Samsung Galaxy Watch 4 imponerer med omfattende helse- og aktivitetssporing, et helt nytt og brukervennlig grensesnitt, enkelt og pent design, og gode smartklokkefunksjoner.
Vi skal ikke si vi har prøvd alt, men Samsung Galaxy Watch 4 er antageligvis den beste Wear OS klokken for deg som eier en Samsung-mobil. Selskapets første generasjon klokker etter partnerskapet med Google har resultert i en ny serie klokker som baserer seg på Google Wear OS. Borte vekk er det (litt for enkle) Tizen-systemet, og inn med One UI Watch 3 – en Googlifisering av Samsung sitt gjennomprøvde Tizen-operativsystem.
Dette er de første klokkene Samsung lanserer etter at samarbeidet med Google ble klart, og selv om det ikke er så enormt mange endringer å spore (enda), så er de for det meste gode, mens enda flere funksjoner er på vei.
Product Name: Samsung Galaxy Watch 4
Brand: Samsung
MPN: 2499
Currency: NOK
Konklusjon
Samsung gjør mye riktig med Galaxy Watch 4, og det blir spennende å se hva de kan få til fremover i samarbeidet med Google. Med Google Wear OS innabords er muligheten enorme, og det du ikke får rett fra Samsung, finnes det som regel en tredjeparts app for. Det er heller ingen tvil om at klokken besitter mye kraft og noen avanserte sensorer, og dersom koreanerne får kontroll på pulssensoren, så kan dette bli riktig så bra. Den nye BioActive-sensoren med mulighet til å utføre kroppsskanningen rett fra klokka, imponerer oss mer enn vi kunne se for oss. Når Watch 4 samtidig kan skilte med EKG, blodtrykksmåling og god søvnsporing og aktivitetsmåling, så begynner dette å ligne et virkelig avansert verktøy for å overvåke egen helse, samtidig som det lar deg være i kontakt med omverden takket være sine smarte funksjoner – alt pakket inn i et elegant og diskré design.
Galaxy Watch 4 er ikke perfekt, men foruten om det vi allerede har nevnt, er det ikke mye vi kan sette fingeren på. Samsung Galaxy Watch 4 er en flott klokke, full av kraft og eleganse. Brukervennligheten er også meget god, og du trenger ikke å være teknofil for å forstå hvordan klokken skal brukes.
Er du en trofast Samsung-bruker i dag og kjøper Samsung Galaxy Watch 4, vil du høyst sannsynlig bli veldig fornøyd. Og ikke minst, prisen er veldig god!
Pros
Cons
Samsung Galaxy Watch 4 kommer i to versjoner hvorav den mest sporty og minste utgaven, Samsung Galaxy Watch 4, viderefører det slanke designet fra forrige generasjons Active-modell, mens Samsung Galaxy Watch 4 Classic bevarer den karakteristiske dreibare bezelen (ringen rundt urskiven) fra Galaxy Watch 3. Og la oss først som sist nevne prisen. Samsung Galaxy Watch 4 starter på 2790kr for 40mm, 3290kr for 40mm LTE, mens 44mm ligger på 2990kr og 3690kr for 44mm LTE. Storebroren Watch 4 Classic koster noen hundrelapper mer og faller på 3790kr for 42mm, 4390kr for 42mm LTE, mens 46mm ligger på 3990kr og 4690kr for LTE.utgaven. Dette er i våre øyne en god pris sammenlignet med mange andre smartklokker på markedet i dag. Spesielt Watch 4 utmerker seg, og 40mm og 44mm utgaven uten LTE er rett og slett et veldig godt kjøp.
Den roterbare bezelen brukes blant annet til å navigere i de ulike menyene, og har vært/er en av Samsung Watch sine styrker med tanke på brukervennlighet. Galaxy Watch 4 har ikke den samme ringen, men benytter derimot en «usynlig» roterbar bezel som fungerer ved at du beveger fingeren langs kanten på klokken, og klokken gir fra seg små haptiske vibrasjoner som indikerer hvor du trykker. Betjeningen foregår dermed enten via touchskjermen, eller ved å dreie/sveipe på bezelen. Klokken er lynrask i bruk, og skjermen er svært responsiv.
Mangelen på den noen større ringen gjør at Samsung Galaxy Watch 4 klarer å pakke inn «like mye i en mindre størrelse» enn det storebroren «Classic» er i stand til. Mens Galaxy Watch 4 kommer i en 40mm og 44mm, er målene på Galaxy Watch 4 Classic 42mm og 46mm. Selve skjermstørrelsen er helt lik, og den kontrastrike Super AMOLED (sAMOLED) – skjermen har den samme oppløsningen og lysstyrken uavhengig av modell. En innebygd lyssensor sørger for at lysstyrken justeres i takt med omgivelsene, og du kan aktivere «alltid på skjerm» slik at Watch 4 alltid viser tiden. Ellers fungerer «hev for å vekke» meget godt. Skjermen dempes når du senker armen, og våkner til liv nesten umiddelbart i det du hever den.
Foruten om ringen og størrelsen er byggemateriale det eneste som skiller klokkene fra hverandre. Der Watch 4 benytter aluminium og Gorilla Glass, kommer Watch 4 Classic i noe sterkere og mer ripebestandig rustfritt stål. Ellers er Samsung Galaxy Watch 4 utstyrt helt likt, og kommer med den samme kraftige Exynos W920 prosessoren som sørger for lynraske menyer, silkemyke overganger, 8,8x raskere grafikkytelse, 1,5GB RAM og hele 16GB lagring (omtrent halvparten er tilgjengelig for bruk). Klokkene er 5ATM og IP68-sertifisert og dermed vanntett ned til 50 meter, i tillegg til at MIL-STD-810G – sertifiseringen sikrer at klokkene tåler en real omgang juling.
Til og med størrelsen på reimene er lik, og den 20mm brede silikonreimen på Watch 4 kan enkelt byttes ut til fordel for andre varianter. Ettersom vi kun har testet Galaxy Watch 4 kan vi kun uttale oss direkte om denne, men selv 44 mm modellen er så slank og lett at den sitter nærmest umerkelig på hånden. Dette er viktig for en klokke som i all hovedsak skal benyttes hele døgnet og samtidig gjøre minst mulig ut av seg.
En liten nyhet som er verdt å nevne er at Samsung har utstyrt klokkene med «Gesture Control», altså muligheten til å utføre enkelte handlinger ved å bevege på håndleddet. For eksempel vil du kunne besvare/avvise en samtale ved å løfte på håndleddet, eller vende det nedover. Den innebygde mikrofonen og høyttaleren gjør at du kan prate gjennom klokken dersom du ikke har telefonen tilgjengelig, og lydkvaliteten er overraskende bra.
Begge modellene er tilgjengelig med og uten LTE. LTE-utgaven gir deg muligheten til å benytte e-sim og dermed motta varsler og samtaler på klokka uavhengig av telefonen.
Hvis du i det hele tatt vurderer å kjøpe Samsung Galaxy Watch 4, må du være klar over at klokken ikke er kompatibel med iPhone, og det krever en nyere Samsung-telefon (minimum Android 8.0) for å få utbytte av flere av de viktigste helsefunksjonene som EKG- og blodtrykksmåling. Du vil fint kunne bruke Watch 4 sammen med en hvilken som helst samtlige Android-telefon (Android 8.0 eller nyere), men da uten de to nevnte funksjonene som er forbeholdt Samsung Health Monitor appen som kun er tilgjengelig på Samsung telefoner. (Appen finnes i Samsung Galaxy Store på Samsung sine egne telefoner).
Først og fremst, Samsung Galaxy Watch 4 er fremdeles en smartklokke med treningsfunksjoner – ikke omvendt. Men, Samsung har utvilsomt gitt smartklokkene sine så mye krefter at den for mange vil fungere som en mer enn god nok aktivitetsmåler og treningsklokke, i hvert fall så lenge batteritiden tilfredsstiller kravene dine.
Den største nyheten for Samsung Galaxy Watch 4 er sannsynligvis at klokken er basert på Google sitt eget operativsystem Wear OS, men Samsung har lagt et siste hånd på arbeidet og gjort den temmelig lik de foregående modellene. Med Wear OS i bunn, kan du nå installere mange av de kjente og kjære appene du ellers finner på Google Play. Det er på langt nær det samme utvalget som du finner på Android-enheter og mobilen din, men flere og flere apper vil få partnerapper som lar deg kjøre forenklede utgaver på klokken. Her finner du for eksempel Spotify, Strava, MapMyRun, etc..
I tillegg finnes det et hav av ulike urskiver å velge mellom, og enkelte av disse tar seg virkelig godt ut på den kontrastrike sAMOLED-skjermen. Noen er elegante og minimalistiske, mens andre komprimerer inn så mye info som mulig på en urskive.
Samsung Galaxy Watch 4 er utstyrt med en NFC-chip og støtter både Google Pay og Samsung Pay, men kun førstnevnte fungerer i Norge (Samsung Pay er enda ikke lansert i Norge). Som standard er Samsung Pay klargjort for enkelt bruk ved at du kun behøver å holde inne den nederste knappen for aktivere betalingsfunksjonen, men Google Pay kan gjøres like lett tilgjengelig ved å sette det som en «snarvei» i Galaxy Wear appen. Ved å dobbelttrykke på hjemknappen aktiveres Google Pay umiddelbart.
Enten du benytter deg av YouTube Music eller Spotify, har du muligheten til å streame musikk offline så lenge du har et Premium abonnement på en av de to tjenestene. Klokken pares raskt til Bluetooth-kompatible enheter, enten det er et sett trådløse ørepropper eller en høyttaler, og du kan styre musikken direkte fra klokka. Velger du LTE-utgaven vil du i tillegg kunne streame musikk «online» (musikk som ikke er lastet ned på klokka).
Foruten om betalingsfunksjon og muligheten til å lytte til musikk, viser Samsung Galaxy Watch 4 været, kalenderen, speiler smartvarsler fra mobilen, lar deg besvare/avvise samtaler rett fra klokka, svare på meldinger, benytte taleassistent, m.m.. Litt overraskende er dog at Watch 4 fremdeles ikke har støtte for Google Assistant, og du er foreløpig helt låst til å bruke Samsung sin egen taleassistent Bixby. Nå som Samsung og Google faktisk samarbeider såpass tett, forventet vi at dette skulle være på plass allerede fra start, men forhåpentligvis er det like om hjørnet.
Som standard benytter Samsung Galaxy Watch 4 den litt tungvinte T9-ordlisten der du skriver ord ved å taste en og en bokstav, men du kan raskt endre dette til det mye mer lettvinte Google Keyboard (Gboard) der du sveiper over bokstavene for å skrive ord. Med Gboard går det faktisk lekende lett å skrive meldinger rett på klokka. Alternativt kan du benytte stemmestyringen, eller en forhåndsskrevet melding for et kort og raskt svar.
Det tette båndet til Google har sørget for integrasjonen av en rekke nye widgets, eller «Tiles» som Google kaller de små klokkeappene. Widgetene blir tilgjengelig ved å sveipe til venstre fra hjemskjermen og kan gi nyttig info som værmelding, kalender, nyheter, aktivitetsstatus, m.m.. Du kan selv legge til/fjerne tiles fra klokken, å tilpasse etter eget ønske.
En av de mest omdiskuterte temaene med smartklokker er batteritiden. Kanskje ikke så rart ettersom batteritiden er ganske essensielt for om du i det hele tatt får brukt klokka og utnyttet dens fulle potensiale. Samsung Galaxy Watch har tradisjonelt ligget i det øvre sjiktet og imponert med tanke på batteritid. Alt avhenger så klart av hvor mye du bruker den, hvor mange varslinger som plinger inn, antall vekkinger, animasjoner, urskive, om du er tilkoblet WiFi, benytter LTE, strømmer musikk, benytter GPS, etc..
Samsung hevder Watch 4 skal ha stamina til opptil 40 timer med vanlig bruk, men i løpet av vår testperiode sitter vi igjen med inntrykk av at det er mer realistisk med maksimalt en dag dersom du bruker klokken aktivt, inkludert et par timers sporing utendørs. Dersom du ikke aktiverer GPS, strømmer musikk, eller benytter LTE-funksjonen, kan den fint holde nærmere to dager. En smart funksjon er den automatiske påminnelsen om å lade klokka dersom den merker at det er lite batteri 2 timer før du normalt legger deg for å sove.
Til smartklokke å være så er dette helt ok tall, men heller ikke mer. Ladingen skjer ved at du legger den på en liten ladeplate og går relativt raskt, men vi skulle gjerne sett enda raskere lading slik Apple Watch 7 nå kommer med. I GPS-modus, altså om du bruker klokka til å logge en treningsøkt utendørs, vil batteriet tappes relativt raskt. Her har ikke Galaxy Watch eller noen annen smartklokke oss betjent, sjanse i havet til å konkurrere med rene pulsklokker. Vi klarte å tømme batteriet etter en halv dag når vi hadde brukt rundt 5 timer i GPS-modus utendørs.
De to Watch 4 modellene har den samme batteristørrelsen og skal i teorien holde like lenge, men det er en vesentlig forskjell på 40mm og 44mm, og tilsvarende mellom 42mm og 46mm. Her bør du klart velge den største utgaven dersom du ønsker lengst mulig batteritid.
Samsung Galaxy Watch 4 kommer med en rekke aktivitets- og helsefunksjoner som skal gjøre det mulig å registrere nærmest alt du foretar og ikke foretar deg. Her finner du innebygd GPS, et akselerometer, barometer, gyrosensor, geomagnetiske sensor, en optisk pulssensor med støtte for EGK-målinger, og en helt ny 3-i-1 BioActive Sensor som gjør det mulig å overvåke puls, oksygenmetning, blodtrykk og utføre både EKG og kroppsskanning for en komplett analyse av kroppssammensetning. Mens puls og oksygenmetningen ikke er noen nyhet i seg selv, så er Samsung de først til å inkludere alle disse sensorene i en enkel sensor, og ikke minst til å inkludere en sensor for kroppsskanning og blodtrykksmåling.
All dataen som klokka registrer blir tilgjengelig i partnerappen Samsung Health App der du kan dykke dypere ned i detaljene. Med nye Wear OS kan klokken også synkroniseres direkte til Google Fit.
Oksygenmetningen representerer prosentandelen av oksygen som fraktes av de røde blodcellene fra lungene til resten av kroppen, og ved å måle oksygennivået skal Galaxy Watch kunne avsløre tilstander som søvnapné og andre påbegynnende sykdomstilstander. Det er viktig å påpeke at dette ikke er et medisinsk verktøy, men kan være med på å avsløre sykdomslignende tilstander. Mens Watch 3 kun utførte en måling per 30.minutt, gjør Watch 4 en måling hvert minutt i løpet natten. Dette gir ikke bare bedre målinger, men inngår også som en del av søvnanalysen til Samsung Galaxy Watch.
Galaxy Watch 4 har i løpet av testperioden levert stabile og gode målinger, og vi har ingenting å utsette på dette området. Som med alle andre klokker vil kontinuerlig måling av oksygenmetningen kreve relativt mye fra batteriet, så dersom du ønsker å maksimere dette, anbefaler vi å sette målingen til hver 10.minutt, eller slå den helt av.
Ved hjelp av BioActive sensoren skal Samsung Galaxy Watch 4 kunne utføre enkle kroppsskanninger på linje med tradisjonelle smartvekter som analyserer kroppssammensetningen og gir tilbakemelding om hva og hvor mye kroppen består av de ulike vevene. Samsung sin nye BioActive sensor deler opp i:
BioActive sensoren er kanskje den største og mest interessante nyheten med Samsung Galaxy Watch 4 sett fra en «helse ståsted». Resultatene fra målingene vises umiddelbart på klokken, og du kan velge om du ønsker å lagre målingen i Samsung Health appen. Dersom du velger dette vil du kunne se trender over tid, og du vil kunne se hvordan du ligger ann sammenlignet med andre av ditt kjønn og i din aldersklasse.
BioActive sensoren benytter i likhet med de fleste smartvekter det som kalles «elektrisk impedans» for å måle den fettfrie massen og resten av kroppssammensetningen. Bioelektrisk impedans regnes som den mest nøyaktige metoden for denne typen målinger, og fungerer kort forklart ved at sensoren sender ut elektriske impulser som absorberes i ulike grad av forskjellige typer kroppsvev. For å gjennomføre en måling holder du langfingeren og ringfingeren på de to knappene samtidig som du løfter armene slik at ingen andre kroppsdeler toucher klokken eller hverandre. En skanning tar 15 sekunder.
En faktor som er viktig å ta høyde for, er at resultatene må taes med en klype salt. For alle slike små bærbare enheter er det begrenset hvor nøyaktig målingene kan bli. Det vesentlige er at det kan være nyttig å spore trender over tid dersom de i det minste er konsekvente med målingene. Den største utfordringen med Galaxy Watch 4 er at målingene kan variere fryktelig mye avhenging av hvordan du holder fingrene og armene under en måling. Samsung fraråder samtidig personer med pacemaker, eller som er gravide, å benytte BIA sensoren. Den bør heller ikke brukes av personer under 20 år ettersom dette visstnok skal kunne medføre mindre nøyaktige målinger, men det er ingenting som hindrer tenåringen i huset fra å bruke den.
Men, så til resultatet, eller erfaringene med BioActive-sensoren. Vi skal innrømme at vi var svært skeptiske til hvor godt dette kom til å fungere, men Samsung har vist at de tross alt ikke er helt på bærtur når de når integrerer en såpass avansert funksjon i en enkel klokke. Vi har forsøkt å gjennomføre målinger i ulike situasjoner, på ulike dager og ulike tidspunkt av døgnet gjennom hele testperioden. Ja, verdiene vil variere noe, men i vårt tilfelle har dette vært over et så lite intervall at det kan oppsummeres som «mer enn godkjent». Vi er rett og slett imponerte over hvor nøyaktig BioActive-sensoren måler. Undertegnede eier tilfeldigvis flere smartvekter og har referanser fra tidligere kontrollmålinger av kroppssammensetningen, og Samsung Galaxy Watch 4 er i det samme områder. Stort sett variererte mengden kroppsfett, muskelmasse og beinmasse, men kun noen få prosent, og det ble aldri registrert en måling som var helt på bærtur.
Så må vi huske på at i likhet med optisk pulsmåling så kan denne typen måling være relativt individuell. Selv om undertegnede opplevde gode målinger med høy presisjon, trenger ikke dette gjelder alle. Vi må uansett skrive om vår erfaring, og den har vært utelukkende meget god. Bra jobba Samsung.
"Full av kraft, full av potensiale, og full av stil!"
Så sent som i desember 2020 fikk Samsung CE-merket sin Heath Monitor-app i 28 europeiske land inkludert Norge, og funksjonen ble tilgjengelig via en oppdatering et par måneder senere. CE-merkeingen er et sertifikat for produkter som samsvarer med helse-, sikkerhets- og miljøkravene som gjelder innen EU for medisinsk utstyr. Godkjenningen innebær blant annet at Samsung Galaxy Watch 3, Active 2 og nå Galaxy Watch 4, kan utføre måling av EKG og blodtrykk direkte på klokka, men ved hjelp av partnerappen Samsung Health Monitor.
Høyt blodtrykk kan relateres til sykdomstilstander i hjernen, nyrene og hjertet som uten behandling kan føre til både hjerneslag og hjerteinfarkt. Ved å benytte blodtrykksmålefunksjonen i Samsung Health Monitor-appen, ønsker Samsung å gjøre det lettere å spore blodtrykket ditt over tid slik at du eventuelt deretter kan gjøre grep for å forbedre livsstilen din.
For å utføre en blodtrykksmåling kreves det at klokken kalibreres av en tradisjonell blodtrykksmåler en gang i måneden, og etter dette kan blodtrykket måles når som helst. Klokken analyserer pulsbølger som fanges opp av de innebygde sensoren og bruker forskjellen mellom den kalibrerte verdien og den målte verdien for å beregne det nåværende blodtrykket. Det kan kanskje virke litt tungvint at klokken må kalibreres, men det er uansett en mye enklere metode å måle blodtrykket på for de som ønsker dette. En tradisjonell blodtrykksmåler kan kjøpes på de fleste apotek og koster fra 500kr og oppover. Her er noen fine alternativer.
En annen avansert funksjon som Samsung Galaxy Watch 4 tilbyr, er EKG-måling. EKG målingen startes fra en egen app på klokken, og målingen utføres sittende med armen plassert på en flat overflate. Etter at appen er startet, plasseres fingertuppen fra motsatt hånd på den øverste av smartklokkens knapper, og etter 30 sekunder vises et resultat som enten er klassifisert som normalt (sinusrytme) eller som unormalt hvis det oppdages tegn på atrieflimmer i hjerterytmen.
Felles for begge disse målingene, er at du må ha Samsung Health Monitor appen installert på telefonen, og denne appen er kun tilgjengelig for Samsung-telefoner via Galaxy Store (Samsung sin egen app butikk). Du vil med andre ord verken få benyttet deg av EKG-måling eller blodtrykksmåling dersom du ikke eier en Samsung-mobil. Det er litt sært av Samsung, og er i våre øyne mer et hinder for de selv enn noe som kunne gagnet dem. Galaxy Watch 4 er nemlig en av de beste smartklokkene på markedet i dag, og ved å åpne opp for at brukere av andre mobilmerker kunne fått fullt utbytte av klokkens funksjoner, ville de nok kapret en enda større brukergruppe.
Samsung Galaxy Watch 4 er også i stand til å registrere søvn og stress. Søvn loggføres som total lengde på søvn, tid tilbrakt i dyp søvn, lett søvn og REM søvn, i tillegg til våkenperioder. Klokken vil også registrere oksygenmetningen i blodet, og snorkelyder dersom du har aktivert denne funksjonen (mer om det snart). Søvnmålingen har i vårt tilfelle fungert stort sett bra på total lengde men de fleste netter registrer klokken litt for mye våkentid, noe som resulterer i for lav søvnscore. Der Garmin belønner oss med en søvnscore på 80-85, ligger som regel Samsung på rundt 50-60. Her er det åpenbart at det er Samsung som tar feil, så koreanerne må finpusse på algoritmene sine for å forbedre denne funksjonen.
Kanskje det mest nyttige er at du kan lese av hvilepulsen etter nattens søvn, og forandringer i hvilepuls kan være en indikasjon på om kondisjonen din er stigende/fallende, om du brygger på sykdom, er stresset, etc..
