Nye rutiner, ny livsstil. Du vet; ny treningsrutine, nytt kosthold – nytt liv. Nå skal alle rutiner forbedres, og ditt nye liv skal by på et bedre deg og en sunnere hverdag. Selv om vi går inn for et prosjekt med full motivasjon og et ønske om endring, er det så altfor enkelt å krype tilbake til gamle vaner og igjen starte på null.

Kristian Ove Myrseth er forsker og førsteemanuensis ved ESMT European School of Management and Technolgy i Berlin. Han har forklart interessekonflikten vi kan oppleve i valgene vi tar til Forskning.no:

– Tankeprosessene våre, eller kognisjonen, kan se på som todelt. På den ene siden har vi følelser, impulser og assosiasjoner. På den andre siden har vi selvbevisste, velstyrte og realbaserte tanker. Det kan oppstå konflikt mellom for eksempel impulser som «jeg vil ha kake» og bedre vitende «jeg bør passe vekten». Når impulsene er sterke og viljestyrken lav, da gjør du ting du har bestemt deg for å ikke gjøre, forklarer han.

Det trenger heldigvis ikke å være slik at du aldri vil få til den endringen du ønsker og trenger for dine nyetablerte rutiner, så lenge du vet hvordan du skal kunne tviholde på viljestyrken og motivasjonen du gikk inn i prosjektet med.

 

Konkretiser målene dine

Noe av det viktigste for at livsstilsendringen din skal kunne vare, er å gjøre målene dine så konkrete som overhodet mulig. «Å gå ned i vekt» er kanskje et mål, men det er ikke spesielt konkret. Hvor mye vil du ned i løpet av en måned? Et halvt år? Ett år? Sett deg realistiske mål, men ikke la dem være for enkle å nå.

Om du er usikker på hvor mye det vil være realistisk for deg å gå ned måned for måned, sett de første målene dine lave – men gjør en ordentlig god innsats. På den måten vil du lettere kunne se hva som vil være realistiske mål på et mer langsiktig basis.

Eksempel på gode og konkrete mål kan være:

  • «In it for the long run». Et godt mål i seg selv er å vite at dette skal være en varig endring, og at dette skal bli en del av livet ditt fremover. Ved å ha det som et mål å ikke gi deg, er sannsynligheten større for at du skal kunne klare å holde deg selv gående.
  • Ha en konkret kostholdsplan. Her vil mange notere seg bak øret (eventuelt skrive opp i en egen notatbok for livsstilsendringen – ikke det dummeste tipset det heller) at du skal spise sunnere, og ferdig med det. Dette målet kan konkretiseres ved å ha som spesifikt mål å spise mer frukt og grønt, få inn flere gode proteinkilder i kostholdet ditt hver dag og kutte ned på tomme kalorier som søppelmat og godterier.
  • Komme deg ut av komfortsonen din. Dette er definitivt et punkt mange flere burde ha som mål. Er det vanskelig for deg å benytte deg av et treningsstudio, eller legge ut på en løpetur i nabolaget? Gjør det likevel. Å få til noe du ikke allerede mestrer er nemlig den beste måten å utfordre seg selv på.

marathon-crossing-finish-line-ftr

Sett opp en oversikt over hvilke fristelser som truer deg

Hva er de største fristelsene i hverdagen? For noen er det å kunne gå forbi godteri- eller kakehyllene uten å plukke med seg noen hjem, mens for andre kan den største fristelsen være seriemaraton fra sofakroken.

Enkelte arbeidssteder har «kakefredag» – hva om du bestemmer deg for å heller bruke denne halvtimen på å jobbe eller spise lunsjen din på kontoret? I alle fall frem til du vet at du vil kunne beherske deg selv blant kaker, godteri og godt lag. Prøv å gjør det så enkelt for deg som overhodet mulig i denne prosessen, før du senere kan ta tyren ved hornene og mestre fristelsene rundt deg. Det er det sjelden tiden for helt i begynnelsen av en livsstilsendring. Rutiner trenger tid; du må være villig til å ofre litt for å få de nyetablerte rutinene godt på plass før du kan begynne å utfordre deg selv med søte fristelser som kaker eller sofakrok.

Vit at det tar tid å lage nye rutiner 

Du har kanskje hørt at det tar 10 repetisjoner før en ny vane er innøvd og automatisk blir en rutine?

Leif Erik Moe Paulsen driver selskapet Nye Vaner AS. På hans nettside, Nyevaner.no, forteller han at forskere ved University College i London fulgte 96 frivillige mennesker i en 12-ukers periode, der disse skulle gjennomføre en vaneendring. Basert på denne studien blir det antydet at tiden det tar fra man begynner med en atferd til det er en automatisert vane, vil variere fra 18 til 254 dager – med et gjennomsnitt på 66 dager.

