Kostholdsvaner kan bety så mangt, alt fra hva vi spiser, til når vi spiser. Alt spiller en rolle for helsen vår, men det er en meget enkel endring vi kan gjøre som gjør at vi legger på oss mindre fett, og reduserer risikoen for Type 2 diabetes.

Klokken styrer livet vårt

I en hektisk hverdag der vi står opp på morgenen, drar på jobb, spiser i lunsjpausen, lager middag klokken 16.00 og legger oss når klokken sier det er på tide, så stresser vi mye. Dagen er kort, og en har egentlig ikke tid til å gjøre så mye på ettermiddagene, så man ønsker gjerne å rekke over mest mulig på kortest mulig tid.

En ting vi gjør, er å spise veldig raskt. Spesielt hos ungdommer ser vi denne vanen, at de kaster i seg mat, og løper av sted for å rekke venner eller lignende.

Dette er helt normalt, og de fleste unge har mer en nok annet å tenke på enn tiden ved spisebordet. Det har seg endog slik at å spise raskt øker risikoen signifikant for at man legger på seg fett og at man kan utvikle type 2 diabetes.

Det som skjer når vi spiser veldig raskt er at apetittdempende hormoner som Ghrelin, peptidhormon YY (PYY) eller GLP-1 ikke rekker å sette inn og fungere som de skal som respons på maten vi spiser.

Dette betyr på Norsk, at metthetsfølelsen og kroppens reaksjon på næringen vi inntar ikke blir riktig. Alle kan vel kanskje relatere seg til dette når vi har vært veldig sulten og kastet i oss et måltid i full fart for å føle oss dårlig, oppsvulmet og nesten syk etterpå.

I tillegg får ikke insulinet gjort det det skal gjøre. Næringsstoffene blir ikke levert dit det skal i kroppen, men blir istedenfor i vesentlig større grad lagret som fett på kroppen.

 

Chemical scientist working in modern biological laboratory

Vitenskapen

Forskere har studert dette over ganske lang tid. I 2006 studerte Japanske forskere forholdet mellom å spise raskt og vår BMI. I studien så de på 3737 menn, og 1005 kvinner, der de skilte spisevanene deres i kategorier fra veldig sakte, til veldig raskt. Påfallende nok, de som spiste raskest hadde høyest BMI og fettprosent.

En annen studie gjort på emnet i 2008 i Japan, så på spisevanene til 2704 menn, og 761 kvinner over en måned. De tok høyde for alder, energiinntak og livsstil, men fant allikevel at de som spiste raskest hadde en statistisk vesentlig økning i insulinresistens.

I nyere tid ble det i Litauen i 2013 gjort en studie som så på både insulinresistens og type 2 diabetes. Forskerne fikk med 234 mennesker som nettopp hadde blitt diagnostisert med type 2 diabetes, og sammenlignet dem med 468 mennesker som ikke hadde diabetes. De fant at de som spiste veldig raskt hadde mer en dobbelt så høy statistisk sannsynlighet for å ha type 2 diabetes en dem som spiste i normalt eller sakte tempo.

 

Fordelene med å spise sakte:

Det ser ut til å være hevet over enhver tvil at å spise for fort kan være negativt for helsen, og når en da vet at å spise sakte kan

  • Bedre fordøyelsen
  • Redusere fettprosent (metthetsfølelse på rett tidspunkt)
  • Vedlikeholde god insulinfølsomhet, og sørge for at maten vi spiser gir næring til musklene istedenfor å lagres som fett
  • Kan være sosialt, hyggelig og sunt for psykisk helse

Så er det enkelt å konkludere med at matinntaket vårt IKKE burde være noe vi stresser med i en allerede hektisk hverdag.

Som et tips for å gjøre dette kan man for eksempel tygge maten x- antall ganger, man kan legge fra seg bestikket mellom hver bit, eller man kan telle til 3 mellom hver bit. Det høres kanskje latterlig ut, men det er for å bevisstgjøre deg selv på at du skal spise rolig. De fleste som spiser for raskt tenker ikke over det, det er en vane, så enkle øvelser for å bevisstgjøre seg på dette er fornuftig inntil man endrer sine vaner uten å tenke mer over det.

Kilder

  1. Otsuka R, Tamakoshi K, Yatsuya H, et al. «Eating fast leads to obesity: findings based on self-administered questionnaires among middle-aged Japanese men and women.» J Epidemiol. 2006 May;16(3):117-24.
  2. Rei Otsuka, Koji Tamakoshi, Hiroshi Yatsuya, et al. » Eating fast leads to insulin resistance: Findings in middle-aged Japanese men and women.» Preventive Medicine, Volume 46, Issue 2, February 2008, Pages 154–159.
  3. Radzevičienė L1, Ostrauskas R. «Fast eating and the risk of type 2 diabetes mellitus: a case-control study.» Clin Nutr. 2013 Apr;32(2):232-5.

Lars Helge Kristensen

Bachelor i Idrett, Tidligere strongmanutøver og med noe bakgrunn fra diverse kampsport.Har trent siden jeg var 12 år gammel, og deltok i første "Norges sterkeste mann" 18 år gammel, og fortsatte med det noen år. Jeg mener at trening er en livsstil, at gode resultater kommer som en effekt av kontinuitet og viljestyrke over mange år. Jeg har gjort mye dumt og feil i min treningskarriere, men gjennom kontinuitet og evnen til å ta lærdom av mine feil har jeg alltid kommet ut sterkere.
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Oppskrifter

Energishaken du bare MÅ prøve!

Denne shaken er perfekt som mellommåltid eller etter trening. Ikke bare…
Dato: Mar 25, 2024
Oppskrifter

Boost treningen din med en deilig og proteinrik grønn smoothie!

I denne artikkelen får du oppskriften på en sunn, nærings- og…
Dato: Mar 23, 2024
Ernæring

Viktige faktorer for muskelvekst!

Det er jo ingen hemmelighet at styrketrening og nok mat er…
Dato: Mar 20, 2024
Ernæring

Grønnkålchips – det perfekte tilbehøret!

Denne kålsorten består ikke av et kålhode, men av krusete blader…
Dato: Mar 18, 2024
Ernæring

Maten vi spiser påvirker søvnkvaliteten vår!

Søvn er en av de mest avgjørende faktorene for vår fysiske…
Dato: Mar 17, 2024
Oppskrifter

Sunn, smakfull og proteinrik eggwrap!

Oppskriften på eggwrap med kylling og grønnsaker er enkel, smakfull og…
Dato: Mar 16, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Hvorfor du bør spise mer plantebasert mat – Inkluder disse matvarene i kostholdet ditt!

Du trenger ikke være veganer eller vegetarianer for å spise plantebasert…
Dato: Mar 14, 2024
Ernæring

Hvorfor er det så bra å spise fisk?

Får du i deg så mye fisk som det er anbefalt?…
Dato: Mar 13, 2024
Ernæring

Hvorfor er jern så viktig for kroppen?

Jern er et essensielt mineral som bidrar til flere ulike prosesser…
Dato: Mar 12, 2024
Annonse

Melatonin – kroppens søvnhormon!

Hva er melatonin? Melatonin er et hormon som hjernen skiller ut…
Dato: Mar 11, 2024
Kostholdsprogram

Sliter du med irritabel tarm? Da kan FODMAP dietten være noe for deg!

Livsstilen vi lever og maten vi spiser påvirker fordøyelsen vår. Imens…
Dato: Mar 09, 2024
Ernæring

Hvordan påvirker karbohydrater blodsukkeret vårt?

Når du spiser jevnlige måltider gjennom dagen bidrar det til å…
Dato: Mar 07, 2024
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Oppskrifter

Hjemmelaget sushi – perfekt både til hverdagsmat og fest!

Denne japanske fiskeretten har vært populær i mange år og du…
Dato: Mar 06, 2024
Ernæring

Ketogen diett: gir energi og forbrenner fett!

Å utforske kostholdsprogrammer kan være som å reise inn i en…
Dato: Mar 06, 2024