Pre-Workout har i løpet av de få år blitt et av de bestselgende kosttilskuddene på markedet. Her forklarer vi det du trenger å vite om PWO. 

Pre-Workout, eller PWO som det gjerne forkortes, er i motsetning til proteinpulver et sammensatt produkt som er ment for å booste treningsøkta de. Som regel inneholder de en del ulike aminosyrer og virkestoffer som har til hensikt å øke energinivået og fokuset på aktiviteten du skal utføre. Selv om det finnes mange ulike varianter av PWO, har alle det samme målet om å øke prestasjonsevnen.

Les også: Best i test Pre Workout (PWO)!

Ulike typer

Melkesyrehemmende

Melkesyrehemmende pre-workout er tilsatt stoffer som reduserer melkesyreopphopningen i musklene under trening. Denne blandingen øker makskapasiteten og utholdenheten slik at du kan yte hardere og lengre!

Oppkvikkende og fokus

Noen pre-workout er optimalisert for å gi deg oppkvikkende effekt og økt fokus. Disse produktene inneholder aktive, milde sentralstimulerende stoffer som enten virker direkte alene, eller som reagerer med andre stoffer for å gi ønsket effekt.

Pump og Nirogendioksid

Når enkelte aminosyrer og visse kosttilskudd ingredienser brytes ned i kroppen, dannes det nitrogendioksid som et biprodukt. Nitrogendioksid fungerer som en signalsubstans som får muskulaturen rundt blodårene til å slappe av, slik at blodårene utvider seg og blodstrømmen øker.

Denne reaksjonen fører til at kroppen vil oppleve økt blodtilførsel under styrketrening, en kraftig pumping i arbeidende muskler. Den økte blodtilførselen gjør at friskt oksygen og næringsstoffer raskere transporteres inn i musklene, og hindrer at avfallsprodukter og melkesyre hoper seg opp.

Pre-workout kommer i mange ulike varianter og smaker.

 

Listen over de ulike stimulerende substansene kan variere, og hva du bør se etter kommer helt an på aktiviteten du driver. Som regel er det noen ingredienser du alltid bør se etter:

 

Koffein

Koffein virker stimulerende på sentralnervesystemet og fører blant annet til økt puls, skjerpede sanser, økt konsentrasjon, våkenhet og for noen også bedre humør. Flere studier viser at koffein øker utholdenhetsevnen. Her leser du mer om koffein.

Kreatin

ATP er et lite og energirikt molekyl som inngår direkte i muskelaktiveringen. Energi frigjøres når ATP spaltes til ADP. For å imøtekomme det økte energibehovet, må det reproduseres ATP. ATP dannes ved at kreatinfosfat reagerer med ADP og danner nytt ATP. Ved å tilføre ekstra kreatin, vil kroppen kunne reprodusere ATP raskere. Kreatin Best i test 2018- de beste kreatin kostilskuddene.

BCAA

BCAA (Branched Chain Amino Acids) er et svært effektivt kosttilskudd for effektiv muskelvekst. BCAA består av aminosyrene leucin, isoleucin og valin. Disse aminosyrene er sentrale i fasen for å stimulere til økt muskelvekst gjennom proteinsyntesen. BCAA har også vist seg å bidra til bedre utholdenhet, mindre muskelstølhet og raskere restitusjon. Dette er BCAA, og derfor kan det gjøre deg sterkere!

Beta-Alanin

Beta-Alanin er en ikke-essensiell aminosyre (kroppen kan ikke produsere denne selv). Beta-Alanin sin viktigste oppgave er å danne karnosin i skjelettmuskulatur. Karnosin motvirker opphopning av melkesyre ved trening på høy intensitet.

Citrulline malate

Citrulline malate består av to stoffer; citruline som er en aminosyre, og malate som er et derivat av epler. Stoffet har vist seg å ha en gunstig effekt på nitrogenoksidnivåene i kroppen. Nitrogenoksid regulrer blant annet glukoseopptak, blodgjennomstrømming og fettforbrenning.

Arginin

Arginin er en aminosyre som får blodårene til å slappe av å utvide seg. slik at blodtrykket synker. Det bidrar også til at viskositeten (tykkelsen) på blodet synker, og blodet vil kunne pumpes raskere ut til musklene.

 

Pre-workout kan bidra til at du løfter mer enn du ellers ville ha gjort.

Når bør pre-workout inntas?

Pre-workout bør som navnet tilsier inntas før trening, gjerne 30-45 min før selve økten slik at stoffet får tid til og tas opp i kroppen. De ulike blandingene kan være optimalisert mot en´ spesifikk aktivitet, og det bør være greit å se etter en blanding som passer deg. Noen opplever et voldsomt kick av å innta pre-workout, og det er greit å være oppmerksom på at aminosyren beta-alanin kan føre til rødhet og prikking i huden. Andre opplever en tydelig ”pump” i kroppen som følge av at blodårene utvider seg og blodet strømmer ut i musklene.

 

Fordeler med pre-workout

  • Ekstra ”pump” under treningsøkten og musklene ser større ut.
  • Bedre blodgjennomstrømming og frisk oksygen til musklene gir mindre muskelstivhet og melkesyre.
  • Utholdenheten øker.
  • Økt fokus på treningen.
  • Du føler deg sterkere.
  • Du restituerer raskere.
  • Fettforbrenningen øker.

 

Ulemper med pre-workout

  • Virkningen vil variere fra person til person, og det er ikke sikkert det har effekt på alle.
  • Kroppen kan tilpasse seg doseringen slik at man må øke mengden for å oppnå samme effekt. En negativ konsekvens kan være at kroppen til slutt nedjusterer sin egen produksjon av signalstoffer som skaper en ubalanse.
  • Det kan føre til hodepine som følge av dehydrering eller for mye koffein.
  • Kan gi løs mage.
  • Hjertefrekvensen kan øke betraktelig som følge av koffeinet.
  • I sjeldne tilfeller kan pre-workout blandingen være tilsatt stoffer som er skadelig eller som står på dopinglisten. Dette unngår du ved å handle fra seriøse aktører.

 

Dosering og bruk

Dosering av pre-workout avhenger av produktet, og det står som regel en tydelig anbefaling på selve produktet. For å minimere risikoen for noen av ulempene vi har nevnt over, kan du forsøke å spise et lite måltid 30-60 minutter før du tar pre-workout. I tillegg til at du lettere unngår nevnte bieffekter, vil ekstra næringsstoffer bidra til å gjøre økta bedre.

Selve pre-workouten bør times slik at du ikke tar den for tidlig og går tom for energi midt under økta, men heller ikke så seint at kroppen ikke rekker å ta til seg virkestoffene. Alt fra 30-60 minutter før treningen er bra. Det du også bør ha i bakhodet er at du ikke tar det for seint på kvelden slik at du risikerer og ikke få sove.

Kilder
Ghose, Tia. (2015). The Truth about Pre-Workout Supplements. Livescience.com
(2013) Hva er pre-workout produkter?. Bedretrent.no
(2017) Hva er egentlig PWO?. Bodymag.no

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Oppskrifter

Energishaken du bare MÅ prøve!

Denne shaken er perfekt som mellommåltid eller etter trening. Ikke bare…
Dato: Mar 25, 2024
Oppskrifter

Boost treningen din med en deilig og proteinrik grønn smoothie!

I denne artikkelen får du oppskriften på en sunn, nærings- og…
Dato: Mar 23, 2024
Ernæring

Viktige faktorer for muskelvekst!

Det er jo ingen hemmelighet at styrketrening og nok mat er…
Dato: Mar 20, 2024
Ernæring

Grønnkålchips – det perfekte tilbehøret!

Denne kålsorten består ikke av et kålhode, men av krusete blader…
Dato: Mar 18, 2024
Ernæring

Maten vi spiser påvirker søvnkvaliteten vår!

Søvn er en av de mest avgjørende faktorene for vår fysiske…
Dato: Mar 17, 2024
Oppskrifter

Sunn, smakfull og proteinrik eggwrap!

Oppskriften på eggwrap med kylling og grønnsaker er enkel, smakfull og…
Dato: Mar 16, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Hvorfor du bør spise mer plantebasert mat – Inkluder disse matvarene i kostholdet ditt!

Du trenger ikke være veganer eller vegetarianer for å spise plantebasert…
Dato: Mar 14, 2024
Ernæring

Hvorfor er det så bra å spise fisk?

Får du i deg så mye fisk som det er anbefalt?…
Dato: Mar 13, 2024
Ernæring

Hvorfor er jern så viktig for kroppen?

Jern er et essensielt mineral som bidrar til flere ulike prosesser…
Dato: Mar 12, 2024
Annonse

Melatonin – kroppens søvnhormon!

Hva er melatonin? Melatonin er et hormon som hjernen skiller ut…
Dato: Mar 11, 2024
Kostholdsprogram

Sliter du med irritabel tarm? Da kan FODMAP dietten være noe for deg!

Livsstilen vi lever og maten vi spiser påvirker fordøyelsen vår. Imens…
Dato: Mar 09, 2024
Ernæring

Hvordan påvirker karbohydrater blodsukkeret vårt?

Når du spiser jevnlige måltider gjennom dagen bidrar det til å…
Dato: Mar 07, 2024
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Oppskrifter

Hjemmelaget sushi – perfekt både til hverdagsmat og fest!

Denne japanske fiskeretten har vært populær i mange år og du…
Dato: Mar 06, 2024
Ernæring

Ketogen diett: gir energi og forbrenner fett!

Å utforske kostholdsprogrammer kan være som å reise inn i en…
Dato: Mar 06, 2024