I like stor grad som ønsket om å bygge muskler, ønsker vi at kroppen skal ta til seg mest mulig proteiner. Proteiner er byggesteinene som gjør det mulig for kroppen å bygge større muskler, og uten tilstrekkelige mengder proteiner, vil treningsframgangen stagnere. Her er noen viktige fakta om proteinopptak og proteinutnyttelse.

Tilstrekkelig mengder proteiner i kosten er grunnleggende for at kroppen skal kunne bygge større muskler i takt med treningen. Proteiner kommer i mange former og i ulik kvalitet, men felles for de alle er at de må gjennom en fordøyelsesprosess som bryter de ned i mindre bestanddeler før kroppen klarer å utnytte de.

Les mer om hvorfor Proteiner før leggetid er avgjørende for muskelvekst

 

Proteinopptak

Proteinopptak defineres som den mengden proteiner klarer å absorbere fra magen og tarmene å nyttiggjøre seg av. Dette er ikke ensbetydende med at proteinet vil bli brukt til å bygge muskler- proteiner brukes nemlig til langt mer enn kun muskelvekst. Det er derfor viktig å skille mellom proteinopptak og proteinutnytting, der sistnevnte er ”den mengden proteiner kroppen vår klarer å absorbere per time”.

Hvor stor denne mengden er, avhenger av typen proteiner som inntas. Myseprotein (Whey) absorberes raskest med 10g per time, kasein absorberes med 6g per time, mens eggeprotein absorberes så langsomt som 1,6g pr time. Så lenge du har myseprotein i kroppen, vil dette absorberes før både kasein og eggeprotein, helt til den maksimale absorberingsevnen på 10g per time er fylt.

Proteiner kommer i mange ulike typer. Her er noen eksempler på matvarer der proteiner utgjør en betydelig del av næringsinnholdet.

For at proteiner skal kunne utnyttes av kroppen må det først brytes ned i mindre bestanddeler. Disse bestanddelene er såkalte aminosyrer, og flere aminosyrer kan gå sammen i en lengre kjede å danne et protein. Når vi inntar proteiner gjennom kosten, vil de store proteinene ved hjelp av magesyre og ulike enzymer i magesekken og tarmene, bli spaltet til aminosyrer som transporteres til leveren hvor de settes sammen til større proteiner som kroppen kan nyttiggjøre seg av. Den nøyaktige absorbsjonsraten vil variere litt fra person til person avhengig av kroppsvekt og kroppssammensetning, og ikke minst stoffskifte som har stor betydning for energiforbruket. Likevel, tallene vi har nevnt i avsnittet over er et godt estimat for absorberingsevnen.

 

Proteinutnytting

Så snart proteinene er brutt ned til aminosyrer, må de settes sammen til nye proteiner. De nye proteinene blir bestemt av rekkefølgen på aminosyrene i ulike kombinasjoner av kjeder. Det finnes 20 ulike aminosyrer, og noen av disse klarer kroppen å produsere selv. De aminosyrene vi ikke klarer å lage selv, hele 12 stykker, kalles essensielle aminosyrer, eller Branch Chain Amino Acids (BCAA).

Dersom proteinet som absorberes kommer fra en kilde som kroppen ikke klarer å utnytte, som for eksempel erter, vil ikke kroppen kunne bruke det til å bygge nye muskler. Proteiner som absorberes, men ikke brukes i selve muskelbyggingen, vil enten inngå i kroppens metabolisme som energitilskudd eller lagres som fett.

Aminosyrene som utgjør BCAA er svært avgjørende når det kommer til muskelvekst, og det selges mengde av kosttilskudd der disse aminosyrene er konsentrert. Her leser du mer om BCAA- Derfor kan det gjøre deg sterkere.

Proteinpulver får du i mange varianter. Myse-, kasein-, egg-, soya- og erteproteiner er noen av de.

Protein i urinen

Dessverre lever mange i troen om at overskudds proteiner vil skylles ut gjennom urinen. Dette er feil. Det vil være spor av proteiner i urinen, men ellers vil et overskudd av proteiner, som nevnt tidligere, brukes som energi eller lagres som fett.

En mulig årsak til denne ”myten” er; Når proteiner ikke utnyttes til muskler, men brukes som energi eller lagres som fett, vil det dannes nitrogen fra reaksjonen. Nitrogen skylles ut gjennom urinen og er skadelig dersom det samles for store mengder i kroppen. Den beste erfaringen vi kan gjøre av dette, er at dersom proteiner du inntar fører til dehydrering, betyr det at de brukes som energi eller lagres som fett istedenfor muskelbygging, og kroppen blir derfor dehydrert ettersom den må kvitte seg med store mengder nitrogen gjennom urinen.

Her finner du Best i test Proteinpulver

 

Dette må du ta hensyn til

For at kroppen til enhver tid skal ha tilgang til tilstrekkelige mengder protein, er det lurt å tenke gjennom hvilken type proteiner man inntar gjennom dagen. Når kroppen går tom for energi vil den raskt begynne å hente energi fra proteinet som ligger lagret i musklene, og dette vil vi for all del unngå. Det anbefales derfor å innta en annen kilde til energi, gjerne langsomme karbohydrater sammen med proteinene.

Det normale er at vi absorberer mest proteiner gjennom dagen, og utnytter proteinene om natten mens vi sover. Dersom du skulle utnytte ett gram protein per time i løpet av dagen, ville du lagt på deg 9 kilo muskler i løpet av året. Det er mye! I løpet av fem år ville du lagt på deg 45 kilo! Disse tallene er ganske urealistisk, men det gir en pekepinn på hva kroppen er i stand til. Det viktige er å sørge for at kroppen til enhver tid har tilgang til proteiner, og dette er så viktig at vi har skrevet en egen sak om det her: Proteiner før leggetid er avgjørende for muskelvekst.

Her finner du oversikten over best i test proteinbarer.

 

Kilder
Protein Absorption – Are we making use of all this protein we eat?. Proteincomparison.co.uk

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Oppskrifter

Sunne og gode desserter med MYE proteiner!

Ingenting er så godt som en velsmakende dessert, og når den…
Dato: Mai 06, 2021
Ernæring

Fleksibelt kosthold – If It Fits Your Macros

Dietten, eller kostholdet, som kalles for «If It Fits Your Macros»…
Dato: Mai 03, 2021
Ernæring

Enkle triks for vektreduksjon!

Glem å telle kalorier, slutt å bruke tiden på å veie…
Dato: Apr 30, 2021
Ernæring

Guide: Slik påvirker alkohol deg på lavkarbo-/keto diett

Et strengt lavkarbo kosthold eller en ketonisk diett, har ikke mye…
Dato: Apr 29, 2021
Helse og livsstil

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Helse og livsstil

Slik holder du huden sunn og vakker året rundt!

"Overflaten på huden gjenspeiler det som skjer på innsiden"! Det er…
Dato: Apr 26, 2021
Ernæring

Karbohydrater før leggetid – bra eller dårlig?

Du har kanskje hørt at det ikke er bra å spise…
Dato: Apr 23, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Oppskrifter

Sunne desserter som bygger muskler!

Finnes det noe bedre enn en god dessert? Og hva om…
Dato: Apr 15, 2021
Sponset

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Ernæring

5 myter om mat som du må slutte å tro på

All mat vi får i oss inneholder energi, men hva det…
Dato: Apr 08, 2021
Ernæring

Så mye bør du spise til frokost!

Frokosten er kanskje dagens viktigste måltid, noe vi har skrevet om…
Dato: Apr 06, 2021
Ernæring

Unngå overspising med dette trikset

Hender det ofte at du spiser mye mer av godteskålen eller potetgullet…
Dato: Mar 29, 2021
Ernæring

6 grunner til at du bør elske mango!

Visste du at mango er en av verdens mest populære frukter?…
Dato: Mar 26, 2021
Sponset

Denne maskinen kan gi deg fritert mat - uten fett!

Sunt, lettvint og uendelige muligheter. Det er det du får med…
Dato: Apr 20, 2021
Oppskrifter

Sunne og smakfulle proteinvafler!

Vår, sommer, 17.mai! Hva passer bedre enn sunne og smakfulle vafler…
Dato: Mar 25, 2021
Ernæring

13 grunner til at dietten din ikke fungerer

Det er ikke uvanlig å oppleve å ikke få de ønskete…
Dato: Mar 19, 2021