Parmesan osten er kanskje en av de mest smakfulle ostene. Det er på tide å skrelle bort ryktet om at all ost er usunn.
Lever du i en tro om at all ost er usunn? Da er det på tide å revurdere synet ditt på osten. Det finnes helt enormt mange ulike typer ost, og hvor sunn/usunn en ost er, vil naturlig nok variere med den spesifikke osten. Noen oster inneholder mengder av fett, mens andre har et lavere innhold. Uansett er det umulig å komme unna at osten er en viktig næringskilde til en rekke gode næringsstoffer.
Osten er rik på næringsstoffer som proteiner, kalsium, sink, fosfor, magnesium, ulike typer vitamin B, og en rekke andre mikronæringsstoffer. De fleste tenker kanskje på de to tradisjonelle hvitostene; Jarlsberg og Norvegia, når det snakkes om ost, men her skal vi slå et slag for pamersanosten!
Parmesanosten er nemlig langt sunnere enn det du antageligvis er klar over. En ny studie har gått så langt som å kaste parmesanen ut av «dårlig mat» boksen, og over til «mat som er bra for deg» boksen. En av hemmelighetene bak parmesanens egenskaper er den lange modningstiden. Dette bidrar til at parmesanen får tid til å utvikle større andel muskelbyggende proteiner sammenlignet med sine mykere søsken som cheddar og brie. 30 gram parmesan inneholder ca. 120 kcal, 8g fett, 1g karbohydrater og 11g proteiner. I tillegg kommer de allerede nevnte mikronæringsstoffene, og ikke minst en kraftig og god smak.
Osten er svært god mat for aktive mennesker og idrettsutøvere – faktisk så bra at den i følge Europeiske standarder er regnet som en funksjonell matvare! 30 gram parmesan inneholder en tredjedel av det daglige kalsium behovet. Personer som driver med mye aktivitet trenger rikelig med kalsium for å danne, vedlikeholde og pleie beinvev – noe som bidrar til å redusere risikoen for brudd.
Forskning ved University of Molise i Italia antyder at melkesyre i parmesan kan gi probiotiske egenskaper – altså egenskaper som inneholder og tilfører gode bakterier til tarmen. Dette kan bidra til å balansere tarmfloraen. En annen god nyhet er at parmesan som er lagret i minst to år, er et av få meieriprodukter som laktoseintoleranse mennesker tåler.
Lurer du på hvordan du skal bruke parmesan, så er det egentlig bare fantasien som setter grenser. Osten kan spises naturlig, til dessert sammen med frukt og bær, eller brukes som topping på pizza, lasagne, ovnsretter eller en omelett. Prøv gjerne å rive litt parmesan over spagettien. Det er nesten ingen grenser for hva du kan brukes osten til. Og et siste tips; ettersom også vin har vist seg å ha en rekke gode egenskaper for helsen, kan vi anbefale å prøve en kombinasjon at rød vin og parmesan.
Kilde
Mensjournal.com
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene