Denne formen for meditasjon har raskt vokst i popularitet og mange ønsker å ta del i kunnskapen. Målet med å øve på mindfulness er å bli bevisst på hvordan du har det, uten å forsøke å endre følelsene. Da kan du bli flinkere til å styre reaksjonene dine på alt som skjer rundt deg. Det er med på å gi ro og balanse i en stressende hverdag, noe som kan gjøre at du har det bedre og presterer bedre på de områdene du ønsker. Det er ikke en metode som skal fjerne ubehag, men en tilnærming som kan hjelpe deg med å håndtere ubehag på en bedre måte. Over tid kan du også få et bedre forhold til deg selv og andre.

Oppmerksomt nærvær

Mindfulness, også kalt oppmerksomt nærvær, er en gammel meditasjonstradisjon med røtter i den buddhistiske tekning og praksis, og er en måte å møte lidelse i livet på. I vesten fristilles mindfulness fra sin opprinnelige religiøse kontekst, og kan praktiseres av alle, uansett tro. Det handler om menneskets evne til å være oppmerksom og til stede.

I dagens samfunn er det haugevis med ting som krever vår oppmerksomhet, som krav og forventninger fra skole, jobb og familie, fra alle mulige apper på smarttelefonen, sosiale medier, fristende TV-serier, podkaster, direkte eller indirekte press fra miljøet rundt deg om å se ut på en spesiell måte, gjøre eller eie visse ting, og å begymre seg for fremtiden og gruble over fortiden. Å skulle forholde seg til så mange ting dag ut og dag inn kan gjøre det utfordrende å bare være her og nå.

helse

Mindfulness fungerer

Denne teknikken har vært bruk i behandling av angst og depresjon, stresslidelser og søvnvansker, men den er også egnet for personer som søker selvhjelp og ønsker å være mer til stede i sitt eget liv. Forskning viser at deltakere i studier på mindfulness opplever en økt indre ro og økt aksept av seg selv. Det kan også bidra til økt aksept for følelser som angst, tristhet, sinne og andre ting som kan være vanskelig å forholde seg til. Deltakerne opplever at de tar mer vare på seg selv, viser seg selv mer vennlighet og de er også mer vennlige mot andre.

Meditasjonsteknikk

I mindfulness er det ulike teknikker og oppmerksomhetsøvelser som gjør at man forholder seg til tanker og følelser. Man bruker pusten, kroppen eller bevegelse som anker for oppmerksomheten. Denne systematiske treningen gir innsikt i tanker, følelser og kroppslige fornemmelser. Man trener på å forholde seg til virkeligheten ved å:

  • Styrke oppmerksomheten og evnen til å holde fokus
  • Observere oss selv og omgivelsene våre, og være til stede med ting som de er med en åpen, nysgjerrig og aksepterende holdning
  • Utfordre autopiloten til å ta mer bevisste valg

Man skal også observere tankene sine, og sin indre kritiker, ved å ta et steg tilbake og bare legge merke til hva tanken gjør, men ikke gå noe videre med det. Hensikten er å kople seg på øyeblikket og være til stede.

Tanker og følelser

Ved å observere tanker på denne måten, og spesielt negative tanker, kan man lære at det bare er tanker og på den måten kan de miste litt kraft. Det samme gjelder følelser. Mange blir redde for følelsene de opplever, og for at de skal bli verre. Hvis man for eksempel er trist, kan man bli redd for tristheten. Å akseptere at det er sånn det er, og at tanker og følelser i seg selv ikke er farlige, kan gjøre de enklere å forholde seg til. Mange flykter fra ubehagelige følelser, som gjennom å drikke alkohol eller bruke narkotiske stoffer, jobber døgnet rundt eller isolerer seg for å føle mindre.

helse

Styrketrening for hjernen

Mindfulness er ikke noen quick-fix, men en investering på livskvaliteten på sikt. Det er som en slags styrketrening for hjernen der du gjennom ulike øvelser tilegner deg ferdigheter som kan gi økt sosial og emosjonell intelligens, samt gi oss mer ro og tilstedeværelse i eget liv. Kanskje også mindre stress som følge av dette. Enkelte deler av hjernen kan faktisk vokse hos personer som praktiserer mindfulness, og det er målbare forskjeller i hjerneaktivitet.

Å trene og fokusere oppmerksomheten systematisk gjennom mindfulness kan styrke aktiviteten i de områdene i hjernen som vi bruker når vi planlegger og når vi tar veloverveide beslutninger. Den roer også ned områdene i hjernen som aktiveres når vi opplever stress. En godt trent hjerne kan kople inn «oppmerksomt nærvær» som sørger for at man ikke blir overveldet, overbelastet eller mister balansen i vanskelige situasjoner.

Kroppslige effekter

Utover de gode effektene på følelsene våre, stressnivåer og indre ro, kan mindfulness ha gunstige effekter i kroppen også. Det kan ha innvirkning på plager i mage og tarm, hjerte og kar, søvnproblemer og hodepine og andre smertetilstander, og det kan bedre immunforsvaret.

Tips!

Hvis du har lyst til å begynne å øve på mindfulness kan du prøve deg på noen guidete leksjoner gjennom en app eller på YouTube.

Kilder

Forskning.no

Norsk Helseinformatikk

WebPsykologen.no

Mindfulness Norge

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Skadeforebyggende

Forebygging av typiske skader – Styrk kroppen din for en trygg og effektiv trening!

Når vi engasjerer oss i fysisk aktivitet og trening, er det…
Dato: Mar 26, 2024
Skadeforebyggende

Reduser risikoen for skader med mental styrke, fokus og oppmerksomhet!

Når vi trener eller deltar i konkurranser, er det ikke bare…
Dato: Mar 23, 2024
Motivasjon

Hvordan holde fokus for å nå målene dine!

Har du noen gang satt deg mål om noe du ønsker…
Dato: Mar 21, 2024
Fysisk og psykisk helse

Spis deg frisk – Viktigheten av et balansert og næringsrikt kosthold!

Et balansert kosthold er avgjørende for å opprettholde god helse og…
Dato: Mar 19, 2024
Motivasjon

Indre motivasjon vs. ytre press: Hvordan finne balanse på treningsreisen

Å finne motivasjon til trening er en reise som ofte innebærer…
Dato: Mar 19, 2024
Motivasjon

Positiv tenkning – Bygg et sterkt mindset for varig motivasjon!

Motivasjon, den brennende drivkraften som pusher oss mot våre mål. Den…
Dato: Mar 18, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Motivasjon

Oppnå varig livsstilsendringer – Nøkkelfaktorer for suksess!

Å gjøre varige endringer i livsstilen krever en kombinasjon av innsats,…
Dato: Mar 16, 2024
Skadeforebyggende

Riktig oppvarming og nedkjøling – Nøkkelen til skadeforebygging

Å oppnå gode resultater og en sunn livsstil gjennom trening krever…
Dato: Mar 10, 2024
Fysisk og psykisk helse

Stressmestring for slanking – Reduser stress, reduser fett!

Stress er en uunngåelig del av livet, og det kan hindre…
Dato: Mar 08, 2024
Ernæring

Hvordan kostholdet ditt påvirker din mentale helse!

Kostholdet vårt spiller en svært viktig rolle for vårt mentale velvære…
Dato: Mar 07, 2024
Skadeforebyggende

Hold deg skadefri med en sterk kjernemuskulatur!

Å bygge en sterk og skadefri kropp krever et solid fundament.…
Dato: Mar 06, 2024
Skadeforebyggende

Betydningen av bevegelighetstrening for skadeforebygging!

Å opprettholde en aktiv livsstil sikrer en optimal helse og trivsel.…
Dato: Feb 09, 2024
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Fysisk og psykisk helse

Senk stressnivået ditt ved hjelp av fysisk aktivitet!

Stress er blitt en uunngåelig del av vårt moderne liv, men…
Dato: Jan 12, 2024
Fysisk og psykisk helse

Veien til suksess: Hvordan sette og oppnå realistiske helsemål!

Å forbedre helsen vår er en reise som begynner med å…
Dato: Jan 12, 2024