Nye rutiner, ny livsstil. Du vet; ny treningsrutine, nytt kosthold – nytt liv. Nå skal alle rutiner forbedres, og ditt nye liv skal by på et bedre deg og en sunnere hverdag. Selv om vi går inn for et prosjekt med full motivasjon og et ønske om endring, er det så altfor enkelt å krype tilbake til gamle vaner og igjen starte på null.

Kristian Ove Myrseth er forsker og førsteemanuensis ved ESMT European School of Management and Technolgy i Berlin. Han har forklart interessekonflikten vi kan oppleve i valgene vi tar til Forskning.no:

– Tankeprosessene våre, eller kognisjonen, kan se på som todelt. På den ene siden har vi følelser, impulser og assosiasjoner. På den andre siden har vi selvbevisste, velstyrte og realbaserte tanker. Det kan oppstå konflikt mellom for eksempel impulser som «jeg vil ha kake» og bedre vitende «jeg bør passe vekten». Når impulsene er sterke og viljestyrken lav, da gjør du ting du har bestemt deg for å ikke gjøre, forklarer han.

Det trenger heldigvis ikke å være slik at du aldri vil få til den endringen du ønsker og trenger for dine nyetablerte rutiner, så lenge du vet hvordan du skal kunne tviholde på viljestyrken og motivasjonen du gikk inn i prosjektet med.

 

Konkretiser målene dine

Noe av det viktigste for at livsstilsendringen din skal kunne vare, er å gjøre målene dine så konkrete som overhodet mulig. «Å gå ned i vekt» er kanskje et mål, men det er ikke spesielt konkret. Hvor mye vil du ned i løpet av en måned? Et halvt år? Ett år? Sett deg realistiske mål, men ikke la dem være for enkle å nå.

Om du er usikker på hvor mye det vil være realistisk for deg å gå ned måned for måned, sett de første målene dine lave – men gjør en ordentlig god innsats. På den måten vil du lettere kunne se hva som vil være realistiske mål på et mer langsiktig basis.

Eksempel på gode og konkrete mål kan være:

  • «In it for the long run». Et godt mål i seg selv er å vite at dette skal være en varig endring, og at dette skal bli en del av livet ditt fremover. Ved å ha det som et mål å ikke gi deg, er sannsynligheten større for at du skal kunne klare å holde deg selv gående.
  • Ha en konkret kostholdsplan. Her vil mange notere seg bak øret (eventuelt skrive opp i en egen notatbok for livsstilsendringen – ikke det dummeste tipset det heller) at du skal spise sunnere, og ferdig med det. Dette målet kan konkretiseres ved å ha som spesifikt mål å spise mer frukt og grønt, få inn flere gode proteinkilder i kostholdet ditt hver dag og kutte ned på tomme kalorier som søppelmat og godterier.
  • Komme deg ut av komfortsonen din. Dette er definitivt et punkt mange flere burde ha som mål. Er det vanskelig for deg å benytte deg av et treningsstudio, eller legge ut på en løpetur i nabolaget? Gjør det likevel. Å få til noe du ikke allerede mestrer er nemlig den beste måten å utfordre seg selv på.

marathon-crossing-finish-line-ftr

Sett opp en oversikt over hvilke fristelser som truer deg

Hva er de største fristelsene i hverdagen? For noen er det å kunne gå forbi godteri- eller kakehyllene uten å plukke med seg noen hjem, mens for andre kan den største fristelsen være seriemaraton fra sofakroken.

Enkelte arbeidssteder har «kakefredag» – hva om du bestemmer deg for å heller bruke denne halvtimen på å jobbe eller spise lunsjen din på kontoret? I alle fall frem til du vet at du vil kunne beherske deg selv blant kaker, godteri og godt lag. Prøv å gjør det så enkelt for deg som overhodet mulig i denne prosessen, før du senere kan ta tyren ved hornene og mestre fristelsene rundt deg. Det er det sjelden tiden for helt i begynnelsen av en livsstilsendring. Rutiner trenger tid; du må være villig til å ofre litt for å få de nyetablerte rutinene godt på plass før du kan begynne å utfordre deg selv med søte fristelser som kaker eller sofakrok.

Vit at det tar tid å lage nye rutiner 

Du har kanskje hørt at det tar 10 repetisjoner før en ny vane er innøvd og automatisk blir en rutine?

Leif Erik Moe Paulsen driver selskapet Nye Vaner AS. På hans nettside, Nyevaner.no, forteller han at forskere ved University College i London fulgte 96 frivillige mennesker i en 12-ukers periode, der disse skulle gjennomføre en vaneendring. Basert på denne studien blir det antydet at tiden det tar fra man begynner med en atferd til det er en automatisert vane, vil variere fra 18 til 254 dager – med et gjennomsnitt på 66 dager.

«Det er for eksempel utopisk å tro at det å gå på trening skal bli så automatisert at du plutselig finner deg selv på treningssenteret uten å huske at du verken har pakket baggen eller gått dit. Det man ser er at ved repetisjoner over tid, øker graden av automatikk knyttet til en gitt vane, inntil man treffer et platå og den aktuelle handlingen har nådd sitt maksimale nivå av automatikk. Så når du skal sette deg et mål og skape en ny vane, bør du i det minste være forberedt på å jobbe med dette i 66 dager. Kanskje lenger, kanskje kortere», skriver han på Nyevaner.no.

Med andre ord; vær forberedt på at det vil ta tid før du føler at den nye livsstilsendringen din går «av seg selv» eller i det hele tatt er en stor del av det. Vær derfor villig til å jobbe hardt og konsist for å komme dit du vil med rutinene du har bestemt deg for å følge.

 

Kilder:

  1. http://forskning.no/alkohol-og-narkotika-hjernen-overvekt-royking-psykologi/2012/04/hvorfor-greier-vi-ikke-holde-oss
  2. http://nyevaner.no
  3. http://www.mensfitness.com/training/pro-tips/the-10-most-important-fitness-goals

Lizbeth Osnes

Lizbeth Osnes er utdannet journalist og har skrevet utallige artikler for en rekke ulike magasiner, nettsider og aviser. I tillegg til å være en aktiv treningsentusiast med en forkjærlighet for alternativ trening og friluftsliv i en hektisk småbarns-tilværelse, er hun brennende opptatt av å levere gode tekster med givende innhold for ethvert konsept. Lizbeth er opptatt av at alle skal kunne få til en god rutine på trening og et sunt og givende kosthold, selv om døgnet i de fleste tilfeller inneholder et par timer for lite for de fleste av oss. Hun er også en spirende forfatter og er aktuell med barneboken "Den ulykkelige Smokkefeen" i 2018, i tillegg til flere andre prosjekter på siden av journalistikk- og forfatterskap. 
Motivasjon

Hvordan legge opp treningen i en travel hverdag!

I en hektisk hverdag kan treningen fort bli nedprioritert om du…
Dato: Apr 22, 2024
Motivasjon

Morgentrening – Fordelene med å trene om morgenen!

Det er tungt å stå opp tidlig om morgenen for å…
Dato: Apr 19, 2024
Helse og livsstil

Hormonene som påvirker vekten vår!

Mange av hormonene i kroppen har innvirkning på vekten vår. Hormonene…
Dato: Apr 10, 2024
Skadeforebyggende

Viktigheten av riktig oppvarming og nedkjøling – Forebygging av skader og optimal ytelse!

Å trene regelmessig er en viktig del av en sunn livsstil!…
Dato: Apr 06, 2024
Fysisk og psykisk helse

Trening gir bedre mental helse!

Det å trene og holde seg fysisk aktiv er ikke bare…
Dato: Apr 04, 2024
Skadeforebyggende

5 Effektive øvelser for å styrke kjernemuskulaturen og forebygge skader!

En sterk kjerne er ikke bare viktig for å oppnå en…
Dato: Apr 01, 2024
Annonse

Riktig næring for raskere og dyp brunfarge, glansfullt hår og sterkere negler

Får du ikke raskt nok brunfarge? Oppleves det som at fargen…
Dato: Apr 01, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Fysisk og psykisk helse

Hverdagsaktivitet – Nøkkelen til en aktiv og sunn livsstil!

I en verden som stadig blir mer teknologidrevet og stillesittende, er…
Dato: Mar 31, 2024
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Skadeforebyggende

Forebygging av typiske skader – Styrk kroppen din for en trygg og effektiv trening!

Når vi engasjerer oss i fysisk aktivitet og trening, er det…
Dato: Mar 26, 2024
Skadeforebyggende

Reduser risikoen for skader med mental styrke, fokus og oppmerksomhet!

Når vi trener eller deltar i konkurranser, er det ikke bare…
Dato: Mar 23, 2024
Motivasjon

Hvordan holde fokus for å nå målene dine!

Har du noen gang satt deg mål om noe du ønsker…
Dato: Mar 21, 2024
Fysisk og psykisk helse

Spis deg frisk – Viktigheten av et balansert og næringsrikt kosthold!

Et balansert kosthold er avgjørende for å opprettholde god helse og…
Dato: Mar 19, 2024
Sponset

Rask og dyp farge med Norges sterkeste betakaroten – 20 mg

Motivasjon

Positiv tenkning – Bygg et sterkt mindset for varig motivasjon!

Motivasjon, den brennende drivkraften som pusher oss mot våre mål. Den…
Dato: Mar 18, 2024
Motivasjon

Oppnå varig livsstilsendringer – Nøkkelfaktorer for suksess!

Å gjøre varige endringer i livsstilen krever en kombinasjon av innsats,…
Dato: Mar 16, 2024