En nylig publisert undersøkelse viser at mat som kombinerer fett og karbohydrater lettere vil føre til at vi spiser mer, og dermed legger på oss.

Mennesket er egentlig skapt med enkle mål; vi skal spise for å overleve og sørge for å formere oss slik at vi får videreført genene våre. I vårt moderne samfunn er det stort sett, i hvert fall i den vestlige verden, mer enn nok mat. Mens forfedrene våre måtte ta til takke med det de fikk og gjerne prioriterte energirik mat som sørget for å fylle opp lagrene til trangere tider, har modernifiseringen av matproduksjonen gjort at vi til stadighet opplever for mye energirik mat.

Les også: Ny forskning: Lavkarbo eller lavfett? Hva er best?

Studie bekrefter hvordan junk food manipulerer hjernen

En gruppe forskere ønsket å forstå hvordan vi reagerer på mat som inneholder fett og karbohydrater og rekrutterte 206 voksne mennesker til undersøkelsen. De biologiske prosessene som styrer hvordan vi assosierer mat med næringsinnholdet, har gjennom evolusjonen gjort at vi lettere er i stand til å skille hvilke matvarer vi bør velge for å få i oss nok energi. En mus vil for eksempel ikke risikere å løpe ut i åpent landskap å utsette seg selv for et rovdyr bare for å få tak i en matbit som gir lite energi.

Overraskende nok viser det seg at mat som inneholder både fett og karbohydrater sender signaler til hjernen via en annen mekanisme. Deltakerne i undersøkelsen var svært nøyaktige i sin anslag på hvor mange kalorier fettrik mat inneholdt, mens de var langt dårligere i å anslå kaloriinnholdet i karbohydratrik mat. Studien viser at når både fett og karbohydrater er kombinert, har hjernen større risiko for å overvurdere hvor «viktig» maten er. Hjernen vil mistolke næringsverdien og tro at denne maten er spesielt viktig for oss.

Resultatene fra studien kan være viktig for å forstå hvordan enkelte mennesker er mer disponert for overvekt, har vansker for å gå ned i vekt, eller problemer med å slutte å spise selv når de er mett. For å forstå koblingen mellom hjerne og kropp, foretok forskerne en hjerneskanning av deltakerne. Hjerneskanningen målte aktiviteten i nervebanene og så på hvilke nervebaner som ble aktivert. I forsøket ble deltakerne vist bilder av mat som enten innehold mest fett, mest sukker, eller en kombinasjon av de to. Alle deltakerne fikk tildelt en gitt mengde penger som de skulle skulle bruke til å by på den maten de ønsket mest. Maten som inneholdt både fett og karbohydrater skilte seg ut som den mest populære, og i tillegg til å tiltrekke flest sultne munner, avslørte hjerneskanningen at denne maten aktiverte nervebanene i belønningssenteret i hjernen langt større grad enn mat som inneholdt kun fett eller karbohydrater- uavhengig av porsjonens størrelse!

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Evolusjonen har gjort at vi skal være i stand til å skille mellom mat som inneholder mye fett eller karbohydrater, men når disse næringsstoffene er mikses, har hjernen problemer med å skille de.

 

Arven etter forfedrene våre er i ferd med å forsvinne…

Forfedrene våre som levde av jakt, fisk og sanking av plantekost, spiste kun uprosessert mat rett fra naturen. I naturlig form er det veldig få matvarer som inneholder både mye fett og mye karbohydrater, og dersom det er tilfelle, så inneholder de som regel rikelig med fiber som bidrar til å senke stoffskiftet. Som en motsetning til dette er det svært vanlig at ferdig prosessert mat har høyt innhold av både fett og karbohydrater, stikk i strid med det kroppen er vant til gjennom tusenvis av år. Mens jordbruk og forvaltningen av kjøtt og planter har eksistert i 12000 år, har prosessert mat med høyt innhold av fett og karbohydrater, som for eksempel donuts, chips og sjokolade, eksistert i omlag 150 år. På denne korte tiden har ikke kroppen hatt tid til å utvikle en ny respons for hvordan den skal reagere når den utsettes for slik mat.

Forskerne tror at våre tidligere erfaringer med virkningen av karbohydrater utløser dopamin i hjernen gjennom en hittill ukjent signalvei. Disse signalene er med på å avgjøre hvor mye, og hva, vi spiser. Resultatene fra studien har fått forskerne til å konkludere med at mat som inneholder mye fett og karbohydrater, stimulerer kroppen på en måte som vi enda ikke er i stand til å håndtere. Andre studier viser for eksempel at rotter som blir gitt tilgang til enten fett eller karbohydrater, klarer å regulere det daglige kaloriinntaket. Rotter som får ubegrenset tilgang til fett og karbohydrater samtidig, gikk raskt opp i vekt.

 

Kilde
Sciencedaily. (2018). Foods combining fats and carbohydrates more rewarding than foods with just fats or carbs. Sciencedaily.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Styrketrening

Øvelsen som gir deg bein av stål

Det hjelper ikke at du løfter 2 X din egen vekt…
dato: Aug 07, 2020
Fysisk og psykisk helse

Vektløfting kan redusere risikoen for tarmkreft

Løfter du vekter er det ikke bare til god hjelp for…
dato: Aug 06, 2020
Ukategorisert

Test: Bryton Rider 15

Bryton Rider 15 beviser at du ikke trenger å bruke mye penger…
dato: Aug 06, 2020
Fysisk og psykisk helse

Den beste måten å forbrenne kalorier på i følge forskning!

Her er godt nytt til alle som elsker å snøre på…
dato: Aug 05, 2020
Styrketrening

Sterkere legger på 1-2-3

Altfor mange glemmer å trene musklene du kanskje benytter meg i…
dato: Aug 04, 2020
Produkttest

Test: Garmin Instinct Solar

Garmin Instinct Solar er klokken som spiser sollys til frokost og…
dato: Aug 03, 2020
Motivasjon

3 feil folk gjør når de setter deg treningsmål

Et gjennomtenkt og realistisk mål er en viktig del av starten…
dato: Aug 03, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Produkttest

Test: Polar Unite

Polar Unite er en enkel, brukervennlig og diskré aktivitetsmåler som bare "er der"…
dato: Jul 31, 2020
Styrketrening

Tips: En 2 minutters utfordring!

Hva får du dersom du kombinerer en vektskive og en push-up?…
dato: Jul 31, 2020
Produkttest

Test: Bryton Aero 60 T

Bryton Aero 60 T leverer en en topp sykkelcomputer til en…
dato: Jul 30, 2020
Styrketrening

Svaret på om mageøvelser kan gjøre midjen mindre

I evigheter har folk gått rundt i troen om at mageøvelser…
dato: Jul 30, 2020
Ernæring

3 måter å spise sunn sjokolade på!

Selv om sjokolade regnes som søtsaker og godteri bant de fleste…
dato: Jul 29, 2020
Produkttest

Beste drikkevest – Best i test løpevest 2020

Vi har testet en rekke av de mest populære løpevestene og…
dato: Jul 28, 2020
Ernæring

Sunnhet rett på døren!

Er det egentlig mulig å få levert sunn, god og lettlagd mat…
dato: Jul 28, 2020
Motivasjon

Blåbær- derfor bør du nyte dette hver dag!

Å spise frukt og grønnsaker er viktig i et sunt og…
dato: Jul 28, 2020
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – juli 2020!

Juli måned er her, og det er for alvor høysommer! La…
dato: Jul 27, 2020