Å finne den perfekte løpeskoen blant en jungel av ulike sko kan være en utfordring.
Det er viktig å finne en sko som passer godt til foten din, og som føles behagelig i ditt naturlige løpesteg.
Hvis du allerede har en løpesko du er fornøyd med bør du ta utgangspunkt i de kvalitetene du liker ved den, og prøve å finne noe tilsvarende. Hvis det er noe du skulle ønske var annerledes med den skoen du allerede har, kanskje for eksempel at du ønsker mer demping eller oppbygning, kan det også være en pekepinn på hva du skal se etter.
Les også: Best i test joggesko for de beste asfaltskoene, og Best i test terrengsko for de beste løpeskoene til terrenget.
Dette bør se og kjenne etter når du prøver nye løpesko
Det er noen ting du bør unngå når du skal handle løpesko.
Går etter utseendet
Det kan være lett å falle for fristelsen og kjøpe sko som ser kule ut eller som er trendy akkurat nå. Det kan hende at du ender opp med å lure deg selv og tenke at de føles behagelige å ha på i tillegg til at de er fine å se på, men at du etter noen løpeturer kjenner at de ikke passet så godt som du hadde håpet likevel.
For små sko
Sko som er for små kan gi gnagsår, blemmer og sorte tånegler. Kvinner er ofte vant til å gå med trange sko, og kan derfor velge løpesko basert på erfaringer med andre typer sko. Personer som er selvbevisst på størrelsen på føttene sine kan også gå i fellen og kjøpe for små sko. Skoene bør være store nok for at du kan bevege tærne fritt med god plass foran i skoen, men ikke så mye at de blir løse.
Handle på feil tidspunkt på dagen
Kjøper du løpesko på morgenen kan du oppleve at de blir for små hvis du tar de på igjen på ettermiddagen eller kveldstid. I løpet av morgenen og dagen er det vanlig at føttene hovner opp. Derfor bør du prøve sko på ettermiddag eller kveldstid for å unngå at du kjøper sko som egentlig er for små.
Det er foreløpig ikke vist i vitenskapelige studier at sko som er tilpasset fottypen reduserer risikoen for skader. Vanligvis kan man dele føtter inn i tre typer; flat eller pronert, normal eller nøytral, og høy fotbue eller supinert fot. Det er i mange år produsert sko som skal være tilpasset disse ulike fottypene.
Les ogå: Bli sterkere av nedoverløping!
(Artikkelen fortsetter under annonsen)Hvis målet er å unngå å pådra seg løperelaterte skader er det en god ide å først og fremst ha et treningsprogram som tar høyde for dine individuelle forutsetninger og treningsnivå. Det bør være en fornuftig progresjon, og god kontroll på antall kilometer eller tid under belastning. I tillegg er det lurt å legge inn noe styrketrening.
Tipset som vanligvis gis fra eksperter på idrettsmedisin i dag er å ha to par løpesko som du kan bytte på å bruke avhengig av type løpeøkt og terreng. Bytt ut skoen etter du har løpt 800 til 1000 km i den. Løper du 20 km i uken med ett par holder det å bytte ut skoene etter ett år.
Det er ikke noe fasitsvar på hva som er den beste løpeskoen. Velg en sko av materiale, passform og fleksibilitet som passer for din fot og løpestil.
Les også: Best i test joggesko!
Kilder
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene