Stillesitting er noe de fleste vet at de bør begrense, men kanskje du ikke vet om alle grunnene til hvorfor. Her kan du lese hvorfor stillesitting er en trussel mot både din egen helse og folkehelsen!

Stillesitting

Dagens samfunn er tilrettelagt slik at vi skal slippe å bevege oss mer enn nødvendig, og er derfor også tilrettelagt for en inaktiv livsstil. Dessverre kan det gå ut over helsen vår.

I de nye anbefalingene om fysisk aktivitet og stillesitting fra Verdens Helseorganisasjon som kom i 2020 er det anbefalt å redusere stillesitting så langt det lar seg gjøre. Der fremheves de også at all fysisk aktivitet er bedre enn ingenting, og de som gjør bare litt får bedre helsegevinster enn de som ikke gjør noen ting.

Stillesitting disponerer for hjertesykdom

De som stort sett sitter gjennom dagen har større risiko for å utvikle hjertesykdom enn de som har arbeid der de står eller går, til tross for liknende kosthold og livsstil generelt.

Hvis du har en stillesittende jobb bør du prøve å bevege deg litt hver time, eller oftere. Du kan også se på muligheten for bytte på å jobbe stående og sittende.

helse

Lever kortere

Personer som sitter lenge av gangen lever i gjennomsnitt kortere enn personer som ikke sitter like mye. Det gjelder også personer som trener, men som sitter veldig mye resten av tiden de ikke er på trening.

Derfor er det viktig å legge inn noe fysisk aktivitet eller bevegelse hver dag, selv om du trener, hvis du ellers sitter svært mye og lenge av gangen.

Fysisk og psykisk helse

Det er vist at de som sitter mye etter hvert kan utvikle en hjerne som ser ut som hjernen til personer med demens. Utover at hjernen blir påvirket i negativ retning øker også risikoen for å få diabetes, slag, høyt blodtrykk og høyt kolesterol, i tillegg til hjertesykdom som nevnt over.

Det er vist at å være aktiv eller i bevegelse gjennom hele dagen kan redusere risikoen for alle disse sykdomstilstandene.

Diabetes

Det er fortsatt ikke helt avklart hvorfor stillesitting øker risikoen for diabetes, men det handler ikke bare om at man ikke bruker like mange kalorier som om man er i regelmessig bevegelse. Det er en teori om at kroppen kan respondere og reagere annerledes på insulin når man sitter mye stille.

Blodpropp

Når man sitter for lenge øker risikoen for at det dannes en såkalt dyp venetrombose, som er en blodpropp som ofte setter seg fast i leggen. Hvis proppen løsner og setter seg i lungene kan det bli en livstruende tilstand.

Det er vanlig å kjenne smerte og se hevelse i beinet, men noen opplever ikke smerte i det hele tatt. Dette er enda en grunn til å bryte opp stillesittingen og bevege seg regelmessig!

Vektoppgang

Selv om man kanskje ikke bruker mange kalorier ved å rusle en tur i nabolaget, gjøre husarbeid, hagearbeid eller andre ting med lav intensitet er det likevel mye bedre enn å sitte helt stille.

I løpet av uker og måneder utgjør det mange kalorier, og hvis du i stedet sitter helt stille kan det føre til at du går opp i vekt.

Angst og isolasjon

De fleste som sitter stille på fritiden ser gjerne på en eller annen skjerm. Det vil si at de ofte er alene. Hvis skjermtiden går ut over søvnen, kan det igjen gå ut over humøret. Å være mye alene kan gjøre at man trekker seg mer og mer tilbake fra venner og familie, som igjen er koplet til sosial angst.

Åreknuter

Når man sitter lenge av gangen vil blodsirkulasjonen bli dårligere, og blod vil etter hvert hope seg opp i leggene. I tillegg til at dette øker risikoen for dannelse av dyp venetrombose kan det også årsake åreknuter på grunn av de økte trykket i venene.

Dette er synlige blodårer som ligger rett under huden på leggene, og det er ofte også små nett av ødelagte små blodkar rundt omkring åreknutene. Som oftest er ikke dette en farlig tilstand, men det kan være kosmetisk skjemmende.

helse

Kroppen forfaller

Eldre personer er i utgangspunktet utsatt for beinskjørhet, og hvis de sitter mye stille og ikke belaster kroppen sin øker risikoen betydelig. De kan etter hvert oppleve at de ikke lengre klarer å utføre helt dagligdagse oppgaver og bevegelser, som husarbeid, ta seg et bad eller sette seg på toalettet.

Det er ikke mye som skal til for å unngå dette forfallet, og å ikke bli sittende i sofaen for lenge av gangen er en god start!

Kreft

Det er faktisk vist at jo mer man sitter stille av gangen, jo høyer er risikoen for å utvikle kreft i endetarm, livmor og lunge. Eldre kvinner har økt risiko for å utvikle brystkreft. Denne risikoen er koplet til stillesitting. Det vil si at det ikke nødvendigvis hjelper å trene en time om dagen, så lenge man sitter stille de resterende 23 timene i døgnet.

Det må presiseres at å trene en time om dagen er svært gunstig for helsen, og at det selvsagt er bedre enn å ikke trene!

Kilde

Jump Start by MedMD

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Motivasjon

Arnold Schwarzenegger gir sine tips til hvordan du lærer barna å like trening

Har du noen gang opplevd det vanskelig å utfordrende å motivere…
Dato: Aug 30, 2022
Fysisk og psykisk helse

Ny studie: «En god effekt å drikke rødvin har på hjertehelsen»

Det har vært skrevet mangt og mye om rødvin og alle…
Dato: Aug 23, 2022
Intervjuer

Othilie – kreativitet, kontraster og lekenhet gjennom trening!

Othilie Ulvedalen (27) er supersterk og gjennomtrent, og bruker treningen til…
Dato: Aug 19, 2022
Intervjuer

Kristine – allsidig og leken trening!

Kristine Kjenne forteller hvordan hun jobber for å mestre utfordrende øvelser,…
Dato: Aug 12, 2022
Fysisk og psykisk helse

8 tips til å få mer hverdagsaktivitet!

Har du dårlig samvittighet fordi du trener for lite? Hverdagsaktivitet kan…
Dato: Aug 11, 2022
Skader & rehabilitering

Slik bruker du foamrolleren!

Den sylinderformete rullen ser kanskje smart ut å inkludere i treningsopplegget,…
Dato: Aug 10, 2022
Intervjuer

Ron Daniel: kreftdiagnose hindrer ikke ambisjonene om fitness!

Til tross for en alvorlig kreftdiagnose brenner Ron Daniel for å…
Dato: Aug 08, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Fysisk og psykisk helse

5 tips for å føle deg vel i sommer!

Selv om sommeren er godt i gang, og sommerkroppen kanskje ikke…
Dato: Aug 04, 2022
Fysisk og psykisk helse

Slik reduserer du stress!

Langvarig stress er ikke bra for noen. Les våre tips til…
Dato: Jul 28, 2022
Fysisk og psykisk helse

Øk livskvaliteten og styrk den psykiske helsen!

Å ha det bra med seg selv handler ikke bare om…
Dato: Jul 21, 2022
Skader & rehabilitering

Dette må du vite om smerte!

Å ha vondt i en kroppsdel i kortere eller lengre perioder…
Dato: Jul 15, 2022
Fysisk og psykisk helse

Dette gjør trening med kroppen din!

Når du trener får du effekter både umiddelbart og på lang…
Dato: Jul 12, 2022
Fysisk og psykisk helse

5 fordeler med å ha en sunn livsstil!

De aller fleste vet at det er smart å være i…
Dato: Jun 14, 2022
Sponset

ImpacGun gir en effektiv oppvarming og behandling av muskler og ledd! – Få 900 kr i avslag!

Intervjuer

Lena: la om livsstilen og deler tipsene sine!

I dag er trening og fjellturer en naturlig del av hverdagen…
Dato: Jun 12, 2022
Fysisk og psykisk helse

Hverdagsaktivitet – nøkkelen til god helse?

Det er ingen tvil om at vi er mye mindre aktive…
Dato: Jun 11, 2022