Denne formen for meditasjon har raskt vokst i popularitet og mange ønsker å ta del i kunnskapen. Målet med å øve på mindfulness er å bli bevisst på hvordan du har det, uten å forsøke å endre følelsene. Da kan du bli flinkere til å styre reaksjonene dine på alt som skjer rundt deg. Det er med på å gi ro og balanse i en stressende hverdag, noe som kan gjøre at du har det bedre og presterer bedre på de områdene du ønsker. Det er ikke en metode som skal fjerne ubehag, men en tilnærming som kan hjelpe deg med å håndtere ubehag på en bedre måte. Over tid kan du også få et bedre forhold til deg selv og andre.

Oppmerksomt nærvær

Mindfulness, også kalt oppmerksomt nærvær, er en gammel meditasjonstradisjon med røtter i den buddhistiske tekning og praksis, og er en måte å møte lidelse i livet på. I vesten fristilles mindfulness fra sin opprinnelige religiøse kontekst, og kan praktiseres av alle, uansett tro. Det handler om menneskets evne til å være oppmerksom og til stede.

I dagens samfunn er det haugevis med ting som krever vår oppmerksomhet, som krav og forventninger fra skole, jobb og familie, fra alle mulige apper på smarttelefonen, sosiale medier, fristende TV-serier, podkaster, direkte eller indirekte press fra miljøet rundt deg om å se ut på en spesiell måte, gjøre eller eie visse ting, og å begymre seg for fremtiden og gruble over fortiden. Å skulle forholde seg til så mange ting dag ut og dag inn kan gjøre det utfordrende å bare være her og nå.

helse

Mindfulness fungerer

Denne teknikken har vært bruk i behandling av angst og depresjon, stresslidelser og søvnvansker, men den er også egnet for personer som søker selvhjelp og ønsker å være mer til stede i sitt eget liv. Forskning viser at deltakere i studier på mindfulness opplever en økt indre ro og økt aksept av seg selv. Det kan også bidra til økt aksept for følelser som angst, tristhet, sinne og andre ting som kan være vanskelig å forholde seg til. Deltakerne opplever at de tar mer vare på seg selv, viser seg selv mer vennlighet og de er også mer vennlige mot andre.

Meditasjonsteknikk

I mindfulness er det ulike teknikker og oppmerksomhetsøvelser som gjør at man forholder seg til tanker og følelser. Man bruker pusten, kroppen eller bevegelse som anker for oppmerksomheten. Denne systematiske treningen gir innsikt i tanker, følelser og kroppslige fornemmelser. Man trener på å forholde seg til virkeligheten ved å:

  • Styrke oppmerksomheten og evnen til å holde fokus
  • Observere oss selv og omgivelsene våre, og være til stede med ting som de er med en åpen, nysgjerrig og aksepterende holdning
  • Utfordre autopiloten til å ta mer bevisste valg

Man skal også observere tankene sine, og sin indre kritiker, ved å ta et steg tilbake og bare legge merke til hva tanken gjør, men ikke gå noe videre med det. Hensikten er å kople seg på øyeblikket og være til stede.

Tanker og følelser

Ved å observere tanker på denne måten, og spesielt negative tanker, kan man lære at det bare er tanker og på den måten kan de miste litt kraft. Det samme gjelder følelser. Mange blir redde for følelsene de opplever, og for at de skal bli verre. Hvis man for eksempel er trist, kan man bli redd for tristheten. Å akseptere at det er sånn det er, og at tanker og følelser i seg selv ikke er farlige, kan gjøre de enklere å forholde seg til. Mange flykter fra ubehagelige følelser, som gjennom å drikke alkohol eller bruke narkotiske stoffer, jobber døgnet rundt eller isolerer seg for å føle mindre.

helse

Styrketrening for hjernen

Mindfulness er ikke noen quick-fix, men en investering på livskvaliteten på sikt. Det er som en slags styrketrening for hjernen der du gjennom ulike øvelser tilegner deg ferdigheter som kan gi økt sosial og emosjonell intelligens, samt gi oss mer ro og tilstedeværelse i eget liv. Kanskje også mindre stress som følge av dette. Enkelte deler av hjernen kan faktisk vokse hos personer som praktiserer mindfulness, og det er målbare forskjeller i hjerneaktivitet.

Å trene og fokusere oppmerksomheten systematisk gjennom mindfulness kan styrke aktiviteten i de områdene i hjernen som vi bruker når vi planlegger og når vi tar veloverveide beslutninger. Den roer også ned områdene i hjernen som aktiveres når vi opplever stress. En godt trent hjerne kan kople inn «oppmerksomt nærvær» som sørger for at man ikke blir overveldet, overbelastet eller mister balansen i vanskelige situasjoner.

Kroppslige effekter

Utover de gode effektene på følelsene våre, stressnivåer og indre ro, kan mindfulness ha gunstige effekter i kroppen også. Det kan ha innvirkning på plager i mage og tarm, hjerte og kar, søvnproblemer og hodepine og andre smertetilstander, og det kan bedre immunforsvaret.

Tips!

Hvis du har lyst til å begynne å øve på mindfulness kan du prøve deg på noen guidete leksjoner gjennom en app eller på YouTube.

Kilder

Forskning.no

Norsk Helseinformatikk

WebPsykologen.no

Mindfulness Norge

Susanne Soydan

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Fysisk og psykisk helse

Hjertevariabilitet (HRV) – Og hvorfor det er så viktig

Visste du at nyere pulsklokker og aktivitetsmålere kan fortelle deg mer…
Dato: Jul 28, 2021
Fysisk og psykisk helse

Test: Skinfit Faludriga Jacket

Skinfit Faludriga Jacket er en meget komfortabel lettvekts treningsjakke med en…
Dato: Jul 23, 2021
Motivasjon

5 metoder for bedre selvdisiplin

Det er mange ting som påvirker hvorvidt man klarer å oppnå…
Dato: Jul 22, 2021
Intervjuer

Fire ganger Norgesmester i pull ups og dips – slik trener Lone for å bli best!

Power er en konkurransegren innen street workout der det konkurreres i…
Dato: Jul 21, 2021
Fysisk og psykisk helse

Hvor mye kroppsfett er sunt?

Det er livsviktig, men også potensielt skadelig. Hvor mye kroppsfett er…
Dato: Jul 16, 2021
Motivasjon

Hollywodtrenerens 6 fitnesstips som alltid prioriteres!

Jack Hanrahan er personlig trener og jobber med kjendiser som opptrer…
Dato: Jul 13, 2021
Motivasjon

8 tips til hvordan du kan føle deg vel på stranda i sommer!

Det er dessverre mange som kjenner at angsten kommer snikende når…
Dato: Jul 12, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Motivasjon

Månedens treningsmusikk – juli 2021!

Sola og varmen jobber på høygir over hele landet! Dette er…
Dato: Jul 09, 2021
Motivasjon

Trening på ferie – fire enkle tips så du kan få det til!

Det er mange som tar ferie også fra treningen når de…
Dato: Jul 06, 2021
Skadeforebyggende

Får du vondt i knærne når du gjør knebøy? Prøv denne varianten

Knebøy er en av de beste øvelsene du kan gjøre for…
Dato: Jun 23, 2021
Fysisk og psykisk helse

Naturen gir utrolige helseeffekter for kropp og psyke!

Vi som bor i Norge, er heldige som har naturen i…
Dato: Jun 22, 2021
Motivasjon

Crossnet Volleyball – Sommermoro som også gir deg trening!

Sommer og sol betyr mer tid utendørs og samvær med andre.…
Dato: Jun 21, 2021
Fysisk og psykisk helse

Solvett for hud og helse!

Det er en kjent sak at mange nordmenn benytter mulighetene som…
Dato: Jun 21, 2021
Sponset

Få tilgang til Norges største og beste online treningsstudio – med Norges beste trenene! Prøv gratis i 14 dager!

Fysisk og psykisk helse

Stillesitting – hvorfor det er dårlig for helsen!

Stillesitting er noe de fleste vet at de bør begrense, men…
Dato: Jun 16, 2021
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – juni 2021!

Den første ekte sommermåneden er her med sol og varme i…
Dato: Jun 14, 2021