Musikk kan booste prestasjonen under trening og generelt gjøre deg lykkeligere. Med Sonos Roam er det i det minste liten tvil om at smilebåndet inntar Mississippi-bredder.

Det er mange merkevarer som lager gode lydprodukter, men Sonos er en av de som skiller seg ut positivt. Sonos har laget høyttalere i en årrekke, og deres smarte «Connect»-oppsett har gjort at mange Sonos-høyttalere står plassert i ulike rom i mange hjem. For knappe to år siden lanserte selskapet sin første trådløse høyttaler Sonos Move – en slagkraftig, men stor og tung høyttaler på 3 kg som overhodet ikke kan sammenlignes med de mer portable høyttalerne Miiego Axtive, JBL Charge eller UE Wonderboom, etc.. Prisen på 4000kr var også langt over det hvermansen er villige til å betale for bærbar lyd.

Heldigvis har Sonos lyttet, og Sonos Roam retter opp i «problemene» med Move, og serverer både portabilitet og funksjonalitet til en god pris. Roam er høyttaleren du faktisk ikke merker at du har med deg. Med sine 430 gram, diameter på drøye 6 cm og knappe 17 cm lengde, er Sonos Roam er høyttaler som tar mindre plass enn en vanlig 0,75L drikkeflaske.

 

Sonos Roam – Design og batteritid

Sonos Roam har et enkelt og pent design. Høyttaleren kommer i fargene hvit og sort, og er formet som en avlang trekantet enhet som kan brukes både stående og liggende. Selve kroppen er laget i lettvekts aluminium der den ene siden med høyttalerelementene er dekket av et robust meshmateriale (høyttalergrillen). Topp og bunn er forsterket med gummi som i tillegg bidrar til at høyttaleren står mer stødig når du bruker den stående.

Roam er IP67-sertifisert og er dermed vann- og støvresistent. Er du supergira på å bade med den, så tåler den og senkes vann opp til 1 meter i 30 minutter. Det er kanskje ikke så vanlig å ta med høyttaleren når man svømmer, men den tåler i hvert fall en god del nedbør.

Batteritiden er oppgitt til 10 timer, men det avhenger så klart av hvor høyt du spiller. Når høytaleren ikke et i bruk går den inn i dvalemodus som holder den levende i ca. 10 dager. For å vekke den trykker du enten på av/på knappen, eller ved å aktivere den gjennom Bluetooth tilkoblingen på telefonen eller Sonos-appen.

Sonos har droppet laderen og det eneste du får er ladekabelen. Sonos Roam kan lades trådløst (Sonos tilbyr en egen lader med økt effekt) med vanlig QI-lader, eller via USB-C. Merk at du må benytte en lader med minst 10 watt effekt.

På toppen av høyttaleren finner vi fire touchknapper og statuslys som kan slåes av/på i appen. Via knappene kan du øke/senke volumet, pause/starte musikken, og ikke minst aktivere taleassistenten. Sonos Roam tilhører faktisk smarthøyttaler-segmentet og støtter både Google Assistant og Amazon Alexa. Her på berget er det førstnevnte som er gjeldende. På baksiden, nesten nederst, er det en knapp som brukes til å pare høytaleren med Bluetooth-enheter som ikke kobles til direkte gjennom Sonos-appen, eller for å overføre musikken til en annen Sonos høyttaler.

Oppsettet av høyttaleren er lekende lett, og mye skyldes den innebygde NFC-chippen i høyttaleren. Last ned Sonos-appen, slå på høytaleren, og appen guider deg gjennom oppsettet som egentlig bare består i å holde telefonen over feltet med NFC-brikken på høyttaleren  til kontakten er etablert.

Smarte funksjoner

Sonos er kjent for sine mange smarte funksjoner som forenkler lyttingen til musikk i ulike rom i hjemmet, og ikke minst avspillingen fra ulike enheter. Sonos har hatt en skifte fra det såkalte «S1-oppsettet» til det nåværende «S2-oppsettet», og Roam benytter naturligvis det siste. Via Sonos-appen kan du enkelt søke gjennom musikken på tvers av ulike tjenester, lagre favoritter, spillelister, utforske radio gjennom Sonos sin egen radiotjeneste, eller en annen støttet tjeneste som MyTuneln, my Tuner, m.m.. Du kan også aktivere/deaktivere stemmeassistenten.

Sonos Roam støtter både Bluetooth og WiFi og har dermed en liten fordel fremfor enklere høyttalere som kun støtter Bluetooth. Mens Bluetooth i hovedsak benyttes for å koble til enheter (gjerne mobilen i de fleste tilfeller) når du er ute på farten, vil WiFi være aktivt når du er i kontakt med hjemmenettverket. WiFi kan brukes til å koble flere enheter sammen slik at du kan stereopare flere Sonos-høyttalere, spille av innhold via Sonos radio eller en annen musikktjeneste (radio, Tidal, Spotify, etc.), benytte stemmeassistenten, samt nyte musikk i best mulig kvalitet.

Oppsettet gjøres i Sonos appen og er en enkel og grei prosess som det nærmest er umulig å rote seg bort i. Har du flere Sonos-enheter du ønsker å parkoble, kan du stereopare disse slik at de spiller av den samme musikken til enhver tid (fungerer kun over WiFi). Sonos Roam har også fått en ny funksjon, Sonos Swap, som gjør at du kan holde inne start/pause-knappen for å sende lyden videre til nærmeste tilkoblede Sonos-høyttaler.

TruePlay-funksjonen gjør at Sonos Roam hele tiden justerer lydbildet etter rommet den befinner seg i. Dette har tidligere kun vært mulig for iOS-brukere ved at man beveger mobilen opp og ned i rommet samtidig som musikken spiller, og deretter vil høyttaleren justere lydbildet til rommet den befinner seg i. Med Sonos Roam er ikke dette lenger forbeholdt iOS, og naturlig nok ettersom dette er en høyttaler som er laget for å ta med på farten og ut i det «åpne rom», så trengs det ingen sveiping med telefonen i øst og vest ettersom høytaleren justerer lydbildet automatisk.

AirPlay 2 og Spotify Connect

Apple-brukere kan derimot være alene om å glede seg over AirPlay 2. Men AirPlay 2 kan du superenkelt via et par trykk på telefonen (eller iPad´n/Mac´n) sende lyden til Roam. AirPlay 2 brukes også til å aktivere stemmeassistenten, og så lenge du er tilkoblet WiFi-nettverket, vil Apple-brukere kunne bruke stemmeassistenen Siri. Ellers så er det hovedsaklig Google Assistant som gjelder ettersom Amazon Alexa foreløpig ikke er veldig utbygd i Norge.

Spotify Connect lar deg sende lyd/musikk over WiFi til en hvilken som helst kompatibel høyttaler eller annet lydprodukt. Dette gjør det enkelt å kunne spille av musikk hvor som helst uten behov for å pare enheter via Bluetooth hver gang du ønsker å sette på en sang. En annen fordel er at Spotify Connect alltid strømmer på høyeste tilgjengelige kvalitet (per i dag 320 kbit/s). Når du benytter Spotify Connect eller Airplay 2, spilles musikken av direkte fra serveren til enheten slik at du kan bruke mobilen (dersom du styrer musikken med den) helt fritt uten bekymringer for at musikken plutselig blir avbrutt av en innkommende telefonsamtale eller Messenger-melding. Dette setter vi stor pris på, for det er lite som er mer irriterende enn at høyttaleren plutselig begynner å spille av en høy ringetone, eller en serie med «pling, pling, pling» fra en ivrig Messenger-venn.

 

Lydkvalitet

Lydkvaliteten er det området der det er vanskeligst å ta Sonos på noe som helst. For en så liten og lett enhet, er det imponerende hvor fyldig lyd kraft Sonos klarer å sende fra seg.

Sonos Roam består av to digitale class-H forsterkere, en diskanthøyttalerne for klarere lyd i høyfrekvensområder, en mellom-woofer for best mulig gjengivelse av mellomtonefrekvensene samt maksimal basseffekt, og et mikrofonsett med utvidet rekkevidde for rask aktivering av stemmeassistenten og automatisk justering av lyden med TruePlay.

I Sonos-appen kan du benytte en EQ-funksjon til å justere blant annet bass, diskant og loudness. Ved å aktivere loudness vil Sonos Roam øke frekvensområdet til bassen i tillegg til å aktivere TruePlay.

Sammenlignet med andre bærbare høyttalere vi har testet, UE Wonderboom 2 og Miiego Axtive 3, låter Sonos Roam fyldigere og mer velbalansert – spesielt i det høyere frekvensområdet. Både Miiego og UE Wonderboom slår godt fra seg når deg gjelder dype toner og bass, men spesielt førstnevnte faller gjennom på mellomtonen og høres rett og slett skarp ut sammenlignet med Sonos Roam.

