Militærdietten hevder at du kan miste 4,5 kg i uken! Det er en helt sinnsykt mengde vekt på kort tid. Å miste 4,5 kg i uken er ikke sunt, men noe facinerende dersom en diett faktisk får til dette. La oss grave oss dypere inn i militærdietten, finne ut hva den er og hva som er greien.

Hva er militærdietten?

Militærdietten, også kalt iskremdietten er en lavkalori diett basert på en plan. Dietten ligner en del på 5:2 dietten der målet også er å miste mye på kort tid. Dietten hevder å kunne redusere vekten til folk med hele 4,5 kg hver uke. Planen er baser på en syklus der du 3 dager ila en uke spiser få kalorier og de resterende 4 dagene har du «off». Man oppfordres allikavel til å holde et lavt kaloriinntak de resterende 4 dagene også. Lavkalori dagene har et gjennomsnittskonsum på 1000 til 1400 kalorier per dag. Dette tvinger kroppen din i kaloriunderskudd og kroppen må jobbe ekstra hardt. Dette skal i følge dem som laget dietten føre til at kroppen forbrenner bort fettet den ellers ville «beholdt».

Hvor stammer dietten fra?

Hvor dietten egentlig stammer fra, vet vi ikke. Rykter skal ha det til at dietten ble designet av kostholdseksperter for å holde militære i form. Når det er sagt, skal det også ekstremt mye mer kalorier til å for å holde en militær i sjakk gjennom en hel dag. Spesielt med alle de fysiske anstrengelsene dem må gjennom. Et så lavt kaloriinntak hos godt trente mennesker vil bare føre til slapphet, svimmelhet og uvelhet. Så om den faktisk er knyttet til noe som helst som har med militæret å gjøre kan heller diskuteres … Det som gir mer mening er at dietten heter militærdietten fordi den krever strengt disiplin og god selv kontroll – noe som kan sammenlignes med hvordan det er å være militær!

Eksempel dag på militærdietten

Så nå er du kanskje nysgjerrig på hvordan du bør spise dersom du vil teste ut militærdietten? Her kommer en eksempeldag. Dette er typiske dager med lavt kaloriinntak, og det er viktig å merke seg at dette inntaket av kalorier er MYE lavere enn det anbefalte inntaket fra helsemyndighetene.

 

Frokost: 1 skive lyst brød med 2 teskjeer peanøttsmør, en halv grapefrukt og en kopp med kaffe eller te.

Lunch: En brødskive, en halv boks med tunfisk og en kopp med kaffe eller te

Middag: 85g kjøtt, en boks grønne bønner, et lite eple, en halv banan og «one cup» av vaniljeis.

 

Dette resulterer i ca 1400 kalorier, og det lille innslaget på slutten har kanskje noe med at den kalles «iskrem dietten» å gjøre. Hvis du vil bytte ut noen av ingrediensene nevnt over oppfordres det til å innta egg, kjeks og cheddar ost. Dietten inneholder som du ser ikke så mye frukt og grønnsaker …

Strukturen på dietten

Dietten er lagt opp på at normaldagene skal kaloriinnholdet i kosten din var 1500 kalorier. Utover dette er det lagt opp til at du Dag 1 i uken skal ha 1400 kalorier, dag 2 skal du ha 1200 kalorier og dag 3 skal du ha 1100 kalorier. Utover dette står du relativt fritt, men eksempel menyen over er et godt utgangspunkt. Det er igjen viktig å påpeke at dette er ekstremt få kalorier og er IKKE anbefalt kaloriinntak for hverken kvinner eller menn, utrent eller trent.

Fordeler med militærdietten

Selv om dietten involverer få kalorier har den noen fordeler. Blant annet at akkurat fordi det inneholder får kalorier er det en billig diett. Også matvarene i dietten er billige og enkle å få tak i. Dietten er lett å forholde seg til og man får en plan som man må følge. Enklere blir det ikke. Det finnes også versjoner for veganere og vegetarianere, som gjør at den appellerer til et stort spenn av ulike mennesker. I tillegg krever måltidene minimalt med forberedelsestid så måltidene er lagt opp til at de skal være enkle og raske å lage!

Ulemper med militærdietten

Dietten har kanskje fordeler, men den har også en haug med ulemper. For det første: antall kalorier på en dag er 1. ikke tilpasset etter kroppsstørrelse eller fasong og 2. svært lavt. Å ligge lavere i kalorier enn helsemyndighetene anbefaler kan være skadelig og få konsekvenser. Dietten oversimplifiserer næringsinntak på en negativ måte. Dette vil si at den har lite fokus på vitaminer, mineraler og proteiner. Dietten er ikke satt sammen av sunne og næringsrike matvarer. Den har heller fokus på lavt kaloriinnhold. Den tar heller ikke høye for sukker og fett inntak. Dietten er også veldig restriktiv og åpner lite opp for fleksibilitet.

Hva er den optimale dietten?

Den optimale dietten for å miste vekt eksisterer ikke. Mennesker er individuelle og man har ulike mål og ønsker. Å miste 4,5 kg i uken er IKKE sunt. Dersom vektnedgang er målet, og ikke minst, hvis du ønsker langsiktige resultat: bør du ikke miste mer enn 0,5kg i uken. Det er viktig at kroppen din får nok næring, nok proteiner, nok fett og nok kalorier. Så ja; et kaloriunderskudd bør være til stede, men kanskje ikke så ekstremt som i denne dietten.

Kilder

  1. Womenshealthmag.com

Margrethe Kallestad Rasmussen

Supermosjonist med erfaring fra de fleste distanser innenfor løping. Har 10 års erfaring fra sportsbutikk. Jobber som løpetrener for både barn, ungdom og voksne, de siste årene kun for langdistanseløpere. Over gjennomsnittet opptatt av trening, kosthold og en sunn kropp. Holder for tiden på med en master i Biomedisin.
Kosttilskudd

Guide: Anbefalinger daglig inntak av vitaminer og mineraler!

Forvirret over hvilke vitaminer og mineraler du trenger, og hvor mye du…
Dato: Sep 18, 2022
Ernæring

Kornvarer – hvorfor det er bra for helsen!

Til tross for at kornvarer er den største kilden til energi…
Dato: Sep 14, 2022
Kondisjon & løping

Tre intervalløkter du må teste!

Intervalltrening er en svært god treningsmetode for å få bedre kondisjon,…
Dato: Sep 14, 2022
Styrketrening

4 gode øvelser for større triceps

Det skal mer til enn curle og benkpress dersom du ønsker deg…
Dato: Aug 31, 2022
Motivasjon

Arnold Schwarzenegger gir sine tips til hvordan du lærer barna å like trening

Har du noen gang opplevd det vanskelig å utfordrende å motivere…
Dato: Aug 30, 2022
Oppskrifter

Enkel, sunn og digg iskrem!

Iskrem kan spises og nytes hele året, enten det er jul…
Dato: Aug 29, 2022
Kondisjon & løping

Dette skjer i kroppen din rett etter en løpetur!

Tror du at du må trene i flere uker og måneder…
Dato: Aug 26, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

En viktig sideeffekt av å spise hardkokte egg

En ny studie kan legge til enda i grunn i den…
Dato: Aug 25, 2022
Ernæring

Denne ene forandringen kan gjøre enormt mye for vektreduksjon

Går du med et ønske om å gå ned noen kilo…
Dato: Aug 24, 2022
Fysisk og psykisk helse

Ny studie: «En god effekt å drikke rødvin har på hjertehelsen»

Det har vært skrevet mangt og mye om rødvin og alle…
Dato: Aug 23, 2022
Kosttilskudd

«En stor helseeffekt av å ta kollagen», i følge en ekspert

Kollagen er i vinden som aldri før, og det er alltid…
Dato: Aug 22, 2022
Intervjuer

Othilie – kreativitet, kontraster og lekenhet gjennom trening!

Othilie Ulvedalen (27) er supersterk og gjennomtrent, og bruker treningen til…
Dato: Aug 19, 2022
Styrketrening

6 helsegevinster av styrketrening!

Styrketrening er noe mange driver med fordi de synes det er…
Dato: Aug 18, 2022
Sponset

Få en rask brunfarge med et av markedets beste betakaroten! – Tar også vare på hud, hår og negler!

Styrketrening

Dette bør du tenke over før du konkurrerer i fitness!

Fitnessesongen er akkurat over i Norge. Derfor florerer det av bilder…
Dato: Aug 16, 2022
Ernæring

Spiser du på dette tidspunktet reduserer du risikoen for type 2 diabetes

Ta kontroll over blodsukkeret, reduser vekten å unngå stoffskiftesykdommer ved å…
Dato: Aug 15, 2022