Trenings- og kostholdseksperten Silje Bjørnstad trener en kombinasjon av styrke- og kondisjonstrening, og spiser ifølge henne selv «helt vanlig mat». Hun setter seg enkle og oppnåelige mål, og har fokus på hverdagsaktivitet og treningsglede.

Silje Bjørnstad (33) jobber som innholdsansvarlig i kommunikasjonsbyrået Goodwill Strategi og Kommunikasjon. Hun er også frilansjournalist for magasinet Shape Up, og kostholds- og treningsekspert i VG Vektklubb. I tillegg har hun noen klienter online som følges opp med det de trenger innen kosthold og trening for å nå målene sine.

Silje er utdannet personlig trener, og har både bachelor i ernæring og bachelor i medier og kommunikasjon.

Aktiv hverdag

Trening og ernæring er en stor del av jobbhverdagen til Silje, selv om hun sluttet å jobbe som personlig trener og gruppetreningsinstruktør på treningssenter for kort tid siden.

– Selv om jeg ikke har noen faste avtaler tilknyttet gruppetrening eller personlig trening på treningssenter, så elsker jeg å kunne bidra til at folk opplever progresjon og å nå målene sine i kombinasjon med mestringsfølelse og treningsglede. Når koronapandemien er over og vi kan reise mer vil jeg nok jobbe mer med å arrangere for eksempel “Pop Up Bootcamps”, treningsweekends, treningsreiser og lignende.

– I tillegg gir det meg mye å kunne dele innhold i sosiale medier som kan bidra til både inspirasjon og motivasjon når det gjelder å gjøre ting som er positivt for helsen. Det kan være generell fysisk aktivitet, spesifikke treningsøkter, sunne matoppskrifter og lignende.

inspirasjon

Hvordan trener du selv i sommer?

– I sommerhalvåret liker jeg å trene en variasjon av rolige joggeturer i marka, eksplosive sprintdrag eller trappeintervaller, styrketrening på treningssenter og utendørs kroppsvekttrening. Ellers går jeg mye tur generelt, enten lengre toppturer eller «bare» en liten halvtime i skogen når jeg har pause på hjemmekontoret.

Hvilke økter gir den beste følelsen?

– Trening for meg er noe som skal være lystbetont, så godfølelsen er som regel på plass etter en økt uansett hva slags type trening jeg gjør. De dagene med ekstra futt i kroppen, der jeg enten har skikkelig fart i beina på løpetrening eller trøkk under en styrkeøvelse, kan gi en ekstra boost i endorfinnivåene.

Har du noen spesifikke mål med treningen for tiden?

– Akkurat nå er målet bare å få inn både kondisjonstrening og styrketrening i løpet av en uke, da er jeg fornøyd. Jeg elsker å gå toppturer, derfor er det en fordel å vedlikeholde en viss grunnstyrke i kombinasjon med å ha ok kondisjon. Det skal også sies at en venninne og jeg nettopp meldte oss på Fornebuløpet på 5 kilometer som går av stabelen i september. Der er jeg påmeldt i en gruppe som estimerer å løpe løpet på mellom 22 og 27 minutter. Derfor bør jeg nok teste ut formen på 5 kilometer for å vite status på hvordan jeg ligger an.

inspirasjon

Gjennomtenkt kosthold

Det er ofte gjennomgående at personer som jobber med, eller har mye kunnskap om trening og kosthold, ofte påberoper seg å spise «helt vanlig mat», noe Silje også gjør. Spør man litt videre er det ofte ganske klart at kostholdet er mer gjennomtenkt og antakeligvis ganske mye sunnere enn hos mannen i gata.

– Kostholdet mitt er naturlig rikt på gode næringsstoffer, og jeg er bevisst på å få i meg gode proteinkilder, grove karbohydrater og nok frukt og grønnsaker. Matvarer jeg spiser mye av er egg, cottage cheese, yoghurt, havregryn, usaltede nøtter, grønnsaker generelt, men spesielt gulrøtter, paprika og brokkoli, frukt, magert kjøttpålegg, karbonadedeig, kyllingfilet, gulost, grovbrød, knekkebrød og lomper.

