Like sikkert som våren kommer hvert år så kommer også joggerne til syne en etter en så snart snøen har smeltet. Gi deg selv de beste forutsetningene for en god løpesesong ved å følge våre tips!

Rolig sesongstart

De fleste mosjonister som begynner å løpe ute på våren har ikke løpt regelmessig gjennom vinterhalvåret. Løping er det klassiske valget når man vil «komme i form». Har du løpt inne på tredemølle hele vinteren kan det også oppleves tungt å komme ut og drive deg selv fremover for egen maskin.

Før du gir deg i kast med årets løpesesong utendørs kan det være lurt å være sikker på at kroppen din vil tåle det du kommer til å utsette den for. Det er viktig for å unngå løperelaterte skader, men også med tanke på motivasjonen.

Tips #1: Lag et fornuftig treningsopplegg

Mange tenker at mer er bedre, men i de aller fleste tilfeller når det kommer til trening så er det ikke sånn. Det er helt nødvendig å trene regelmessig og være konsekvent over tid, men det betyr ikke at man må løpe hver dag for å komme i god form.

Lager du deg et smart treningsprogram allerede før sesongen starter kan det hjelpe deg med å holde deg til planen og være konsekvent. Sett deg et mål og sett opp et fornuftig ukentlig treningsprogram som sakte men sikkert vil ta deg til målet på en trygg og realistisk måte.

Hvis du starter tidlig, og har mange gir å gå på, vil du kunne ha flere ess i ermet enn om du setter alle kluter til fra dag en. Et smart treningsprogram vil også gjøre at du reduserer risikoen for overbelastningsskader.

Tips #2: Få bedre kondisjon

Jo bedre kondisjon du har, desto bedre kan lunger og hjerte tilføre oksygen til arbeidende muskler. Når du øker kondisjonen din vil du få en høyere toleranse for trening fordi kroppen ikke trenger å jobbe like hardt for å tilføre oksygen.

I stedet for å utelukkende trene kondisjonstrening ved å løpe kan du derfor variere belastningen på kroppen og for eksempel svømme, gå fort eller gå på spinning eller sykle ute. Disse metodene er mer skånsomme treningsformer for muskler og ledd, og du vil restituere fortere fra denne treningen.

Ved å øke toleransen for kondisjonstrening kan du oppleve at det ikke er like ubehagelig og slitsomt å løpetrene, nettopp fordi du allerede har en god kondisjon.

løping

Tips #3: God oppvarming

Det er veldig enkelt og praktisk å bare snøre på seg skoene og begynne løpeturen. Legger du inn en vane om å varme godt opp kan du redusere risikoen for skader som overtråkk, løperkne, akillestendinopati, plantar fasciit og beinhinnebetennelse.

Lag deg en oppvarmingsrutine med dynamiske øvelser som involverer legger, fremside og bakside lår, sete og hofte, som er de viktige musklene når du løper. Gjør det i gradvis økende tempo slik at også pulsen øker. Deretter bør du starte med rolig løping og trappe opp tempoet, slik at du også får en spesifikk oppvarming før du starter selve økten.

Tips #4: Rydd opp i kostholdet

Når du først skal endre noe i treningsrutinene eller legge om livsstilen er det ofte naturlig å samtidig gjøre endringer i kostholdet. Vet du med deg selv at du veier noen kilo for mye enn det som er sunt så kan det være smart å fokusere litt på vektnedgang før eller samtidig som du starter løpetreningen.

Løping gir en svært høy belastning på kroppen, og ved overvekt vil denne belastningen naturlig nok være enda høyere. Finn ut av hva i kostholdet som er viktigst for deg å endre på. Det kan være å kutte ned på alkohol, prosessert mat, godteri og snacks, eller å heller fokusere på å spise mer frukt, grønnsaker og bær og generelt innta mer rene råvarer.

Er du derimot slank bør du fokusere ekstra på å spise nok mat når du begynner å løpetrene. Det er fordi kroppen bruker mye energi ved løping, og du trenger påfyll for å opprettholde kroppsvekten og restituere deg fra treningsøktene. Da kan du fokusere på å spise litt mer energitett mat, som nøtter, energibarer og ha olje i maten.

Mat med høyt fettinnhold tilfører kalorier, men tar ikke så stor plass i magen, så det trenger ikke å bli ubehagelig å løpe og være aktiv selv om man spiser flere kalorier per dag.

Husk også å drikke godt underveis eller etter løpeturene dine.

løping

Tips #5: Godt fottøy

Det er ingen tvil om at treningsøktene føles bedre med riktige sko. Bruk sko som passer deg ordentlig, og som gir godt med støtte for løpeturene dine. Da vil skoene absorbere kraften godt, og beskytte anklene dine slik at de ikke beveger seg så mye rundt i skoen. Da har du en stabil base å løpe fra, og det reduserer risikoen for å snuble og falle.

Tips #6: Ikke glem styrketreningen

Mange synes løpetrening er trening nok, og tenker at de ikke trenger noe mer. Men styrketrening er faktisk helt nødvendig for løpere, både for å unngå skade og forbedre prestasjonen.

Tren både kjernemuskulatur og bein, og gjerne overkroppen også for å få en symmetrisk og gjennomtrent kropp. Det er ikke så mye som skal til, to effektive halvtimer i uken kan gi deg veldig mye slik at du kan løpe fortere, raskere og med mindre smerte.

Lykke til med årets løpesesong!

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Styrketrening

Nybegynner på gymmet – 5 vanlige feil!

Det tar litt tid å komme skikkelig inn i styrketreningen på…
Dato: Aug 09, 2022
Styrketrening

Dette må du gjøre for å endelig få resultatene du ønsker deg!

Ikke noe er så frustrerende som å ha et mål om…
Dato: Aug 05, 2022
Styrketrening

Fordelene med styrketrening du ikke må gå glipp av!

Styrketrening kan virke som en overfladisk treningsform fordi det tradisjonelt sett…
Dato: Aug 03, 2022
Styrketrening

Slik bygger massive brystmuskler!

Tykke og brede brystmuskler er noe mange menn higer etter. Les…
Dato: Jul 29, 2022
Styrketrening

Slik unngår du å miste muskelmasse når du ikke kan trene!

Det kommer perioder livet der trening faktisk ikke kan bli like…
Dato: Jul 27, 2022
Styrketrening

Tre spesialøvelser som gjør deg sterkere i markløft!

Disse variantene av markløft kan gjøre at du endelig bryter gjennom…
Dato: Jul 26, 2022
Gratis Treningsprogram

Styrketrening: 4-dagers program med fokus på rumpe, lår og mage!

Å trene styrketrening for hele kroppen gir en balansert fysikk, selv…
Dato: Jul 26, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

De 5 beste øvelsene for hamstrings!

Hvis du inkluderer disse øvelsene i treningsprogrammet ditt har du virkelig…
Dato: Jul 19, 2022
Nybegynnere

Hjemmetrening for nybegynnere!

Terskelen kan være lavere for å starte med trening hjemme enn…
Dato: Jul 18, 2022
Styrketrening

Kom i gang med håndstående – 3 øvelser for nybegynnere!

Det ser imponerende ut å stå og gå på hendene, og…
Dato: Jul 13, 2022
Styrketrening

Velg riktig styrketreningsmetode for din målsetting!

Det er mange måter å trene styrketrening på, og ulike målsettinger…
Dato: Jul 11, 2022
Gratis Treningsprogram

4-dagers treningsprogram for en atletisk fysikk!

Fire økter i uken gir et godt grunnlag for å oppnå…
Dato: Jul 08, 2022
Styrketrening

Dette må du tenke på når du skal trene deg stor og muskuløs!

Det er krevende å trene seg stor og grov, men med…
Dato: Jul 06, 2022
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Styrketrening

5 fordeler med egen kroppsvekttrening

Styrketrening kan gjøres på flere måter, og å trene med egen…
Dato: Jun 28, 2022
Styrketrening

Spesialøvelser for sterkere benkpress!

Disse benkpressvariantene kan bidra til at du endelig bryter gjennom platåer…
Dato: Jun 24, 2022