Enten du allerede benytter deg av en av de tre produktene, eller vurderer å prøve; her er en enkel innføring i hva du bør velge- og hvorfor.

Den beste veien for vektoppgang er å spise sunne og næringsrike matvarer som gir deg all energien du trenger, men av og til er det faktisk ikke nok. Tenk bare på hvor mange kalorier aktive idrettsutøvere forbrenner gjennom en lang konkurranse og harde treningsøkter, eller hvor vanskelig det er å gå i pluss dersom du selv skal rekke jobb, middag, fritidsaktiviter med barna, egentrening, og ikke minst tid til å spise slik at du går i kalorioverskudd for å ha mulighet til å legge på deg.

Å spise for å gå opp i vekt vil for mange høres helt fjernt ut og kan fremstå som et luksusproblem mer enn et reelt dilemma. Når målsettingen er å øke muskelmasse, må kaloriinntaket være høyere enn forbruket, og på et tidspunkt vil det rett og slett være vanskelig og slitsomt å sørge for at kroppen får i seg all næringen den trenger. I slike tilfeller kan det være nyttig å bruke tilskudd for å få dekt det ekstra behovet, og i hovedsak er det snakk om proteinpulver, måltidserstattere (MRP – meal replacements) og weight gainers.

Disse tre produktene kan være til god hjelp for å gi deg de ekstra kaloriene som skal til for å gå opp i vekt- uten at du trenger å spise døgnet rundt.

proteinpulver
Proteinpulver, måltidserstattere og weight gainers er tre gode alternativer i jakten på ekstra kalorier for muskelvekst!

Proteinpulver

Proteinpulver er det mest allsidige og rimeligste alternativet av de tre produktene, og det er ikke overraskende et av de mestselgende kosttilskuddene. Sammenlignet med måltidserstattere og weight gainers, inneholder proteinpulver færre kalorier, karbohydrater, fett og sukker, og inneholder som regel ikke mer enn 150 kalorier per servering.

Proteintilskudd i form av «shaker» kommer i to varianter: Vanlig proteinpulver som blandes ut i vann eller melk, og ferdig blandet proteinshake som kommer på flaske. Den ferdig blandete varianten er svært lettvint, men koster også mer. Proteinshake som du får fra pulver krever at du tilbereder shaken i en shaker og at du vasker opp etter deg, men til gjengjeld sparer du deg en del kroner.

Jakter du et proteinpulver med minst mulig karbohydrater, fett og sukker, bør du se etter et proteinpulver som er rikt på myse isolat. Ønsker du rimeligst mulig proteinpulver, skal du se etter rent myse konsentrat. Et blandings proteinpulver består gjerne av myse konsentrat, myse isolat og kasein protein, og koster gjerne midt mellom de to tidligere nevnte. Miks-pulver sørger for proteiner av rask-, middels- og langsom absorberingsevne.

proteinpulver
Proteinpulver kommer i en rekke ulike varianter. Fellesnevneren er et høy proteininnhold som skal bidra til raskere muskelvekst.

Trenger du et proteinpulver som sørger for muskelvekst gjennom natten, skal du gå for kasein protein. Denne formen for proteiner absorberes tregest i kroppen, og sørger derfor for langvarig og jevn tilførsel av energi til musklene.

Det fine med proteinpulver er at du enkelt kan gjøre det om til en måltidsersatter eller en weight gainer ved å tilsette andre ingredienser til shaken. For å lage en måltidserstatter øker du karbohydrat- og fettinnholdet ved å tilsette for eksempel havregryn og peanøttsmør. For å få en weight gainer skal du tilsette enda flere ingredienser som frukt, iskrem, nøtter, yoghurt, olje, etc..

Ønsker du å prøve proteinpulver, eller om du allerede bruker det, så anbefaler vi å sjekke våre guide: Best i test proteinpulver!

Måltidserstattere

De fleste måltidserstattere på markedet kommer ferdigblandet i flaske eller som pulver i porsjonsposer. Hovedforskjellen mellom disse og proteinpulver er at måltidserstattere som regel inneholder mellom 200-500 kalorier, i tillegg til viktige mikronæringsstoffer, ekstra karbohydrater og fettsyrer i form av mellomlange fettsyrer som fordøyes lett og gir rask energi som varer lenge. De kan også inneholder en god del fiber, noe de fleste proteinpulvere mangler.

Konsistensen på måltidserstattere er nesten alltid en god del tykkere enn for proteinpulver, noe som kan være både positivt og negativt. Det positive er at en tykkere konsistens fyller opp magen i større grad og bidrar til bedre metthetsfølelse. Denne fordelen forsterkes blant annet av at måltidserstattere som regel inneholder en del langsomt fordøyelig kasein proteiner.

På den annen side, fordi de er tykkere, kan de være vanskelig å blande ut. Forsøker du å blande ut en måltidserstatnings-shake i den vanlige shakeren din, så ender du antageligvis opp med en klumpete masse som du definitivt ikke vil drikke. Den beste metoden å blande ut måltidserstattere på er å bruke en blender.

måltidserstattere
Måltidserstattere innholer som regel mellom 500-1000 kalorier per servering og er også tilsatt en rekke mikronæringsstoffer for å gjøre produktet mer «komplett» enn kun proteinpulver alene.

Weight Gainer 

Weight gainers gir deg mye av det som måltidserstattere ikke gjør. De fleste weight gainere tilfører kroppen mellom 500-1000 kalorier per servering. Proteininnholdet er som regel rundt 50g, mens karbohydratinnholdet ligger på 100-250g.

Weight gainers er som regel beregnet på de som virkelig er ute etter å øke både kroppsmasse og muskelmasse og de som sliter med å legge på seg enten som følge av enorme treningsmengder, eller på grunn av et svært høyt stoffskifte. Men, uansett hvor lett eller vanskelig du har for å legge på deg vekt, så kan en weight gainer være nyttig for å øke muskelmasse og størrelse.

Muskelvekst krever ikke uendelig med kalorier, og det kan også bli for mye. Weight gainers varierer mye i kaloriinnhold, så sørg for å velge en som utfyller ditt behov. Det er stor forskjell mellom en 400 kcal gainer og en 1000 kcal gainer, særlig dersom du inntar to serveringer daglig gjennom flere uker. Dersom du overdriver inntaket, vil det bidra til at du kan begynne å legge på deg uønsket fett.

De aller fleste klarer seg fint med en weight gainer som inneholder rundt 400-600 kcal per servering, mens de som strever veldig med å legge på seg ekstra vekt, fint kan innta gainere på 900-1000 kcal. Begynn gjerne med færre serveringer og øk doseringen eller bytt type dersom du ikke oppnår resultater etter noen uker.

weight gainer

Om målet ditt er å gå ned i vekt UTEN å tape muskelmasse, bør du lese denne guiden: Vektreduksjon- Gå ned i vekt uten å miste muskelmasse!

 

Kilde
Week, Matt. (2018). The Scoop On Protein Shakes, Meal Replacements, And Weight Gainers. Bodybuilding.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

5 tegn på at du spiser for mye sukker

Har du noen gang tenkt på om du spiser for mye…
Dato: Okt 27, 2020
Ernæring

Den skjulte sideeffekten av å spise for mye feit mat

I tilfellet du trengte enda en grunn til å styre unna…
Dato: Okt 26, 2020
Ernæring

Spis mer av dette – reduser risikoen for kreft

Det er ingen tvil om at kostholdet er med på å…
Dato: Okt 23, 2020
Ernæring

Så mange kilo kan miste ved å bytte til magre produkter

Det finnes utallige måter å slanke seg på. Alt fra dietter,…
Dato: Okt 20, 2020
Oppskrifter

Oppskrift på digg bananbrød

Bananene ligger der, på kjøkkenbenken, litt halv-brune og valget mellom å…
Dato: Okt 19, 2020
Oppskrifter

Sunt og godt bananbrød

Dette herlig saftige og smakfulle bananbrødet kommer nesten garantert til å…
Dato: Okt 16, 2020
Ernæring

Sunt snacks med under 100 kalorier

Snacks er ofte forbundet med noe usunt og ikke minst velsmakende.…
Dato: Okt 14, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

3 grunner til å spise havregryn hver dag

Havregryn er for mange en nøkkel-rett både til frokost, lunch eller…
Dato: Okt 12, 2020
Ernæring

Sukker er like avhengighetsskapende som kokain

Godteskålen står på bordet og det skal mye viljestyrke til for…
Dato: Sep 28, 2020
Ernæring

Kalorier i frukt vs 100g sjokolade

Hvor mye kan du kose deg med frukt i forhold til…
Dato: Sep 28, 2020
Ernæring

Hvordan fordele kalorier mellom måltider?

Er du en av dem som stadig prøver å gå ned…
Dato: Sep 24, 2020
Oppskrifter

Sunne sjokoladecookies med kun 3 ingredienser

Sjokolade er kanskje en matvaren de flest liker og setter pris…
Dato: Sep 23, 2020
Ernæring

Boost energinivået ditt med B12

Vitamin B12 er et vitamin som er viktig for flere deler…
Dato: Sep 17, 2020
Oppskrifter

Sunn og digg energibar

Hva er vel bedre enn en energibar med smak av kakao…
Dato: Sep 16, 2020
Ernæring

Kaffe er skadelig for helsen, eller?

Kaffe er en beryktet synder, og mange vil påstå at det…
Dato: Sep 11, 2020
Ernæring

Spis deg sterk med supermat

Muskler bygges gjennom styrketrening, og for å danne nye muskler er…
Dato: Sep 10, 2020