– Fordi jeg er et skikkelig dessertmenneske og elsker å spise noe søtt etter et måltid, blir det ofte en vaniljeyoghurt, en proteinbar eller en frukt til dessert. Og så må jeg bare si at jeg elsker is, bamsemums og kanelboller, hvis jeg får dette servert eier jeg ikke metthetsfølelse! Egentlig lever jeg nok mer eller mindre ubevisst etter mottoet «litt av alt, men alt med måte» når det gjelder kosthold og mat.

Det virker som at du har et solid og balansert kosthold. Har du noen oversikt over hvor mye mat du spiser eller trenger i hverdagen?

– Nei, jeg har ikke konkrete detaljer på hverken kcal eller fordeling av makronæringsstoffer, men jeg spiser nok mye mer enn det mange kanskje skulle tro. Generelt er jeg veldig glad i mat, og har en aktiv hverdag. Jeg har mye energi i kroppen, og jeg får også energi av å bevege meg. Da trenger man mye mat og påfyll gjennom dagen!

Bruker du noen kosttilskudd?

– Jeg spiser veldig lite fisk, egentlig aldri med mindre jeg får det servert og ferdig tilberedt. Derfor prøver jeg å være flink til å ta omega 3-tilskudd, men kunne vært bedre. Det blir ofte en eller to proteinbarer i løpet av en dag, egentlig bare fordi jeg synes det smaker godt og er praktisk, samtidig som det i alle fall er litt mer protein og kanskje litt mindre tilsatt sukker i slike enn i tradisjonell sjokolade.

– I tillegg går det ned en del Nocco, som inneholder BCAA, men det drikker jeg først og fremst på grunn av koffeininnholdet og fordi det smaker godt. Det har bare blitt noe som er med på treningsøktene mine.

inspirasjon

Sterkere kropp gir sterkere hode

Hva er det du liker best med å trene og ha en aktiv livsstil?

– Alle fordelene det gir meg, både fysisk og mentalt. Jeg merker helt klart at jeg blir en bedre person av å bevege på kroppen. Jeg blir i bedre humør, har mer energi og blir mer produktiv, effektiv og kreativ. Det er mange som sier at “å bevege på kroppen, beveger også hodet”, og det er helt klart noe i dette. Jeg merker selv hvor mye det gir meg mentalt når jeg er i aktivitet. Jeg erfarer i alle fall at en sterkere kropp også gir et sterkere hode.

– I tillegg er treningen og en aktiv livsstil med på å bidra til at jeg nettopp kan trene og være fysisk aktiv, noe som også gir meg en frisk og funksjonell kropp, noe jeg er ekstremt glad og takknemlig for. Dette er ikke noe jeg tar for gitt og hver eneste dag er jeg så bevisst på å prise meg lykkelig for at kroppen fungerer så bra som den faktisk gjør.

Hva gjør du når du skal restituere og slappe skikkelig av?
– For min del slapper jeg faktisk ganske bra av når jeg beveger meg i form av en rolig gåtur, gjerne med en god podcast eller en favorittlåt på øret. Dette er uvurderlig egentid jeg er helt avhengig av i hverdagen. I sommerhalvåret er jeg også veldig glad i å bare være utendørs. Når jeg er ute og fisker føler jeg virkelig at jeg senker skuldrene og slapper av. Eller så slapper jeg godt av i selskap med personer som gir meg positiv energi hvor vi kan nyte et godt måltid sammen, snakke om alt og ingenting og bare le masse.

Hvilke ting gjør du for å ivareta helsen din?
– For min del er det blitt en automatikk i å kombinere både hverdagsbevegelse, å ha et sunt, variert kosthold og å sove nok. Så nok søvn, en eller annen form for fysisk aktivitet pluss å være litt bevisst på å spise bra, næringsrik mat. I tillegg er vi mennesker flokkdyr og å aktivt oppsøke sosiale relasjoner er også viktig.

Ekspertens tips til trening og kosthold

Har du noen tips til hvordan man kan få en god balanse i en sunn og aktiv livsstil?

– Ikke gjør trening og sunn mat så komplisert. Husk at livet er så mye mer enn bare treningsøkter som skal styre timeplanen og eventuelle strenge matrestriksjoner. Sosiale relasjoner, det å kunne kjenne på ekte matglede og å være takknemlig og å kunne sette pris på det kroppen din faktisk får til er også eksempler på ting jeg mener er like viktig for å ha en god balanse, og som bidrar til god helse.

Stoler på magefølelsen og går egne veier

Helt til slutt, vil du trekke frem noe du er ekstra stolt av, enten i forbindelse med trening eller i livet generelt?

– Jeg er stolt av at jeg alltid tør å stole på magefølelsen og å være tro mot meg selv og mine verdier. Det er lett å la seg påvirke av “alle andre” og “alt som skjer”, men jeg mener man må gjøre det man selv tror på og det man selv ønsker. Man har bare ett liv og man vet aldri når det tar slutt, eller når alt plutselig kan bli snudd på hodet. Er det noe jeg har lyst til, så gjør jeg som regel det og tenker “hva er det verste som kan skje?”. Ofte er svaret at “enten så går det bra, eller så går det over”, og det lever jeg godt med.

Du kan følge Silje på Instagram: @silje_bjornstad

Susanne Soydan

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Styrketrening

Tips: 60 sekunder SuperSlow trening

Hvis du synes treningen kan bli kjedelig innimellom, så kan du…
Dato: Okt 15, 2021
Styrketrening

Styrketrening for markerte magemuskler!

Stramme og definerte magemuskler er et ideal for mange som trener,…
Dato: Okt 15, 2021
Styrketrening

Nyttig utstyr til styrketreningen!

De fleste som har trent styrketrening i noen år begynner å…
Dato: Okt 14, 2021
Treningsøkter

Treningsøkt: 5 minutter som fyrer opp beina

Sett fyr på beinmuskulaturen, få opp pulsen og og forbrenn kalorier…
Dato: Okt 14, 2021
Styrketrening

Tren både biceps og triceps med Crucifix Flex!

Du bygger neppe like store armmuskler ved å knele foran et…
Dato: Okt 13, 2021
Produktomtaler

Test: UA Project Rock Over-Ear Training Headphones by JBL

Hva får du hvis du kombinerer egenskapene til en av verdens…
Dato: Okt 13, 2021
Produktomtaler

Test: Hoka One One Zinal

Hoka One One Zinal er våpenet som skal hjelpe deg til…
Dato: Okt 13, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Treningsøkter

Treningsøkt – Fullkropps HIIT-økt med manualer

Instagram-stjerne og anerkjent trener - Josh Webb deler en av sine…
Dato: Okt 11, 2021
Kondisjon & løping

8 ting vi elsker med morgentrening!

Den beste tiden å trene på i løpet av døgnets 24…
Dato: Okt 11, 2021
Polar

Test: Polar Grit X Pro

Polar Grit X Pro tar det beste fra toppmodellen og pakker…
Dato: Okt 11, 2021
Styrketrening

Prøv 7-4-7 markløft for å booste prestasjonen!

Denne varianten av markløft bygger muskler, øker arbeidskapasiteten og forbrenner fett! Prøv…
Dato: Okt 10, 2021
Coros

Test: COROS VERTIX 2

COROS VERTIX 2 er klokken som skal ta opp konkurransen med…
Dato: Okt 09, 2021
Ernæring

Matvarer for sunn vektoppgang!

Over halvparten av Norges befolkning regnes som overvektige, og det er…
Dato: Okt 08, 2021
Sponset

PMS plager? Prøv VitaWoman PMS Relief – Helt GRATIS!

Fysisk og psykisk helse

Den verste maten å innta før leggetid

Maten du inntar rett før leggetid kan være årsaken til dårlig…
Dato: Okt 07, 2021
Styrketrening

Tips: En superøvelse for de skrå magemusklene

De fleste trener magen, men veldig mange terner den feil. Her…
Dato: Okt 07, 2021