Det et anbefalt å få i seg magre meieriprodukter daglig. Men noen kan ikke, eller velger å ikke innta meieriprodukter. Da er det viktig å vite litt om et melkefritt kosthold.
Det er forskjellige grunner til at noen kutter ut meieriprodukter. Det kan være på grunn av allergi, at man ønsker et vegansk kosthold eller rett og slett ikke liker smaken av melk.
Hvis det er sånn at du ikke liker melk kan du få i deg viktige næringsstoffer som kalsium, jod og vitamin B12 fra yoghurt og ost. Det anbefales å spise tre porsjoner melkeprodukter for å dekke behovet for jod og kalsium.
Når man spiser eller drikker melkeprodukter vil kostholdet inneholde mindre energi, fett, kalsium, jod, vitamin A og Vitamin D enn det som er anbefalt gjennom kostrådene.
Generelt er det store utfordringer å dekke behovet for næringsstoffer gjennom kostholdet når man ikke spiser meieriprodukter.
Noen matvarer, som enkelte grønnsaker, nøtter, mandler og sesamfrø er rikt på kalsium, men det er vanskelig å spise store nok mengder til at det dekker det anbefalte dagsbehovet.
Det er noen som velger å kutte ut melkeprodukter uten at de har noen diagnose. Det kan være fordi de har symptomer som de selv tillegger inntak av melk.
Fordi det er så mye gode næringsstoffer å gå glipp av i melk bør man heller få en skikkelig utredning for å finne ut om det kan være laktoseintoleranse, melkeallergi eller ingen av delene. Kan du spise melkeprodukter er det anbefalt.
Noen av de som reagerer på melkeprodukter har laktoseintoleranse. Da har kroppen vanskelig for å fordøye melkesukkeret. Men det finnes flere melkeprodukter som ikke inneholder laktose i det hele tatt, for eksempel modnet hvitost.
Mange tåler også fint små mengder yoghurt og andre syrnede produkter.
De som spiser og drikker lite eller ikke noen melkeprodukter kan ofte få i seg for lite kalsium. Et vanlig norsk kosthold helt uten meieriprodukter gir under halvparten av kalsiuminntaket man trenger. Dette er fordi melk er den største kilden til kalsium i norsk kosthold.
Det finnes noen erstatningsprodukter som kan benyttes i matlaging, som er basert på soya, kokos, mandel, ris eller havre. Disse produktene inneholder ikke naturlig de samme næringsstoffene som vanlig melk gjør. Noen drikker og yoghurtliknende produkter som er basert på soya, ris og havre er tilsatt kalsium og vitamin B. Det finnes slike produkter i ulike smaksvarianter.
Mange brød finnes bakt med melkefri margarin eller vegetabilske oljer. Surdeigsbrød kan være bakt med melk, så les ingredienslisten nøye.
Det anbefales at voksne som ikke spiser eller drikker melkeprodukter bør ta kalsiumtilskudd.
Kilder
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene