Det er mange som opplever at motivasjonen er stor for å sette seg mål og gjøre endringer i livsstilen i det vi går inn i et nytt år. Å ha et helt år åpent og fullt av blanke ark foran seg er en trigger for å starte et såkalt nytt og bedre liv.

Nyttårsforsett som på en eller annen måte har med helse å gjøre topper listene. De omhandler ofte endring av kostholdet, vektnedgang, gode treningsrutiner, redusert alkoholinntak, stresse mindre, slutte med snus eller røyk og så videre. Dessverre er det ofte mange som faller av de nye rutinene, og vender tilbake til gamle vaner. En av årsakene til dette er at personligheten vår er relativt konstant over tid. Å plutselig tillegge seg nye rutiner og vaner som er langt unna den normale atferden ikke er holdbart i det lange løp. Knapt over en kortere periode.

Smarte mål

For å opprettholde nye vaner og rutiner, og til slutt nå målene sine gjelder det å sette gode mål. Det er lurt å ha en realistisk plan som lar seg gjennomføre med dine personlige forutsetninger og livsstil. Målene bør altså være tilpasset deg, og ikke være et ønske basert på press fra omgivelsene rundt deg. I tillegg til personlige mål med en god handlingsplan bør målene dine også være konkrete. Det er vanlig å sette opp målsettinger basert på akronymet SMART, som står for specific, measurable, achievable, relevant og time-bound. Målene du setter deg skal altså være spesifikke, målbare, oppnåelige, relevante og tidfestet for at du skal ha størst sjanse for å lykkes.

Spesifikke mål

Hva skal du helt konkret gjøre, og hvordan skal du få det til?

Typiske vage målsettinger er «jeg vil gå ned i vekt», «jeg vil spise sunnere» og «jeg vil trene mer» og «jeg vil bli sterkere». For å gjøre disse målsettingene mer konkrete kan de omformuleres til «jeg vil gå ned fem kilo innen sommerferien», «jeg vil spise fem porsjoner frukt og grønt hver dag», «jeg vil trene tre økter i uken» og «jeg vil løfte 100 kilo i knebøy».

Målbart

Kan endringen måles? Hvordan måler du effekten?

Sett deg mål som er enkle å evaluere. Å gå ned i vekt måles enkelt med regelmessige veiinger, og å måle om du blir sterkere ser du ved å føre treningsdagbok. Å spise mer frukt og grønt kan sjekkes av hver kveld, og å trene tre økter ukentlig er også lett å vite om du har fått til eller ikke. Mer vage målsettinger som «jeg vil bli lykkeligere» eller «jeg vil få bedre helse» kan være mer utfordrende og krevende å måle og evaluere, og det kan derfor være lurt å formulere målet på en måte som gjør det lettere å måle.

nyttårsforsett

Oppnåelig

Er målet realistisk å nå for deg innenfor den tidsrammen du har satt deg?

Å sette seg hårete mål er ofte veldig inspirerende, men det er viktig at du ikke tar deg vann over hodet og ender opp med å mislykkes. Her er det relevant å dele opp målet ditt i hovedmål og delmål. Se på delmålene som veien til hovedmålet. Det er for eksempel enklere å ta for seg to og to kilo hvis målet er å gå ned 10 kilo, eller å sjekke av hver 5 kilos økning på veien mot 100 kilo i knebøy. For hvert delmål du når kan du evaluere prosessen så langt og eventuelt justere planen din videre.

Relevant

Er det du ønsker å oppnå faktisk relevant og av betydning for deg? Er det et mål som kommer av indre motivasjon, eller ønsker du å oppnå noe fordi det er bevisste eller ubevisste forventninger eller press fra miljøet rundt deg?

Det kan være lurt å tenke deg godt om og begrunne for deg selv hvorfor du setter deg de målene du gjør. Hvis du gjør det for grunner som ikke genuint kommer fra deg selv, eller du setter deg mål som har utgangspunkt i vondt følelser om deg selv er det antakeligvis ikke holdbart i lengden. Hvis du har mål som innebærer å endre livsstilen bør du gjøre endringer som du ser for deg at du har lyst til å opprettholde flere år frem i tid, og ikke bare de neste par månedene. Sett mål som er viktige og betydningsfulle, og som gir deg positive følelser på veien!

nyttårsforsett

Tidfestet

I hvilket tidsrom skal målet gjennomføres?

