Du som trener mye, er sikkert også opptatt av å spise sunn mat og få i deg nok proteiner. Kjøtt er en helt super proteinkilde, men har du egentlig oversikt over kostrådene knyttet til kjøtt?

Kjøtt i et variert og sunt kosthold

For personer som ikke utelater noen spesielle matvarer fra kostholdet står antakeligvis kjøtt på menyen regelmessig. Kanskje nesten hver dag hos de som trener mye og er opptatt av å få i seg nok protein. Det har vært en del snakk om kjøtt de siste årene, både i forbindelse med helse og med klima. Med det har det også medfulgt «kjøttskam». Men er det egentlig så ille for helsen å spise kjøtt?

Viktig kilde til næringsstoffer

I seg selv er kjøtt en utmerket kilde til protein av svært høy kvalitet, som er viktig for å vedlikeholde og bygge muskelmasse. Rene kjøttstykker er også magert, og inneholder mange vitaminer og mineraler som A- og B-vitamin, sink, selen og jern.

Niacin og vitamin B6 bidrar til at immunforsvaret fungerer normalt. Vitamin B12 gjør at man føler seg mindre trøtt og slapp.

Jernet som finnes i kjøtt er lettere for kroppen å nyttiggjøre seg av sammenlignet med jern i vegetabilske matvarer. Kjøttstykker med mer fett utgjør en betydelig kilde til mettet fett, og bearbeidede kjøttprodukter inneholder mye salt.

Forskjellige typer kjøtt

Det skilles på rødt og hvitt kjøtt, og det er ulike nasjonale anbefalinger for de forskjellige typene.

Med rødt kjøtt menes kjøtt fra svin, storfe, sau og geit. Foreløpig er det uavklart om kjøtt fra andre arter, som elg, reinsdyr, rådyr og hjort har de samme helseeffektene som kjøtt fra svin, storfe, sau og geit.

Hvitt kjøtt er kjøtt fra fjærkre som kylling, kalkun og and. Det er også en kategori som kalles for prosessert kjøtt, som er matvarer som er behandlet på en eller annen måte. Eksempler på det er pølser, salami, kjøttdeig tilsatt salt, bacon, spekemat og andre ulike former for pålegg og tørket og saltet kjøtt.

kosthold

Anbefalingene om inntak av kjøtt

Kostrådet fra Helsedirektoratet som omhandler kjøtt er at man skal velge magert kjøtt og magre kjøttprodukter, og begrense mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt. Det er ikke slik at anbefalingen er å ikke spise rødt kjøtt, eller å spise så lite som mulig, men å helst ikke overskride den angitte mengden.

Videre anbefaler de:

  • Velg hvitt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.
  • Begrens mengden av bearbeidede kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt, som bacon og spekepølse.
  • Begrens mengden rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt til 500 gram i uken. Det tilsvarer 700 til 750 gram i rå tilstand, og holder til to til tre middager. Denne mengden er angitt som spiseferdig kjøtt, som vil si at det er ferdig tilberedt og uten skinn og bein.
  • Velg først og fremst kjøtt og kjøttprodukter med nøkkelhullsmerket.

Rent og magert kjøtt

Så hva slags kjøtt er magert? Det er kjøtt som inneholder lite fett, gjerne under 10 % per 100 gram. Rent kjøtt uten synlig fett har lavt fettinnhold, og det er som regel mellom 1 % og 5 % fett per 100 gram vare i renskåret kjøtt. Både rødt og hvitt kjøtt kan være magert.

Se etter biffstykker og fileter i butikken. Rent kjøtt kan også være oppskåret eller kvernet, og deretter pakket for fryse- eller kjøledisken.

Hva kan skje om man spiser for mye kjøtt?

Nasjonal, nordisk og internasjonal forskning viser at det er en sammenheng mellom inntak av bearbeidet kjøtt og økt risiko for kreft i tykk- og endetarm. Ved å spise bearbeidede kjøttprodukter får mange i seg mer fett og salt enn det som er anbefalt.

Spiser du magert kjøtt i stedet og begrenser mengden bearbeidede kjøttprodukter vil det kunne gi en mer gunstig fettsammensetning i kostholdet ditt.

Fordi kjøtt inneholder proteiner av høy kvalitet og andre viktige næringsstoffer kan magre kjøttprodukter med fordel inngå i kostholdet. Å spise kjøtt kan være viktig for å opprettholde jernstatus, særlig hos kvinner.

kosthold

Hva med hvitt kjøtt?

Det angis ingen mengdeanbefaling for hvitt kjøtt. Som nevnt tidligere kan denne type kjøtt gjerne inngå i et sunt og variert kosthold. Men kostrådene nevner at man bør unngå prosessert og bearbeidede matvarer, og det gjelder også matvarer som er basert på hvitt kjøtt. Velg gjerne magre fileter fremfor bearbeidet hvitt kjøtt.

Ikke glem helheten

Husk at helheten er det aller viktigste for å ha et sunt kosthold, for å prestere på trening og ha en god helse. Spis variert med fokus på grove kornprodukter og mye frukt, grønnsaker og bær hver dag. Få i deg fiskemåltid to til tre ganger i uken, og ha et daglig inntak av magre meieriprodukter.

Det er også anbefalt å begrense mengden salt og sukker i det daglige kostholdet. Husk at det er det du spiser mest av som har betydning for hvor sunt kostholdet ditt er.

Kilder

Helsenorge.no

Matprat.no

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Ernæring

Gjør det enkelt – 3 kostholds tips som alltid vil være gjeldende!

Kosthold kan virke komplisert både i teori og praksis, men det…
Dato: Jun 26, 2022
Ernæring

Intuitiv spising for psykisk og fysisk velvære!

Intuitivt spisemønster er en kontrast til alle diettene der ute, og…
Dato: Jun 22, 2022
Ernæring

Hacks for å spise sunt i en hektisk hverdag!

Mange lever hektiske liv og legger skylden på det når de…
Dato: Jun 22, 2022
Ernæring

7 matvarer for god hjernehelse!

Hjernen er kontrollsenteret i kroppen din. Det er hjernen som gjør…
Dato: Jun 09, 2022
Kostholdsprogram

Inspirasjon: tre forskjellige dagsmenyer med helt vanlig mat!

Kosthold ser enkelt ut i teorien, men kan for mange være…
Dato: Jun 08, 2022
Ernæring

Slik får du en optimal bulk!

Høsten og vinteren er tiden for å legge på seg og…
Dato: Mai 30, 2022
Ernæring

Fordelene med å telle kalorier

Kaloritelling er ikke for alle, men det er noen ganger det…
Dato: Mai 05, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Ketodietten – med forslag til dagsmeny!

Lavkarbodietter er populært kosthold som mange trives med. Les om ketodietten…
Dato: Mai 03, 2022
Ernæring

7 strategier for å opprettholde vektnedgangen etter en diett!

Å gå ned noen kilo kan både være fort gjort og…
Dato: Apr 06, 2022
Oppskrifter

Bønne Brownies – Denne må prøves!

Brownies av bønner! Er det mulig å få det til å…
Dato: Mar 27, 2022
Ernæring

7 matvarer for muskelvekst

Når man trener for å bli sterk eller for å bygge…
Dato: Mar 18, 2022
Kosttilskudd

Kosttilskudd som fungerer mot PMS-plager!

Premenstruelt syndrom (PMS) er noe mange kvinner opplever månedlig. Det er…
Dato: Mar 17, 2022
Kosttilskudd

Eplesidereddik- Vidundermiddel eller ikke?

For dere som liker å holde dere oppdatert på treningsvitenskap, forskning…
Dato: Mar 17, 2022
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Kostholdsprogram

Sonedietten (The Zone Diet) – kostholdet for deg?

Sonedietten går ut på å følge en bestemt fordeling av makronæringsstoffer…
Dato: Mar 08, 2022
Ernæring

Slik kan du variere havregrøten på tre forskjellige måter!

Havregrynsgrøt er en klassiker til frokost hos mange som liker å…
Dato: Mar 04, 2022