenkt til, kan du kjøpe en drikkeblære som du oppbevarer i lommen på innsiden, og deretter trer ut gjennom et hull over en av skulderreimene. Begge reimene har feste for slangen på fremsiden. Og når vi er inne på skulderreimer; skulderreimene på Osprey Archeon er brede, godt polstrede og svært behagelig å bære. Det er spesielt merkbart når sekken er fylt godt opp og det bikker 10kg. Til tross for at sekkene kommer i «bare» one-size, så kan hele ryggpanelet justeres i høyden for å tilpasses flere ulike rygglengde.

 

God bærekomfort

Ryggpanelet består av et slags mykt skummateriale i rillemønster, og kjennes veldig komfortabelt mot ryggen. I motsetning til Talon-sekkene som er veldig myk i ryggen, så er denne modellen noe stivere i ryggen byr dermed på bedre bærekomfort. På de varmeste sommerdagene vil du nok kunne bli bra svett, men det blir du uansett hva du bærer på i sommervarmen. Vi opplevde det uansett ikke som noe problem, og mener dette er en av de mest komfortable dagstursekkene vi har hatt på ryggen.

Osprey Archeon 30
Ryggen på Archeon 30 består av et rillemønstret skummateriale som sørger for at sekken ligger behagelig på ryggen, samtidig som det gir ventilasjon og økt komfort.

Skulderreimene kan også justeres i høyden, og det samme kan brystreimen med den lille nødfløyten. Hoftebeltet er relativt kraftig og avstivet, men i motsetning til selv de minste Talon-modellene, så mangler Archeon skikkelige lommer på siden av hoftebeltet. Her savner vi rett og slett en mulighet til å muligheten til å oppbevare mobilen, et kamera, eller noe annet småtteri. Den eneste muligheten for oppbevaring, er noe veldig små lommer i ekspanderende materialet bakerst på hoftebeltet. Disse er så små at du bør ikke en gang velge den største Snickersen dersom du skal få plass i lommen. Det er heller ingen lommer på skulderreimene, så dette er det eneste negative vi har å si.

 

Korte fakta:

 • Dimensjoner i cm: 71 (l) x 33 (w) x 30 (d)
 • Hovedstoff: 1880D Recycled Nylon Canvas
 • Volum: 30L
 • Vekt: 1.7 kg

 

Konklusjon

Osprey Archeon 30
Osprey Archeon 30

Product Name: Osprey Archeon 30

Brand: Osprey

MPN: 2399

Currency: NOK

 • Komfort - 100%
  100%
 • Tilpasningsmuligheter - 90%
  90%
 • Slitestyrke - 95%
  95%
 • Vekt - 80%
  80%
 • Allsidighet - 100%
  100%
 • Verdi for pengene - 90%
  90%
93%

Konklusjon

Osprey har gjennom mange år vist at de er mestre når det gjelder å lage gode sekker av høy kvalitet, gode praktiske løsninger og høy slitestyrke. Den nye Archeon-serien er uten tvil et resultat av mye arbeid og nøye planlegging, for det krever mye planlegging for å klare å få til et så komplett produkt basert utelukkende på bærekraftige materialer. Sekken byr på svært høy bærekomfort, mange praktiske løsninger i form av åpning i front, festemuligheter, store sidelommer, feste for isøks/staver, lomme for laptop/drikkeblære, m.m..

Om du er på jakt etter en praktisk dagstursekk som fungerer uansett årstid, og som har et design som gjør at du fint kan bruke den både på fjellet, i marka og i byen, så ville vi ikke nølt med å velge Osprey Archeon 30. Det ligger ann til å bli en favoritt.

Pros

 • Tøft, retro og diskré utseende.
 • Utrolig slitesterk og kraftig stoff.
 • Lagd av 100% resirkulert materialet.
 • Svært høy bærekomfort.
 • Justerbart ryggpanel og skulderreimer.
 • Praktisk åpning i front (kan åpne fronten ved å trekke ned/opp en glidelås).
 • Store ekspanderende sidelommer.
 • Klargjort for drikkeblære. Denne lommen passer perfekt til en 13″ laptop!
 • Kompresjonsstropper på siden kan brukes til å feste ski.
 • Dobbelt isøks-feste. Også feste for staver.
 • Integrert regntrekk.

Cons

 • Noe høy egenvekt.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.

PRODUKTTESTER

Produkttest

Test: JBL Reflect Mini NC

En av de mest populære øreproppene for trening har nå kommet…
Dato: Jul 30, 2021
Produkttest

Test: Asics Gel Cumulus 23

Asics Gel Cumulus 23 er en av de tryggeste og mest…
Dato: Jul 29, 2021
Produkttest

Test: Saucony Drizzle Jacket

Saucony Drizzle Jacket er en enkel og grei løpejakke for deg…
Dato: Jul 26, 2021