Petzl IKO CORE er en hodelykt helt utenom det du tidligere har sett. Er du ute etter lav vekt og bombesikker passform, kan dette være lykten for deg.

Kampen om «lettest mulig ditt» og «lettest mulig datt» ser ut til og ingen ende ta. En ting er å lage noe lite og lett, men det er noe helt annet å klare og gjøre disse tingene funksjonelle og gode i bruk. Her kommer Petzl inn med sin nye Petzl IKO CORE hodelykt. Det franske selskapet hevder at Petzl IKO CORE «er ulikt alt annet», og det stemmer ganske godt. Er det en ting som er sikkert, så er det at designet kommer til å vekke oppsikt både på godt og vondt.

Petzl IKO CORE
Petzl IKO CORE

Product Name: Petzl IKO CORE

Brand: Petzl

MPN: 969

Currency: NOK

83%

Konklusjon

Petzl lover noe helt unikt med IKO CORE, og det er ikke tvil om at de holder ord. Lykten sitter som støpt på hodet, og vekten er latterlig lav. Det unike designet på hodebåndet bidrar til høy komfort ettersom du ikke får noen unødvendig presspunkter, og du har mulighet til å bære hodelykten rundt nakken eller bruke den medfølgende oppbevaringsposen for å bruke lykten som en lanterne.

Ser du etter en lett og kraftig hodelykt for bruk til løping eller turer i marka, på fjellet, i camp, eller bare til ettermiddagsturen, så er Petzl IKO CORE en veldig god lykt.

Pros

 • Lett!
 • Unikt design på hodebåndet bidrar til høy komfort.
 • Tar ikke til seg fukt eller svette.
 • Medfølgende oppbevaringspose muliggjør bruk av lykten som lanterne.
 • Lang batteritid.
 • Meget kraftig lys, og god spredning på lyset.
 • Reservemodus kan redde deg når du begynner å gå tom for batteri.
 • Kan benyttes med både oppladbart batteri og 3 x AAA batterier.

Cons

 • Designet gjør den mindre komprimerbar.
 • Litt knotete å åpne batteridekselet.
 • Skulle gjerne hatt mulighet for rødt lys.

Petzl IKO CORE – design og vekt

Petzl IKO CORE er en av de letteste hodelyktene på markedet. Med sine 79 gram på vekten, og et hodebånd som er relativt unikt i denne sammenheng, sitter IKO CORE som støpt på hodet under nesten alle tenkelige aktiviteter. Batteripakken sitter bak på hodebåndet og er så liten og lett at den nesten er umerkelig. Lykten er også kompatibel med alle Petzl-hjelmer.

I motsetning til tradisjonelle hodebånd som er laget i vevd nylon eller annet stoffmateriale, benytter IKO CORE et nytt AirFit-hodebånd som er laget i gummi og plastikk. Rundt båndet går det en elastisk strikk (stramming i bakkant) som brukes til å justere strammingen for å få lykten til å sitte helt optimalt på hodet. Der de fleste hodelykter sitter rundt hodet som et pannebånd, vil IKO CORE nærmest hvile på hodet ditt nærmest som en krone du tar på deg.

Det unike hodebåndet sørger for at lykten sitter svært godt på hodet, og bidrar samtidig til den lave vekten og følelsen av «frihet» ettersom du ikke har noe som trykker inn mot siden av hodet. En annen fordel er at båndet ikke tar til seg fukt dersom det regner, eller svette om du skulle svette mye fra hodet. Lykten i seg selv er IPX4-sertifisert, og er dermed ikke helt vanntett, men tåler kraftig nedbør uten at du trenger å bekymre deg.

Det området Petzl IKO CORE ikke vinner på, er plass. Den er definitivt ikke stor, men dersom du er ute etter en så liten som mulig lykt til å ha med deg i lommen, så finnes det bedre alternativer. For til tross for at lykten er svært lett, så gjør designet at den tar noe mer plass enn en tilsvarende hodelykter som for eksempel Petzl Swift RL eller Silva Trail Runner FREE. Her er det rett og slett det litt hodebåndet som er skyldig. Det skal sies at det er mulig å «brette» lykten sammen for så å oppbevare den i oppbevaringsposen, men det er litt vanskelig å få den til å holde seg så kompakt som den skal uten at den «spretter» ut igjen.

Petzl IKO CORE
Det er mulig og delvis «brette» IKO CORE sammen, men det er litt vanskelig, og lykten tar likevel litt mer plass enn de minste lyktene i denne klassen.

 

Batteripakke og batteritid

Petzl IKO CORE kommer med et oppladbart 1250 mAh batteri som lades via mikro-USB. Ladingen gjøres ved at batteriet taes ut av batteridekselet og tar ca. 3 timer. At batteriet må taes ut for og lades kan for så vidt oppfattes litt tungvint, men samtidig har det en stor fordel som åpner for lengre bruk av lykten. Når du tar ut batteriet så kan du nemlig velge å benytte 3 x AAA batterier isteden, eller du kan bytte til et nytt oppladbart batteri. Dette er faktisk utrolig nyttig, spesielt for de som ferdes ute over lange distanser og i mange timer og er helt avhengig av lang batteritid. Petzl kunne imidlertid gjort batteridekselet litt mer praktisk å åpne ettersom strammesnoren kommer litt i veien for der du setter inn batteriet.

Petzl IKO CORE har imponerende god batteritid til å være så lett, men det er en ting som er verdt å merke seg. Både lysstyrke og batteritid er ulik avhengig av om du benytter det medfølgende oppladbare CORE-batteriet, eller om du benytter 3 x AAA batterier.

Øverst til venstre over LED-diodene er det et lite lys som indikerer det gjenværende batterinivået til lykten. Dersom dette er grønt, indikerer det minimum 30% batteritid. Lyser det rødt, er det mindre enn 30% gjenværende batteritid. Akkurat her kunne vi ønsket oss en bedre indikator for batterinivået på linje med Petzl Swift RL som angir gjenværende batteritid i intervaller på 20%.

 

Lysstyrke og funksjonalitet

Til tross for sin lav vekt så kan IKO CORE levere mer enn nok lys til både løpeturer og sykkelturer i høy hastighet. Alle som har forsøkt å løpe, sykle, kjøre ski, etc. i høyt tempo, vet at «jo høyere hastighet, desto viktigere er det med godt lys». IKO CORE har så klart en begrensning i seg selv når maks lumen er 500, men disse er til gjengjeld svært kraftig og god.

En ting som er verdt å merke seg er at Petzl IKO CORE har ulike lysstyrke avhengig om du benytter det oppladbare CORE-batteriet, eller 3 x AAA batterier. Dersom du benytter 3 x AAA batterier vil maks lysstyrke ikke lenger være 500 lumen, men 350 lumen. Hvorfor det er slik har vi ikke noe godt svar på, men det er greit å være klar over. Ønsker du maks effekt kan det være en god ide å kjøpe et ekstra oppladbart batteri. Disse koster rundt 300kr og er en veldig fin oppgradering av en allerede god lykt.

Lyktehodet består av 7 LED dioder i to rader (tre oppe, fire nede). På undersiden finnes det en knapp som brukes til å utføre alle handlinger; av/på, samt justere lysstyrken. Ett klikk og lykta skifter til neste lysstyrke. For å slå av lykta, blar/trykker du deg gjennom de tre lysstyrkene til lykta går i svart. Holder du inne knappen i 4 sekunder, vil du låse lykten i modusen den befinner seg i slik at du ikke er uheldig og skifter under bruk. Knappen er gummiert og enkel å trykk inn. Lyset er relativt hvitt og skarpt, men lykta lyser som nevnt godt opp og gir en bred og fin lysstråle.

Petzl IKO CORE
Lyktehodet på Petzl IKO CORE består av syv LED dioder fordelt på to rader. Øverst til venstre er et lite indikatorlys om angir batteristatusen.

Med CORE-batteriet har Petzl IKO CORE  tre lysmoduser, hvorav hver har følgende rekkevidde og brenntider:

 • Maks brenntid: 6 lm – 10 meter – opptil 100 timer.
 • Standard: 100 lm – 45 meter – opptil 9 timer.
 • Maks lysstyrke: 500 lm – 100 meter – opptil 2.5 timer.

Med 3 stk AAA batterier har Petzl IKO CORE tre lysmoduser, hvorav hver har følgende rekkevidde og brenntider:

 • Maks brenntid: 6 lm – 10 meter – opptil 100 timer.
 • Standard: 100 lm – 45 meter – opptil 8 timer.
 • Maks lysstyrke: 350 lm – 80 meter – opptil 2 timer.

For maks brenntid og standard vil lykten gå over i reservemodus straks batteritiden når 10% av gjenværende batterinivået i den lysmodusen du befinner deg i. Ved bruk av CORE-batteriet vil maks brenntid ha reservemodus på 4.5 timer, mens standard har en reservemodus på 2.5 timer. Petzl oppgir ikke hvor mange lumen dette er, men oppgir 4 lux, noe som i hvert fall mer enn nok til å lyse opp godt nok når du går.

Petzl IKO CORE gir deg ikke REACTIVE LIGHTNING teknologien som vi finner på både Petzl Swift RL og Petzl NAO+, men til gjengjeld får du noen andre praktiske funksjoner.

 

Mini-lanterne og praktiske løsninger

Hvis du benytter deg mye av hodelykten i camp for eksempel på telttur, så har Petzl IKO CORE et lite ekstra ess i ermet. Det medfølger nemlig en oppbevaringspose som gjør at du kan bruke lykten som en lanterne når du oppbevarer lykten i den på tur. Slå på lykten, legg den oppi posen, og heng den på sekken, i telttaket eller hvor du måtte ønske. Lyset er overraskende bra selv på laveste styrke.

En annen praktisk funksjon er at lyktehodet kan vinkles 90 grader opp slik at du kan henge lykten rundt nakken og lykten vil fortsette å lyse fremover. Det fungerer også supert dersom du legger lykten på et bord, på bakken, etc..

Er det en ting vi savner på Petzl IKO CORE, så er det muligheten til å stille på rødt lys. Rødt lys er ikke det du bruker oftest, men det er utrolig praktisk på nattestid når man ønsker å bevare nattsynet. Dersom du for eksempel skal navigere etter kart i mørket, så vil rødt lys ha en klar fordel over tradisjonen hvit/gult lys.

Vi kunne også ønsket oss at lykten benyttet USB-C, men dette har tydeligvis ikke blitt vanlig på denne typen produkter enda, og det blir pirkete av oss å trekke for det.

Rask sammenligning

Vi tar med en rask sammenligning av Petzl Iko Core og to andre populære Petzl-lykter, og ikke minst en «konkurrent» fra Silva. Størrelsesmessig er lyktene ganske like, men Swift RL og Silva Trail Runner Free tar minst plass av disse lyktene. Petzl Nao+ gir størst rom for å tilpasse lysstyrken og batteritiden nøyaktig slik du ønsker det. Iko Core veier minst, men tar også størst plass, selv om den absolutt ikke er stor denne heller. I tillegg til den lave vekten har Iko Core den unike funksjonen at den kan henges rundt nakken, vinkles 90 grader oppover slik at den kan legges på et bord å lyse rett opp, samt lanterne-funksjonen som du får med oppbevaringsposen. Det er også verdt å nevne at dette er lykten med lavest lysstyrke, men til bruken den er tiltenkt er det likevel mer enn nok.

Test av Petzl Swift RL finner du her!

Konklusjon

Petzl IKO CORE
Petzl IKO CORE

Product Name: Petzl IKO CORE

Brand: Petzl

MPN: 969

Currency: NOK

83%

Konklusjon

Petzl lover noe helt unikt med IKO CORE, og det er ikke tvil om at de holder ord. Lykten sitter som støpt på hodet, og vekten er latterlig lav. Det unike designet på hodebåndet bidrar til høy komfort ettersom du ikke får noen unødvendig presspunkter, og du har mulighet til å bære hodelykten rundt nakken eller bruke den medfølgende oppbevaringsposen for å bruke lykten som en lanterne.

Ser du etter en lett og kraftig hodelykt for bruk til løping eller turer i marka, på fjellet, i camp, eller bare til ettermiddagsturen, så er Petzl IKO CORE en veldig god lykt.

Pros

 • Lett!
 • Unikt design på hodebåndet bidrar til høy komfort.
 • Tar ikke til seg fukt eller svette.
 • Medfølgende oppbevaringspose muliggjør bruk av lykten som lanterne.
 • Lang batteritid.
 • Meget kraftig lys, og god spredning på lyset.
 • Reservemodus kan redde deg når du begynner å gå tom for batteri.
 • Kan benyttes med både oppladbart batteri og 3 x AAA batterier.

Cons

 • Designet gjør den mindre komprimerbar.
 • Litt knotete å åpne batteridekselet.
 • Skulle gjerne hatt mulighet for rødt lys.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Bekledning

Vektvester best i test 2024 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022
Produktomtaler

Test: VIVAGUN – PRIME 3.0 massasjepistol

De siste årene har salget av massasjepistoler skutt i været, og…
Dato: Feb 22, 2022