Det er lett å tenke på fysisk trening når vi hører ordet «trening». Selv om fysisk helse ofte får mest oppmerksomhet, er psykisk helse minst like viktig. Uten mental velvære kan stress, angst og depresjon dominere hverdagen, selv for en kropp i toppform.
Det å ignorere mental helse kan føre til utbrenthet, svekket kognitiv funksjon og redusert livskvalitet. I denne artikkelen får du 8 enkle mentale øvelser som kan styrke din psykiske helse og gi deg balanse i hverdagen.
Hva er trening for mental helse?
Trening for mental helse handler om aktiviteter som styrker følelsesmessig balanse, reduserer negativ tenkning og trener hjernen.
Øvelsene kan inkludere alt fra mindfullness og meditasjon til pusteøvelser. Målet er å hjelpe deg med å håndtere stress, angst og negative tanker som kan redusere livskvaliteten. Akkurat som med fysisk trening, vil du finne øvelser som passer for deg, og andre som du ikke trives med. Test ut forskjellige teknikker og finn de som fungerer best for deg og dine målsetninger.
Fordelene med trening av mental helse
Det finnes mange fordeler med å trene din mentale helse. Disse fordelene viser hvorfor det er viktig å prioritere mental trening like mye som fysisk trening:
- Bedre følelsesmessig motstandskraft: Du blir bedre rustet til å takle livets opp- og nedturer uten å bli overveldet.
- Redusert angst og depresjon: Avslappende mentale øvelser kan redusere symptomer på angst og depresjon.
- Økt selvbevissthet: Mentale øvelser bidrar til større innsikt i egne tanker og følelser.
- Forbedret kognitiv funksjon: Mindfulness og meditasjon kan forbedre hukommelse, konsentrasjon og problemløsning.
- Økt livskvalitet: Regelmessig mental trening fører ofte til mer glede, indre ro og positivitet.


8 øvelser for trening av mental helse
Du trenger ikke å slite med psykiske problemer for å dra nytte av disse øvelsene.
Akkurat som fysisk trening handler om vedlikehold og forbedring, kan mental trening bidra til bedre selvomsorg, balanse og vekst.
1. Mindfulness
Mindfulness handler om å være til stede i øyeblikket uten å dømme tanker eller følelser.
Denne teknikken hjelper deg med å håndtere stress og reduserer tendensen til å gruble over negative tanker. Ved å praktisere mindfulness regelmessig, lærer du å observere tanker og følelser uten å bli revet med av dem.
Slik gjør du det: Sett av noen minutter hver dag til å fokusere på pusten din. Sitt stille og observer tankene som dukker opp, uten å prøve å endre eller kontrollere dem. Over tid vil dette hjelpe deg med å utvikle større selvinnsikt og identifisere triggere som påvirker ditt emosjonelle velvære. Det kan kjennes vanskelig i starten, men som med fysisk trening vil du bli bedre jo mer du trener.
2. Meditasjon
Meditasjon er en dypere form for mindfulness som innebærer fokusert oppmerksomhet og indre ro.
Det kan bidra til å dempe den konstante tankestrømmen som kan føre til angst og stress og gi deg bedre mental helse. Meditasjon har også vist seg å styrke hjernefunksjoner som konsentrasjon og hukommelse.
Slik gjør du det: Finn et stille sted, sitt komfortabelt og lukk øynene. Fokuser på pusten eller bruk en guidet meditasjon i 10-20 minutter. Guidet meditasjon kan du finne gratis på for eksempel YouTube eller i apper der du hører på musikk, lydbok eller podcast. Forestill deg et fredelig sted, og la pusten være ditt anker. Etter hvert vil du merke at sinnet blir roligere og mer fokusert.
(Artikkelen fortsetter under annonsen)

3. Takknemlighets-dagbok
Det å føre en takknemlighets-dagbok kan gi deg et mer positivt syn på livet.
Ved å fokusere på det du er takknemlig for, skifter du perspektivet fra det som mangler, til det som faktisk er godt i livet ditt. Denne praksisen kan forbedre humøret og bidra til større emosjonell stabilitet.
Slik gjør du det: Skriv ned tre ting du er takknemlig for hver dag. Dette kan være små ting, som en god kopp kaffe, eller noe større, som støtte fra venner og familie. Poenget er ikke å ignorere problemer, men å styrke fokus på det som gir glede og mening. Dersom du har en dårlig dag kan du bla i boken og se på alle de fine tingene du har i livet ditt som du er takknemlig over.
Les også: Hvordan kostholdet ditt påvirker din mentale helse.
4. Pusteøvelser
Pusteøvelser er en enkel og effektiv måte å redusere stress på. De kan også forbedre fokus og klarhet i tankene.
Ved å bevisst kontrollere pusten, kan du roe ned både kropp og sinn, noe som kan være spesielt nyttig i stressende situasjoner.
Slik gjør du det: Sitt eller ligg komfortabelt, og ta dype pust gjennom nesen. La magen utvide seg mens du puster inn, hold pusten et par sekunder, og pust sakte ut gjennom munnen. Gjenta denne prosessen flere ganger for å oppnå en følelse av indre ro.
5. Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet er like viktig for mental helse som for kroppslig velvære.
Trening frigjør endorfiner, kroppens naturlige lykke kjemikalier, som bidrar til bedre humør og reduserer symptomer på depresjon.
Slik gjør du det: Finn en aktivitet du liker, enten det er styrketrening, løping eller en rask gåtur. Sikt på minst 30 minutters bevegelse daglig. Selv enkel aktivitet kan gjøre en stor forskjell for både din fysiske og mentale helse.
Les også: Trening gir bedre mental helse!
6. Kognitiv terapi
Kognitiv terapi handler om å endre negative tankemønstre til mer positive eller nøytrale perspektiver.
Denne teknikken kan hjelpe deg med å håndtere stress på en mer konstruktiv måte, og gjøre deg mer motstandsdyktig mot negative tanker.
Slik gjør du det: Når en negativ tanke dukker opp, prøv å vurdere situasjonen fra et annet perspektiv. For eksempel, hvis du opplever kritikk på jobb, kan du velge å se på det som en mulighet til å lære og forbedre deg, i stedet for å la det dra deg ned.
Les også:7. Søvn
Søvn er avgjørende for både fysisk og mental helse. God søvn gir deg bedre humør, økt konsentrasjon og mer energi til å takle utfordringer.
Mangel på søvn kan derimot forsterke stress, irritabilitet og mentale helseproblemer. Husk at søvn er ferskvare, og noe som må prioriteres hver eneste dag.
Slik gjør du det: Sikt på 7-9 timer søvn hver natt. Hold en fast rutine ved å legge deg og stå opp til samme tid hver dag. Skap et godt miljø for å fremme god søvnkvalitet. Noen tips for å optimalisere søvn er å ha det svalt, mørkt, og stille på soverommet. Unngå skjermer og blått lys den siste timen før du legger deg. Begrens også inntaket av koffein da det påvirker søvn negativt. Husk at koffein har lang halveringstid, så forsøkt å ikke innta det etter lunsj for å unngå at det går utover søvnen din.
8. Sosial tilknytning og natur
Det å tilbringe tid med andre og være ute i naturen har en positiv effekt på mental helse.
Sosiale relasjoner gir støtte og glede, mens tid i naturen kan redusere stress og forbedre humøret.
Slik gjør du det: Planlegg sosiale aktiviteter med venner eller familie minst en gang i uken. Kombiner dette gjerne med tid i naturen, for eksempel dra til parken eller gå en tur i skogen. Naturen gir en pause fra hverdagstress og hjelper med å gjenvinne mental balanse.
Mental trening bør være en like naturlig del av hverdagen som fysisk aktivitet. Ved å inkludere mental trening regelmessig i hverdagen , kan du oppleve økt velvære, og en mer balansert hverdag.
Kilder
Strengthening your mental fitness – Mayoclinic
22 brain exercises to improve memory, cognition and creativity – MedicalNewsToday