De fleste har hørt at for mye salt kan være skadelig for helsen, men har du noen gang tenkt over at det kan påvirke hvor smart du er?
En konsekvens mye salt mat er et høyt blodtrykk, som igjen øker risikoen for hjertesykdommer og hjerneslag. I vårt vestlige kosthold der ferdigretter setter et stort preg på kostholdet, er det dessverre vanlig at saltmengden overstiger den anbefalte grensen.
Men, nå viser det seg at saltet har effekt på mer enn bare blodtrykket. En forskergruppe ved Weill Cornell Medicine i New York publiserte nylig i en artikkel i tidsskriftet Journal, der de foreslår at for mye salt i det lange løp kan hindre en persons evne til å tenke.
Forskerne gjennomførte studiene på mus, og kom frem til at saltet reduserer nivåene av nitrogenoksid i hjernens blodkar. Denne reduksjonen gir en økning i noen enzymer som endrer viktige proteiner i nevroner (en celle i nervesystemet), som deretter hindrer nevrale veier involvert i kognisjon/tenking Hos laboratoriedyr (mus) skjedde en endring i hjernen på kun to måneder. Endringen viser også en ansamling av proteinet Tau, som er en risikofaktor for Alzheimers sykdom.
Forskerne mener at mennesker også vil kunne oppleve nedsatt kognisjon etter mange år med et høyt saltinntak. Heldigvis er det mulig å snu trenden, og etter en periode med et kosthold lavt på salt, vil det reverse den negative effekten.
Og ikke minst som det bel oppsummert i rapporten, husk dette:
Det som er dårlig for oss kommer ikke fra en saltbøsse, det kommer fra bearbeidet mat og restaurantmat … «Vi må begrense saltinntaket, hvis ikke kan det føre det dårlige helse på mange måter».
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene