Bruken av sosiale medier fortsetter å øke, og det er ikke uvanlig at gjennomsnittspersonen sitter på sine favorittapper i flere timer hver dag. Å ta en pause, kutte ned eller kutte helt ut bruken av sosiale medier kan gjøre uventede mirakler for helsen din!

Sosiale medier

For noen er sosiale medier faktisk en viktig del av det sosiale livet. Det er der de kommuniserer med venner og familie, og treffer nye venner. Men for de fleste er det ikke noe de egentlig trenger, og tiden de bruker på sosiale medier matcher ikke det faktiske behovet for sosial kontakt på disse plattformene.

Sammenligning er en lykketyv

En studie viste at å begrense bruken av sosiale medier til 30 minutter hver dag, i stedet for å ha ubegrenset med tid, gjorde forsøkspersonene mindre deprimerte og ensomme. Forskerne konkluderte med at å bruke mindre tid på sosiale medier enn man pleier kan redusere både følelse av depresjon og ensomhet.

Dette var spesielt påfallende hos personer som var mest deprimerte da studien startet. En av grunnene til denne effekten er at forskere tror at vi kan risikere å føle oss deprimerte etter å ha brukt mye tid på sosiale medier på å sammenligne oss med andre personer.

Det er sjeldent noen viser fram hele livet sitt på sosiale medier, og de fleste liker best å vise de gode dagene og sidene ved livet. Derfor er det også lett å se på bildene og tenke at andre lever bedre liv enn oss selv.

psykisk helse

FOMO

Fear of missing out, også kalt FOMO, er et uttrykk som har oppstått de siste årene. Det handler ikke bare om at mange har lyst til å være med på og få med seg hva som skjer, men det kan skape virkelige problemer som følelse av angst og depresjon. Det er fordi mange opplever at det er på sosiale medier de har muligheter til å se morsomme ting, få nye sosiale forbindelser eller invitasjoner. Å ikke være en del av dette kan gi følelser som angst og depresjon.

Trening, kropp og mat

Det er vanlig å følge populære treningsprofiler i sosiale medier når man selv er opptatt av trening og sunt kosthold. Men det kan bli problematisk fordi man aldri vet hva som faktisk er sannheten når disse profilene legger ut hva de spiser, trener og hvilke kosttilskudd de bruker.

De som har ekstremt mange følgere blir ofte betalt for å reklamere for ulike produkter, og fokuset blir gjerne ofte på at det er ett bestemt produkt som er nøkkelen til drømmekroppen, og det helhetlige synet på helse faller helt bort. Man kan aldri vite hvem som egentlig har en spiseforstyrrelse eller andre psykiske problemer som påvirker helsen og kroppen negativt. Hvem som har misbrukt prestasjonsfremmende preparater for å bygge muskler og gå ned i fettmasse, eller hvem som bruker andre typer rusmidler for å orke å være med på alt som skjer.

Å sammenligne seg med personer som man faktisk ikke kjenner, og der man heller ikke vet hva som egentlig ligger bak kroppene og prestasjonene, kan bli problematisk. Hvis det eneste du ser i feeden din utelukkende er såkalt perfekte mennesker vil du også etter hvert begynne å tro at det er normalt å se slik ut.

Derfor må du ikke glemme at det du ser i sosiale medier ikke er et representativt utvalg av befolkningen, og at du ikke kan sammenligne deg med noen som blir betalt for å dedikere hele livet sitt til trening og kosthold.

psykisk helse

Søvn

Det er funnet sammenhenger mellom bruk av sosiale medier og søvn. Søvnen blir både redusert, forstyrret av oppvåkninger og man legger seg senere ved bruk av sosiale medier. Dårlig søvn disponerer igjen for dårlig hukommelse og prestasjon på skole og jobb, og kan gjøre det vanskeligere å få ønskete resultater av treningen.

Avhengighet ute av kontroll

Hjerneforskere har sett på effekter av sosiale medier på hjernen. De har funnet at positive interaksjoner, som at noen liker et av bildene dine, trigger en liknende kjemisk reaksjon i hjernen som den som oppstår ved gambling eller når man bruker rusmidler.

Det er blant annet dopamin som utløses når du får en like, og å ha denne substansen i belønningssentret i hjernen vil gi en følelse av velvære. Fordi vi vi ha mer av denne gode følelsen oppsøker vi også situasjoner som kan utløse en ny boost av dopamin, som å sjekke telefonen vår for å se om det har skjedd noe nytt.

Visstnok er mellom 5 og 10 prosent av personer som bruker internett psykisk avhengige, og klarer ikke å kontrollere hvor mye tid de bruker på online.

Moderasjon er nøkkelen

Forskere anbefaler å redusere bruken av sosiale medier slik at det ikke oppstår negative konsekvenser ved bruken. Bruk det til å holde kontakten med de som bor langt unna, og til å holde deg oppdatert på ting du interesserer deg for.

Når du merker at du sammenligner deg med andre, og føler deg dårlig med deg selv og livet du lever når du ser hvordan andre har det, er det lurt å ta en liten pause.

Kilder

McLean Hospital

Now.com

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Fysisk og psykisk helse

Restitusjonstiltakene som fungerer

De fleste som trener mye, vet at restitusjon er helt nødvendig…
Dato: Nov 19, 2021
Motivasjon

Anita Hundseid – slik holder Power-vinneren seg i form!

I sommer vant Anita Hundseid NM i Power, men hun elsker…
Dato: Nov 15, 2021
Fysisk og psykisk helse

Sannheten om insulin!

Hormonet insulin har i flere år fått skylden for å årsake…
Dato: Nov 12, 2021
Intervjuer

Elise: NM-gull i street workout og bodyfitness!

Elise Dahl-Hansen gjorde det kunststykket i høst som ingen andre har…
Dato: Nov 03, 2021
Fysisk og psykisk helse

Hvordan trene i overgangsalderen?

Overgangsalderen kan være en periode der kvinner blir plaget av kroppslige…
Dato: Okt 21, 2021
Kondisjon & løping

8 ting vi elsker med morgentrening!

Den beste tiden å trene på i løpet av døgnets 24…
Dato: Okt 11, 2021
Fysisk og psykisk helse

Den verste maten å innta før leggetid

Maten du inntar rett før leggetid kan være årsaken til dårlig…
Dato: Okt 07, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Fysisk og psykisk helse

Senke blodtrykket? Gjør disse 4 endringene

Lider du av høyt blodtrykk bør du få med deg disse…
Dato: Okt 05, 2021
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – oktober 2021!

Kjør i gang høsten med inspirerende og god treningsmusikk! Med riktig…
Dato: Okt 04, 2021
Motivasjon

Sjekk Christiano Ronaldo sin heftige økt for magemusklene!

Mangel på treningsapparater eller stengte treningssentre er ingen unnskyldning for IKKE…
Dato: Okt 01, 2021
Fysisk og psykisk helse

30 min trening eller 10 000 skritt om dagen? Hva er best?

30 minutter trening, eller 10 000 skritt om dagen? Helserådene oppfordrer…
Dato: Sep 30, 2021
Fysisk og psykisk helse

Spis mer av dagens proteiner til frokost – Øk muskelmassen å bli sterkere

En ny studie tyder på at personer som spiser flere av dagens proteiner…
Dato: Sep 28, 2021
Fysisk og psykisk helse

Trening ved graviditet og etter fødsel!

Det anbefales at gravide kvinner trener gjennom hele svangerskapet hvis de…
Dato: Sep 17, 2021
Sponset

Sunt og digg! Nå kan du spare opptil 1099 kr på 4 matkasser!

Intervjuer

Endret perspektivet på trening og kosthold: slik trener og spiser Sandra som nybakt mamma!

Personlig trener Sandra Johansson har flere meritter hun er stolt av,…
Dato: Sep 08, 2021
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – september 2021!

September byr på friskere luft og en "ny start" etter sommeren.…
Dato: Sep 07, 2021