Det du trenger å vite når du vil begynne å trene på treningssenter!

Stort steg

Å ta sine første steg inn på et treningssenter kan for mange være nervepirrende, og det er ofte en høy terskel å komme over. Når man ført er innenfor dørene er det ikke uvanlig å bli forvirret og usikker av synet av veltrent personer som vet akkurat hva de holder på med, og maskiner som du ikke skjønner bak og fram på.

Hvis du ikke har treningserfaring eller kommer fra en annen idrettsbakgrunn kan det å gå på treningssenter for å trene på egenhånd virke ganske uvant.

Finn ditt gym

Velg deg et treningssenter eller gym som passer deg og din målsetting. Det finnes mange forskjellige treningssentre å velge mellom i dag. Noen sentre er døgnåpne og ubemannet, andre har bemanning gjennom hele åpningstiden.

Noen tilbyr gruppetimer og barnepass, andre har ikke det tilbudet. Det finnes også egne konseptgym. For eksempel er det egne treningssentre der det først og fremst fokuseres på kroppsbygging. Det finnes egne CrossFit-sentre og egne gym for styrkesport som vektløfting og styrkeløft.

Besøk flere treningssentre før du bestemmer deg for hvor du vil melde deg inn. Miljøet på gymmet ditt har mye å si for om du blir motivert til å komme tilbake igjen og trene regelmessig.

styrketrening

Sett deg et mål

Når du vet hva målet ditt med treningen, er blir det også mye enklere å finne ut av hvordan du faktisk skal benytte deg av treningssenteret. Finn ut av om du vil fokusere på å trene styrketrening for å bli sterk eller forme kroppen, få bedre kondisjon, eller om du vil trene på gruppetimer eller trene på egenhånd.

Lag en plan

Du har målet ditt klart for deg. Da er det på tide å begynne å trene målrettet. Hvis du vil bli sterkere er det styrketrening som er metoden du må benytte. Har du ikke erfaring med styrketrening fra før bør du skaffe deg et treningsprogram som baserer seg på øvelser i apparater og enklere øvelser med manualer eller kettlebells.

Hvis målet ditt er å forbedre kondisjonen kan du for eksempel benytte deg av et løpeprogram du kan kjøre på tredemølle. De aller fleste ønsker bare å komme i gang og gjøre noe de synes er gøy, og som er bra for helsen. Da kan gruppetimer være en smart måte å holde seg motivert på. Ved å melde seg på gruppetimer blir man også forpliktet til å møte opp på en helt annen måte enn når du skal trene på egenhånd.

Vanlig treningsutstyr på gymmet

De aller fleste større treningssentre har et variert utvalg av utstyr og frivekter man kan trene med. Når man ikke har erfaring fra trening på gym i det hele tatt kan dette se ut som en jungel med et uendelig utvalg av merkelige maskiner og utstyr. Lærer du deg å bruke frivektene og apparatene er det virkelig her magien skjer når du trener for å bli sterkere eller forme kroppen.

  • Apparater:
    Disse tar ofte opp mye plass. Det finnes apparater for de fleste store muskelgrupper, men også for de mindre muskelgruppene. Det er litt ulikt hvilke apparater ulike gym ønsker å ta inn, men de fleste har en variant av beinpress, brystpress, skulderpress, nedtrekk og roing.
  • Manualer:
    De aller fleste gym har et godt utvalg av manualer av ulik vekt. Manualene har vekt plassert på hver side av håndtaket, og kan brukes både i par og hver for seg. Det er en uendelig lang liste over øvelser og bevegelser man kan bruke manualer til.
  • Kettlebells:
    Sammnelignet med manualer som har vekten jevnt fordelt på hver side så har kettlebells vekten plassert under håndtaket. Man kan bruke en eller to kettlebells, og man kan holde de med en hånd eller begge avhengig av hvilken øvelse man skal gjøre. Her er det også uendelig mange styrkeøvelser man kan gjøre, og kettlebells blir ofte bruke i sirkeltrening også.
  • Vektstenger:
    Er rett og slett en lang metallstang som man kan feste vekstiver på i endene. Som oftest veier denne stangen 20 kilo, men det finnes litt kortere og tynnere varianter som veier 15 kg. Vektstenger med skiver brukes ofte til varianter av benkpress, markløft, knebøy, militærpress og stående roing.Når man har som mål å bli skikkelig sterk er det oftest vektstang med skiver man bruker sammen med et smart treningsprogram. Kanskje du har sett at vektløftere og de som driver med CrossFit kaster vektstengene i bakken etter de har løftet den over hodet? Det kan man gjøre når man har tykke gummiskiver på. Men aldri kast en tom stang, det ødelegger kulelageret.

styrketrening

  • Benker:
    Du vil se flere benker på gymmet, som oftest plassert foran en rad med manualer eller under et stativ med vektstang. Benkene brukes oftest til benkpress med stang eller manualer, skulderpress, sittende bicepscurl eller sidehev, franskpress for triceps, bulgarsk utfall eller roing med en arm. De fleste benkene kan justeres slik at ryggstøtten kan heves og senkes slik at man kan jobbe med ulike vinkler.
  • Knebøystativ:
    Disse kan være helt enkle med to støtter på hver side for stangen, eller massive med sikkerhetsstenger, skivestativ og pull ups-stang på toppen. Når du har lært deg baseøvelsene og vil bli skikkelig sterk, vil knebøystativet være stedet du tilbringer mest tid.
  • Kabelapparater:
    Apparatene med kabeltrinser er populære for å trene armer. Det er en skånsom måte å trene små muskelgrupper på fordi det gir en konstant spenning i musklene, og bevegelsesbanen er ikke låst.

Innkjøp

Mange ser for seg at det er nødvendig å handle inn masse forskjellig treningsutstyr for å trene på treningssenter. Stort sett trenger man ikke så mye mer enn tøy som er behagelig å trene og eventuelt svette i, og et par gode innesko.

Skal du trene mest løping og gruppetrening kan det være lurt å ha en sko med noe demping. Trener du først og fremst styrketrening kan det være lurt med en litt flatere sko.

Fokuser på deg selv

Det er ofte man hører at de som aldri har vært på treningssenter før kvier seg fordi de føler seg dumme. De tenker at alle andre kan se at de ikke kan noe. Sånn er det faktisk ikke. Så og si alle som er og trener på gymmet fokuserer utelukkende på seg selv. Og det bør du også gjøre.

Fokuser på teknikken din og ros deg selv når du gjør fremsteg!

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Motivasjon

Morgentrening – Fordelene med å trene om morgenen!

Det er tungt å stå opp tidlig om morgenen for å…
Dato: Apr 19, 2024
Gratis Treningsprogram

Trening for en sterk og funksjonell rygg!

Er du en av de mange som har en stillesittende jobb,…
Dato: Apr 18, 2024
Gratis Treningsprogram

Kettlebell trening – Trening for styrke, eksplosivitet og utholdenhet!

Trening med kettlebell er bra for å trene opp styrke, utholdenhet…
Dato: Apr 15, 2024
Styrketrening

Bli slankere, sterkere og sunnere med styrketrening!

Styrketrening er en viktig del av en god treningsrutine. Du bør…
Dato: Apr 13, 2024
Gratis Treningsprogram

Fullkroppsprogram – 3 økter i uken for styrke og muskelvekst!

Du trenger ikke trene styrke hver eneste dag for å oppnå…
Dato: Apr 11, 2024
Helse og livsstil

Hormonene som påvirker vekten vår!

Mange av hormonene i kroppen har innvirkning på vekten vår. Hormonene…
Dato: Apr 10, 2024
Nybegynnere

Gjør trening til en vane – En nybegynners guide!

Å komme i gang med trening kan være en utfordrende oppgave,…
Dato: Apr 07, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Fysisk og psykisk helse

Trening gir bedre mental helse!

Det å trene og holde seg fysisk aktiv er ikke bare…
Dato: Apr 04, 2024
Gratis Treningsprogram

Beinøkta som gir deg en sterk rumpe!

Muskulaturen i rumpa, eller setemuskulaturen, består av tre deler, gluteus maximus,…
Dato: Apr 03, 2024
Kondisjon & løping

Kickstart løpesesongen riktig – Din guide til forberedelse!

Med våren her og løpeskoene klare, er det på tide å…
Dato: Apr 02, 2024
Kondisjon & løping

Restitusjon etter løpeøkt – Viktigheten av å gjenopprette kroppen din!

Etter en intens løpeøkt er det viktig å gi kroppen din…
Dato: Mar 30, 2024
Slanking & forbrenning

Gode råd om hvordan du kan øke forbrenningen din!

Det er flere grep du kan ta for å øke forbrenningen…
Dato: Mar 29, 2024
Slanking & forbrenning

Slanking og forbrenning – En helhetlig tilnærming til god helse og sunn livsstil!

Å oppnå og opprettholde en sunn vekt er en viktig del…
Dato: Mar 28, 2024
Sponset

Rask og dyp farge med Norges sterkeste betakaroten – 20 mg

Treningsøkter

Romaskin – Treningsformen som forbrenner fett og styrker kroppen!

Er du ute etter å kombinere både styrke og kondisjonstrening, så…
Dato: Mar 26, 2024
Nybegynnere

Kontinuerlig læring og utvikling: Veien mot en sunnere treningsrutine for nybegynnere!

Når nybegynnere begynner på sin reise mot en sunnere treningsrutine, er…
Dato: Mar 25, 2024