Paleo dietten, eller steinalderdietten, baserer seg på rene og sunne råvarer man tror mennesker spiste i steinalderen. Dietten utelater i hovedtrekk kornprodukter, meieriprodukter, raffinert sukker og prosesserte matvarer.
Denne middagsoppskriften er basert på retningslinjene for Paleo dietten, men passer for alle som ønsker en sunn og næringsrik middag. Flank steak er magert og smakfullt storfekjøtt du finner i ferskvaredisken.
Flank steak med fennikel- og ripssalat
Næringsinnholdet for hele oppskriften finner du nederst i artikkelen, samt næringsinnholdet for matvarene, slik at du enkelt kan regne ut hvor mye du skal ha, i forhold til ditt energibehov.
(1 porsjon)
Ingredienser
- 200 g flank steak
- 10 g Extra Virgin olivenolje (til steking)
Urtedressing
- 30 g macademia nøtter (finhakket)
- En håndfull fersk estragon, persille og mynteblader (finhakket)
- 1 ss syltet kapers (finhakket)
- 10 g Extra Virgin olivenolje
- 1/2 sitron (saften)
Salaten
- 2 ss rips (30 g)
- 10 g Extra Virgin olivenolje
- 1 ss hvitvinseddik
- 1/2 fennikel (ca.150 g)
- 1/2 ts mynteblader (finhakket)
- 2 ss persilleblader (finhakket)
- 1/2 ts malt kanel
- Saltflak (Maldon)
Ekstra grønnsaker
- 200 g aspargesbønner
- 100 g sjampinjong
Slik gjør du det
- Finhakk kapers, ferske urter og nøtter og bland det sammen med sitronsaften og halvparten av olivenoljen.
- La blandingen stå i ca 30 minutter, slik at smakene får blandet seg godt
- Skjær sjampinjongen i tynne skiver
- Fin frem en grillpanne (eller bare bruk grillen) og sett på høy varme
- Tilsett resten av olivenoljen og la flank steak’en steke noen minutter på hver side
- Bruker du steketermometer skal kjernetemperaturen være 52-55 grader, for å være medium stekt
- Når kjøttet er ferdigstekt skal det hvile i ca 15 minutter. Pakk inn kjøttet i aluminiumsfolie for å holde det varmt
- Mens kjøttet hviler kan du steke soppen i den varme stekepannen
- Kjøttet skjæres opp i tynne skiver, rett før servering
- Mens kjøttet hviler kan du lage klar salaten
- Ha olivenolje, rips og eddik i en liten kjele og varm det opp på lav temperatur.
- Når det er varmet opp settes kjelen til side
- Fjern bladene på fennikel og finhakk resten
- Ha fennikel i en bolle og dryss over fennikelblader, tørket mynte og persille
- Visp kanelen inn i ripsblandingen
- Ha ripsblandingen over i bollen med fennikel og urter og dryss over saltflak.
- Kok opp vann i en kjele og tilsett aspargesbønner. Ikke la de koke for lenge, slik at de mister næringsstoffene. (1-2 minutter holder)
- Ha skivene med flank steak over på en tallerken med stekt sjampinjong, dampede aspargesbønner, fennikel- og ripssalaten og hell over urtedressingen til slutt.
Næringsinnhold i hele oppskriften
Kalorier: 834 kcal
Proteiner: 54 g
Karbohydrater: 23 g
Fett: 57 g
Fiber: 13 g
Næringsinnhold per 10 g matvare
Flank steak: 11 kcal, P: 2,2 g
Extra Virgin Olivenolje: 9 kcal, F: 0,9 g
Macademia nøtter: 79 kcal, P: 0,8 g, K: 1,3 g, F: 7,6 g
Rips: 6 kcal, K:0,7 g
Fennikel: 4 kcal, K: 0,7 g
Aspargesbønner: 3 kcal
Sjampinjong: 3 kcal
Kcal= Kalorier
P= Proteiner
K= Karbohydrater
F= Fett
Les også: Får du i deg den næringen du trenger for å få resultater av treningen?
Kilder:
The Paleo Diet – A Beginner’s Guide – Healthline