Da Carl Petter Sommerseth var tre år gammel gjennomgikk han en dramatisk hendelse der han ble brannskadet på store deler av overkroppen. Til tross for mye smerte og motgang har han aldri gitt seg. I dag innehar han over tjue norgesrekorder i styrkeløft.

Carl Petter Sommerseth er en 35 år gammel sørlending bosatt i Asker. Etter å ha prøvd ulike yrker som servitør, ansatt i badeland og forsvaret, samt jobbet med vanskeligstilt ungdom utdannet han seg til barnevernspedagog. Siden da har han jobbet med barn og ungdom som trenger hjelp, hovedsakelig i institusjon, og han jobber i dag i Kirkens Bymisjon med barn under 12 år.

motivasjon
Foto: Per Gunnar Roalkvam

Meritter og rekorder

Når han ikke er på jobb så har Carl Petter tilrettelagt hverdagen sin for å prestere best mulig i idretten sin, nemlig styrkeløft, der han er en velmerittert utøver. Han har vunnet Norgesmesterskapet i utstyrsfritt styrkeløft i vektklassen under 120 kg i 2017, 2018 og 2019, deltatt i EM (der han har en sølvmedalje i markløft) og VM, vunnet Vesteuropeisk mesterskap to ganger og innehar samtlige norgesrekorder i sin vektklasse.
– Første gangen jeg sto på pallen i et internasjonalt mesterskap og hørte nasjonalsangen var et utrolig spesielt øyeblikk som idrettsutøver. Jeg er også stolt av at jeg flere ganger har løftet mest av alle på NM, uavhengig av vektklasse!

Alle personlige rekorder er norgesrekorder

Styrkeløft består av trekamp i øvelsene knebøy, benkpress og markløft der det man har tre forsøk på å løfte mest mulig i hvert av løftene. I konkurranse har Carl Petter løftet 305,5 kg i knebøy, i benkpress 216,5 kg og 352,5 kg i markløft.
– Jeg husker godt den første gangen jeg løftet 200 kilo i benkpress på trening. Det var en milepæl fordi det ikke er mange som har løftet den vekten, og noe jeg hadde drømt om lenge. Det var et stort og fint øyeblikk!

motivasjon

Foto: Torstein Ihle

Brannskadet og mobbet som barn

Den aller største prestasjonen i livet som den sterke sørlendingen trekker frem er ikke treningsrelatert. En traumatisk og dramatisk hendelse førte til at Carl Petter fikk store brannskader på overkroppen. Han tilbragte store deler av barndommen på brannskadeavdelingen på Haukeland sykehus. Han så annerledes ut enn andre barn da han var yngre på grunn av brannskaden, og ble mye mobbet for dette. Både barn og voksne ga ham stygge blikk og bemerkninger. Folk kunne si «æsj» og snu seg vekk da de så ham, og peke på ham på gata.
– Sånne ting var fryktelig ubehagelig for en ung gutt å høre daglig. Jeg skammet meg, og var flau over hvordan jeg så ut. Da jeg var 13 år, hadde jeg fått nok. Da bestemte jeg meg for ikke å skamme meg mer. Hvis folk ikke ville se fikk de bare snu seg en annen vei. Før våget jeg ikke å vise meg i bar overkropp, men etter jeg bestemte meg for å ikke bry meg lengre har jeg alltid vært den første til å ta av t-skjorten når det er varmt. Jeg bestemte meg for å ikke være flau over hvem jeg var. Dette var starten på Stekepetter, og var en helt utrolig mental seier.

Bruker vonde opplevelser til sin fordel

35-åringen er svært målbevisst og synes det er tilfredsstillende å jobbe med mål over lang tid, og så få det til til slutt.
– Jeg opplevde mye smerte og motgang tidlig i livet, men har likevel aldri gitt meg. Jeg tenker at jeg skal løse, få til og fikse det jeg bestemmer meg for. På den måten skiller jeg meg ut fra mange andre mennesker – jeg gir meg aldri! Det gjør ikke noe om det tar lang tid, jeg er tålmodig og synes det er gøy å jobbe mot å nå mål. Jeg er stolt av den jeg har blitt. Det er mange andre ting som er viktigere enn å være sterk, men at jeg blir sterkere og sterkere en bivirkning av hobbyen min styrkeløft. Som jeg pleier å si til barna på jobb så er det viktigere å være snill enn sterk.

motivasjon

Foto: Torstein Ihle

Trening for å bli best

Carl Petter trener økter med varianter av knebøy, benkpress og markløft fire til seks ganger i uken, i alt fra halvannen til tre timer per økt. Treningen foregår for tiden i boden i kjelleren, som han har innredet til Norges minste styrkeløftgym.
– De øktene som går bra, er de morsomste øktene. Det er når jeg kjenner at jeg får betalt for jobben jeg har gjort i form av at jeg kan legge på fler vektskiver, fyre meg skikkelig opp på adrenalin og virkelig trykke til litt ekstra. Det er ikke ofte jeg kan løfte så veldig tungt fordi treningen er periodisert slik at jeg skal være så sterk som mulig når jeg trenger det, og det er i konkurranser. De siste åtte ukene før en konkurranse er den morsomste treningsperioden fordi jeg virkelig får pushet meg både fysisk og mentalt. I tillegg til styrketreningen prøver jeg å gå en tur hver dag fordi aktiv restitusjon er viktig for meg.

Hva er målet med treningen din?
– Det er det samme målet jeg satte meg veldig tidlig i styrkeløftkarrieren; hvor sterk kan jeg egentlig bli? Jeg er så nysgjerrig på hva denne kroppen kan få til på lovlig vis, uten å jukse ved å bruke dopingmidler. Det er gøy å trene, pushe grenser og lære nye ting. Jeg tror jeg kan bli veldig mye sterkere, og ha det gøy på veien.

Motivasjon

Det er mye som motiverer Carl Petter. Han forteller at å se og oppleve at andre får til noe både motiverer og inspirerer. Det kan være idrett på alle nivåer der folk presterer bedre enn de har gjort før og viser ekte idrettsglede. Han liker også å se at konkurrentene blir bedre.
– Når jeg ser at de blir sterkere inspirerer det meg fordi jeg vet at det er de jeg må slå for å vinne. Ellers inspirerer kjæresten min meg. Hun er et unikum som får ting gjort, er supereffektiv og har en enorm arbeidskapasitet. Å se dyktige kollegaer i samspill med andre mennesker er utrolig lærerikt. Jeg blir aldri lei av å lære nye ting.

Hva slags musikk liker du å høre på når du trener?
– Jeg kan høre på alt mulig, men har kanskje Norges rareste spilleliste når jeg skal løfte tungt. Da liker jeg sanger som gir meg skikkelig godfølelse, som Kamilla og Tyven, Sissel Kyrkjebø, 90-talls musikk og filmmusikk.

motivasjon
Foto: Per Gunnar Roalkvam

Kosthold av høy kvalitet

For å klare å opprettholde kroppsvekten er det viktig at maten smaker godt, og å spise nok i løpet av dagen.
– Kostholdet mitt består av store mengder kjøtt av høy kvalitet i perioder, og alltid mye ris, grønnsaker og tilbehør. Det er viktig å få fram de gode smakene i maten. For meg holder det ikke at det bare er næring, det må være godt også. I mange år måtte jeg spise etter klokken for å klare å få i meg nok mat til å øke eller opprettholde kroppsvekten. Nå når kroppsvekten har stabilisert seg er det enklere. Jeg spiser for å prestere, og liker å lage og nyte god mat sammen med kjæresten min. Av kosttilskudd bruker jeg kreatin og tran.

Bevisste helsevalg

Å tilrettelegge hverdagen for prestasjon og helse går hånd i hånd for Carl Petter. Han har brukt flere år på å prøve og feile, og til slutt kommet fram til et sett med gode rutiner som gagner helsen, og som gjør ham lykkelig.
– Nå er det enkelt å ha god helse fordi det går på rutine. Det viktigste jeg gjør er å sove godt, spise nok og bevege meg nok. Hverdagen min er lagt opp til at jeg skal trives og ha det bra, det er ingenting som er tilfeldig, og det gjør det enkelt å ha en god psykisk og fysisk helse. Jeg omgir meg med mennesker som gjør meg lykkelig og får meg til å le. Jeg har en jobb som jeg trives utrolig godt med. Å føle seg bra gjør noe med helsen!

Fem kjappe

Styrketrening eller kondisjonstrening: styrketrening

Sjokolademelk eller proteinshake: sjokolademelk (drikker O´boy hver dag)

Bok eller TV-serie: TV-serie (men bok på ferie)

Sommer eller vinter: sommer

Se på sport eller utøve sport: utøve sport

Du kan følge Carl Petter på Instagram: @sterkepetter

Har du tips til personer med en historie å fortelle innen trening, kosthold og helse? Noen som inspirer? Har oppnådd noe, eller har satt seg et bestemt mål? Tips oss på redaksjonen@hardworkout.no

Susanne Soydan

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Fysisk og psykisk helse

Så mye forbrenner du av å gå 10 000 skritt om dagen

10 000 skritt om dagen er et populært mål for mange,…
Dato: Apr 22, 2021
Intervjuer

Sondre Norstad Moen – høye ambisjoner for OL i Tokyo!

Sondre sin favorittdistanse er maraton, og han sikter på å ta…
Dato: Apr 21, 2021
Gratis Treningsprogram

Den beste kettlebell økta for å bli større og sterkere!

Kettlebells er et glimrende redskap for å trene hele kroppen. De…
Dato: Apr 21, 2021
Featured

Denne maskinen gir deg sunn og nydelig mat på 1-2-3!

Sunt, lettvint og uendelige muligheter. Det er det du får med…
Dato: Apr 20, 2021
Styrketrening

De 3 beste roøvelse for muskelvekst

Gira på å bygge større og sterkere muskler? Du trenger ikke…
Dato: Apr 20, 2021
Produkttest

Test: Osprey Talon 11 2021-modell

Osprey Talon 11 er antageligvis en av de mest solgte sekkene…
Dato: Apr 19, 2021
Kondisjon & løping

Dette er triatlon!

Triatlon er en multisport som består av svømming, sykling og løping,…
Dato: Apr 19, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: Styrk ryggen og forebygg ryggsmerter uten bruk av utstyr!

Ryggsmerter har blitt et stort folkeproblem. En sterk og velfungerende rygg er…
Dato: Apr 16, 2021
Oppskrifter

Sunne desserter som bygger muskler!

Finnes det noe bedre enn en god dessert? Og hva om…
Dato: Apr 15, 2021
Intervjuer

Ingrid: fra rus og vonde følelser til livsenergi!

Ingrid Nedrebø har vært igjennom en tøff reise fra bruk av…
Dato: Apr 15, 2021
Styrketrening

Avanserte styrketreningsmetoder du må vite om!

Når du har trent i noen år og er på et…
Dato: Apr 14, 2021
Ernæring

Slik hjelper karbohydratene deg til å bli sterkere

Trener du for å bygge muskler er det nødvendig at du…
Dato: Apr 13, 2021
Styrketrening

Frivekter eller apparater – gjennomgang av fordeler og ulemper!

I mange år har det vært diskutert hva som er den…
Dato: Apr 12, 2021
Motivasjon

Disse 5 typene fortjener respekt på treningssenteret!

Treningssentrene var lenge forbundet med muskuløse og hardbarka menn i singlet og…
Dato: Apr 12, 2021
Produkttest

Test: Polar Ignite 2

Polar Ignite 2 er oppfølgeren til klokken som på mange måter…
Dato: Apr 12, 2021
Produkttest

Airbike topp 10 – Best i test airbike 2021

Vi gir deg oversikten over noen av markedets beste airbike treningsmaskiner.…
Dato: Apr 11, 2021