Volumet er høyt, og selv om vi ser at flere mener det kunne vært høyere, så synes vi det er å være kravstor.  Det er viktig å huske at dette er en utrolig liten og lett sak, og man kan ikke forvente all verden. Det viktigste er kanskje at lyden er såpass velbalansert og engasjerende som den er. Ønsker du en liten høyttaler med enda mer kraft, og som kan spille høyere med mer bass og trykk, ville vi valgte er UE Wonderboom 2.

 

Hvem passer Sonos Roam for?

Du trenger ikke å være et geni for å forstå at Roam er perfekt for alle som ønsker en høyttaler å ta med seg på farten, enten det er på stranden, et hageselskap, trening, eller noe annet. Ettersom Hardworkout.no er en nettside om trening, er det naturlig å tipse om hvor godt Sonos Roam fungerer som en høyttaler til utendørs trening. Vi har likevel blitt så glad I Sonos Roam at vi har brukt den minst like mye hjemme i stua og andre rom, som utendørs. Lydkvaliteten, brukervennligheten, det store utvalget og tilgjengeligheten av radiokanaler fra hele verden, og hvordan Sonos integrerer dette utrolig flott i Sonos-appen, gjør at du gleder deg til å komme inn døra å rope «Hei Google – spill av…», osv..

Sonos Roam er perfekt som musikk kilde i en Tufte-park, under trappeintervaller, slyngetrening og andre øvelser der du utfører de fleste øvelsene på et begrenset område. Høyttaleren er heller ikke dum for deg som klatrer, eller kanskje du ønsker å feste den på kajakken?

Mulighetene er mange, og Sonos Roam sitt robuste vanntette og kompakte design, gjør det mulig. Roam er en bærbar høyttaler vi absolutt kan anbefale.

Konklusjon

Sonos Roam
Sonos Roam

Product Name: Sonos Roam

Brand: Sonos

MPN: 1798

Currency: NOK

90%

Konklusjon

Sonos Roam er ikke bare kompakt, robust, vanntett og lett, men den spiller også fyldig og engasjerende lyd. Er du Sonos-bruker fra tidligere, kan du glede deg over enkel musikkdeling via Sound Share og WiFi-tilkobling. Stemmeassisten Google Assistant forvandler Roam til en smarthøyttaler, og via AirPlay 2 kan iOS-brukere benytte Siri så lenge høyttaleren er i kontakt med WiFi. TruePlay justerer lydbildet automatisk etter rommet du befinner deg i slik at du alltid skal ha best mulig lyd.

Sonos-appen gir deg tilgang til mengder av herlig musikk og radio fra hele verden, og Spotify Connect gjør deg til konge over Spotify sitt enorme bibliotek.

Det er fint lite å klare på med Sonos Roam, og det eneste vi kunne ønsket oss er lengre batteritid. Likevel, det er småpirk.

Pros

  • Liten, lett og solid.
  • Nydelig lydkvalitet over hele lydbildet.
  • Støttet Bluetooth, WiFi, AirPlay 2 og Spotify Connect.
  • Stemmestyring via Google Assistant (Siri dersom AirPlay 2 benyttes).
  • Lades via USB-C eller trådløst.
  • IP67-sertifisert. Tåler nedsenking i vann.
  • God app med mange tjenester.
  • Justerer automatisk lydbildet til rommet den er i.

Cons

  • Stemmeassistent fungerer kun ved bruk av WiFi.
  • Batteritid kunne vært lengre.
  • Kunne spilt noe høyere.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Annonsørinnhold
Annonse fra Vita Pura AS

Slet med søvn i årevis: - Nå sovner jeg oftest på tre minutter

Best i test - kosttilskudd

Kreatin kosttilskudd – Best i test 2024 – Topp 10

Vi gir deg oversikten over de beste kreatin kosttilskuddene på markedet…
Dato: Okt 08, 2024
Best i test - kosttilskudd

Glutamin kosttilskudd 2024 – Topp 10

Glutamin er den mest omdannede aminosyren, og inngår kontinuerlig i proteinsyntese…
Dato: Okt 03, 2024

HOLD DEG OPPDATERT,

FÅ GRATIS TRENINGSPROGRAM OG KOSTHOLDSPLAN

Litt mer om deg

Få siste nytt innen trening, kosthold, helse 
og livsstil rett i innboksen din.

Registrer deg nå, og motta et gratis treningsprogram og kostholdsplan som nedlastbar PDF!

Ulmer