Det finnes helt sikkert tusenvis av unge norske menn som er i den situasjonen jeg var i for cirka 10 år siden. Treningsutstyret fra G-Sport er kjøpt inn, store deler av lønnen fra deltidsjobben investert i et halvt år på SATS Elixia og håpet om å én dag bli seende ut som Arnold Schwarzenegger anno 1982 lever i beste velgående. De første ukene går ting som de skal. Proteinshaken glir ned dag etter dag og du blir mer og mer komfortabel i rollen som ”treningsentusiast”.  De forskjellige apparatene på treningsstudioet utvikler seg til å bli din egen lille lekeplass og du kan tydelig merke (og se…) at kroppen sakte, men sikkert begynner å ta form.

Men deretter begynner det å skje noe besynderlig. Resultatene uteblir og stagnasjonen er et faktum. I løpet av tre uker har du gått nøyaktig opp null kilo på vekten og den samme trenden ser du i forhold til hvor mye du klarer å løfte. Ingen progresjon. Nada.

Det er på dette tidspunktet du skal gjøre det som skiller klinten fra hveten. Med mindre du tar de rette avgjørelsene og utfører de rette stegene, så kan stagnasjonen ikke bare bli langvarig, men faktisk også evigvarende. Tro meg: jeg har vært i den situasjonen du er i nå. Heldigvis befant jeg meg i en posisjon der jeg var villig til å lytte til råd fra mer erfarne mennesker og disiplinert nok til å utføre de grepene som var nødvendig for å lykkes videre.

Her deler jeg mine erfaringer.

 

1. Spis mer enn du gjør nå. Uansett.

fit-guy-eating”Spis, spis, spis!” var det første jeg hørte da jeg spurte min (midlertidige) personlige trener om råd. Først synes jeg at rådet var ganske merkelig da jeg følte at jeg nesten hadde doblet antall kalorier siden jeg startet å trene, men jeg fikk streng beskjed om å nærmest tvinge i meg mat for å aldri noensinne skulle gå rundt med en sultfølelse.

Resultatet ble altså at jeg spiste seks store måltider hver eneste dag. En livsstilsendring måtte til, men det var en kamel jeg var nødt til å svelge for å i det hele tatt ha noen mulighet til å bygge muskler på lang sikt. Hovedregelen er som følger: ”Du legger ikke på deg med mindre du nærmest konstant ligger på et kalorioverskudd!”.

Det kan kanskje være vanskelig å vite nøyaktig hvor mange kalorier ekstra du trenger, men det finnes enkle måter å finne ut av det på. Mange internettsider har såkalte ”kalori-kalkulatorer” som hjelper deg med å finne ut nøyaktig hvor mange kalorier du trenger å spise daglig for å konstant ligge i et kalorioverskudd. En av disse kalkulatorene kan prøves her hos Healthstatus.com.

 

2. Optimer treningsprogrammet ditt.

Først må jeg igjen bare si at grunnen til at du ikke lengre går opp i vekt er fordi du ikke spiser nok. Men sekundært, og allikevel ganske viktig, er et godt treningsprogram. Jeg gikk fra å nærmest utelukkende bruke apparater til å begynne å fikle med frivektene og gå over til mer sammensatte øvelser der større deler av kroppen ble brukt.

Hvis du tar en tur på et treningssenter, så kan du tydelig se et mønster i hvor de rutinerte menneskene holder til og hvor nybegynnerne holder til. Det er ikke mange bodybuildere som primært trener bryst, biceps og triceps ved hjelp av Infogym-maskinene.

Det finnes mye gratis hjelp der ute som kan bidra til å gi deg en bedre forståelse av hvilke øvelser som gir best treningsresultat. Eventuelt kan du melde deg på vårt abonnement for personlig treningsprogram med nye rutiner hver 6 uke.  og få en skreddersydd løsning som du både trives med og som gir resultater.

3. Velg kosttilskudd med omhu.

Til tross for at mange nybegynnere tror det, så handler ikke treningsprogresjon om å bruke mest mulig penger på kosttilskudd. Hadde jeg sittet med den kunnskapen den gang som jeg sitter med nå, så ville jeg kunne spart et par tusen kroner på bomkjøp.

Kosttilskuddsbransjen lever av å fortelle deg at den maten du får i deg per dags dato ikke er god nok for å leve et sunt og frisk liv og/eller å se nok fremgang under eller etter trening. Primært er det to produkter jeg alltid anbefaler til nybegynnere:

1. PWO (Pre-Workout)
2. Proteinpulver.

Merk at ingen av disse to produktene er med sikkerhet nødvendig for å presentere bedre. PWO er fellesbetegnelsen på produkter man inntar før trening for å yte optimalt. Det kan være alt fra koffein til kreatin og kommer i mange ulike former. Proteinpulver er et naturlig sted å starte hvis du ikke får nok proteiner gjennom ditt vanlige kosthold. Forskning viser at unge utøvere som trener mye bør få i seg minst 2 gram protein per kilo kroppsvekt. For å finne ut om du møter dette kravet, så gjelder det bare å sette seg ned og skrive ned alt du spiser i løpet av en uke. Deretter blir du nødt til å regne ut det totale proteininntaket og dele det på syv for deretter å finne ut om du får i deg nok eller om du trenger å supplere kosten din med eksterne proteinkilder.

 

4. Tenk alternativt ved å utforske nye øvelser.

En del av stagnasjonen kan ofte tilskrives et alt for monotont treningsprogram. Hvis du benytter deg av de samme øvelsene på treningsstudioet dag inn og dag ut, så vil kroppen i alt for stor grad vende seg til øvelsene, noe som igjen vil føre til stagnasjon.

Det vil hjelpe å utvide repertoaret ved å legge inn en ekstra økt i uken som inneholdt mye utholdenhetstrening/crossfit/superset eller liknende.

Konklusjon

Med enkle grep kan du sikre deg mot muskelstagnasjon. Det høres kanskje litt lettere ut enn det er, men kostholdet spiller en helt utrolig viktig rolle når mennesker ønsker å gå opp i vekt på en sunn og fornuftig måte. Den største feilen du gjør er å neglisjere kosten og tro at det utelukkende er treningsopplegget ditt som det er noe galt med. Desto tidligere du forstår dette, desto større sjanse har du for å faktisk oppnå de resultatene du ønsker.

André M. Hefner

André Hefner startet opp Hardworkout i 2013 under sine Personlig trener studier hos Actvie Education. Han begynte å trene vekter allerede som 15 åring og har vært stamgjest på treningsstudioet siden den gang. I tilegg til PT utdannelsen har han også kostholdsveiledningsstudier bak seg. André har et glødende engasjasment for trening og ønsker å kunne videre formidle sin kunnskap til andre.
Styrketrening

Fordeler med hjemmetrening

I over ett år har mange av oss trent hjemme på…
Dato: Jul 28, 2021
Styrketrening

Tips: Markløft som bygger muskler

Styrk hamstrings og gjør kroppen mer robust mot potensielle skader med…
Dato: Jul 27, 2021
Trening

Tren interaktivt med noen av Norges beste trenere! Gratis i 14 dager!

Nå kan du trene interaktivt med Norges beste trenere. Tren med…
Dato: Jul 26, 2021
Styrketrening

Styrketrening med kettlebells – film av spesialøvelser!

Det er mange som har gått til anskaffelse av treningsutstyr til…
Dato: Jul 26, 2021
Styrketrening

Kom deg ut og tren magemusklene med denne 7 minutters økta!

Sol, varme og sommer! Hva passer bedre enn en effektiv utendørs…
Dato: Jul 23, 2021
Nybegynnere

De 6 verste tingene du kan gjøre for større biceps

Går du med en drøm å bygge store og sterke biceps…
Dato: Jul 22, 2021
Kondisjon & løping

Slik velger du riktig løpesko!

Å finne den perfekte løpeskoen blant en jungel av ulike sko…
Dato: Jul 20, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Stagnering- Slik unngår du at treningen stopper opp!

Enten du trener styrke eller kondisjon, vil du på ett eller…
Dato: Jul 20, 2021
Styrketrening

Styrketrening i utendørs treningspark – øvelser uansett nivå!

Det er fortsatt noen måneder igjen av årets utetreningssesong. Det dukker…
Dato: Jul 19, 2021
Styrketrening

Toveis Wrist-Curl for effektiv underarmstrening!

Utfordre deg selv med å trene underarmene. Denne toveis trist-curl´n er perfekt…
Dato: Jul 15, 2021
Kondisjon & løping

Derfor bør du trene intervaller om du ønsker å komme i form raskt!

Ingenting er så effektivt for oksygenopptaket og kondisjonen som intervalltrening. Det…
Dato: Jul 12, 2021
Styrketrening

Sterkere armer helt uten vekter!

Denne økta med utelukkende kroppsvektsøvelser er langt tøffere enn den ser…
Dato: Jul 12, 2021
Gratis Treningsprogram

15 minutters treningsøkt for styrke, kondisjon og fettforbrenning!

Hører du til blant de som tror at styrketrening ikke kan…
Dato: Jul 08, 2021
Sponset

Raskeste metoden for å oppnå en varig og dyp brunfarge helt naturlig!

Styrketrening

Slik blir du råsterk i knebøy!

De siste årene har det blitt mer og mer populært å…
Dato: Jul 07, 2021
Styrketrening

Arnold Schwarzenegger 21´s og front knebøy

Bygg muskelstyrke og holdning med denne tøffe øvelsen inspirert av selveste…
Dato: Jul 06, 2021