Trenger du enda en grunn til å spise sunnere? Denne studien har akkurat vist hvor viktig kostholdet er for å forebygge tidlig død.
Det bør ikke komme som noe sjokk at kostholdet i stor grad kan påvirke hvor lenge du kommer til å leve (selv om det ikke alltid er en sammenheng). Denne undersøkelsen viser det nok en gang.
Etter å ha analysert data fra en verdensomspennende undersøkelse (Global Burden og Disease Study) pågående mellom 1990 og 2017, kom forskerne frem til at mer enn 50% av alle tidlige dødsfall forårsaket av hjertesykdommer, kunne vært utgått ved å spise sunnere. I undersøkelsen ble det samlet data fra hele 51 Europeiske land, i tillegg til noen land fra Midtøsten og Asia.
Kostholdet vårt er tett knyttet opp til hvor utsatt vi er for ulike typer sykdommer, og forskerne ønsket derfor å finne ut hvor mange dødsfall som kunne vært unngått ved å spise sunnere. Resultatet var overraskende høyt, og årsaken er enkel:
Det spises for lite av fullkornsprodukter, nøtter og grønnsaker, og det spises for mye salt mat.
I 2016 fant en studie at tyskere var verst i klassen på dette området. 160 000 dødsfall (46% av all hjerte- og karsykdommer sykdommer) var forbundet med dårlig kosthold. Italia og Storbrittania fulgte på plassen bak med 41%.
Alder og kjønn har også en stor innvirkning. Yngre menn og eldre kvinner var mer utsatt enn resten av befolkningen.
I Norge og Sverige er et for lavt inntak av nøtter og frø som er den største risikoen for hjerte- og karsykdommer, mens i mange sentral europeiske, øst europeiske og asiatiske land, er det et for lavt inntak av fiberrike matvarer som er den største årsaken. Kort oppsummert kan vi si at et økt inntak av mindre fiberrike matvarer har ført til en økning i antallet hjerte- og karsykdommer de siste årene. I Albania, Aserbajdsjan og Usbekistan, har antallet tilfeller mer enn doblet seg i perioden som ble gjennomgått.
Om du og jeg må spise sunnere kommer helt ann på hvordan kostholdet vårt ser ut i dag. Det er mange som allerede spiser sunt og velbalansert, men resultatene fra undersøkelsen viser at vi på generelt grunnlag må endre kostholdet til et mer fiberrikt kosthold, samtidig som saltinntaket må reduseres. Dersom dette ikke endres, vil tilfellet av hjerte- og karsykdommer sykdommer bare øke i fremtiden.
I undersøkelsen ble det høyde for risikofaktorer som høyt blodtrykk, trening og røyking, men alkohol var utelatt. Forskerne påpeker at i landene med et høyt alkoholinntak, så vil trolig risikoen for hjerte- og karsykdommer sykdommer være enda høyere. Det er med andre ord all grunn til å være bevisst på hva du putter i deg. Enten det er fast, eller flytende føde.
Kilde
Womenshealth.com.au
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene