Kosthold, trening og prestasjoner henger nøye sammen. Uten de to første i bunn, klarer du ikke å prestere. Her er alt du trenger å vite om hvordan du legger opp næringsinntaket i forbindelse med trening.

Har du opplevd at du nylig har avsluttet en hard treningsøkt, svetten siler fremdeles fra pannen, du gisper etter luft, og det eneste du tenker på er stresset med å få i seg noen raske karbohydrater og proteiner innen de neste 30 minuttene?

I treningssammenheng snakkes refereres det ofte til det «anabolske vinduet». Dette betegner en kort periode rett etter treningsøktene er avsluttet, der musklene er ekstra mottakelig for næring og har lettere for å absorbere proteiner for mer effektiv muskelvekst. Fokuset har vært på at næring i form av raske karbohydrater og proteiner bør inntas i løpet av de første 30 minuttene, og dette har gitt mange følelsen av at en treningsøkt nærmest har vært «bortkastet» dersom man ikke får i seg næring i løpet av dette tidsrommet. Spørsmålet er om det er sannhet i påstanden, eller om det bare er feillære?

 

Fordøyelse og absorbering

Fordøyelsen finner sted i magesekken og er den prosessen der store mat molekyler brytes ned i mindre molekyler. Absorbering er prosessen der næringsstoffene tar opp i blodstrømmen og lymfesystemet, og finner hovedsakelig sted i tynntarmen. Utnyttelsen av næringsstoffer som karbohydrater, fett, proteiner, vann, vitaminer og mineraler, er direkte relatert til hvor raskt magen klarer å tømme seg, som tilsvarer tiden det tar å fordøye maten og deretter frigjøre det fra magen til innvollene. Måltider som inneholder mye fett eller fiber, og svært konsentrerte måltider, holder seg i magen lenger, og vil derfor absorberes saktere. Karbohydrater, flytende væske og semi-faste matvarer, forsvinner fra magen relativt hurtig, og vil derfor absorberes raskere.

 

Enzymer i arbeid

Enzymer er proteiner som påskynder reaksjoner i kroppen og er helt essensielle for både fordøyelsen og for stoffskiftet. Fysisk aktivitet trigger en rekke reaksjoner i kroppen og aktiverer enzymer som blant annet glycogen fosforylase og glykogen syntese, som begge er ansvarlig for å gjøre om glukose (blodsukker) til glykogen (lagrede karbohydrater). Disse enzymene forblir aktive i musklene i 30-60 minutter etter en treningsøkt, og næring som etterfylles i løpet av dette tidsrommet, kan omdannes til glykogen dobbelt så raskt som et måltid som konsumeres to timer senere. Det tidligere nevnte «metabolske vinduet», er et resultat av forhøyet enzymaktivitet etterfulgt av en treningsøkt.I løpet av denne tidsperioden har kroppen stører potensiale til å gjøre om næringen du inntar til glykogen som lagres i musklene eller leveren, istedenfor for fett.

mat etter trening
Selv om kroppen er ekstra mottakelig for næringsstoffer de første 30-60 minuttene etter at treningsøkta er avsluttet, trenger du ikke stresse med å få i deg mat rett etter trening.

 

Betydingen av karbohydrater og proteiner

Intensive eller langvarige treningsøkter tømmer muskellagrene og bryter ned muskelvev (protein). På grunn av dette er målet med næringen som inntas etter trening å erstatte muskel glykogenet og raskest mulig begynne og bygge opp igjen nedbrutt muskelvev. Tilstrekkelig med karbohydrater og proteiner vil fremskynde prosessen å forkorte restitusjonstiden. En viktig forutsetning er riktignok hvor lang tid det tar før kroppen kan utnytte næringsstoffene vi inntar. Karbohydrater kan fordøyes, absorberes og samtidig øke blodsukkernivået, så raskt som 15-30 minutter etter at de inntas. Proteiner fordøyes langsommere og vil ikke føre til den samme stigningen i blodsukkeret. Først etter 2-3 timer er blodsukkernivået på sitt høyeste. På bakgrunn av dette vil et inntak av proteiner 2-3 timer før slutten på en treningsøkt (1-2 timer før økten), føre til en raskere regenerering av muskelvev etter at treningsøkten er avsluttet.

Proteiner spiller en svært viktig rolle også i måltidet etter en treningsøkt. Proteiner vil sammen med karbohydrater øke insulinproduksjonen. Insulin er et hormon som gjør opptaket og lagringen av karbohydrater og aminosyrer lettere, og dermed kan du lagre glykogen raskere og samtidig forberede deg til neste treningsøkt raskere. Et post-trening måltid bør derfor bestå av en kombinasjon av karbohydrater og proteiner, og gjerne noen få gram fett.

 

Energibalanse

Dine egne mål er utrolig viktig og helt avgjørende når du skal innta næring etter en treningsøkt. Dersom målet ditt er vektreduksjon, bør kaloriinntaket være lavere enn for en person som har målsetning om muskelvekst. Reduksjonen av kalorier for førstnevnte bør først og fremst skje i form av færre kalorier, mens inntaket av proteiner bør være konstant.

mat etter trening

Praktiske anbefalinger

Vanlige anbefalinger er å innta 1.2 gram karbohydrater per kilo kroppsvekt umiddelbart etter en treningsøkt, og deretter hver påfølgende time i 4-6 timer etter at økten er avsluttet. Eller, for å maksimere muskelproteinsyntesen, innta 0.4 gram proteiner per kilo kroppsvekt umiddelbart etter en treningsøkt. Disse tallene er bare omtrentlige, og de er ikke veldig behjelpelig hvis du ikke er interessert i å veie alt du spiser. En enkel huskeregel er å innta et forhold på 3:1 karbohydrater og proteiner.

Dette må du huske på

  • Innta en kombinasjon av karbohydrater og proteiner før og etter trening.
  • Innta 20-30 gram proteiner både før og etter trening for mest effektiv gjennoppbygging av ødelagt muskelvev.
  • Hvis målet er å opprettholde eller øke vekten, innta en kombinasjon av karbohydrater og proteiner før og etter treningsøkten i et forhold 3:1 eller 4:1 karbohydrater-proteiner.
  • Hvis målet er å gå ned i vekt, innta en kombinasjon av karbohydrater og proteiner før og etter treningsøkten i et forhold 1:1 eller 2:1 karbohydrater-proteiner.
  • Drikk alltid før og etter trening, og gjerne under trening dersom økta strekker seg over 30 minutter.
  • Velg matvarer som passer for deg.

 

Kilde
Robinson, Justin. (2016). What you need to know about nutrients timing. Acefitness.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Oppskrifter

Energishaken du bare MÅ prøve!

Denne shaken er perfekt som mellommåltid eller etter trening. Ikke bare…
Dato: Mar 25, 2024
Oppskrifter

Boost treningen din med en deilig og proteinrik grønn smoothie!

I denne artikkelen får du oppskriften på en sunn, nærings- og…
Dato: Mar 23, 2024
Ernæring

Viktige faktorer for muskelvekst!

Det er jo ingen hemmelighet at styrketrening og nok mat er…
Dato: Mar 20, 2024
Ernæring

Grønnkålchips – det perfekte tilbehøret!

Denne kålsorten består ikke av et kålhode, men av krusete blader…
Dato: Mar 18, 2024
Ernæring

Maten vi spiser påvirker søvnkvaliteten vår!

Søvn er en av de mest avgjørende faktorene for vår fysiske…
Dato: Mar 17, 2024
Oppskrifter

Sunn, smakfull og proteinrik eggwrap!

Oppskriften på eggwrap med kylling og grønnsaker er enkel, smakfull og…
Dato: Mar 16, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Hvorfor du bør spise mer plantebasert mat – Inkluder disse matvarene i kostholdet ditt!

Du trenger ikke være veganer eller vegetarianer for å spise plantebasert…
Dato: Mar 14, 2024
Ernæring

Hvorfor er det så bra å spise fisk?

Får du i deg så mye fisk som det er anbefalt?…
Dato: Mar 13, 2024
Ernæring

Hvorfor er jern så viktig for kroppen?

Jern er et essensielt mineral som bidrar til flere ulike prosesser…
Dato: Mar 12, 2024
Annonse

Melatonin – kroppens søvnhormon!

Hva er melatonin? Melatonin er et hormon som hjernen skiller ut…
Dato: Mar 11, 2024
Kostholdsprogram

Sliter du med irritabel tarm? Da kan FODMAP dietten være noe for deg!

Livsstilen vi lever og maten vi spiser påvirker fordøyelsen vår. Imens…
Dato: Mar 09, 2024
Ernæring

Hvordan påvirker karbohydrater blodsukkeret vårt?

Når du spiser jevnlige måltider gjennom dagen bidrar det til å…
Dato: Mar 07, 2024
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Oppskrifter

Hjemmelaget sushi – perfekt både til hverdagsmat og fest!

Denne japanske fiskeretten har vært populær i mange år og du…
Dato: Mar 06, 2024
Ernæring

Ketogen diett: gir energi og forbrenner fett!

Å utforske kostholdsprogrammer kan være som å reise inn i en…
Dato: Mar 06, 2024