Kostholdsvaner kan bety så mangt, alt fra hva vi spiser, til når vi spiser. Alt spiller en rolle for helsen vår, men det er en meget enkel endring vi kan gjøre som gjør at vi legger på oss mindre fett, og reduserer risikoen for Type 2 diabetes.

 

Klokken styrer livet vårt

I en hektisk hverdag der vi står opp på morgenen, drar på jobb, spiser i lunsjpausen, lager middag klokken 16.00 og legger oss når klokken sier det er på tide, så stresser vi mye. Dagen er kort, og en har egentlig ikke tid til å gjøre så mye på ettermiddagene, så man ønsker gjerne å rekke over mest mulig på kortest mulig tid.

En ting vi gjør, er å spise veldig raskt. Spesielt hos ungdommer ser vi denne vanen, at de kaster i seg mat, og løper av sted for å rekke venner eller lignende.

Dette er helt normalt, og de fleste unge har mer en nok annet å tenke på enn tiden ved spisebordet. Det har seg endog slik at å spise raskt øker risikoen signifikant for at man legger på seg fett og at man kan utvikle type 2 diabetes.

Det som skjer når vi spiser veldig raskt er at apetittdempende hormoner som Ghrelin, peptidhormon YY (PYY) eller GLP-1 ikke rekker å sette inn og fungere som de skal som respons på maten vi spiser.

Dette betyr på Norsk, at metthetsfølelsen og kroppens reaksjon på næringen vi inntar ikke blir riktig. Alle kan vel kanskje relatere seg til dette når vi har vært veldig sulten og kastet i oss et måltid i full fart for å føle oss dårlig, oppsvulmet og nesten syk etterpå.

I tillegg får ikke insulinet gjort det det skal gjøre. Næringsstoffene blir ikke levert dit det skal i kroppen, men blir istedenfor i vesentlig større grad lagret som fett på kroppen.

 

Chemical scientist working in modern biological laboratory

Vitenskapen

Forskere har studert dette over ganske lang tid. I 2006 studerte Japanske forskere forholdet mellom å spise raskt og vår BMI. I studien så de på 3737 menn, og 1005 kvinner, der de skilte spisevanene deres i kategorier fra veldig sakte, til veldig raskt. Påfallende nok, de som spiste raskest hadde høyest BMI og fettprosent.

En annen studie gjort på emnet i 2008 i Japan, så på spisevanene til 2704 menn, og 761 kvinner over en måned. De tok høyde for alder, energiinntak og livsstil, men fant allikevel at de som spiste raskest hadde en statistisk vesentlig økning i insulinresistens.

I nyere tid ble det i Litauen i 2013 gjort en studie som så på både insulinresistens og type 2 diabetes. Forskerne fikk med 234 mennesker som nettopp hadde blitt diagnostisert med type 2 diabetes, og sammenlignet dem med 468 mennesker som ikke hadde diabetes. De fant at de som spiste veldig raskt hadde mer en dobbelt så høy statistisk sannsynlighet for å ha type 2 diabetes en dem som spiste i normalt eller sakte tempo.

 

Fordelene med å spise sakte:

Det ser ut til å være hevet over enhver tvil at å spise for fort kan være negativt for helsen, og når en da vet at å spise sakte kan

  • Bedre fordøyelsen
  • Redusere fettprosent (metthetsfølelse på rett tidspunkt)
  • Vedlikeholde god insulinfølsomhet, og sørge for at maten vi spiser gir næring til musklene istedenfor å lagres som fett
  • Kan være sosialt, hyggelig og sunt for psykisk helse

Så er det enkelt å konkludere med at matinntaket vårt IKKE burde være noe vi stresser med i en allerede hektisk hverdag.

Som et tips for å gjøre dette kan man for eksempel tygge maten x- antall ganger, man kan legge fra seg bestikket mellom hver bit, eller man kan telle til 3 mellom hver bit. Det høres kanskje latterlig ut, men det er for å bevisstgjøre deg selv på at du skal spise rolig. De fleste som spiser for raskt tenker ikke over det, det er en vane, så enkle øvelser for å bevisstgjøre seg på dette er fornuftig inntil man endrer sine vaner uten å tenke mer over det.

 

Kilder

  1. Otsuka R, Tamakoshi K, Yatsuya H, et al. «Eating fast leads to obesity: findings based on self-administered questionnaires among middle-aged Japanese men and women.» J Epidemiol. 2006 May;16(3):117-24.
  2. Rei Otsuka, Koji Tamakoshi, Hiroshi Yatsuya, et al. » Eating fast leads to insulin resistance: Findings in middle-aged Japanese men and women.» Preventive Medicine, Volume 46, Issue 2, February 2008, Pages 154–159.
  3. Radzevičienė L1, Ostrauskas R. «Fast eating and the risk of type 2 diabetes mellitus: a case-control study.» Clin Nutr. 2013 Apr;32(2):232-5.

Lars Helge Kristensen

Bachelor i Idrett, Tidligere strongmanutøver og med noe bakgrunn fra diverse kampsport.Har trent siden jeg var 12 år gammel, og deltok i første "Norges sterkeste mann" 18 år gammel, og fortsatte med det noen år. Jeg mener at trening er en livsstil, at gode resultater kommer som en effekt av kontinuitet og viljestyrke over mange år. Jeg har gjort mye dumt og feil i min treningskarriere, men gjennom kontinuitet og evnen til å ta lærdom av mine feil har jeg alltid kommet ut sterkere.
Ernæring

Hvordan fordele kalorier mellom måltider?

Er du en av dem som stadig prøver å gå ned…
Dato: Sep 24, 2020
Oppskrifter

Sunne sjokoladecookies med kun 3 ingredienser

Sjokolade er kanskje en matvaren de flest liker og setter pris…
Dato: Sep 23, 2020
Ernæring

Boost energinivået ditt med B12

Vitamin B12 er et vitamin som er viktig for flere deler…
Dato: Sep 17, 2020
Oppskrifter

Sunn og digg energibar

Hva er vel bedre enn en energibar med smak av kakao…
Dato: Sep 16, 2020
Ernæring

Kaffe er skadelig for helsen, eller?

Kaffe er en beryktet synder, og mange vil påstå at det…
Dato: Sep 11, 2020
Ernæring

Spis deg sterk med supermat

Muskler bygges gjennom styrketrening, og for å danne nye muskler er…
Dato: Sep 10, 2020
Ernæring

Rask guide til proteinpulver, måltidserstattere og weight gainers!

Enten du allerede benytter deg av en av de tre produktene,…
Dato: Sep 08, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Få bedre utholdenhet med sjokolade

At trening gir bedre utholdenhet er vel ganske innlysende for de…
Dato: Sep 08, 2020
Oppskrifter

Sunt proteinbrød med gulrot

Er du av typen som ikke klarer å legge fra deg…
Dato: Sep 01, 2020
Ernæring

Dette viste du kanskje ikke om alkohol!

Sommeren er på hell og du har kanskje tatt deg et…
Dato: Sep 01, 2020
Oppskrifter

Den ultimate oppskriften som fungerer til frokost, lunch OG middag

Internett florerer av oppskrifter på ting du kan ha enten til…
Dato: Aug 25, 2020
Oppskrifter

Superenkel og sunn potetchips

Nyt potetgull og guacamole med denne herlige oppskriften! Sunn og enkel…
Dato: Aug 14, 2020
Ernæring

En guide til vektreduksjon- Gå ned i vekt uten å miste muskelmasse!

Har du et ønske om å gå ned i vekt uten…
Dato: Aug 13, 2020
Ernæring

Plantebaserte proteiner vs. kjøtt – hva er best?

Det dukker stadig opp plantebaserte alternativer til tradisjonelle kjøttretter. Men er…
Dato: Aug 13, 2020
Ernæring

3 måter å spise sunn sjokolade på!

Selv om sjokolade regnes som søtsaker og godteri bant de fleste…
Dato: Jul 29, 2020
Ernæring

Sunnhet rett på døren!

Er det egentlig mulig å få levert sunn, god og lettlagd mat…
Dato: Jul 28, 2020