«Det er for eksempel utopisk å tro at det å gå på trening skal bli så automatisert at du plutselig finner deg selv på treningssenteret uten å huske at du verken har pakket baggen eller gått dit. Det man ser er at ved repetisjoner over tid, øker graden av automatikk knyttet til en gitt vane, inntil man treffer et platå og den aktuelle handlingen har nådd sitt maksimale nivå av automatikk. Så når du skal sette deg et mål og skape en ny vane, bør du i det minste være forberedt på å jobbe med dette i 66 dager. Kanskje lenger, kanskje kortere», skriver han på Nyevaner.no.

Med andre ord; vær forberedt på at det vil ta tid før du føler at den nye livsstilsendringen din går «av seg selv» eller i det hele tatt er en stor del av det. Vær derfor villig til å jobbe hardt og konsist for å komme dit du vil med rutinene du har bestemt deg for å følge.

 

Kilder:

  1. http://forskning.no/alkohol-og-narkotika-hjernen-overvekt-royking-psykologi/2012/04/hvorfor-greier-vi-ikke-holde-oss
  2. http://nyevaner.no
  3. http://www.mensfitness.com/training/pro-tips/the-10-most-important-fitness-goals

Lizbeth Osnes

Lizbeth Osnes er utdannet journalist og har skrevet utallige artikler for en rekke ulike magasiner, nettsider og aviser. I tillegg til å være en aktiv treningsentusiast med en forkjærlighet for alternativ trening og friluftsliv i en hektisk småbarns-tilværelse, er hun brennende opptatt av å levere gode tekster med givende innhold for ethvert konsept. Lizbeth er opptatt av at alle skal kunne få til en god rutine på trening og et sunt og givende kosthold, selv om døgnet i de fleste tilfeller inneholder et par timer for lite for de fleste av oss. Hun er også en spirende forfatter og er aktuell med barneboken "Den ulykkelige Smokkefeen" i 2018, i tillegg til flere andre prosjekter på siden av journalistikk- og forfatterskap. 
Motivasjon

Arnold Schwarzenegger gir sine tips til hvordan du lærer barna å like trening

Har du noen gang opplevd det vanskelig å utfordrende å motivere…
Dato: Aug 30, 2022
Fysisk og psykisk helse

Ny studie: «En god effekt å drikke rødvin har på hjertehelsen»

Det har vært skrevet mangt og mye om rødvin og alle…
Dato: Aug 23, 2022
Intervjuer

Othilie – kreativitet, kontraster og lekenhet gjennom trening!

Othilie Ulvedalen (27) er supersterk og gjennomtrent, og bruker treningen til…
Dato: Aug 19, 2022
Intervjuer

Kristine – allsidig og leken trening!

Kristine Kjenne forteller hvordan hun jobber for å mestre utfordrende øvelser,…
Dato: Aug 12, 2022
Fysisk og psykisk helse

8 tips til å få mer hverdagsaktivitet!

Har du dårlig samvittighet fordi du trener for lite? Hverdagsaktivitet kan…
Dato: Aug 11, 2022
Skader & rehabilitering

Slik bruker du foamrolleren!

Den sylinderformete rullen ser kanskje smart ut å inkludere i treningsopplegget,…
Dato: Aug 10, 2022
Intervjuer

Ron Daniel: kreftdiagnose hindrer ikke ambisjonene om fitness!

Til tross for en alvorlig kreftdiagnose brenner Ron Daniel for å…
Dato: Aug 08, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Fysisk og psykisk helse

5 tips for å føle deg vel i sommer!

Selv om sommeren er godt i gang, og sommerkroppen kanskje ikke…
Dato: Aug 04, 2022
Fysisk og psykisk helse

Slik reduserer du stress!

Langvarig stress er ikke bra for noen. Les våre tips til…
Dato: Jul 28, 2022
Fysisk og psykisk helse

Øk livskvaliteten og styrk den psykiske helsen!

Å ha det bra med seg selv handler ikke bare om…
Dato: Jul 21, 2022
Skader & rehabilitering

Dette må du vite om smerte!

Å ha vondt i en kroppsdel i kortere eller lengre perioder…
Dato: Jul 15, 2022
Fysisk og psykisk helse

Dette gjør trening med kroppen din!

Når du trener får du effekter både umiddelbart og på lang…
Dato: Jul 12, 2022
Fysisk og psykisk helse

5 fordeler med å ha en sunn livsstil!

De aller fleste vet at det er smart å være i…
Dato: Jun 14, 2022
Sponset

Få en rask brunfarge med et av markedets beste betakaroten! – Tar også vare på hud, hår og negler!

Intervjuer

Lena: la om livsstilen og deler tipsene sine!

I dag er trening og fjellturer en naturlig del av hverdagen…
Dato: Jun 12, 2022
Fysisk og psykisk helse

Hverdagsaktivitet – nøkkelen til god helse?

Det er ingen tvil om at vi er mye mindre aktive…
Dato: Jun 11, 2022