Riktig løpesteg er elementært for et optimalt utbytte av løpeøkten din. Det finnes også mange andre fordeler ved en god løpeteknikk og et godt løpesteg, øktene føles ofte lettere, det skal mer til for at du skader deg og ikke minst vil du føle at du blir raskere.

Hvordan starter du?

Start med å ta deg en løpetur, gjerne med en venn som på slutten av økten skal fungere som filmansvarlig. Det optimale stedet å starte et optimaliseringsprosjekt på, er ved å analysere seg selv. Dette kan føles litt kleint, men læringsutbyttet er enormt! En vanlig feil en del gjør, er at man «bare løper» og tilegner seg dårlige uvaner som er uheldig for løpsøkonomien din. Videre på veien mot å forbedre løpesteget ditt kan det være en fordel å filme flere løpeøkter igjennom prosessen for å se at du faktisk får progresjon.Jeg vil nå at du skal se på filmen din samtidig som du leser denne artikkelen og analysere følgende punkter under.

Landingen

La oss starte med  hvordan du lander på foten. Hvilken del av foten din treffer bakken først? En vanlig «feil» er at den delen av foten som treffer bakken først, er hælen. Et optimalt løpesteg skal være lett og spenstig, og det er vel implisitt at hælen er mindre spenstig enn leggmuskulaturen din? Lander du på hælen kan du gjøre følgende for å prøve å unngå det: sørg for at løpesteget ditt havner under hoftepartiet ditt, ikke langt foran, ei heller ikke langt bak: rett under. Gjør også det du kan for at hoften din skyves fram slik at du ikke blir hengende «bakpå». Gjør du disse to tingene er sannsynligheten for at du lander rett litt større.  Vær oppmerksom på at å endre løpesteget ikke er en prosess som er gjort over natta.

 

Gamle vaner

Endring av løpssteg kan i noen tilfeller være en krevende prosess, og tålmodigheten din vil bli satt på prøve. Har du aldri løpt på tærne før, vil dette føles rart og unaturlig. Kroppen din vil antakeligvis hele tiden prøve å komme tilbake til gamle vaner, og det gamle steget ditt. Det er også lett å pådra seg belastningsskader ved endring av steg, så det er viktig å ta det litt rolig i starten. Prøv å ta deler av løpeturen med «ditt nye steg», og etterhvert som kroppen din blir vandt til dette bevegelsesmønsteret vil større og større deler av økten din være med ditt nye løpssteg. Når du til slutt kan løpe en hel økt med nytt steg vil jeg tro at du automatisk har en raskere frekvens samt fart enn tidligere. Dette leder oss inn på del 2 av å optimalisere et løpssteg, nemlig: frekvens.

Stegfrekvens

En annen ting man ofte ser er for lav stegfrekvens. En optimal tommelfingerregel er at stegfrekvensen din skal være ca 180 steg i minuttet. Om det svinger litt er det helt ok. Bruk gjerne filmen din og tell, eventuelt ta en test på neste løpetur – kanskje du får deg en liten vekker. Du lurer kanskje på hvorfor det er så viktig å ha en rask stegfrekvens, og det er heldigvis en relativt enkel forklaring på det: lav stegfrekvens gir mye og lang kontakt med bakken, dette fører til at kroppen din må bruke mer energi på frasparket ergo det blir tyngre å løpe. Desto kortere tid du har foten din på bakken, desto mindre energi bruker kroppen på å skape framdrift ergo det blir lettere og ikke minst mer energieffektivt å løpe.

Armbevegelser på ville veier

«Ville» armbevegelser forekommer ofte, og du er helt avhengig av videoen eller en god venn for å bli oppmerksom på det. Sørg for at du er rett i ryggen og har aktivert kjerne muskulaturen din. Armene dine skal ikke være anspent slik at du får høye skuldre. Prøv heller å senk skuldrene og la armene pendle langs siden med en 90 grader vinkel i albuen. Synes du det er vanskelig å ikke være anspent, kan du gjerne holde en sten eller nøkkel i hånden for å ha noe annet å fokusere på. Nøkkelen er at armene skal pendle fint og avslappet gjennom hele turen din.

 

Det perfekte løpesteget?

Å ha perfekt løpesteg hadde vært lett –  hvis den fantes. Alle mennesker løper ulikt, hvordan det er naturlig å løpe for deg er antakeligvis unaturlig for meg. Følger du noen av prinsippene over, blir du automatisk Usain Bolt. Neida. Hadde det bare vært så lett. Tipsene over er ment for å veiledede deg videre på veien mot DITT ultimate løpesteg. Utforsk litt, spør venner, lest deg opp og bruk youtube. Og husk: VÆR TÅLMODIG! Det er også mange andre spennende råd ute, så sørg for at du finner en faglig base i rådene du tester ut så du unngår å bli skadet.

Les også: Hvordan optimalisere restitusjonen?

Kilder: 

1. runnersconnect.net
2. Mcmillanrunning.com
3. Trailrunnermag.com

Margrethe Kallestad Rasmussen

Supermosjonist med erfaring fra de fleste distanser innenfor løping. Har 10 års erfaring fra sportsbutikk. Jobber som løpetrener for både barn, ungdom og voksne, de siste årene kun for langdistanseløpere. Over gjennomsnittet opptatt av trening, kosthold og en sunn kropp. Holder for tiden på med en master i Biomedisin.
Styrketrening

Derfor er markløft en øvelse for alle!

Markløft er ofte omtalt som kongen av styrkeøvelser, og det er…
Dato: Nov 25, 2021
Styrketrening

Øk armstyrken ved å trene 21´s!

Bicepscurls og benkpress er fint og flott, men denne treningsmetoden gir…
Dato: Nov 24, 2021
Styrketrening

Tren magemusklene fra alle vinkler!

Det finnes utallige øvelser å velge mellom når det kommer til…
Dato: Nov 17, 2021
Styrketrening

Hvordan vet du når du trenger hviledag fra trening?

Vi blir stadig påminnet om at vi trener for lite og…
Dato: Nov 17, 2021
Styrketrening

Slik trener du gluteusmusklene optimalt!

De siste årene har flere og flere kvinner fått øynene opp…
Dato: Nov 10, 2021
Styrketrening

Trening for muskelvekst versus styrke!

Muskelvekst og styrketrening er populære målsettinger mange har, og fremgangsmåten kan…
Dato: Nov 05, 2021
Styrketrening

Nybegynnere – slik blir du sterkere!

Hvis du aldri har trent med vekter før og er klar…
Dato: Okt 18, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Tips: 60 sekunder SuperSlow trening

Hvis du synes treningen kan bli kjedelig innimellom, så kan du…
Dato: Okt 15, 2021
Styrketrening

Styrketrening for markerte magemuskler!

Stramme og definerte magemuskler er et ideal for mange som trener,…
Dato: Okt 15, 2021
Styrketrening

Nyttig utstyr til styrketreningen!

De fleste som har trent styrketrening i noen år begynner å…
Dato: Okt 14, 2021
Treningsøkter

Treningsøkt: 5 minutter som fyrer opp beina

Sett fyr på beinmuskulaturen, få opp pulsen og og forbrenn kalorier…
Dato: Okt 14, 2021
Styrketrening

Tren både biceps og triceps med Crucifix Flex!

Du bygger neppe like store armmuskler ved å knele foran et…
Dato: Okt 13, 2021
Treningsøkter

Treningsøkt – Fullkropps HIIT-økt med manualer

Instagram-stjerne og anerkjent trener - Josh Webb deler en av sine…
Dato: Okt 11, 2021
Sponset

Massasjepistolen som gjør egenbehandling billig, enkelt og effektivt!

Styrketrening

Prøv 7-4-7 markløft for å booste prestasjonen!

Denne varianten av markløft bygger muskler, øker arbeidskapasiteten og forbrenner fett! Prøv…
Dato: Okt 10, 2021
Styrketrening

Tips: En superøvelse for de skrå magemusklene

De fleste trener magen, men veldig mange terner den feil. Her…
Dato: Okt 07, 2021