Du som trener mye, er sikkert også opptatt av å spise sunn mat og få i deg nok proteiner. Kjøtt er en helt super proteinkilde, men har du egentlig oversikt over kostrådene knyttet til kjøtt?
For personer som ikke utelater noen spesielle matvarer fra kostholdet står antakeligvis kjøtt på menyen regelmessig. Kanskje nesten hver dag hos de som trener mye og er opptatt av å få i seg nok protein. Det har vært en del snakk om kjøtt de siste årene, både i forbindelse med helse og med klima. Med det har det også medfulgt «kjøttskam». Men er det egentlig så ille for helsen å spise kjøtt?
I seg selv er kjøtt en utmerket kilde til protein av svært høy kvalitet, som er viktig for å vedlikeholde og bygge muskelmasse. Rene kjøttstykker er også magert, og inneholder mange vitaminer og mineraler som A- og B-vitamin, sink, selen og jern.
Niacin og vitamin B6 bidrar til at immunforsvaret fungerer normalt. Vitamin B12 gjør at man føler seg mindre trøtt og slapp.
Jernet som finnes i kjøtt er lettere for kroppen å nyttiggjøre seg av sammenlignet med jern i vegetabilske matvarer. Kjøttstykker med mer fett utgjør en betydelig kilde til mettet fett, og bearbeidede kjøttprodukter inneholder mye salt.
Det skilles på rødt og hvitt kjøtt, og det er ulike nasjonale anbefalinger for de forskjellige typene.
Med rødt kjøtt menes kjøtt fra svin, storfe, sau og geit. Foreløpig er det uavklart om kjøtt fra andre arter, som elg, reinsdyr, rådyr og hjort har de samme helseeffektene som kjøtt fra svin, storfe, sau og geit.
Hvitt kjøtt er kjøtt fra fjærkre som kylling, kalkun og and. Det er også en kategori som kalles for prosessert kjøtt, som er matvarer som er behandlet på en eller annen måte. Eksempler på det er pølser, salami, kjøttdeig tilsatt salt, bacon, spekemat og andre ulike former for pålegg og tørket og saltet kjøtt.
Kostrådet fra Helsedirektoratet som omhandler kjøtt er at man skal velge magert kjøtt og magre kjøttprodukter, og begrense mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt. Det er ikke slik at anbefalingen er å ikke spise rødt kjøtt, eller å spise så lite som mulig, men å helst ikke overskride den angitte mengden.
Videre anbefaler de:
Så hva slags kjøtt er magert? Det er kjøtt som inneholder lite fett, gjerne under 10 % per 100 gram. Rent kjøtt uten synlig fett har lavt fettinnhold, og det er som regel mellom 1 % og 5 % fett per 100 gram vare i renskåret kjøtt. Både rødt og hvitt kjøtt kan være magert.
Se etter biffstykker og fileter i butikken. Rent kjøtt kan også være oppskåret eller kvernet, og deretter pakket for fryse- eller kjøledisken.
Nasjonal, nordisk og internasjonal forskning viser at det er en sammenheng mellom inntak av bearbeidet kjøtt og økt risiko for kreft i tykk- og endetarm. Ved å spise bearbeidede kjøttprodukter får mange i seg mer fett og salt enn det som er anbefalt.
Spiser du magert kjøtt i stedet og begrenser mengden bearbeidede kjøttprodukter vil det kunne gi en mer gunstig fettsammensetning i kostholdet ditt.
Fordi kjøtt inneholder proteiner av høy kvalitet og andre viktige næringsstoffer kan magre kjøttprodukter med fordel inngå i kostholdet. Å spise kjøtt kan være viktig for å opprettholde jernstatus, særlig hos kvinner.
Det angis ingen mengdeanbefaling for hvitt kjøtt. Som nevnt tidligere kan denne type kjøtt gjerne inngå i et sunt og variert kosthold. Men kostrådene nevner at man bør unngå prosessert og bearbeidede matvarer, og det gjelder også matvarer som er basert på hvitt kjøtt. Velg gjerne magre fileter fremfor bearbeidet hvitt kjøtt.
Husk at helheten er det aller viktigste for å ha et sunt kosthold, for å prestere på trening og ha en god helse. Spis variert med fokus på grove kornprodukter og mye frukt, grønnsaker og bær hver dag. Få i deg fiskemåltid to til tre ganger i uken, og ha et daglig inntak av magre meieriprodukter.
Det er også anbefalt å begrense mengden salt og sukker i det daglige kostholdet. Husk at det er det du spiser mest av som har betydning for hvor sunt kostholdet ditt er.
Kilder
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene