Overvekt og fedme er et resultat av at en over lengre tid har hatt et høyere energiinntak enn forbruk, så overskuddet har omdannet seg til fettvev.
Behovet for energi er individuelt og varierer med alder, kjønn, arv, kroppsbygning og fysisk aktivitet. Behovet for energi/mat kan derfor være høyst forskjellig fra person til person, og tendensen til å legge på seg er like så.
Likevel, når det gjelder å gå ned i vekt, er det bare ett prinsipp som gjelder: Nemlig å tilføre kroppen mindre energi enn det den bruker. Vis du holder kroppen i energi underskudd over tid vil den begynne å hente energi fra «energi-lagrene» sine – det resulterer i vekt reduksjon.
For å gå ned i vekt er det to faktorer som gjelder:
Prinsippet med slankekurer har alltid vært det samme, begrenset energiinntaket. Men hvor mange kalorier du trenger per dag, avhenger av kjønn, alder, størrelse, aktivitetsnivå og kroppssammensetning. Generelt er det slik at jo større du er, og mer muskelmasse du har, desto høyere forbrenning har du. Det jo også slik at jo høyere aktivitet du har, desto mer kalorier forbrenner du.
Den letteste måten å regne ut kaloribehovet (energibehovet) ditt på, er å multiplisere kroppsvekten din med 30 kcal. Denne metoden fungerer for de fleste.
Veier du 70 kilo trenger du altså rundt 70 x 30 kcal = 2100 kcal per døgn. Er du svært aktiv kan du trenge litt mer, og er du svært passiv kan du trenge litt mindre.
Dette er en enkel tommelfingerregel som gir omtrent det samme svaret som hvis du bruker mer kompliserte utregningsmetoder.
Så vis du skal ned i vekt så trekker du fra 500-700 kcal på det først nevnte regnestykket. Og når målet ditt da er å gå ned i vekt trenger du 70 x 30 kcal – 500 kcal = 1900 kcal pr døgn. Da vil du få en vektreduksjon på ca. ½ til 1 kilo i uken.
Et sunt kosthold anbefales skal bestå av 55-60 prosent karbohydrat, 10-15 prosent protein og maks 30 prosent fett. Men hvis du ønsker å redusere fettprosentet og gå ned i vekt vil du gå lettere ned om du endrer på fordelingen.
Fordelingen for fettreduksjon ser slik ut:
20-25 % protein
40-50 % karbohydrat
25-35 % fett
Prosenten av protein stiger altså i forhold til det hittil anbefalte når fettprosenten reduseres. Fordelen er at protein gir en god metthetsfølelse. Med litt flere proteiner i maten blir det lettere for deg å forebygge overvekt, slanke deg og holde vekten.
Kilde:
Iform.nu
Baremat.no
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene