En nylig publisert undersøkelse viser at mat som kombinerer fett og karbohydrater lettere vil føre til at vi spiser mer, og dermed legger på oss.

Mennesket er egentlig skapt med enkle mål; vi skal spise for å overleve og sørge for å formere oss slik at vi får videreført genene våre. I vårt moderne samfunn er det stort sett, i hvert fall i den vestlige verden, mer enn nok mat. Mens forfedrene våre måtte ta til takke med det de fikk og gjerne prioriterte energirik mat som sørget for å fylle opp lagrene til trangere tider, har modernifiseringen av matproduksjonen gjort at vi til stadighet opplever for mye energirik mat.

Les også: Ny forskning: Lavkarbo eller lavfett? Hva er best?

Studie bekrefter hvordan junk food manipulerer hjernen

En gruppe forskere ønsket å forstå hvordan vi reagerer på mat som inneholder fett og karbohydrater og rekrutterte 206 voksne mennesker til undersøkelsen. De biologiske prosessene som styrer hvordan vi assosierer mat med næringsinnholdet, har gjennom evolusjonen gjort at vi lettere er i stand til å skille hvilke matvarer vi bør velge for å få i oss nok energi. En mus vil for eksempel ikke risikere å løpe ut i åpent landskap å utsette seg selv for et rovdyr bare for å få tak i en matbit som gir lite energi.

Overraskende nok viser det seg at mat som inneholder både fett og karbohydrater sender signaler til hjernen via en annen mekanisme. Deltakerne i undersøkelsen var svært nøyaktige i sin anslag på hvor mange kalorier fettrik mat inneholdt, mens de var langt dårligere i å anslå kaloriinnholdet i karbohydratrik mat. Studien viser at når både fett og karbohydrater er kombinert, har hjernen større risiko for å overvurdere hvor «viktig» maten er. Hjernen vil mistolke næringsverdien og tro at denne maten er spesielt viktig for oss.

Resultatene fra studien kan være viktig for å forstå hvordan enkelte mennesker er mer disponert for overvekt, har vansker for å gå ned i vekt, eller problemer med å slutte å spise selv når de er mett. For å forstå koblingen mellom hjerne og kropp, foretok forskerne en hjerneskanning av deltakerne. Hjerneskanningen målte aktiviteten i nervebanene og så på hvilke nervebaner som ble aktivert. I forsøket ble deltakerne vist bilder av mat som enten innehold mest fett, mest sukker, eller en kombinasjon av de to. Alle deltakerne fikk tildelt en gitt mengde penger som de skulle skulle bruke til å by på den maten de ønsket mest. Maten som inneholdt både fett og karbohydrater skilte seg ut som den mest populære, og i tillegg til å tiltrekke flest sultne munner, avslørte hjerneskanningen at denne maten aktiverte nervebanene i belønningssenteret i hjernen langt større grad enn mat som inneholdt kun fett eller karbohydrater- uavhengig av porsjonens størrelse!

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Evolusjonen har gjort at vi skal være i stand til å skille mellom mat som inneholder mye fett eller karbohydrater, men når disse næringsstoffene er mikses, har hjernen problemer med å skille de.

 

Arven etter forfedrene våre er i ferd med å forsvinne…

Forfedrene våre som levde av jakt, fisk og sanking av plantekost, spiste kun uprosessert mat rett fra naturen. I naturlig form er det veldig få matvarer som inneholder både mye fett og mye karbohydrater, og dersom det er tilfelle, så inneholder de som regel rikelig med fiber som bidrar til å senke stoffskiftet. Som en motsetning til dette er det svært vanlig at ferdig prosessert mat har høyt innhold av både fett og karbohydrater, stikk i strid med det kroppen er vant til gjennom tusenvis av år. Mens jordbruk og forvaltningen av kjøtt og planter har eksistert i 12000 år, har prosessert mat med høyt innhold av fett og karbohydrater, som for eksempel donuts, chips og sjokolade, eksistert i omlag 150 år. På denne korte tiden har ikke kroppen hatt tid til å utvikle en ny respons for hvordan den skal reagere når den utsettes for slik mat.

Forskerne tror at våre tidligere erfaringer med virkningen av karbohydrater utløser dopamin i hjernen gjennom en hittill ukjent signalvei. Disse signalene er med på å avgjøre hvor mye, og hva, vi spiser. Resultatene fra studien har fått forskerne til å konkludere med at mat som inneholder mye fett og karbohydrater, stimulerer kroppen på en måte som vi enda ikke er i stand til å håndtere. Andre studier viser for eksempel at rotter som blir gitt tilgang til enten fett eller karbohydrater, klarer å regulere det daglige kaloriinntaket. Rotter som får ubegrenset tilgang til fett og karbohydrater samtidig, gikk raskt opp i vekt.

Kilde
Sciencedaily. (2018). Foods combining fats and carbohydrates more rewarding than foods with just fats or carbs. Sciencedaily.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Motivasjon

Morgentrening – Fordelene med å trene om morgenen!

Det er tungt å stå opp tidlig om morgenen for å…
Dato: Apr 19, 2024
Gratis Treningsprogram

Trening for en sterk og funksjonell rygg!

Er du en av de mange som har en stillesittende jobb,…
Dato: Apr 18, 2024
Kostholdsprogram

Kostholdet for deg som vil opp i vekt!

For mange kan det være utfordrende å gå ned i vekt,…
Dato: Apr 17, 2024
Best i test - kosttilskudd

Omega-3 kosttilskudd – Best i test 2024!

Vi gir deg oversikten over de 10 beste omega-3 kosttilskuddene på…
Dato: Apr 16, 2024
Gratis Treningsprogram

Kettlebell trening – Trening for styrke, eksplosivitet og utholdenhet!

Trening med kettlebell er bra for å trene opp styrke, utholdenhet…
Dato: Apr 15, 2024
Ernæring

Fettet du bør spise mer av – Gode kilder til sunt fett!

For mye fettrik mat i kostholdet er ikke bra, men det…
Dato: Apr 14, 2024
Styrketrening

Bli slankere, sterkere og sunnere med styrketrening!

Styrketrening er en viktig del av en god treningsrutine. Du bør…
Dato: Apr 13, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Oppskrifter

Proteinrik lasagne uten pasta – Næringsrik, sunn og veldig god!

Denne smakfulle lasagnen er laget uten pasta og den tradisjonelle hvite…
Dato: Apr 12, 2024
Gratis Treningsprogram

Fullkroppsprogram – 3 økter i uken for styrke og muskelvekst!

Du trenger ikke trene styrke hver eneste dag for å oppnå…
Dato: Apr 11, 2024
Helse og livsstil

Hormonene som påvirker vekten vår!

Mange av hormonene i kroppen har innvirkning på vekten vår. Hormonene…
Dato: Apr 10, 2024
Kostholdsprogram

Legg en plan for kostholdet ditt!

Du bør planlegge kostholdet ditt på samme måte som du planlegger…
Dato: Apr 09, 2024
Ernæring

Dietten som bidrar til å senke blodtrykket!

Har du hørt om DASH-dietten? Denne dietten ble utviklet for å…
Dato: Apr 08, 2024
Nybegynnere

Gjør trening til en vane – En nybegynners guide!

Å komme i gang med trening kan være en utfordrende oppgave,…
Dato: Apr 07, 2024
Sponset

Rask brunfarge med markedets sterkeste betakaroten – Tar også vare på hud, hår og negler!

Ernæring

8 ulike måter å tilberede mat på – Hva er sunnest?

Det handler ikke bare om å bruke sunne og gode råvarer…
Dato: Apr 05, 2024
Fysisk og psykisk helse

Trening gir bedre mental helse!

Det å trene og holde seg fysisk aktiv er ikke bare…
Dato: Apr 04, 2024