Med en god plan for hvordan og når målet skal oppnås er det enklere å jobbe konsekvent for å få til det du vil. Akkurat som at målet bør være realistisk å oppnå så bør det også være en realistisk tidsfrist. Gi deg selv tid til å jobbe deg gjennom prosessen med delmål på veien til hovedmålet slik at du hele tiden gjør en gradvis progresjon.

Bonustips

Det er ofte anbefalt å skrive ned målene sine og ha de et synlig sted for å få hyppige påminnelser om hva du jobber mot. Hvis du sier de høyt til noen blir det også en ekstra motivasjonsfaktor for deg. Skriv de også gjerne inn i et redigerbart dokument så det ikke føles som at målene er hugget i stein, og du vet at du kan gjøre justeringer når du vil. Husk at det er lov til å endre både hovedmål, delmål og handlingsplan underveis. At du justerer noe betyr ikke at du har feilet, men at du har testet ut noe, og tatt et bevisst valg om at du hadde lyst til å gjøre noe annerledes i stedet. Og hvis du mislykkes med å nå målet ditt? Da har du blitt en erfaring rikere! Hvis du har lyst til å prøve igjen trenger du ikke å vente til neste år for å starte på nytt. Hver dag er en ny mulighet for en ny start, så gi deg selv en ny sjanse når du føler deg klar for det.

Susanne Soydan

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Produkttest

Best i test trådløse ørepropper – Beste hodetelefoner

Vi gir deg oversikten over de beste trådløse øreproppene til trening…
Dato: Mai 07, 2021
Styrketrening

5 rå øvelser for den brede ryggmuskelen

Den brede ryggmuskelen som heter latissimus dorsi, ofte forkortet som lats,…
Dato: Mai 07, 2021
Oppskrifter

Sunne og gode desserter med MYE proteiner!

Ingenting er så godt som en velsmakende dessert, og når den…
Dato: Mai 06, 2021
Styrketrening

Hvordan trene for å utvikle maksimal styrke?

Å bli skikkelig sterk, og å øke sin maksimale styrke, krever…
Dato: Mai 06, 2021
Intervjuer

Eirik: daglig leder og CrossFit Games-atlet!

Eirik Solen er aktiv CrossFit-atlet i masterklassen, og han eier og…
Dato: Mai 05, 2021
Produkttest

Guide til pulsbelter og pulsmålere

Passer den nye pulsklokka med det gamle beltet ditt? Eller det nye…
Dato: Mai 05, 2021
Produkttest

Test: Salomon Predict MOD

Salomon Predict MOD er en lett og luftig  løpesko som også fungerer…
Dato: Mai 05, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Fysisk og psykisk helse

Nye anbefalinger om fysisk aktivitet fra WHO!

I 2020 kom det nye globale retningslinjer for fysisk aktivitet og…
Dato: Mai 04, 2021
Sponset

Slik holder du huden sunn og vakker året rundt!

"Overflaten på huden gjenspeiler det som skjer på innsiden"! Det er…
Dato: Apr 26, 2021
Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: Sterkere overkropp

Dette treningsprogrammet passer deg som ønsker å trene hele overkroppen for både…
Dato: Mai 03, 2021
Produkttest

Test: Saucony Triumph 18

Saucony Triumph 18 tar komfort og begrepet "mengdetreningssko" til nye høyder.…
Dato: Mai 02, 2021
Styrketrening

Dette er sporten styrkeløft!

De aller fleste som trener på treningssenter er kjent med at…
Dato: Apr 30, 2021
Ernæring

Enkle triks for vektreduksjon!

Glem å telle kalorier, slutt å bruke tiden på å veie…
Dato: Apr 30, 2021
Sponset

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Produkttest

Test: Skullcandy Jib True Wireless ørepropper

Trådløs lyd trenger ikke å koste all verden. Det beviser Skullcandy…
Dato: Apr 30, 2021
Ernæring

Guide: Slik påvirker alkohol deg på lavkarbo-/keto diett

Et strengt lavkarbo kosthold eller en ketonisk diett, har ikke mye…
Dato: Apr 29, 2021