Middelhavsdietten omtales gjerne som «verdens sunneste» diett. Kan dette skyldes at den inneholder mye olivenolje?
Hvis du ikke allerede kjenner til middelhavsdietten, kan vi avsløre at det er en diett som følger spisevanene til folket som lever i enkelte områder rundt Middelhavet. Vi har tidligere skrevet en lang kostholdsguide for Middelhavsdietten med detaljerte oppskrifter og fakta om selve dietten. Dersom amerikanerne spiste mer som dette, ville de antagelig vært mye sunnere og friskere. En metaanalyse av mer enn 1.5 millioner friske voksne personer, fant at de som fulgte middelhavsdietten var forbundet med bedre kardiovaskulær helse og lengre levetid.
En av de viktigste ingrediensene i dietten? Olivenolje! Det kan høres merkelig ut, men olivenolje viser seg å inneholde noen magiske kvalitet når det kommer til helse.
Fakta om næringsinnhold i 1 ss olivenolje:
Olivenolje inneholder altså ingen av de vanlige vitaminene og mineralene som du ser på veldig mange matvarer. Ingen vitamin A, vitamin D, vitamin B, vitamin C, magnesium, kalsium eller jern. Dette gir ikke akkurat mye håp for optimisme og inspirasjon, og i tillegg er det MYE kalorier per enhet. Men for å forstå den virkelige sannheten om olivenolje er vi nødt til å grave litt dypere.
Til tross for at det høres merkelig ut, er det nettopp det høye fettinnholdet i olivenoljen som gjør den så sunn. Omtrent 70% av fettet i olivenolje er enumettet fett. Enumettet fett regnes som sunt fett, og i moderate mengder kan disse fettsyrene bidra til å redusere blodtrykket, beskytte mot hjerte- og karsykdommer, og å bekjempe inflammasjoner. De kan også hjelpe kroppen å absorbere mer vitaminer å øke utnyttelsesgraden av proteiner.
Olivenolje, og da spesielt Extra Virgin olivenolje, er rik på en type antioksidanter som vi kaller polyfenoler. Disse polyfenolene har en betydningsfull rolle og bidrar til å holde oss sunne og friske. Extra Virgin olivenolje lages ved å kaldpresset olivener og deretter samle opp væsken som blir igjen. Dette er hvorfor Extra Virgin oljen er den sunneste og mest antioksidant rike oljen på markedet.
Videre forsking har knyttet polyfenolene i olivenolje til en rekke gunstige helseeffekter. Eksempler er sterkere skjelett, redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, beskyttelse mot skader fra oksidativt stress, og redusert risiko for flere typer kreft. Det ser ut til at mange av olivenoljens positive egenskaper kommer fra to ingredienser du ikke kan lese av innholdslisten; det høye innholdet av oljesyre (den typen enumettet fett det er mest av i olivenolje) og det høye innholdet av polyfenoler. Mens det tradisjonelt har vært fokus utelukkende på de sunne fettsyrene, ser man nå at polyfenoler har en mye større påvirkning på helsen enn det man tidligere var klar over.
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene