De aller fleste har lært at man ikke skal bøye seg fram og «løfte med ryggen», men å heller bøye seg ned og «løfte med beina». Mange tror at dette skal redusere risikoen for å skade ryggen når man løfter ting fra bakken. Men er grunnen til at vi får vondt i ryggen at vi ikke bøyer knærne når vi plukker opp noe fra gulvet? Denne artikkelen tar for seg løft av objekter fra bakken, ikke treningsløft eller andre løft innen yrker som krever god ergonomi.

Det er mange som mener at vi må bruke beina når vi løfter noe for å unngå skade, både lekfolk og fagpersoner som fysioterapeuter, leger og kiropraktorer. Det har seg faktisk sånn at vanlige folk ikke trenger å lære hvordan man skal løfte ting fra bakken på «riktig» måte. Det viser seg nemlig at å bøye seg fram for å løfte noe ikke er en risikofaktor for å få vondt i ryggen.

Intuisjon

Å løfte riktig er noe vi mennesker gjør intuitivt, og derfor bør vi ikke trenge å lære hva som er «riktig». Den beste måten å løfte på er å holde objektet nærme kroppen med god balanse, og unngå å løfte mens du holder en merkelig kroppspositur eller er sliten. Mange som har vondt i ryggen angir at de fikk det da de løftet noe med en merkelig eller uvanlig kroppspositur. Å bøye seg fram er derimot ikke en uvanlig kroppspositur.

skadeforebyggende

Ryggen er sterk

Det er i liten grad hvordan du løfter noe som påvirker om du får vondt i ryggen eller ikke med mindre du overdriver noe til langt over den grensen som du selv kjenner at du har. Ryggen er utrolig sterk og holdbar, i motsetning til skjør, som noen tenker at den er. Studier har vist at det ikke er noen forskjell i forekomst av ryggsmerte når arbeidere får trene på å «løfte riktig».

Det er også vist at det er lite sannsynlig at å løfte tungt eller framoverbøyd på jobb årsaker ryggsmerte. Dette betyr ikke at ingen noen gang vil få vondt i ryggen etter å ha løftet noe på jobb, men sammenhengen mellom å bøye seg fram og løfte noe og påfølgende ryggsmerte er mye svakere enn det folk vanligvis antar.

Belastning ved framoverbøying

Når man bøyer seg framover, kaller man bevegelsen for fleksjon. Ryggraden flekterer når man bøyer seg ned i en knebøy, rundt 40 grader. «Myten» om å løfte med beina oppfordrer altså til å løfte i en slags knebøy. Men å bøye seg fram gir bare ti grader mer fleksjon i ryggraden enn knebøybevegelsen. Når kraften som virker på ryggraden sammenlignes mellom knebøy og framoverbøying er det funnet svært små forskjeller. Knebøybevegelsen har vist seg å være bare 4 % mindre enn å bøye seg fram.

En lærepenge fra styrkeløft

Markløft er en øvelse som inngår i idretten styrkeløft. Mange ganger ser det ikke ut som at det er en «trygg» måte å løfte på, spesielt når utøverne skal løfte så tungt de klarer. Disse utøverne bøyer seg fram og løfter opp mye mer vekt dag ut og dag inn, enn de aller fleste noensinne kommer til å løfte. Styrkeløft har betydelig lavere forekomst av skader enn andre idretter. De fleste utøverne i styrkeløft prøver å løfte med så lite fleksjon i ryggraden som mulig, men selv om de prøver så er det ikke alle som får det til, spesielt når vekten blir opp mot det de maksimalt klarer å løfte.

Det er generelt nesten umulig å ikke flektere ryggraden når man løfter opp noe fra gulvet. Så til tross for at mange idrettsutøvere i styrkesportene løfter slik man ikke blir anbefalt å gjøre, er det svært lav forekomst av skader. Dette er bare for å vise ett eksempel på at det er trygt å løfte framoverbøyd, og at kroppen klarer å tilpasse seg belastninger den blir utsatt for. Det betyr ikke at det er trygt for en utrent person å løfte så mye som mulig i markløft! Hvis ryggen vår hadde blitt skadet av å løfte 20-40 kilo med dårlig teknikk hadde det ikke vært sannsynlig at noen ville klart å løfte ti ganger så mye i markløft. Styrkeløft viser altså at ryggen vår ikke er skjør, men naturlig stødig og sterk.

skadeforebyggende

Ikke bekymre deg for løfteteknikk, men ikke vær uforsiktig heller!

Selvsagt er det mulig å skade seg ved å være uforsiktig med løft av tunge gjenstander. Og selvsagt har teknikk noe å si for ekstremt tunge vekter. Tar du i og sliter nok kan det disponere for en strekkskade. Heldigvis er prolaps sjeldent, og mindre alvorlig enn mange tror. Der er dessuten mindre relatert til både løfting og ryggsmerte. Ryggskader som starter med et løftetraume er også sjeldent, og er sjeldent like alvorlig som det kan oppleves.

Konklusjon

Å løfte med bøyde bein sammenlignet med å bøye seg fram og plukke opp gjenstander er ikke vist å være bedre for å unngå risikoen for ryggsmerte. Ryggen er sterk, og vi løfter intuitivt på en slik måte at ryggen jobber mest mulig effektivt. Vær fornuftig når du skal løfte noe som er tyngre enn du pleier, eller hvis du skal løfte noe flere ganger enn du er vant til. Kroppen kan tåle ekstremt mye, men da trenger den å venne seg gradvis til belastningen.

Kilde

Painscience.com

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Motivasjon

Hvordan legge opp treningen i en travel hverdag!

I en hektisk hverdag kan treningen fort bli nedprioritert om du…
Dato: Apr 22, 2024
Gratis Treningsprogram

To-splitts treningsprogram for styrke og muskelvekst!

To-splitts treningsprogram, som deles inn i overkropp- og underkroppsøkt, er ideelt…
Dato: Apr 21, 2024
Nybegynnere

Hva bør du ha i treningsbagen din?

Enten du er en erfaren løfter eller nybegynner, å ha riktig…
Dato: Apr 20, 2024
Motivasjon

Morgentrening – Fordelene med å trene om morgenen!

Det er tungt å stå opp tidlig om morgenen for å…
Dato: Apr 19, 2024
Gratis Treningsprogram

Trening for en sterk og funksjonell rygg!

Er du en av de mange som har en stillesittende jobb,…
Dato: Apr 18, 2024
Kostholdsprogram

Kostholdet for deg som vil opp i vekt!

For mange kan det være utfordrende å gå ned i vekt,…
Dato: Apr 17, 2024
Best i test - kosttilskudd

Omega-3 kosttilskudd – Best i test 2024!

Vi gir deg oversikten over de 10 beste omega-3 kosttilskuddene på…
Dato: Apr 16, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Gratis Treningsprogram

Kettlebell trening – Trening for styrke, eksplosivitet og utholdenhet!

Trening med kettlebell er bra for å trene opp styrke, utholdenhet…
Dato: Apr 15, 2024
Ernæring

Fettet du bør spise mer av – Gode kilder til sunt fett!

For mye fettrik mat i kostholdet er ikke bra, men det…
Dato: Apr 14, 2024
Styrketrening

Bli slankere, sterkere og sunnere med styrketrening!

Styrketrening er en viktig del av en god treningsrutine. Du bør…
Dato: Apr 13, 2024
Oppskrifter

Proteinrik lasagne uten pasta – Næringsrik, sunn og veldig god!

Denne smakfulle lasagnen er laget uten pasta og den tradisjonelle hvite…
Dato: Apr 12, 2024
Gratis Treningsprogram

Fullkroppsprogram – 3 økter i uken for styrke og muskelvekst!

Du trenger ikke trene styrke hver eneste dag for å oppnå…
Dato: Apr 11, 2024
Helse og livsstil

Hormonene som påvirker vekten vår!

Mange av hormonene i kroppen har innvirkning på vekten vår. Hormonene…
Dato: Apr 10, 2024
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Ernæring

Dietten som bidrar til å senke blodtrykket!

Har du hørt om DASH-dietten? Denne dietten ble utviklet for å…
Dato: Apr 08, 2024
Nybegynnere

Gjør trening til en vane – En nybegynners guide!

Å komme i gang med trening kan være en utfordrende oppgave,…
Dato: Apr 07, 2024