Sliter du med PMS smerter og ubehag? Med riktig kosthold og næringsstoffer kan du lindre det verste ubehaget. Her er oversikten over de beste kosttilskuddene.

 

Dette er PMS

PMS er forkortelsen for premenstruelt syndrom – en tilbakevendende tilstand smerter og ubehag i tiden før selve menstruasjonen. Undersøkelser viser at så mye som 85% av alle kvinner opplever ubehag før menstruasjonen, og 5% av disse opplever så stort ubehag at det regnes som PMS.

PMS plager oppleves som regel både som fysisk og psykisk ubehag, og det kan også føre til atferdsendring. Nederst i artikkelen har vi listet opp typiske symptomer som oppstår ved vanlige PMS plager.Der kan du også lese mer om PMS plager, symptomer og hvordan du kan forebygge/behandle dette.

 

Kosttilskudd mot PMS plager – BEST I TEST 2023!

Hardworkout.no har i testen lagt vekt på kriterier som blant annet mengde ingredienser/virkestoffer og hva disse kan bidra til, pris pr dagsdose, leverandørens påståtte effekt, samt EU sin liste over godkjente påstander om hva det enkelte virkestoffet kan bidra til.

Ved å handle gjennom linkene i testen mottar vi en liten provisjon fra leverandørene/butikkene som bidrar til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler.

Du betaler uansett den samme rimelige prisen som butikkene oppgir. Vi setter derfor pris på om du bruker linkene i artikkelen. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere.

Nederst i artikkelen finner du mer informasjon om PMS.

SORTER ETTER:

1.

Vita Women

Antall serveringer:

30

Score: 91/100

Rating: 5.5/6
Kr 349,-
Bestill her

Annonselenke

Vita Woman er et helt nytt kosttilskudd som er utviklet for å motvirke smertene og ubehaget som følger med menstruasjonssyklusen!

Virkestoffene i Vita Women er nøye valgt ut for at de skal fungere best mulig sammen, og dermed bidra til å optimalisere hormonbalansen din slik at du unngår uønskede plagene som gjerne oppstår i forbindelse med PMS

Blant virkestoffene finner vi kalsiumkarbonat som kan styrke skjelettet. Vitamin B6 kan virke reduserende på østrogennivået i kroppen, som igjen kan motvirke irritabilitet, utmattelse og emosjonelle svingninger. Det kan også hjelpe mot oppblåst mage og væskeansamling i kroppen.

Blant andre aktive virkestoffer finner vi magnesiumcitrat, kyskhestre, omega 3, 6 og 9 og Gammalinolensyre.

.

2.

Helhetshälsa Nybalans

Antall serveringer:

60

Score: 81/100

Rating: 4.9/6
Kr 199,-
Bestill her

Annonselenke

Helhetshälsas Nybalans er et svært potent kosttilskudd for opprettholdelse av kroppslig og mental balanse. Produktet inneholder ingredienser som motvirker trøtthet og utmattelse, og som bidrar til energiomsetningen.

Aktive virkestoffer er blant annet vitamin B1, B2, B5, B6 og B9 som sammen er viktige for energiomsetningen. Folsyre reduserer trøtthet og utmattelse, og er viktig for å opprettholde normale fysiske funksjoner.

Sink er nødvendig for kognitive funksjoner, mens jod bidrar til normal skjoldbukkjertelfunksjon. Krom bidrar med å opprettholde et normalt blodsukkernivå og til å motvirke søtsug.

3.

Femarelle Rejuvenate

Antall serveringer:

20

Score: 66/100

Rating: 4.0/6
Kr 365,-
Bestill her

Annonselenke

Femarelle Rejuvenate inneholder den unike ekstrakten DT56a. DT56a er et konsentrat fra soyabønner som er økologisk dyrket og fermentert, og som inneholder 20 ulike aminosyrer.

Femarelle Rejuvenate inneholder også ekstrakt fra linfrø, vitamin B2 og vitamin B7. Produktet er utviklet spesielt for kvinner over 40 år med hormonbaserte plager, og skal kunne bidra til større stabilitet, færre svingninger og redusere ubehag og plager i denne livsfasen.

Produktet er spesielt utviklet for kvinner i overgangsalderen (40+), og inneholder naturlige ekstrakter som bidrar til mer energi, redusert ubehag og mindre humørsvingninger.

4.

Solaray Wild Yam

Antall serveringer:

50

Score: 67/100

Rating: 4.0/6
Kr 225,-
Bestill her

Annonselenke

Solaray Wild Yam inneholder urten yamsrot som kan bidra til å dempe overgangsplager, forebygge PMS og virke mot lette menstruasjonssmerter. Urten har et naturlig innhold av diosgenin, en av byggestenene i det kvinnelige kjønnshormonet progesteron.

Yamsrot har vist seg å kunne være lindrende ved PMS plager, ved lette menstruasjonssmerter å dempe klimakteriske plager.
Solaray Wild Yam inneholder også naturlige planteøstrogener, også kalt fytoøstrogener, som kan bidra til å styrke benbygningen og virke svakt kolesterolsenkende.

5.

Bjæst B6

Antall serveringer:

100

Score: 67/100

Rating: 4.0/6
Kr 225,-
Bestill her

Annonselenke

Bjæst B6 er basert på naturlig gjær og inneholder en høy dose vitamin B6. Hver tablett inneholder maksimalt av hva som er tillatt i Norge av vitamin B6. Vitaminet er blant annet viktig for kvinner, og for idrettsutøvere av begge kjønn.

Vitamin B6 er viktig for regulering av blodsukkeret, og kan være nyttig ved PMS-plager, samt bidra til å redusere plager ved overgangsalder. Vitamin B6 kalles også «kvinnevitaminet», ettersom behovet øker ved bruk av p-piller og ved PMS-problemer.

Vitamin B6 fungerer også som en en nyttig antioksidant. Idrettsutøvere som spiser uvanlig proteinrik kost bør være nøye med å få i seg tilstrekkelig med vitamin B6, fordi dette vitaminer har en nøkkelrolle i proteinomsetningen. Bjäst B6 inneholder ikke animalske råvarer og kan brukes av veganere.

6.

Solaray GPH Rødkløver

Antall serveringer:

30

Score: 67/100

Rating: 4.0/6
Kr 259,-
Bestill her

Annonselenke

Solaray GPH Rødkløver inneholder rødkløver som er en god kilde til naturlige planteøstrogener, også kalt fytoøstrogener. Blant fytoøstrogenene finner vi isoflavonener, en viktig undergruppe planteøstrogen som er av betydning for god livskvalitet og velvære i overgangsalderen.

Solaray GPH Rødkløver-ekstrakt inneholder en garantert mengde isoflavoner i hver kapsel. Disse kan bidra til å dempe overgangsplager som hetetokter og nattesvette. Den kan også virke balanserende på østrogendominans og PMS. Rødkløver virker også på fordøyelsen, og kan virke lett avførende. Urten bidrar til å styrke leverens avgiftningskapasitet, kan virke lett vanndrivende og hjelpe ved hudproblemer. Urten har også vært brukt for luftveiene og kan virke lindrende ved hoste. Green Screened-merket symboliserer en omfattende kvalitetskontroll.

7.

Solaray Femi Climatique

Antall serveringer:

30

Score: 82/100

Rating: 4.9/6
Kr 192,-
Bestill her

Annonselenke

Solaray Femi Climatique er sammensatt på en slik måte at det skal kunne virke mest mulig oppbyggende og medvirke til en sunn hormonbalanse.  

Dong Quai (”kvinnens ginseng”) virker styrkende og lett avslappende. Humle virker lett avslappende. Nesle er rik på kalsium og jern og virker lindrende ved svake leddplager og lett vanndrivende. Kisel (silisium) er viktig for oppbygning av benvev og godt for hud, hår og negler. Skavgress (kjerringrokk) har stort innhold av kisel og virker lett vanndrivende. Bipropolis/bipollen inneholder sporstoffer som bedrer næringsopptaket og virker styrkende på immunforsvaret.

8.

Geratti Aquamin Total

Antall serveringer:

5

Score: 59/100

Rating: 3.5/6
Kr 229,-
Bestill her

Annonselenke

AquaMin Total kan hjelpe deg i forbindelse med hevelser som kan oppstå i forbindelse med PMS.

Produktet er satt sammen av kalium, magnesium, kjerringrokk, brennesle og bjørkeblad for å få maksimal effekt, ettersom disse mineralene og urtene er de mest effektive og mest kjente mot disse problemene. AquaMin Total inneholder kun naturlige virkestoffer, og har ingen kjente bivirkninger. AquaMin Total tørker ikke ut kroppen for vann eller kalium.

I følge AquaMin skal virkestoffene kunne motvirke hevelser ved PMS- premenstruelle plager, virke rensende, ved utskilling av salt (natrium) og slaggstoffer, vektnedsettende, ved utskilling av overflødig veske, samt bidra mot hevelser under øynene, fingrene og i føttene og ikke minst cellulitter.

9.

Solaray Qvinde Dong Quai

Antall serveringer:

50

Score: 59/100

Rating: 3.5/6
Kr 238,-
Bestill her

Annonselenke

Dong quai rot har gjennom århundrer vært i bruk i Kina. Planten, som er i slekt med både persille og selleri, har vært mest anvendt ved lette menstruasjonssmerter samt ved klimakteriske besvær som hetetokter og søvnløshet.

Dong quai blir ofte kalt ”kvinnens ginseng” på grunn av sin balanserende eller adaptogene effekt i menstruasjonsperioden. Roten inneholder aktive stoffer i form av eteriske oljer, fytosteroler og kumariner, som også har vist seg å virke lett avslappende på glatt muskulatur og stimulerende på både sirkulasjon og dannelsen av røde blodlegemer. Green Screened™-merket symboliserer en omfattende kvalitetskontroll.

10.

Life nattlysolje

Antall serveringer:

60

Score: 73/100

Rating: 4.4/6
Kr 175,-
Bestill her

Annonselenke

Life Nattlysolje er rik på de livsnødvendige omega-6 fettsyrene linolsyre og gammalinolensyre (GLA). Oljen fremstilles ved å presse frøene fra nattlysblomsten.

Nattlysolje er en av naturens aller beste kilder til omega-6 fettsyren gamma-linolensyre (GLA). Siden kroppens evne til å produsere GLA er sterkt begrenset, er det viktig at vi får den i oss gjennom kosten eller via kosttilskudd.

Produktet kan virke lindrende ved smerter i brystene, samt motvirke hudplager.

11.

Women's Care Plus

Antall serveringer:

3 måneder

Score: 66/100

Rating: 4.0/6
Kr 495,-
Bestill her

Annonselenke

Women’s Care tilfører kroppen naturlig progesteron, som har god effekt mot de vanlige PMS-symptomene: sinne, depresjon, hodepine, ryggsmerter, hovne bryster, tretthet, oppblåsthet, vektøkning og tap av sexlyst.

Både PMS, nedsatt fruktbarhet og overgangsplager kan skyldes en ubalanse i kroppens hormonnivå. Den amerikanske legen dr. John R. Lee har forsket på kvinner og hormonubalanse i mer enn 30 år. Han har konstatert at den viktigste årsaken til mange kvinneplager er østrogendominans. Løsningen på dette er ifølge dr. Lee å tilføre kroppen mer av det andre kvinnelige kjønnshormonet: progesteron.

Womens Care inneholder naturlig progesteron fra jamsrot (wild yam). Dette skal kunne motvirke typiske plager i forbindelse med PMS, som oppblåsthet, vektøkning, hovne bryster, ryggsmerter, tap av sexlyst, tretthet, hodepine, irritabilitet og nedtrykthet.

Produktet skal også kunne reduserer plagene i forbindelse med overgangsplager: hetetokter, nattesvette, humørsvingninger og tørrhet i skjede.

I tillegg kan Womens Care være effektivt mot nedsatt fruktbarhet som skyldes uregelmessige sykluser eller sykluser uten eggløsning.

Om forhold knyttet til testen

Vi gjør også oppmerksom på at denne testen omfatter Vita Pura AS sitt produkt Vita Woman. Vita Pura AS er eid av Hefner Holdings-konsernet, som også eier Proguiden. Proguiden driver blant annet nettstedet Hardworkout.no. Testen er derfor satt opp i henhold til markedsføringslovens regler om reklame.

Vi gjør oppmerksom på at kosttilskudd ikke er personlig testet av forfatteren, da alle typer kosttilskudd og legemidler vil kunne ha noe forskjellig individuell effekt på den enkelte person.

 

Slik kan PMS kosttilskudd hjelpe deg

Målet med å benytte et kosttilskudd mot PMS plager er å tilføre kroppen de viktige næringsstoffene den trenger for å kunne opprettholde en hormonell balanse. Ved å gjøre dette vil du lettere kunne unngå ubehaget som oppstår i forbindelse med menstruasjonen. Det finnes en rekke slike kosttilskudd på markedet, og enkelte skiller seg ut som mer effektive enn andre. Ved å gå gjennom innholdslisten på en rekke ulik PMS kosttilskudd, har vi satt opp en toppliste over de PMS kosttilskuddene vi mener er de beste på markedet i dag.

Ved å benytte et PMS kosttilskudd kan du oppnå følgende:

 • Opprettholde hormonnell balanse.
 • Opprettholde energinivået.
 • Motvirke oppblåst mage.
 • Unngå vektøkning som en følge av vannretensjon (kroppen mindre vann).
 • Motvirke kvalme og reduser appetitt.
 • Bedre humør og bedre søvn.
 • Redusere graden av hodepine.
 • Bedre konsentrasjonen.
 • Gi en følelse av generell velvære.
 • Smidigere hud.

 

Symptomer på PMS plager

Ubehaget som kan relateres til PMS kan fortone seg både fysisk og psykisk. Intensiteten på smertene kan variere fra person til person, og vi deler gjerne inn symptomene i tre ulike grupper:

Fykisk ubehag:

 • Magesmerter
 • Brystspreng
 • Spenninger
 • Vektøkning
 • Humørsvingninger
 • Oppblåst mage
 • Hevelser
 • Kvalme

Psykisk ubehag:

 • Irritabilitet
 • Engstelse
 • Rastløshet
 • Depresjon
 • Humørsvingninger

Atferdsendringer:

 • Trang til å spise
 • Søtsug
 • Appetittforandring
 • Mindre sosial

Behandling mot PMS smerter

I dag finnes det ingen mirakelkur mot PMS plager, men nyere forskning tyder på at PMS smerter og andre hormonelle plager, kan forebygges ved å tilføre kroppen de næringsstoffene den trenger. Med andre ord; du kan i mange tilfeller spise deg friskere.

I følge forfatter og spesialsykepleier Mia Lundin (1), er det 6 grep som skal til for å få mer hormonell balanse slik at du reduserer risikoen for PMS plager:

 1. Næringsrik mat
 2. Unngå betennelse
 3. Balanser blodsukkeret
 4. Hold tarmfunksjonen vedlike
 5. Trim fordøyelsen
 6. Stress mindre

Ved å tilføre kroppen de næringsstoffene den trenger, kan du lettere forebygge hormonelle plager. Enkelte studier peker på andre tiltak som har en viss effekt hver for seg, eller som kan kombineres for en bedre effekt:

 • P-piller
 • Mosjon/trening
 • Redusert kaffeinntak
 • Tilskudd av vitamin B
 • Tilskudd av kalsium (gjerne i sammenheng med vitamin B)
 • Tilskudd av magnesium
 • Høyt inntak av frukt og grønt
 • Økt inntak av omega-3, -6 og -9 fettsyrer + GLA
 • Mindre sukkerholdig og prosessert mat
 • Mindre gluten

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Bekledning

Vektvester best i test 2023 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022
Produktomtaler

Test: VIVAGUN – PRIME 3.0 massasjepistol

De siste årene har salget av massasjepistoler skutt i været, og…
Dato: Feb 22, 2022