Hvor tungt skal du egentlig løfte? Denne artikkelen gir deg svar på hvordan du velger riktig motstand både for øvelser med kroppsvekt og frivekter.

Å velge den riktige vekten kan for mange fortone seg som en vanskeligere oppgave enn selve treningen. Vektløfting kan gjøres komplisert, men det kan også gjøres svært enkelt. Alle som har trent styrke vet når kroppen sier stopp og den ikke klarer å løfte tyngre, eller løfte flere repetisjoner. Bruker du din egen kroppsvekt som motstand er det naturlig at du vil være i stand til å gjennomføre flere reps enn dersom du utfører samme øvelse med tunge vekter.

De aller fleste treningsprogram bruker en kombinasjon av kroppsvekt og frivekter/maskiner for å skape motstand. Her skal vi gi deg en enkel forklaring på hvordan du bør gå frem for å velge riktig motstand.

 

Øvelser med kroppsvekt

Å løfte egen kroppsvekt vil være en mer krevende utfordring for noen enn for andre. Hvorfor? Jo, fordi to personer kan ha totalt ulike kroppssammensetning. Sammenligner vi det vi kaller «ren kroppsmasse», såkalt LBM (lean body mass), er det lettere å forstå sammenhengen. En vanlig misforståelse er at LBM kun referer til ren muskelmasse. Dette er feil. LBM omfatter all kroppsmasse utenom fett, og inkluderer dermed alt fra muskler og skjelett til involler og hud.

Vi uttrykker vanligvis kroppssammensetningen i kroppsfett i prosent, for eksempel 10% kroppsfett. To personer med samme vekt kan åpenbart ha veldig ulik kroppssammensetning, og dermed totalt ulike forutsetninger for hvor tungt de er i stand til å løfte. En person på 90kg med 10% kroppsfett vil ha en LBM på 81kg, mens en annen person på 90kg med kroppsfettt på 30% vil ha en LBM på 53kg.

Hvor mange reps du er i stand til å utføre for øvelser med egen kroppsvekt, kommer i stor grad ann på kroppssammensetningen din.

Til tross for at personene veier det samme, vil personen med minst kroppsfett høyst sannsynlig oppleve det lettere å utføre øvelser som innebærer å løfte en større del av egen kroppsvekt – for eksempel knebøy med kroppsvekt. Denne personen har rett og slett mindre «dødvekt» å løfte.

Likevel, den slankeste personen kan godt ha vanskeligere for å lære riktig løfteteknikk, og trenger ikke dermed nødvendigvis å være i stand til å løfte tyngre enn personen med mer kroppsfett.

Øvelser med frivekter

For enkelte øvelser, eller når du har nådd et visst nivå, er det ikke alltid egen kroppsvekt er utfordrende nok. Kroppsvektøvelser er supre til å lære inn bevegelser, og når du har innført en god teknikk, kan det være en god utfordring å ta steget over til frivekter og større motstand. Utfordringen for mange vil være å finne en vekt som de er fortrolige med og som er realistisk å bruke i et treningsprogram de skal følge. Her har vi en god oppskrift.

Skal du trene øvelser med frivekter, er målet å finne en vekt som du i første sett klarer å løfte 1-3 ganger mer enn det du egentlig skal gjennomføre. Altså, dersom du har som mål å utføre 10 reps, så skal du være i stand til å utføre 11-13 reps på det første settet. Dersom du bare klarer 8-9 reps, er vekten for tung. Klarer du 15 reps, er vekten for lett.

Antallet reps du er i stand til å løfte for hvert sett vil reduseres etterhvert som musklene blir utmattet, og det er også bakgrunnen for hvorfor du ikke skal trene til utmattelse i det første settet. Hvis du må presse deg selv til det ytterste i første sett, så er det enda mindre sannsynlig at du skal klare alle repetisjonene i sett nummer 2, for ikke å snakke om sett nummer 3. Og dersom du mot formodning skulle klare å presse deg selv til å gjennomføre alle repsene og settene, så er risikoen for skader betraktelig mye større enn dersom du løftet med litt lettere vekter.

IKKE velg for tunge vekter. Beregn at du skal være i stand til å løfte 1-3 reps ekstra når du er ferdig med første sett.

 

Du trener kun for deg selv

Du har kanskje en spesiell grunn for at du trener som du gjør, og du skal få lov til å holde på den motivasjonen. Men, husk at du i bunn og grunn kun trener for deg selv. Det er du som blir sterkere når du trener fornuftig og bra, ikke kompisen din, søskenbarnet ditt eller The Rock. Velg en vekt som er riktig for ditt utgangspunkt i dag, og denne vekten kommer til å bli tyngre etterhvert – og det skjer uten at du behøver å pådra deg skader.

Kilde
Coachmag.co.uk

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Gratis Treningsprogram

Trening for en sterk og funksjonell rygg!

Er du en av de mange som har en stillesittende jobb,…
Dato: Apr 18, 2024
Gratis Treningsprogram

Kettlebell trening – Trening for styrke, eksplosivitet og utholdenhet!

Trening med kettlebell er bra for å trene opp styrke, utholdenhet…
Dato: Apr 15, 2024
Styrketrening

Bli slankere, sterkere og sunnere med styrketrening!

Styrketrening er en viktig del av en god treningsrutine. Du bør…
Dato: Apr 13, 2024
Gratis Treningsprogram

Fullkroppsprogram – 3 økter i uken for styrke og muskelvekst!

Du trenger ikke trene styrke hver eneste dag for å oppnå…
Dato: Apr 11, 2024
Helse og livsstil

Hormonene som påvirker vekten vår!

Mange av hormonene i kroppen har innvirkning på vekten vår. Hormonene…
Dato: Apr 10, 2024
Nybegynnere

Gjør trening til en vane – En nybegynners guide!

Å komme i gang med trening kan være en utfordrende oppgave,…
Dato: Apr 07, 2024
Fysisk og psykisk helse

Trening gir bedre mental helse!

Det å trene og holde seg fysisk aktiv er ikke bare…
Dato: Apr 04, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Gratis Treningsprogram

Beinøkta som gir deg en sterk rumpe!

Muskulaturen i rumpa, eller setemuskulaturen, består av tre deler, gluteus maximus,…
Dato: Apr 03, 2024
Kondisjon & løping

Kickstart løpesesongen riktig – Din guide til forberedelse!

Med våren her og løpeskoene klare, er det på tide å…
Dato: Apr 02, 2024
Kondisjon & løping

Restitusjon etter løpeøkt – Viktigheten av å gjenopprette kroppen din!

Etter en intens løpeøkt er det viktig å gi kroppen din…
Dato: Mar 30, 2024
Slanking & forbrenning

Gode råd om hvordan du kan øke forbrenningen din!

Det er flere grep du kan ta for å øke forbrenningen…
Dato: Mar 29, 2024
Slanking & forbrenning

Slanking og forbrenning – En helhetlig tilnærming til god helse og sunn livsstil!

Å oppnå og opprettholde en sunn vekt er en viktig del…
Dato: Mar 28, 2024
Nybegynnere

Kondisjonstrening for nybegynnere – Veiledning og råd for en effektiv start!

Det er viktig å starte på riktig måte for å oppnå…
Dato: Mar 27, 2024
Sponset

Rask og dyp farge med Norges sterkeste betakaroten – 20 mg

Nybegynnere

Kontinuerlig læring og utvikling: Veien mot en sunnere treningsrutine for nybegynnere!

Når nybegynnere begynner på sin reise mot en sunnere treningsrutine, er…
Dato: Mar 25, 2024
Nybegynnere

Viktigheten av hvile og restitusjon i treningsrutinen!

Å gi kroppen tilstrekkelig hvile og restitusjon er like viktig som…
Dato: Mar 24, 2024