De siste årene har det kommet mange varianter av periodisk faste, og dette kan være en måte å spise på som fører til både vektnedgang og positive helsegevinster. Til forskjell fra andre dietter som sier hva det er du skal spise, så har periodisk faste regler for når du skal spise.

Hva er egentlig periodisk faste?

Periodisk faste, også kalt «time restricted feeding» eller «intermitted fasting», handler om å begrense antallet timer per dag der du kan spise. Alle varianter av periodisk faste består av en fasteperiode som er lengre enn den vanlige fasten mellom dagens siste måltid og frokost, som normalt er mellom 8 og 12 timer. Ett eksempel er at du velger å spise alle dagens måltider mellom kl. 10 og kl. 18. De resterende 16 timene i døgnet blir fasteperiode, der du ikke spiser eller drikker noe som tilfører kalorier.

Spiser mindre

Et redusert spisevindu fører ofte til at man spontant spiser mindre energi (kalorier) per dag, og dermed går ned i vekt. Hvis målet er å gå ned i vekt kan dette være en måte å gjøre det på hvis du ikke ønsker å telle kalorier. Mange spiser vanligvis fra de står opp og til de går og legger seg, og ved å redusere mulighetene for når man kan spise blir også energiinntaket lavere. Det er noen som ikke går ned i vekt selv om de har færre timer å spise på også, så det er forskjellig fra person til person hvordan man responderer og reagerer på periodisk faste.

kosthold

Helseeffekter

Periodisk faste har vist å gi helseeffekter som vektnedgang og forbedring av helsemarkører som gjerne følger vektnedgang.

Vektnedgang

Mange studier har vist vektnedgang etter noen uker på periodisk faste med et spisevindu på 7-12 timer. Som nevnt over er det også sett at noen personer, spesielt de som er normalvektige, ikke går ned i vekt med tilsvarende spisevindu. Som ved alle andre dietter er det det totale antallet kalorier hver dag over en lengre periode som avgjør om du går ned i vekt eller ikke.

Hjertehelse

Det er flere markører i blodet som kan påvirke risikoen for hjertesykdom, og kolesterol er en av dem. Det er sett at når man går ned i vekt så forbedres kolesterolverdiene. Normalvektige personer som spiser etter periodisk faste har også vist forbedring av kolesterolverdier, men det er også studier som ikke viser noen forskjell. Både lengre (10-12-timer) og kortere (8 timer) spisevinduer har vist positive utslag på kolesterol.

Blodsukker

Å ha for høye nivåer av blodsukker kan være skadelig for helsen, og kan på sikt føre til diabetes. Hvorvidt periodisk faste regulerer blodsukkeret på en positiv måte er ikke helt klarlagt ennå, og her er det behov for mer forskning for å gi et tydelig svar. Det som påvirker blodsukkeret i positiv eller negativ grad, er først og fremst hvilke matvarer du spiser.

Periodisk faste i praksis

Å spise etter en periodisk faste-modell er ikke verre enn at du velger deg et visst antall timer i døgnet der du skal faste, og så spiser du dagens måltider i løpet av de resterende timene. Bruker du periodisk faste som en metode for vektnedgang bør antallet timer du skal ha til spisevindu være mindre enn det du vanligvis har. I stedet for å spise første måltid klokken åtte på morgenen, og siste måltid klokken ni på kvelden, som gir et 13-timers spisevindu, prøver du å begrense antall timer i den enden som passer best for deg. De fleste velger et spisevindu på 6-10 timer per dag.

Velg ditt spisevindu

Hvilke tidsrom på døgnet du spiser bør speile hverdagen din. Hvis du jobber på kontor og sitter mye stille den første delen av dagen kan det være gunstig å forskyve spisevinduet ditt slik at du begynner å spise senere på dagen. På den måten kan du ha godt med energi hvis du skal være aktiv etter jobb, og du kan fylle på med næring etter trening. Mange foretrekker at det siste måltidet ikke blir altfor mange timer før leggetid fordi det kan være vanskelig å ha god søvn hvis du er sulten når du legger deg.

kosthold

Sammensetning av måltider

Når du skal spise dagens måltider på kortere tid enn normalt kan du gjøre det på forskjellige måter. Noen velger å bare kutte ut de måltidene som normalt hadde falt utenfor det valgte spisevinduet. Andre, som ønsker å få i seg like mange kalorier som før, spiser heller større måltider eller flere måltider i spisevinduet. Hvis du blir veldig mett og føler deg full i magen av å spise ofte eller store måltider kan du fokusere på mer energitett mat, det vil si mat med mange kalorier per 100 gram, slik som fettrike matvarer.

Tips!

Det finnes ingen fasit på hva som er den beste dietten for akkurat deg. Hvis målet ditt er vektnedgang, og dette er en måte å spise på som gjør at du spiser færre kalorier kan det være en god metode for deg. Hvis periodisk faste ikke fungerer for deg eller din livsstil så er det bare å prøve en annen metode til du finner noe du trives med.

Kilder
Healthline.com
Medical News Today

Susanne Soydan

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Oppskrifter

5 sunne alternative snacks

Ikke alt som smaker søtt trenger å være usunt, det er…
Dato: Sep 09, 2021
Ernæring

Slik kan du gå opp i vekt på en sunn og effektiv måte

Det er fler og fler som blir klassifisert som overvektige både…
Dato: Sep 02, 2021
Ernæring

Steinalderkosthold: dietten for deg?

Det finnes et hav av ulike dietter og kostholdsstrategier. Steinalderkosthold, også…
Dato: Aug 26, 2021
Ernæring

Anbefalinger om fettinntak – hvorfor du bør spise mindre mettet fett

Det anbefales at inntaket av mettet fett reduseres hos både barn…
Dato: Aug 19, 2021
Ernæring

Slik loggfører du det du spiser!

Å føre matdagbok og loggføre det du spiser og drikker kan…
Dato: Aug 16, 2021
Ernæring

Hvordan bygger man muskler på plantebasert kost?

Veganer eller vegetarianer- et kosthold uten kjøtt. Hvordan i alle dager får…
Dato: Aug 13, 2021
Oppskrifter

5 sunne og næringsrike smoothier!

Hva er vel mer fristende en en fargerik og frisk smoothie,…
Dato: Aug 12, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Så mange kilo kan miste ved å bytte til magre produkter

Vektreduksjon på en enklere måte. Bytt ut de "vanlige" produktene med…
Dato: Aug 06, 2021
Ernæring

Antioksidanter – hva det er og hvorfor det er bra for deg!

De fleste har hørt om antioksidanter, og at det er noe…
Dato: Aug 06, 2021
Kosttilskudd

Formula Swiss – CBD av ekte Sveitsisk kvalitet

De fleste tror det er forbudt, men sannheten er noe annet. Sveitsiske…
Dato: Aug 04, 2021
Ernæring

5 fordeler med å følge en kostholdsplan

For å nå målsetninger som for eksempel å gå opp eller…
Dato: Aug 03, 2021
Ernæring

Spis deg sterk med supermat

Supermat kan hjelpe deg på veien mot et sterkere immunforsvar og…
Dato: Jul 30, 2021
Oppskrifter

Enkel, smakfull og proteinrik sjokolade iskrem!

Enten det er varme sommerdager eller en høst/vinterkveld med fyr på…
Dato: Jul 27, 2021
Sponset

Nå kan du jogge å gå når som helst hjemme! Uten at tredemølla tar plass!

Ernæring

Gjør dette 30 min før leggetid – bygg mer muskler

Av og til er det små og enkle triks som blir…
Dato: Jul 20, 2021
Oppskrifter

Sunne og digge smoothie oppskrifter!

JA vi elsker smoothie! Her severer vi deg noen favoritt oppskrifter som…
Dato: Jul 18, 2021