Gyros er en gresk matrett som tradisjonelt lages med enten svin eller lammekjøtt, pitabrød, tzatziki, tomat, rødløk og pommes frites. Gyros blir gjerne sett på som den greske varianten av kebab, og kan kanskje derfor høres ut som en ganske usunn matrett.
For og enkelt gjøre denne retten sunnere, har vi i denne oppskriften valgt å utelatte pommes frites og byttet ut svin/lammekjøttet med kyllingfilet.
(Artikkelen fortsetter under annonsen)

Sunne og proteinrike gyros og tzatziki
Næringsinnholdet for hele oppskriften finner du nederst i artikkelen, samt næringsinnholdet for matvarene, slik at du enkelt kan regne ut hvor mye du skal ha, i forhold til ditt energibehov.
(1 porsjon)
Ingredienser
- 200 g kyllingfilet
- 2 grove pitabrød
- 1 tomat
- 100 g agurk
- 100 g paprika (rød/gul/grønn)
- 30 g rødløk
- 1 ss olivenolje (til steking)
Marinade til kyllingen
- 1 ts olivenolje
- 1 ts rødvinseddik
- 50 gresk yoghurt naturell
- 1 skive sitron (saften)
- 1 hvitløksfedd
- 1/2 ts salt
- 1/3 ts pepper
- 1 ts oregano (tørket)
- 1/3 ts paprikapulver
- 1/3 ts spisskummen
- 1/4 ts koriander
- 1/3 ts cayennepepper
Tzatziki
- 100 g agurk
- 1/2 ts salt
- 1 hvitløksfedd
- 50 g gresk yoghurt naturell
- 1 skive sitron (saften)
- 1/2 ts sukrin
- 1/4 ts hvit pepper
Slik gjør du det
- Bland sammen alle ingrediensene til marinaden
- Skjær opp kyllingfilet i tynne strimler og bland de sammen med marinaden
- La kyllingen marineres i minimum 30 minutter, kan også lages klart dagen før
- Mens kyllingen marineres gjør du klar tzatzikien
- Vask agurken og rasp den med et råkostjern
- Fordel agurken utover ett brett og strø godt med salt over
- La det stå i ca 15 minutter.
- Finhakk hvitløk og blandet sammen med den greske yoghurten, sukrin, hvit pepper og sitronsaft.
- Ha agurken over i en sil og klem ut mest mulig av væsken
- Bland agurken sammen med yogurtblandingen og tzatzikien er ferdig
- Skjær opp paprika, rødløk og agurk i tynne skiver og sett det til side
- Sett på stekeovnen og stek pitabrødene etter anvisning på pakken
- Finn frem en stekepanne og stek kyllingstrimlene med litt olivenolje i en varm stekepanne (kan gjerne grilles)
- Ta ut pitabrødene av ovnen og fyll de med stekt kyllingfilet, agurk, paprika, rødløk og tzatziki
Næringsinnhold i hele oppskriften
Kalorier: 872 kcal
Proteiner: 72 g
Karbohydrater: 92 g
Fett: 21 g
Fiber: 2 g
Næringsinnhold per 10 g matvare
Kyllingfilet: 11 kcal, P:2,4 g
Agurk: 2 kcal
Tomat: 2 kcal
Paprika: 3 kcal
Rød løk: 4 kcal
Gresk yoghurt naturell: 8 kcal, P:0,8 g, K:0,5 g
Olivenolje (1 g): 9 kcal, F:0,9 g
1 grovt pitabrød: 189 kcal, P: 6,3 g, K:36 g, F:1,2 g
Kcal= Kalorier
P= Proteiner
K= Karbohydrater
F= Fett