Salomon X-Ultra er en av selskapets mestselgende terrengløpesko, og Salomon X-Ultra 4 GTX viser at franskmennene ikke hviler på laurbærene.

Salomon har en hel bråte av ulike modeller i produktlinjen, men er det to modeller som skiller seg ut som virkelige storselgere, så er det Salomon X-Ultra og Speedcross – i X antall versjoner. Salomon X-Ultra 4 GTX er som navnet antyder den fjerde generasjonen av denne skoen, og på mange måter den utgaven som har sett størst forandringer.

Skoen er relativt kraftig, og i våre øyne er dette minst like mye en lett tursko som en terrengløpesko, men det er opp til hver enkelt å avgjøre. Faktisk er det sikkert vell så mange som bruker denne modellen som en hverdagssko som en tursko/løpesko, og det er nesten klin umulig å gå en dag uten å legge merke til none med en «Salomon X-Ultra modell» på føttene.

Salomon X-Ultra 4 GTX design og funksjon

Skoen er som nevnt ganske kraftig, og vekten på 390 gram vitner om solid byggekvalitet. Salomon X-Ultra 4 kommer både med og uten Gore-Tex, men det er sistnevnte det selges mest av i Norge. Modellen uten Gore-Tex har noe bedre pusteegenskaper, men hvor i heiteste er det mulig å finne en tørr flekk i landet vårt…?

Overdelen består av to deler; den nederste delen i et slitesterkt syntetisk materiale som sørger for god beskyttelse mot slitasje fra utsiden, mens den øverste delen er laget i et kraftig ripstop meshmateriale. I tillegg til Gore-Tex materialet som sørger for å holde foten tørr og varm, har Salomon impregnert yttersiden av skoen for å hindre skoen i å absorbere vann, og ikke minst for å hindre møkk i å feste seg.  Tungen er godt polstret og delvis sydd inn i siden slik at den holder seg på plass. På oversiden er den en liten «pose» til å oppbevare lissene i når du benytter hurtigsnøringen som lar deg trekke i en snor for å stramme skoen.

Innsiden består av Salomon sin SensFit – en passform som sørger for å omfavne fotbladet slik at det føles ut som en sokk på foten. Kombinert med den formstøpte OrthoLite innersålen byr dette på en høy komfort, gode dempeegenskaper og god pusteevne. Den polstrede hælkappen fortjener litt ekstra skryt. Denne har fått en ekstra forhøyning i bakkant som gjør det enkelt å ta skoen på/av, samtidig som den bidrar til både ekstra beskyttelse og komfort.

X-Ultra 4 GTX er utstyrt med en rekke forsterkninger, og TPU-bånd strekker seg jevnt over overdelen og rundt nederste kanten mot sålen. En kraftig tåkappe beskytter tærne, mens det nye ADV-C chassiset rundt ankelen bidrar til en enda mer stabil sko enn tidligere samtidig som skoen bevarer bevegelsesfriheten ettersom den ikke går lengre frem enn av skoen opprettholder fleksibiliteten.

Mellomsålen består blant annet av EVA-skum som sørger for god demping på hardt underlag. Salomon har ikke akkurat spart på materialet, så hele skoen oppleves i det hele tatt både godt dempet, solid og trygg. Det er ingen rask sko, og den tykke sålen og droppet på 11mm bidrar ikke akkurat til at du får noe «wow-følelse» når du løper. Derimot kan det godt hende du får den gode «wow-følelsen» når du benytter skoen som en tursko.

Yttersåle og bruk

Salomon X-Ultra 4 GTX
Contagrip MA sålen sørger for godt grep på de fleste underlag, og er et godt kompromis mellom grep og slitestyrke.

Salomon X-Ultra 4 GTX benytter Contagrip MA yttersåle, en gummiblanding og et mønster som har vist seg å være veldig god på variert underlag. Salomon X-Ultra 4 GTX har ikke veldig dype knaster/spor, men den klarer seg likevel overraskende godt på relativt sleipt underlag. Sålen sitter godt på fuktig stein og berg, og trives på tørre stier med innslag av røtter, etc.. Slitestyrken er høy, noe som gjør Salomon X-Ultra 4 GTX bedre egnet som en hverdagssko enn for eksempel Salomon Speedcross-skoene som har mye grovere knaster i mykere gummi.

Skoene er normale i størrelsen, og medium bred gjennom hele skoen. Mange opplever Salomon-skoene som små i størrelsen, men de siste årene synes vi Salomon har klart å justere størrelsene inn på et mer «normalt» spor. Vår testmodell i str.46 er i hvert fall mer romslig enn tidligere utgaver i samme størrelse.

Stort sett leverer X-Ultra 4 GTX en komfortabel og god sko, men det er en ting vi ikke liker. Overgangen mellom de to materialene skaper en liten kant som kjennes godt på innsiden av skoen når skoen bøyes i frasparket. Dette er tydelig i starten før skoen er skikkelig inngått, men avtar etterhvert som materiale i overdelen mykes opp. Det er likevel greit å være klar over slik at du ikke legger ut på langtur med disse skoene uten å ha brukt de noen turer først.

Fakta:
Hæl/forfot: 31,5mm/20,5mm
Dropp: 11mm
Vekt: 390g

Konklusjon

Salomon X-Ultra 4 GTX
Salomon X-Ultra 4 GTX

Product Name: Salomon X-Ultra 4 GTX

Brand: Salomon

MPN: 1700

Currency: NOK

 • Løpsfølelse - 65%
  65%
 • Stabilitet - 95%
  95%
 • Demping - 90%
  90%
 • Grep vått/sleip - 85%
  85%
 • Grep tørt/fast - 95%
  95%
86%

Konklusjon

Salomon X-Ultra 4 GTX oppleves ellers som en trygg og god tursko som passer til en rekke formål. Dette er skoen vi velger om vi skal på en fottur med eller uten oppakning, høyt eller lavt, rask gange eller rolig gange – men ikke til rene løpeturer. Hvis du ønsker en rask sko til terrenget, så finnes det mange bedre alternativer, men er du på utkikk etter en solid, trygg og stabil sko med stor allsidighet for bruksområde, så er Salomon X-Ultra 4 GTX en meget god sko.

Pros

 • Stødig, trygg og godt beskyttet.
 • Slitesterk overdel og såle.
 • Godt grep på variert underlag.
 • Stor allsidighet og bruksområde.
 • Komfortabel passform.

Cons

 • Litt stiv og tung.
 • Overgangen mellom materialene i overdelen kan skape en kant som gnager mot innsiden.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Produkttest

Tredemølle – Best i test tredemølle 2024!

Er du på jakt etter en god tredemølle til hjemmebruk? Vi…
Dato: Jun 12, 2024
Produkttest

Spinningsykkel topp 10 – Best i test 2024!

Vi gir deg oversikten over de beste spinningsyklene på markedet i…
Dato: Jun 07, 2024
Best i test - kosttilskudd

BCAA kosttilskudd – Best i test 2024!

Vi gir deg den beste oversikten over markedets beste og mest…
Dato: Mai 28, 2024