Over halvparten av Norges befolkning regnes som overvektige, og det er mange som ønsker å slanke seg. Men det er noen som ønsker å gå opp i vekt, og da er det lurt å gjøre det på en sunn måte.

Undervekt og helse

Å være undervektig kan medføre helseproblemer i form av blant annet tap av menstruasjon for kvinner, nedsatt seksualdrift, infertilitet, dårlig immunforsvar, beinskjørhet, feilernæring og økt risiko for komplikasjoner ved operasjoner.

Gradvis vektoppgang

De som ønsker å endre kostholdet sitt med mål om å gå opp i vekt bør gjøre det på en fornuftig måte. Målet bør være en gradvis vektoppgang med fokus på å øke kroppsvekten i form av både muskelmasse og fettmasse.

For å øke muskelmassen er det smart å trene styrketrening, selv om vektoppgang i seg selv ofte fører til en liten økning i muskelmasse.

Sunne matvalg

Det kan være en lettvint løsning å ty til fast food, godteri og annen mat som er rik på kalorier, men fattig på næring når målet er å spise mer mat for å gå opp i vekt. Dessverre kan dette være en dårlig løsning fordi du går glipp av viktige næringsstoffer du trenger for å ha god helse, og protein som er med på å øke muskelmassen.

Fokuset bør være å velge næringsrik mat som inneholder mye energi.

Matvarer som bidrar til vektoppgang

Disse matvarene er næringsrike og gode alternativer til deg som ønsker å gå opp i vekt. Husk at det er det totale energiinntaket i løpet av en lengre periode som avgjør om du går opp i vekt eller ikke.

Melk

En berømt kroppsbygger sa en gang at melk er for babyer, men den er faktisk en svært god kilde til energi og næring også for voksne mennesker som tåler melk. I melk får du i deg en god blanding av fet, karbohydrat og protein.

Proteinet i melk er av svært høy kvalitet, og gunstig for de som ønsker å bygge muskler. Melk er også en viktig kilde til vitaminer og mineraler, som for eksempel kalsium.

Ris

Mange som spiser for å opprettholde eller øke kroppsvekten sin synes ris er en svært god og enkel kilde til karbohydrat og energi. Det er en matvare som er enkel å kombinere med grønnsaker og proteinkilder, og som det er lett å spise mye av.

kosthold

Kjøtt

Kjøtt er en svært god proteinkilde for alle som trener og ønsker å bygge muskler. Det er mange forskjellige typer kjøtt, og avhengig av type dyr og hvor på dyret kjøttstykket er hentet fra, har det ulikt fettinnhold.

Rødt kjøtt har ofte mer fett enn for eksempel kylling. Det er ikke anbefalt å spise for mye rødt kjøtt, men hvis man i en periode ønsker å gå opp i vekt og samtidig trener bra, går det an å velge kjøttstykkene med mer synlig fett.

Nøtter og nøttesmør

Nøtter er en helt genial kilde til energi fordi de er svært energitette. Det vil si at de inneholder mye energi på liten plass, og det samme gjelder for nøttesmør. Nøtter inneholder også masse fiber, vitaminer, mineraler og protein.

Laks

Laks og annen fet fisk er fettrikt, noe som også vil si at det inneholder mye energi. Fettsyrene i fet fisk er svært gunstige. Det er anbefalt å spise fisk to til tre ganger i uken, og minst 200 gram bør være fet fisk. Derfor kan du med god samvittighet spise laks, ørret, sild og makrell fordi det er viktig for helsen også.

Tørket frukt

Tørket frukt er lett å spise, og er rik på kalorier og næringsstoffer som karbohydrat, vitaminer, mineraler og fiber. Supert å ha tilgjengelig som snacks!

Avokado

Dette er en genial og smakfull frukt som inneholder mye sunt fett, og som derfor også inneholder mye energi. Den er også rik på vitaminer og mineraler.

Kornblanding

Velg kornblandinger med hele korn fremfor de som er bearbeidet og inneholder mye sukker. Velg gjerne også kornblandinger som inneholder nøtter og tørket frukt, eller tilsett dette selv. Dette er enkelt å få i seg og inneholder masse karbohydrat og godt med kalorier, fiber og antioksidanter.

kosthold

Egg

Dette er en skikkelig næringsbombe, og inneholder massevis av vitaminer, sunt fett, protein og andre næringsstoffer. De fleste av de gode stoffene finner du i eggeplommen.

Utskeielser

Det er selvsagt rom for å spise godteri og fast food hvis du har lyst på dette. Det bør det være rom for hos alle, enten de skal opp, vedlikeholde eller ned i vekt.

Poenget er at basen i kostholdet ditt bør bestå av næringsrike og sunne råvarer for at du skal klare å legge på deg kroppsvekt i form av en fornuftig fordeling av muskelmasse og fettmasse.

Øvelse gjør mester

Det kan være utfordrende å spise seg opp i vekt fordi mange blir fort mette, spesielt når kostholdet hovedsakelig består av sunn og næringsrik mat. Gi det tid, og øk matinntaket gradvis, så kommer kroppen og magen etter hvert til å tilpasses seg. Det er normalt at vekten ikke går opp i en helt jevn kurve, men at den vil svinge litt på veien mot målet.

Kilde

Medical News Today

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Ernæring

Kornvarer – hvorfor det er bra for helsen!

Til tross for at kornvarer er den største kilden til energi…
Dato: Sep 14, 2022
Oppskrifter

Enkel, sunn og digg iskrem!

Iskrem kan spises og nytes hele året, enten det er jul…
Dato: Aug 29, 2022
Ernæring

En viktig sideeffekt av å spise hardkokte egg

En ny studie kan legge til enda i grunn i den…
Dato: Aug 25, 2022
Ernæring

Denne ene forandringen kan gjøre enormt mye for vektreduksjon

Går du med et ønske om å gå ned noen kilo…
Dato: Aug 24, 2022
Kosttilskudd

«En stor helseeffekt av å ta kollagen», i følge en ekspert

Kollagen er i vinden som aldri før, og det er alltid…
Dato: Aug 22, 2022
Ernæring

Spiser du på dette tidspunktet reduserer du risikoen for type 2 diabetes

Ta kontroll over blodsukkeret, reduser vekten å unngå stoffskiftesykdommer ved å…
Dato: Aug 15, 2022
Kosttilskudd

Kosttilskuddene som fungerer!

Det er mange kosttilskudd på markedet med tvilsom effekt. Men det…
Dato: Jul 30, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Ultraprosessert mat – dette må du vite!

Matvarene prosesseres for at de skal være mer holdbare og smakfulle,…
Dato: Jul 25, 2022
Ernæring

6 tips for et sunt kosthold

Disse praktiske tipsene kan hjelpe deg til å gjøre sunne valg…
Dato: Jul 22, 2022
Ernæring

Bli sunnere med disse matbyttene!

Mange matvarer passer til samme bruk, men har helt ulikt næringsinnhold.…
Dato: Jul 20, 2022
Ernæring

5 matvarer for muskelbygging!

For å bygge en atletisk og sterk kropp trenger du et…
Dato: Jul 14, 2022
Ernæring

11 kostholdtips som er vitenskapelig dokumentert!

Det kan være vanskelig å skille på myter og fakta når…
Dato: Jul 07, 2022
Ernæring

Gjør det enkelt – 3 kostholds tips som alltid vil være gjeldende!

Kosthold kan virke komplisert både i teori og praksis, men det…
Dato: Jun 26, 2022
Sponset

CBD som selges i Norge – Medisinsk cannabis med fordeler på rad og rekke

Ernæring

Hacks for å spise sunt i en hektisk hverdag!

Mange lever hektiske liv og legger skylden på det når de…
Dato: Jun 22, 2022
Ernæring

7 matvarer for god hjernehelse!

Hjernen er kontrollsenteret i kroppen din. Det er hjernen som gjør…
Dato: Jun 09, 2022