Riktig løpesteg er elementært for et optimalt utbytte av løpeøkten din. Det finnes også mange andre fordeler ved en god løpeteknikk og et godt løpesteg, øktene føles ofte lettere, det skal mer til for at du skader deg og ikke minst vil du føle at du blir raskere.

Hvordan starter du?

Start med å ta deg en løpetur, gjerne med en venn som på slutten av økten skal fungere som filmansvarlig. Det optimale stedet å starte et optimaliseringsprosjekt på, er ved å analysere seg selv. Dette kan føles litt kleint, men læringsutbyttet er enormt! En vanlig feil en del gjør, er at man «bare løper» og tilegner seg dårlige uvaner som er uheldig for løpsøkonomien din. Videre på veien mot å forbedre løpesteget ditt kan det være en fordel å filme flere løpeøkter igjennom prosessen for å se at du faktisk får progresjon.Jeg vil nå at du skal se på filmen din samtidig som du leser denne artikkelen og analysere følgende punkter under.

Landingen

La oss starte med  hvordan du lander på foten. Hvilken del av foten din treffer bakken først? En vanlig «feil» er at den delen av foten som treffer bakken først, er hælen. Et optimalt løpesteg skal være lett og spenstig, og det er vel implisitt at hælen er mindre spenstig enn leggmuskulaturen din? Lander du på hælen kan du gjøre følgende for å prøve å unngå det: sørg for at løpesteget ditt havner under hoftepartiet ditt, ikke langt foran, ei heller ikke langt bak: rett under. Gjør også det du kan for at hoften din skyves fram slik at du ikke blir hengende «bakpå». Gjør du disse to tingene er sannsynligheten for at du lander rett litt større.  Vær oppmerksom på at å endre løpesteget ikke er en prosess som er gjort over natta.

 

Gamle vaner

Endring av løpssteg kan i noen tilfeller være en krevende prosess, og tålmodigheten din vil bli satt på prøve. Har du aldri løpt på tærne før, vil dette føles rart og unaturlig. Kroppen din vil antakeligvis hele tiden prøve å komme tilbake til gamle vaner, og det gamle steget ditt. Det er også lett å pådra seg belastningsskader ved endring av steg, så det er viktig å ta det litt rolig i starten. Prøv å ta deler av løpeturen med «ditt nye steg», og etterhvert som kroppen din blir vandt til dette bevegelsesmønsteret vil større og større deler av økten din være med ditt nye løpssteg. Når du til slutt kan løpe en hel økt med nytt steg vil jeg tro at du automatisk har en raskere frekvens samt fart enn tidligere. Dette leder oss inn på del 2 av å optimalisere et løpssteg, nemlig: frekvens.

Stegfrekvens

En annen ting man ofte ser er for lav stegfrekvens. En optimal tommelfingerregel er at stegfrekvensen din skal være ca 180 steg i minuttet. Om det svinger litt er det helt ok. Bruk gjerne filmen din og tell, eventuelt ta en test på neste løpetur – kanskje du får deg en liten vekker. Du lurer kanskje på hvorfor det er så viktig å ha en rask stegfrekvens, og det er heldigvis en relativt enkel forklaring på det: lav stegfrekvens gir mye og lang kontakt med bakken, dette fører til at kroppen din må bruke mer energi på frasparket ergo det blir tyngre å løpe. Desto kortere tid du har foten din på bakken, desto mindre energi bruker kroppen på å skape framdrift ergo det blir lettere og ikke minst mer energieffektivt å løpe.

Armbevegelser på ville veier

«Ville» armbevegelser forekommer ofte, og du er helt avhengig av videoen eller en god venn for å bli oppmerksom på det. Sørg for at du er rett i ryggen og har aktivert kjerne muskulaturen din. Armene dine skal ikke være anspent slik at du får høye skuldre. Prøv heller å senk skuldrene og la armene pendle langs siden med en 90 grader vinkel i albuen. Synes du det er vanskelig å ikke være anspent, kan du gjerne holde en sten eller nøkkel i hånden for å ha noe annet å fokusere på. Nøkkelen er at armene skal pendle fint og avslappet gjennom hele turen din.

 

Det perfekte løpesteget?

Å ha perfekt løpesteg hadde vært lett –  hvis den fantes. Alle mennesker løper ulikt, hvordan det er naturlig å løpe for deg er antakeligvis unaturlig for meg. Følger du noen av prinsippene over, blir du automatisk Usain Bolt. Neida. Hadde det bare vært så lett. Tipsene over er ment for å veiledede deg videre på veien mot DITT ultimate løpesteg. Utforsk litt, spør venner, lest deg opp og bruk youtube. Og husk: VÆR TÅLMODIG! Det er også mange andre spennende råd ute, så sørg for at du finner en faglig base i rådene du tester ut så du unngår å bli skadet.

Les også: Hvordan optimalisere restitusjonen?

Kilder: 

1. runnersconnect.net
2. Mcmillanrunning.com
3. Trailrunnermag.com

Margrethe Kallestad Rasmussen

Supermosjonist med erfaring fra de fleste distanser innenfor løping. Har 10 års erfaring fra sportsbutikk. Jobber som løpetrener for både barn, ungdom og voksne, de siste årene kun for langdistanseløpere. Over gjennomsnittet opptatt av trening, kosthold og en sunn kropp. Holder for tiden på med en master i Biomedisin.
Slanking & forbrenning

Slanking og forbrenning – En helhetlig tilnærming til god helse og sunn livsstil!

Å oppnå og opprettholde en sunn vekt er en viktig del…
Dato: Mar 28, 2024
Nybegynnere

Kondisjonstrening for nybegynnere – Veiledning og råd for en effektiv start!

Det er viktig å starte på riktig måte for å oppnå…
Dato: Mar 27, 2024
Treningsøkter

Romaskin – Treningsformen som forbrenner fett og styrker kroppen!

Er du ute etter å kombinere både styrke og kondisjonstrening, så…
Dato: Mar 26, 2024
Nybegynnere

Kontinuerlig læring og utvikling: Veien mot en sunnere treningsrutine for nybegynnere!

Når nybegynnere begynner på sin reise mot en sunnere treningsrutine, er…
Dato: Mar 25, 2024
Nybegynnere

Viktigheten av hvile og restitusjon i treningsrutinen!

Å gi kroppen tilstrekkelig hvile og restitusjon er like viktig som…
Dato: Mar 24, 2024
Gratis Treningsprogram

Økten du vil få en definert rumpe av – Med treningsprogram!

Det å forme og styrke setemuskulaturen er en reise som krever…
Dato: Mar 24, 2024
Styrketrening

Plyometrisk trening – Trening for eksplosiv styrke og hurtighet!

Hva er egentlig plyometrisk trening? Plyometrisk trening er en treningsform hvor…
Dato: Mar 22, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Bevar muskelmasse uten trening – Effektive strategier når du ikke kan trene!

Å opprettholde muskelmasse er en viktig del av å opprettholde generell…
Dato: Mar 21, 2024
Kondisjon & løping

Den beste Stairmaster-økten venter på deg!

Klar for en skikkelig svettefest? Få mest mulig ut av treningen…
Dato: Mar 20, 2024
Treningsøkter

Reisen til din først pull up – Treningsprogram 3!

Som en del av din reise mot å mestre din første…
Dato: Mar 17, 2024
Styrketrening

Styrketrening – Fokuser på treningsglede og helsegevinst fremfor estetikk!

Ikke bare vil styrketrening forme kroppen din, det har også en…
Dato: Mar 15, 2024
Treningsøkter

Reisen til din først pull up – Treningsprogram 2!

Før du tar det første steget på din spennende reise mot…
Dato: Mar 14, 2024
Treningsøkter

Crossfit økt med lite utstyr – På bare 18 minutter!

Crossfit og Functional Fitness er betegnelser for samme type trening, men…
Dato: Mar 13, 2024
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Gratis Treningsprogram

Effektivt styrkeprogram for økt muskelvekst!

Er du usikker på hvordan du skal dele opp treningen slik…
Dato: Mar 11, 2024
Slanking & forbrenning

Skap sunne spisevaner – Oppnå langvarig vektendring!

Det å oppnå og opprettholde en sunn vekt innebærer mer enn…
Dato: Mar 10, 2024