Over halvparten av Norges befolkning regnes som overvektige, og det er mange som ønsker å slanke seg. Men det er noen som ønsker å gå opp i vekt, og da er det lurt å gjøre det på en sunn måte.

Undervekt og helse

Å være undervektig kan medføre helseproblemer i form av blant annet tap av menstruasjon for kvinner, nedsatt seksualdrift, infertilitet, dårlig immunforsvar, beinskjørhet, feilernæring og økt risiko for komplikasjoner ved operasjoner.

Gradvis vektoppgang

De som ønsker å endre kostholdet sitt med mål om å gå opp i vekt bør gjøre det på en fornuftig måte. Målet bør være en gradvis vektoppgang med fokus på å øke kroppsvekten i form av både muskelmasse og fettmasse.

For å øke muskelmassen er det smart å trene styrketrening, selv om vektoppgang i seg selv ofte fører til en liten økning i muskelmasse.

Sunne matvalg

Det kan være en lettvint løsning å ty til fast food, godteri og annen mat som er rik på kalorier, men fattig på næring når målet er å spise mer mat for å gå opp i vekt. Dessverre kan dette være en dårlig løsning fordi du går glipp av viktige næringsstoffer du trenger for å ha god helse, og protein som er med på å øke muskelmassen.

Fokuset bør være å velge næringsrik mat som inneholder mye energi.

Matvarer som bidrar til vektoppgang

Disse matvarene er næringsrike og gode alternativer til deg som ønsker å gå opp i vekt. Husk at det er det totale energiinntaket i løpet av en lengre periode som avgjør om du går opp i vekt eller ikke.

Melk

En berømt kroppsbygger sa en gang at melk er for babyer, men den er faktisk en svært god kilde til energi og næring også for voksne mennesker som tåler melk. I melk får du i deg en god blanding av fet, karbohydrat og protein.

Proteinet i melk er av svært høy kvalitet, og gunstig for de som ønsker å bygge muskler. Melk er også en viktig kilde til vitaminer og mineraler, som for eksempel kalsium.

Ris

Mange som spiser for å opprettholde eller øke kroppsvekten sin synes ris er en svært god og enkel kilde til karbohydrat og energi. Det er en matvare som er enkel å kombinere med grønnsaker og proteinkilder, og som det er lett å spise mye av.

kosthold

Kjøtt

Kjøtt er en svært god proteinkilde for alle som trener og ønsker å bygge muskler. Det er mange forskjellige typer kjøtt, og avhengig av type dyr og hvor på dyret kjøttstykket er hentet fra, har det ulikt fettinnhold.

Rødt kjøtt har ofte mer fett enn for eksempel kylling. Det er ikke anbefalt å spise for mye rødt kjøtt, men hvis man i en periode ønsker å gå opp i vekt og samtidig trener bra, går det an å velge kjøttstykkene med mer synlig fett.

Nøtter og nøttesmør

Nøtter er en helt genial kilde til energi fordi de er svært energitette. Det vil si at de inneholder mye energi på liten plass, og det samme gjelder for nøttesmør. Nøtter inneholder også masse fiber, vitaminer, mineraler og protein.

Laks

Laks og annen fet fisk er fettrikt, noe som også vil si at det inneholder mye energi. Fettsyrene i fet fisk er svært gunstige. Det er anbefalt å spise fisk to til tre ganger i uken, og minst 200 gram bør være fet fisk. Derfor kan du med god samvittighet spise laks, ørret, sild og makrell fordi det er viktig for helsen også.

Tørket frukt

Tørket frukt er lett å spise, og er rik på kalorier og næringsstoffer som karbohydrat, vitaminer, mineraler og fiber. Supert å ha tilgjengelig som snacks!

Avokado

Dette er en genial og smakfull frukt som inneholder mye sunt fett, og som derfor også inneholder mye energi. Den er også rik på vitaminer og mineraler.

Kornblanding

Velg kornblandinger med hele korn fremfor de som er bearbeidet og inneholder mye sukker. Velg gjerne også kornblandinger som inneholder nøtter og tørket frukt, eller tilsett dette selv. Dette er enkelt å få i seg og inneholder masse karbohydrat og godt med kalorier, fiber og antioksidanter.

kosthold

Egg

Dette er en skikkelig næringsbombe, og inneholder massevis av vitaminer, sunt fett, protein og andre næringsstoffer. De fleste av de gode stoffene finner du i eggeplommen.

Utskeielser

Det er selvsagt rom for å spise godteri og fast food hvis du har lyst på dette. Det bør det være rom for hos alle, enten de skal opp, vedlikeholde eller ned i vekt.

Poenget er at basen i kostholdet ditt bør bestå av næringsrike og sunne råvarer for at du skal klare å legge på deg kroppsvekt i form av en fornuftig fordeling av muskelmasse og fettmasse.

Øvelse gjør mester

Det kan være utfordrende å spise seg opp i vekt fordi mange blir fort mette, spesielt når kostholdet hovedsakelig består av sunn og næringsrik mat. Gi det tid, og øk matinntaket gradvis, så kommer kroppen og magen etter hvert til å tilpasses seg. Det er normalt at vekten ikke går opp i en helt jevn kurve, men at den vil svinge litt på veien mot målet.

Kilde

Medical News Today

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Kosttilskudd

Black Friday – Kostilskudd, treningsklær og treningsutstyr

En ting kan vi forbrukere takke amerikanerne for, og det er…
Dato: Nov 22, 2021
Kosttilskudd

De mest populære kosttilskuddene – trenger du de egentlig?

Det er mange forskjellige produkter på markedet som lover bedre prestasjon…
Dato: Nov 08, 2021
Ernæring

De essensielle aminosyrene – dette er fordelene!

Det er ofte snakk om aminosyrer i treningssammenheng. Her kan du…
Dato: Okt 29, 2021
Ernæring

Denne nøtten reduserer risikoen for inflammasjon!

Vi har sagt det før og sier det igjen - "Spis…
Dato: Sep 23, 2021
Oppskrifter

5 sunne alternative snacks

Ikke alt som smaker søtt trenger å være usunt, det er…
Dato: Sep 09, 2021
Ernæring

Slik kan du gå opp i vekt på en sunn og effektiv måte

Det er fler og fler som blir klassifisert som overvektige både…
Dato: Sep 02, 2021
Ernæring

Steinalderkosthold: dietten for deg?

Det finnes et hav av ulike dietter og kostholdsstrategier. Steinalderkosthold, også…
Dato: Aug 26, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Anbefalinger om fettinntak – hvorfor du bør spise mindre mettet fett

Det anbefales at inntaket av mettet fett reduseres hos både barn…
Dato: Aug 19, 2021
Ernæring

Slik loggfører du det du spiser!

Å føre matdagbok og loggføre det du spiser og drikker kan…
Dato: Aug 16, 2021
Ernæring

Hvordan bygger man muskler på plantebasert kost?

Veganer eller vegetarianer- et kosthold uten kjøtt. Hvordan i alle dager får…
Dato: Aug 13, 2021
Oppskrifter

5 sunne og næringsrike smoothier!

Hva er vel mer fristende en en fargerik og frisk smoothie,…
Dato: Aug 12, 2021
Ernæring

Så mange kilo kan miste ved å bytte til magre produkter

Vektreduksjon på en enklere måte. Bytt ut de "vanlige" produktene med…
Dato: Aug 06, 2021
Ernæring

Antioksidanter – hva det er og hvorfor det er bra for deg!

De fleste har hørt om antioksidanter, og at det er noe…
Dato: Aug 06, 2021
Sponset

CBD som selges i Norge – Medisinsk cannabis med fordeler på rad og rekke

Ernæring

5 fordeler med å følge en kostholdsplan

For å nå målsetninger som for eksempel å gå opp eller…
Dato: Aug 03, 2021
Ernæring

Spis deg sterk med supermat

Supermat kan hjelpe deg på veien mot et sterkere immunforsvar og…
Dato: Jul 30, 2021