Stillesitting er noe de fleste vet at de bør begrense, men kanskje du ikke vet om alle grunnene til hvorfor. Her kan du lese hvorfor stillesitting er en trussel mot både din egen helse og folkehelsen!

Stillesitting

Dagens samfunn er tilrettelagt slik at vi skal slippe å bevege oss mer enn nødvendig, og er derfor også tilrettelagt for en inaktiv livsstil. Dessverre kan det gå ut over helsen vår.

I de nye anbefalingene om fysisk aktivitet og stillesitting fra Verdens Helseorganisasjon som kom i 2020 er det anbefalt å redusere stillesitting så langt det lar seg gjøre. Der fremheves de også at all fysisk aktivitet er bedre enn ingenting, og de som gjør bare litt får bedre helsegevinster enn de som ikke gjør noen ting.

Stillesitting disponerer for hjertesykdom

De som stort sett sitter gjennom dagen har større risiko for å utvikle hjertesykdom enn de som har arbeid der de står eller går, til tross for liknende kosthold og livsstil generelt.

Hvis du har en stillesittende jobb bør du prøve å bevege deg litt hver time, eller oftere. Du kan også se på muligheten for bytte på å jobbe stående og sittende.

helse

Lever kortere

Personer som sitter lenge av gangen lever i gjennomsnitt kortere enn personer som ikke sitter like mye. Det gjelder også personer som trener, men som sitter veldig mye resten av tiden de ikke er på trening.

Derfor er det viktig å legge inn noe fysisk aktivitet eller bevegelse hver dag, selv om du trener, hvis du ellers sitter svært mye og lenge av gangen.

Fysisk og psykisk helse

Det er vist at de som sitter mye etter hvert kan utvikle en hjerne som ser ut som hjernen til personer med demens. Utover at hjernen blir påvirket i negativ retning øker også risikoen for å få diabetes, slag, høyt blodtrykk og høyt kolesterol, i tillegg til hjertesykdom som nevnt over.

Det er vist at å være aktiv eller i bevegelse gjennom hele dagen kan redusere risikoen for alle disse sykdomstilstandene.

Diabetes

Det er fortsatt ikke helt avklart hvorfor stillesitting øker risikoen for diabetes, men det handler ikke bare om at man ikke bruker like mange kalorier som om man er i regelmessig bevegelse. Det er en teori om at kroppen kan respondere og reagere annerledes på insulin når man sitter mye stille.

Blodpropp

Når man sitter for lenge øker risikoen for at det dannes en såkalt dyp venetrombose, som er en blodpropp som ofte setter seg fast i leggen. Hvis proppen løsner og setter seg i lungene kan det bli en livstruende tilstand.

Det er vanlig å kjenne smerte og se hevelse i beinet, men noen opplever ikke smerte i det hele tatt. Dette er enda en grunn til å bryte opp stillesittingen og bevege seg regelmessig!

Vektoppgang

Selv om man kanskje ikke bruker mange kalorier ved å rusle en tur i nabolaget, gjøre husarbeid, hagearbeid eller andre ting med lav intensitet er det likevel mye bedre enn å sitte helt stille.

I løpet av uker og måneder utgjør det mange kalorier, og hvis du i stedet sitter helt stille kan det føre til at du går opp i vekt.

Angst og isolasjon

De fleste som sitter stille på fritiden ser gjerne på en eller annen skjerm. Det vil si at de ofte er alene. Hvis skjermtiden går ut over søvnen, kan det igjen gå ut over humøret. Å være mye alene kan gjøre at man trekker seg mer og mer tilbake fra venner og familie, som igjen er koplet til sosial angst.

Åreknuter

Når man sitter lenge av gangen vil blodsirkulasjonen bli dårligere, og blod vil etter hvert hope seg opp i leggene. I tillegg til at dette øker risikoen for dannelse av dyp venetrombose kan det også årsake åreknuter på grunn av de økte trykket i venene.

Dette er synlige blodårer som ligger rett under huden på leggene, og det er ofte også små nett av ødelagte små blodkar rundt omkring åreknutene. Som oftest er ikke dette en farlig tilstand, men det kan være kosmetisk skjemmende.

helse

Kroppen forfaller

Eldre personer er i utgangspunktet utsatt for beinskjørhet, og hvis de sitter mye stille og ikke belaster kroppen sin øker risikoen betydelig. De kan etter hvert oppleve at de ikke lengre klarer å utføre helt dagligdagse oppgaver og bevegelser, som husarbeid, ta seg et bad eller sette seg på toalettet.

Det er ikke mye som skal til for å unngå dette forfallet, og å ikke bli sittende i sofaen for lenge av gangen er en god start!

Kreft

Det er faktisk vist at jo mer man sitter stille av gangen, jo høyer er risikoen for å utvikle kreft i endetarm, livmor og lunge. Eldre kvinner har økt risiko for å utvikle brystkreft. Denne risikoen er koplet til stillesitting. Det vil si at det ikke nødvendigvis hjelper å trene en time om dagen, så lenge man sitter stille de resterende 23 timene i døgnet.

Det må presiseres at å trene en time om dagen er svært gunstig for helsen, og at det selvsagt er bedre enn å ikke trene!

Kilde

Jump Start by MedMD

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Motivasjon

Morgentrening – Fordelene med å trene om morgenen!

Det er tungt å stå opp tidlig om morgenen for å…
Dato: Apr 19, 2024
Helse og livsstil

Hormonene som påvirker vekten vår!

Mange av hormonene i kroppen har innvirkning på vekten vår. Hormonene…
Dato: Apr 10, 2024
Skadeforebyggende

Viktigheten av riktig oppvarming og nedkjøling – Forebygging av skader og optimal ytelse!

Å trene regelmessig er en viktig del av en sunn livsstil!…
Dato: Apr 06, 2024
Fysisk og psykisk helse

Trening gir bedre mental helse!

Det å trene og holde seg fysisk aktiv er ikke bare…
Dato: Apr 04, 2024
Skadeforebyggende

5 Effektive øvelser for å styrke kjernemuskulaturen og forebygge skader!

En sterk kjerne er ikke bare viktig for å oppnå en…
Dato: Apr 01, 2024
Annonse

Riktig næring for raskere og dyp brunfarge, glansfullt hår og sterkere negler

Får du ikke raskt nok brunfarge? Oppleves det som at fargen…
Dato: Apr 01, 2024
Fysisk og psykisk helse

Hverdagsaktivitet – Nøkkelen til en aktiv og sunn livsstil!

I en verden som stadig blir mer teknologidrevet og stillesittende, er…
Dato: Mar 31, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Skadeforebyggende

Forebygging av typiske skader – Styrk kroppen din for en trygg og effektiv trening!

Når vi engasjerer oss i fysisk aktivitet og trening, er det…
Dato: Mar 26, 2024
Skadeforebyggende

Reduser risikoen for skader med mental styrke, fokus og oppmerksomhet!

Når vi trener eller deltar i konkurranser, er det ikke bare…
Dato: Mar 23, 2024
Motivasjon

Hvordan holde fokus for å nå målene dine!

Har du noen gang satt deg mål om noe du ønsker…
Dato: Mar 21, 2024
Fysisk og psykisk helse

Spis deg frisk – Viktigheten av et balansert og næringsrikt kosthold!

Et balansert kosthold er avgjørende for å opprettholde god helse og…
Dato: Mar 19, 2024
Motivasjon

Indre motivasjon vs. ytre press: Hvordan finne balanse på treningsreisen

Å finne motivasjon til trening er en reise som ofte innebærer…
Dato: Mar 19, 2024
Sponset

Rask og dyp farge med Norges sterkeste betakaroten – 20 mg

Motivasjon

Oppnå varig livsstilsendringer – Nøkkelfaktorer for suksess!

Å gjøre varige endringer i livsstilen krever en kombinasjon av innsats,…
Dato: Mar 16, 2024
Skadeforebyggende

Riktig oppvarming og nedkjøling – Nøkkelen til skadeforebygging

Å oppnå gode resultater og en sunn livsstil gjennom trening krever…
Dato: Mar 10, 2024