Hvis du er en av de mange som ble blitt av fjelltur-fenomenet som rammet Norge i fjor sommer, så kan On Cloudrock Waterproof bli den nye favorittskoen for den kommende sommeren. Punktum.

Det er langt i fra hver dag vi kan si at en fjellsko er «digg å ta på foten», men On Cloudrock Waterproof er faktisk nettopp det. Med en latterlig lav vekt, et gjennomtenkt og nærmest selv-fremoverdrevet design, og ikke minst fantastisk komfort, er dette en sko som gjør det vanskelig ikke å like.

Men, etter ca. en million superlativer i innledning skal vi forklare deg hvorfor.

On Cloudrock Waterproof – laget for å være rask

Det sveitsiske selskapet On er uten tvil best kjent for å lage tekniske løpesko og løpsbekledning, og har et godt rykte på seg for å levere høy kvalitet i alt de sender ut på markedet. En av de virkelig store fordelene til On, er den unike Speedboard-platen de benytter i skoene sine for å gjøre de mer vridningstabile og stødige, men også for å kunne absorbere støt fra underlaget, for så å omdanne denne kraften til energi som nærmest sparker i fra underlaget som en fjær. Speedboard finnes i de fleste løpeskoene til On, og har også funnet veien til On Cloudrock Waterproof.

Cloudrock Waterproof ble laget for å være rask, og er egentlig en sko som i mange tilfeller kan erstatte løpeskoene, og i enkelte tilfeller vil være bedre. Skoen er uten tvil inspirert av den rene terrengløpeskoen On Cloudventure Waterproof som vi har testet her, men har i tillegg fått et forhøyet skaft og en litt annen passform for å optimalisere stegavviklingen og komforten. Vekten er latterlige 445 gram pr sko, og On hevder selv at Cloudrock Waterproof er 35% lettere enn sine konkurrenter.

Med sine lav vekt, sitt raske design og ikke minst imponerende gode respons/snert i hvert fraspark, er On Cloudrock Waterproof perfekt for aktiviteter som speed hiking, raske fotturer i både fjell og mark, lett fjellsko til nærturen, for ikke å snakke om til Norgesferien 2021. On Cloudrock Waterproof er en ekte allrounder – en maskin som tar seg frem overalt.

 

Materialer og design

On har et høyt fokus på lage produktene sine på en så bærekraftig måte som mulig, og benytter i stor grad resirkulert materiale der de kan. Cloudrock Waterproof benytter On sin egen vanntette membran i hele overdelen, og beskyttes av en PU-lamminering i front og rundt på siden av skoen. I front danner lammineringen en tåkappe som beskytter mot skarpe steiner og andre gjenstander, men den rundt foten bidrar til både beskyttelse og støtte. Tåboksen er romslig og gir god plass til både brede føtter og slitne og hovne tær.

Bak mot hælen er lammineringen noe høyere for å gi ytterligere støtte rundt hælpartiet, og på tvers av skoen strekker det seg tre tverrgående bånd som sørger for å gjøre skoen ekstra stabil.

Hælkappen er en av favoritt egenskapene våre med denne skoen. Denne er virkelig laget for best mulig komfort og høyest mulig funksjon. I motsetning til høye og stive hælkapper som nærmest hindrer deg i å strekke ut foten og å bøye i ankelleddet, er hælkappen på On Cloudrock Waterproof både myk og komfortabel slik at den bøyer seg i takt med foten og ankelen. Her er det nærmest null motstand i det du strekker ut ankelleddet i jakten på nye skritt og meter, og samtidig gir den støtte nok når det trengs og anklene trenger beskyttelse. On har også utstyrt skoen med refleksdetaljer på baksiden av hælen.

Det eneste vi har å påpeke er at skoen er relativt bred i innsteget, altså der du tråkker foten ned i skoen. Dette går seg litt til etterhvert, men når skoen er helt ny, vil den øvre delen av skoen være så stiv og bred at det lett samler seg rusk og fukt i skoen dersom du beveger deg i terrenget. Har du smale legger kan dette fort bli et problem.

Smarte lisser

En annen ting mange ikke tenker over er hvordan lissene på en fjellsko fungerer. Ettersom fjellsko som regel er så høye at lissene må knyttes et godt stykke over vristen, vil de bli utsatt for et press hver eneste gang du bøyer foten. Om du har knytt lissene for stramt vil dette føre til trykk på foten, og knyter du for løst vil de gi liten støtte og raskt løsne. On Cloudrock Waterproof benytter elastiske lisser som gir rom for foten til å utvide/trekke seg sammen. På den fremste delen av foten er lissene direkte festet i en PU-forsterkning som igjen er festet i sidebåndene som går på tvers av skoen. De to øverste festene er laget i kraftig lettvekts aluminium og er utformet slik at de ikke sliter i stykker lissene når du strammer de.

On har også klargjort skoene for hurtiglisser med et design de kaller FlexLock. Med hurtiglisser kan du raskt og enkelt stramme lissene bare ved å trekke i de. Om du ikke finner en optimal passform ved å benytte denne løsningen, kan du benytte de tradisjonelle lissene.

Tungen er godt polstret, hviler behagelig mot vristen, og hindrer unødvendig press fra lissene.

 

Såle og den geniale «Speedboard»

On er kjent for sitt karakteristiske CloudTec-design der sålen består av mange puter som skal sørge for optimal demping og respons. On Cloudrock Waterproof benytter også dette designet, men i en noe justert form. MissionGrip sålen er sørger for optimalt grep på både tørt og vått underlag. De 16 putene under skoen utgjør en kraftig såle som biter imponerende godt fra seg på nesten alle former for underlag, og takket være «mikromønsteret» på hver enkelt pute, så sitter sålen også godt på tørt underlagt enten det er tørre stier eller stein og fjell.

On Cloudrock Waterproof

Mellom sålen og overdelen sitter det On kaller «Speedboard» – en PU plate som sørger for både stabilitet, fremdrift og beskyttelse (på linje med en steinplate i løpesko). Speedboardet jobber sammen med de 16 putene, og for hvert steg du tar vil putene komprimeres for å dempe landingen, mens Speedboardet vil bøyes å samtidig lagre energi, som den igjen bruker til å drive deg fremover i neste fraspark. On beskriver funksjonen «Lik en bueskytter som strammer strengen på en bue», og det er faktisk slik det føles i praksis. Speedboard har fått mye skryt for dens funksjon i løpeskoene, og viser nok en gang at det er en genial oppfinnelse.

Konklusjon

On Cloudrock Waterproof
On Cloudrock Waterproof

Product Name: On Cloudrock Waterproof

Brand: On

MPN: 2699

Currency: NOK

80%

Konklusjon

On Cloudrock Waterproof er både en lett, rask og komfortable hikingsko/fjellsko, og innbyr til et svært allsidig bruksområde. Denne skoen er nærmest designet for å ta deg både raskt, komfortabelt og trygt gjennom både skog, mark og bratte fjell og gir deg komforten og responsen fra en god løpesko, og støtten, varmen og tryggheten fra en solid fjellsko. Det eneste vi har å utsette på skoen er det brede åpningen som gjør det utfordrende å stramme skoen godt inntil foten. Foruten om dette er On Cloudrock Waterproof er meget god sko.

 

 

 

 

 

 

 

Pros

  • Meget komfortable og lette.
  • Pent design.
  • Svært godt grep på alle underlag.
  • Rask, god respons og god demping.
  • Slitesterk.
  • God beskyttelse rundt hele skoen.
  • Føles som å gå i vanlige sko, men samtidig enda stødigere.

Cons

  • Skoen er veldig bred i åpningen og kan være vanskelig å stramme skikkelig inntil foten.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Produktomtaler

Test: UA Project Rock Over-Ear Training Headphones by JBL

Hva får du hvis du kombinerer egenskapene til en av verdens…
Dato: Okt 13, 2021
Produktomtaler

Test: Hoka One One Zinal

Hoka One One Zinal er våpenet som skal hjelpe deg til…
Dato: Okt 13, 2021
Polar

Test: Polar Grit X Pro

Polar Grit X Pro tar det beste fra toppmodellen og pakker…
Dato: Okt 11, 2021