Og når vi er inne på stress. Den nevnte 3-i-1 sensoren huser blant annet en EKG-sensor som er i stand til både å utføre EKG-målinger, men også 24/7 målinger av HRV (Heart Rate Variability), eller hjertevariabilitet. HRV er definert som tiden mellom hvert pulsslag og måles som regel i millisekund. Mer utfyllende forklart måler HRV aktiviteten i det autonome nervesystemet (består av det sympatiske- og parasympatiske nervesystemet), og kan være en god indikator på hvor godt kroppen er restituert, om man brygger på sykdom, er stresset, eller er overtrent. HRV er absolutt en nyttig måling som både aktive og mindre aktive utøvere kan ha nytte av. Dette benyttes også for å estimere stressnivå, og via en egen stress-app kan du lese av hvor stresset du er. Skulle det vise seg at du er unormalt høyt stresset, vil klokken kunne foreslå å gjennomføre en kort pusteøvelse.
I tillegg har Samsung aktivert en «snorke- og støymåling» funksjon som automatisk registrer snorking og lyder du frigir under søvn. Denne funksjonen krever riktignok at du har telefonen i umiddelbar nærhet (maks 4 meter fra hodet ditt). For alle som automatisk forbinder dette med overvåking deluxe, så er det mulig å skru av funksjonen, sette den til «kun en natt», «kontinuerlig under søvn», eller slå av/på opptak som kan spille av lydene neste morgen.
Og så klart er Watch 4 i stand til å spore skritt, kalorier, estimert tilbakelagt distanse, etc., døgnet rundt så lenge du har på deg klokken. Skrittelleren er relativt nøyaktig, og det samme gjelder estimatet på distanse. Via Samsung Health appen får du tilgang til all informasjon klokken registrerer, og du kan enkelt utfordre venner og kontakter til ulike konkurranser som for eksempel flest antall skritt på en dag, etc.. Samsung gir det også mulighet til å delta i ulike treningsprogrammer, eller enkeltøkter, og dette fungerer ypperlig. Via en video som spilles av på telefonen/nettbrett/streames til TV-en vil en instruktør vise og forklare hvordan øvelsene skal utføres, og du utfører øvelsen samtidig. Pulsen din vises i det ene hjørnet av skjermen slik at du hele tiden har full oversikt over egen innsats.
Vi har allerede nevnt hvilket hav av sensorer som finnes på innsiden av Galaxy Watch 4, og klokken kommer med over 90 ulike aktivitetsprofiler tilgjengelig. Det ligger ikke så mange aktivitetsprofiler på klokka når du starter den første gang, men du kan enkelt legge til profilene du ønsker fra Samsung Health appen. Du kan velge mellom alt fra løping og gåturer, til yoga, pilates, svømming, sykling, ski, badminton, bandy og mye, mye mer. Glemmer du å starte klokken før en aktivitet, vil den automatisk gjenkjenne flere ulike aktivitetsformer å sende deg en påminnelse om å starte aktiviteten dersom du ønsker å registrere den. Her imponerer klokken for aktiviteter som gåing/løping, og den starter automatisk å registrere etter 10 minutter gange, og avslutter også automatisk når den oppdager at du er ferdig.
For aktiviteter som spinning og sykling, så er det heller blandede resultater, og dersom du benytter staver når du går, så sliter klokka med å forstå at du faktisk går, og blander gjerne dette med trening på ellipsemaskin. Samtlige treningsøkter som er registrert på denne måten (automatisk) vises som en vanlig økt i økt i Samsung Heath appen, men er merket med «auto». Disse øktene vil ikke benytte GPS med kartdata.
Samsung Galaxy Watch 4 gjør med andre med andre ord en god jobb dersom du ønsker en klokke som «bare er der», og som loggfører all aktiviteten din i løpet av dagen uten at du behøver å aktivere noe. Den når ikke helt opp til Apple Watch Series 6 på presisjon, men har sin styrke på andre steder. Der Apple Watch klarer å gjenkjenne aktiviteten noe raskere, så må du velge å aktivere «registrer treningsøkt» dersom du ønsker at den skal fortsette sporingen. På Samsung Galaxy Watch 4 fortsetter dette av seg selv, og du slipper å trykke på noe som helst.
En ting Apple Watch gjør bedre, er at den klarer å gjenkjenne når du setter deg i en bil og starter å kjøre, og vil deretter minne deg på å avslutte økta. Dette kan Samsung Galaxy Watch 4 få på plass.
Derimot er Samsung Galaxy Watch 4 utrolig god til og automatisk starte/stoppe en treningsøkt dersom du har aktivert «Automatisk pause». Så snart du stopper vil klokken pauses, og i det du setter i gang igjen, vil klokken gjenoppta målingene. Her fortjener den prisen «best i klassen».
Vi savner dog en del aktivitetsprofiler som vi mener er mer aktuelle enn mange av de som ligger der i dag, og det finnes for eksempel ikke en egen profil for «Styrketrening». Derimot finnes det aktivitetsprofiler for hver eneste øvelse som vanligvis inngår i et styrketreningsprogram, slik at du må bytte aktivitetsprofil for hver eneste øvelse du utfører. For eksempel kan du velge «Armcurl», «Benkpress», «Markløft», «Sidehev», «Planke», etc. Det blir fort litt tungvint og tidkrevende midt i en treningsøkt, så her endte vi opp med å benytte «Annen trening».
Samsung lar deg endre datafeltene på to ulike dataskjermer, men det er begrenset hva du kan velge mellom. Det finnes for eksempel ingen datafelter for «høyde», «stigning» eller «temperatur», og de fleste går på tid, distanse, puls og hastighet. Holder du inne et lite sekund på et av datafeltene, dukker det opp en liten meny som lar deg velge mellom ulike datafelter.
Heldigvis kan du laste ned alternative treningsapper som gir deg all infoen du vil ha. Vår favoritt er appen SportyGo. Denne appen lar deg tilpasse det aller meste på klokken, og støtter også bruk av en ekstern pulssensor. Er du Strava-slave vil klokken automatisk laste opp økta di dersom du ønsker det.
Pulsmålingen på Watch 4 har dessverre skuffet oss. Som vi i alle testene våre gang på gang påpeker, så er optisk pulsmåling (pulsmåling på håndleddet gjennom en PPG-sensor), svært utsatt for feilkilder og kan være totalt ulikt fra person til person (les mer om dette her). For vår del har ikke presisjonen vært i nærheten av vii kan stole på den. I enkelte tilfeller er den nærmest «spot on» mens andre ganger vil den ikke engang registrere puls. Heldigvis klarer den å vise nøyaktige målinger så lenge vi er i ro, og den kan dermed brukes til å måle hvilepuls i løpet av natten, og ikke minst stressnivå. Dette er i våre øyne en av viktigste egenskapene til denne typen «aktivitetsklokker» som benytter optisk pulssensor. Men husk også; målingene som gjelder for oss, trenger overhodet ikke å være like dårlige for deg. Vi har hørt tilbakemeldinger fra andre brukere som opplever gode målinger, så Samsung Galaxy Watch 4 fortjener ikke fullstendig slakt på grunn av dette.
Likevel skulle vi ønske at Galaxy Watch 4 hadde like god pulsmåling som Apple Watch Series 6 som per dags dato har den mest nøyaktige optiske pulssensoren. Denne klokken benytter i motsetning til Watch 4 hele seks ulike LED-dioder, mens førstnevnte kun benytter en enkelt. Det positive er som nevnt at du kan benytte tredjeparts apper for å koble klokken til en ekstern pulssensor dersom du ønsker enda bedre pulsmålinger. Klokken støtter hvilken som helst pulssensor som benytter Bluetooth. For deg som primært er ute etter en smartklokke som du kan bruke til å holde oversikt over aktivitetsnivået ditt og enkle treningsøkter, så vil nok Samsung Galaxy Watch 4 likevel innfri.
Google Wear OS åpner for at du kan laste ned en rekke andre treningsapper på klokken. Noen av de mest populære er følgende:
Det finnes så klart langt flere enn de vi nevner her, men dette er kvalitets apper som tilfører klokken en hel del nye muligheter. Enkelte av appene krever noen kroner i betaling for å få fullt utbytte, mens andre er gratis. Avhengig av hvilken app du benytter vil du kunne loggføre og planlegge trening, følge dedikerte treningsprogrammer innen alt fra løping, sykling og svømming, til styrkeprogrammer der klokken gjennom animasjoner viser deg hvordan en øvelse skal utføres. med riktig app til ditt bruk, sitter du egentlig med en personlig trener på hånden.
Et annet punkt som et greit å være klar over, er at det kan være utfordrende å lese av skjermen på Samsung Galaxy Watch 4 utendørs dersom du benytter den innebygde appen for trening. Til tross for at du aktiverer «alltid på skjerm», så dempes lyset automatisk når du senker armen, og du må løfte hånden for at skjermen skal lyse opp med full styrke. Akkurat dette er nok ikke et problem for folk flest, men dersom du er midt i et intervall, eller gjerne bare skulle gløttet ned på klokken mens du holder den på siden av kroppen. Løsningen er at du eventuelt benytter SportyGo der datafeltene er mye lettere å se. Og ikke minst, touchskjermen er vanskelig å bruke når skjermen er våt, så dersom du er ute etter en dedikert treningsklokke og trener mye utendørs i all slags vær, så bør du se etter en ren pulsklokke.
Etter endt treningsøkt får du god oversikt over økta i Samsung Health appen.
Samsung Galaxy Watch 4 kommer med innebygd GNSS-chip, altså GPS slik at den kan spore økta de utendørs, og støtter satelittsystemene GPS, GLONASS, GALILEO, Beidou og A-GPS. Jo flere satelittsystemer en klokke støtter, desto bedre forutsetninger har den for å gi nøyaktige målinger, selv om det er mye (!!!) mer enn bare dette som påvirker presisjonen. Presisjonen på Samsung Galaxy Watch 4 er jevnt over god – ikke fantastisk, men for de fleste er den mer enn god nok. Når vi skriver «ikke fantastisk», så gjør vi dette fordi vi tester så enormt mange klokker og har satt standarden ganske høyt, mens Samsung Galaxy Watch 4 vingler litt til siden for den opprinnelige løypen, spesielt i tett skog og områder med mye forstyrrelser.
Watch 4 gir også muligheten til å benytte kart og navigering via tredjeparts apper som tilbyr dette, selv om det ikke er like enkelt som på for eksempel Garmin-klokkene som har dette innebygd, eller på Apple Watch med tredjeparts appen WorkOutDoors der kartene ligger forhåndsinstallert på klokka og vises som en egen dataskjerm i treningsappen. For å benytte kart på Samsung Galaxy Watch 4 er det (foreløpig) beste alternativet å starte en treningsøkt på vanlig måte enten via den innebygde treningsappen, eller en tredjeparts app, og deretter benytte Google Maps for navigeringen. Dette gjør at du må veksle mellom to ulike apper, og dermed gå inn/ut av treningsappen og google Maps om hverandre. Det er ingen super løsning, men vi regner med det kommer en løsning som retter opp i dette. Google Maps fungerer i det minste veldig bra, og tilbyr turn-by-turn navigering og detaljert info om når du skal svinge, hvor langt det er til du skal skifte kurs, etc..
En annen populær og god app er Komoot. Her finnes det allerede en rekke forslag til turer som andre har går før deg, og som du kan følge i fotsporene til. Det er også mulig å planlegge en egen rute i Komoot appen som deretter overføres til klokka som vil guide deg videre. Merk at du likevel må ha med deg telefonen for å kunne benytte navigeringen ettersom klokka baserer seg på hovedappen på telefonen.
Først og fremst; «Samsung – gjør Samsung Health Monitor appen tilgjengelig for alle!» I det minste Android-brukere uavhengig av merke. Uten denne mister nemlig Galaxy Watch 4 noen av de største salgspunktene, og det er ikke et like åpenbart valg for Android-brukere uavhengig av merke. For det andre skulle vi ønske at pulsmålingen var mer nøyaktig. Trolig kan dette forbedres via programvareoppdateringer.
Til slutt skulle vi gjerne sett enda bedre batteritid. Selv om den slett ikke er verst, så raser den raskere nedover enn vi hadde sett for oss da Samsung først annonserte klokken med opptil 40 timer batteritid.
Product Name: Samsung Galaxy Watch 4
Brand: Samsung
MPN: 2499
Currency: NOK
Konklusjon
Samsung gjør mye riktig med Galaxy Watch 4, og det blir spennende å se hva de kan få til fremover i samarbeidet med Google. Med Google Wear OS innabords er muligheten enorme, og det du ikke får rett fra Samsung, finnes det som regel en tredjeparts app for. Det er heller ingen tvil om at klokken besitter mye kraft og noen avanserte sensorer, og dersom koreanerne får kontroll på pulssensoren, så kan dette bli riktig så bra. Den nye BioActive-sensoren med mulighet til å utføre kroppsskanningen rett fra klokka, imponerer oss mer enn vi kunne se for oss. Når Watch 4 samtidig kan skilte med EKG, blodtrykksmåling og god søvnsporing og aktivitetsmåling, så begynner dette å ligne et virkelig avansert verktøy for å overvåke egen helse, samtidig som det lar deg være i kontakt med omverden takket være sine smarte funksjoner – alt pakket inn i et elegant og diskré design.
Galaxy Watch 4 er ikke perfekt, men foruten om det vi allerede har nevnt, er det ikke mye vi kan sette fingeren på. Samsung Galaxy Watch 4 er en flott klokke, full av kraft og eleganse. Brukervennligheten er også meget god, og du trenger ikke å være teknofil for å forstå hvordan klokken skal brukes.
Er du en trofast Samsung-bruker i dag og kjøper Samsung Galaxy Watch 4, vil du høyst sannsynlig bli veldig fornøyd. Og ikke minst, prisen er veldig god!
Pros
Cons