Styrketrening er noe alle i alle aldre bør inkludere i hverdagen sin. I tillegg til å bygge muskler og bli sterkere, har styrketrening en rekke helsefordeler både på kort og lang sikt.
En metaanalyse ble publisert i British Journal of Sports Medicine i 2022, hvor de inkluderte 16 ulike studier som så på sammenheng mellom styrketrening og helseeffekter.
(Artikkelen fortsetter under annonsen)Metaanalysen konkluderte med at styrketrening ga 10-17% lavere risiko for dødelighet av alle årsaker, kreft, diabetes og hjerte- og karsykdommer. Kondisjonstrening reduserer også risikoen for disse sykdommene, så en kombinasjon av styrke- og kondisjonstrening gir enda større helsegevinster.
Styrketrening vil åpenbart både bygge muskler og gjøre deg sterkere, uansett hvilket nivå du er på. Ulike treningsmetoder vil bidra til enten mer muskelvekst (hypertrofi) og/eller økt styrke.
Uansett om du ikke følger en konkret treningsplan og trener flere ganger i uken, vil all styrketrening bidra til å opprettholde muskelmasse og styrke. Ettersom vi blir eldre, vil vi gradvis tape muskelmasse om vi ikke opprettholder med styrketrening.
Sterkere muskler vil også gjøre hverdagslige aktiviteter lettere og gi økt livskvalitet.
I tillegg til å opprettholde og øke muskelmasse, vil styrketrening styrke bein og skjelett. Etter å ha passert 30 år, vil man gradvis tape benmasse, og styrketrening bidrar til produksjon av nytt benvev.
Det er derfor svært viktig å trene styrke regelmessig for å bremse bentapet og forebygge bruddskader og osteoporose (benskjørhet) i senere alder.
Ved å opprettholde et sterkt skjelett og muskelmasse, vil du redusere risikoen for fall og skader.
Les også: Hvorfor regelmessig kondisjonstrening gir deg bedre helse!
Når muskelmassen øker, vil også hvileforbrenningen gå opp. Dette fører til en høyere metabolisme og det vil gi en bedre vektregulering.
Hvis du allerede har en stabil vekt, vil den økte metabolismen gjøre til at du kan spise mer og likevel holde vekten.
I tillegg vil styrketrening gi økt forbrenning i flere timer etter treningsøkten er ferdig.
Med økt muskelmasse og økt forbrenning vil du også forbrenne mer fett og få en bedre kroppssammensetning.
Det bidrar til mindre fett rundt midjen, som dermed også reduserer risikoen for diabetes, hjertesykdom og ulike typer kreft.
Styrketrening gir et mer stabilt blodsukker og bedre insulin sensitivitet. Insulin regulerer omdannelsen av glukose til energi. Musklene forbruker glukose når du trener og vil dermed bidra til å holde blodsukkernivåene på normale nivåer.
Overspising og lite fysisk aktivitet bidrar til redusert insulin følsomhet og kan på sikt føre til diabetes type 2. Regelmessig trening og sunn mat vil forebygge både diabetes type 2 og andre livsstilssykdommer.
Styrketrening øker frigjøringen av endorfiner, serotonin og dopamin, som alle er hormoner som bidrar til bedre humør og reduserer stress.
Forskning har vist at styrketrening reduserer angst og gir bedre mental helse. Det å innarbeide en regelmessig treningsrutine vil også bidra til økt mestringsfølelse og selvtillit.
Les også:Styrketrening vil bidra til bedre muskelkontakt og riktig bruk av muskler, som vil jevne ut muskulære ubalanser og gi en bedre holdning.
Treningens effekt på det mentale, vil også øke selvtilliten og gi en bedre kroppsholdning.
Regelmessig styrketrening gir bedre hjernefunksjon, bedre hukommelse og konsentrasjon.
Det beskytter også hjernen fra å krympe i størrelse, og reduserer risiko for ulike demenslidelser.
Treningens effekt på humøret gir også et lettere og lysere sinn, som gir bedre hjernefunksjon og mindre stress.
Styrketrening bidrar til bedre fleksibilitet og mobilitet, som vil gi økt livskvalitet og en lettere hverdag. Fokuser på god teknikk og full range of motion, fremfor tyngst mulig vekter. Dette vil gi både en sterkere og mer funksjonell kropp.
Les også: Mobilitetstrening – Treningsprogram for bedre mobilitet!
Styrketrening bidrar til å redusere kortisol (stresshormonet) i kroppen, mindre muskelspenninger og økt produksjon av endorfiner, som gjør kroppen og hodet mer avslappet og vil gi bedre søvnkvalitet.
Mens trening gir bedre søvn, vil også dårlig søvn påvirke kvaliteten på treningen. Søvn er viktig for prestasjon, konsentrasjon og humør, så prioriter alltid å få nok søvn hver natt, helst 7-9 timer.
Les også: Melatonin – Kroppens søvnhormon! Slik sovner du raskere
Styrketrening har som du ser en rekke gode helsegevinster, som gir bedre helse fysisk og mentalt, på både kort og lang sikt. Helsedirektoratet anbefaler minimum 2-3 dager i uken med styrketrening. Har du ikke allerede innarbeidet deg en god rutine med styrketrening, er det aldri for sent å starte.
Ta en titt på våre ulike styrketreningsprogram her.
Kilder:
Muscle-strengthening activities are associated with lower risk and mortality in major non-communicable diseases: a systematic review and meta-analysis of cohort studies – National Library of Medicine/ Pubmed
Resistance exercise training for anxiety and worry symptoms among young adults: a randomized controlled trial – Scientific Reports
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene