De aller fleste har lært at man ikke skal bøye seg fram og «løfte med ryggen», men å heller bøye seg ned og «løfte med beina». Mange tror at dette skal redusere risikoen for å skade ryggen når man løfter ting fra bakken. Men er grunnen til at vi får vondt i ryggen at vi ikke bøyer knærne når vi plukker opp noe fra gulvet? Denne artikkelen tar for seg løft av objekter fra bakken, ikke treningsløft eller andre løft innen yrker som krever god ergonomi.

Det er mange som mener at vi må bruke beina når vi løfter noe for å unngå skade, både lekfolk og fagpersoner som fysioterapeuter, leger og kiropraktorer. Det har seg faktisk sånn at vanlige folk ikke trenger å lære hvordan man skal løfte ting fra bakken på «riktig» måte. Det viser seg nemlig at å bøye seg fram for å løfte noe ikke er en risikofaktor for å få vondt i ryggen.

Intuisjon

Å løfte riktig er noe vi mennesker gjør intuitivt, og derfor bør vi ikke trenge å lære hva som er «riktig». Den beste måten å løfte på er å holde objektet nærme kroppen med god balanse, og unngå å løfte mens du holder en merkelig kroppspositur eller er sliten. Mange som har vondt i ryggen angir at de fikk det da de løftet noe med en merkelig eller uvanlig kroppspositur. Å bøye seg fram er derimot ikke en uvanlig kroppspositur.

skadeforebyggende

Ryggen er sterk

Det er i liten grad hvordan du løfter noe som påvirker om du får vondt i ryggen eller ikke med mindre du overdriver noe til langt over den grensen som du selv kjenner at du har. Ryggen er utrolig sterk og holdbar, i motsetning til skjør, som noen tenker at den er. Studier har vist at det ikke er noen forskjell i forekomst av ryggsmerte når arbeidere får trene på å «løfte riktig».

Det er også vist at det er lite sannsynlig at å løfte tungt eller framoverbøyd på jobb årsaker ryggsmerte. Dette betyr ikke at ingen noen gang vil få vondt i ryggen etter å ha løftet noe på jobb, men sammenhengen mellom å bøye seg fram og løfte noe og påfølgende ryggsmerte er mye svakere enn det folk vanligvis antar.

Belastning ved framoverbøying

Når man bøyer seg framover, kaller man bevegelsen for fleksjon. Ryggraden flekterer når man bøyer seg ned i en knebøy, rundt 40 grader. «Myten» om å løfte med beina oppfordrer altså til å løfte i en slags knebøy. Men å bøye seg fram gir bare ti grader mer fleksjon i ryggraden enn knebøybevegelsen. Når kraften som virker på ryggraden sammenlignes mellom knebøy og framoverbøying er det funnet svært små forskjeller. Knebøybevegelsen har vist seg å være bare 4 % mindre enn å bøye seg fram.

En lærepenge fra styrkeløft

Markløft er en øvelse som inngår i idretten styrkeløft. Mange ganger ser det ikke ut som at det er en «trygg» måte å løfte på, spesielt når utøverne skal løfte så tungt de klarer. Disse utøverne bøyer seg fram og løfter opp mye mer vekt dag ut og dag inn, enn de aller fleste noensinne kommer til å løfte. Styrkeløft har betydelig lavere forekomst av skader enn andre idretter. De fleste utøverne i styrkeløft prøver å løfte med så lite fleksjon i ryggraden som mulig, men selv om de prøver så er det ikke alle som får det til, spesielt når vekten blir opp mot det de maksimalt klarer å løfte.

Det er generelt nesten umulig å ikke flektere ryggraden når man løfter opp noe fra gulvet. Så til tross for at mange idrettsutøvere i styrkesportene løfter slik man ikke blir anbefalt å gjøre, er det svært lav forekomst av skader. Dette er bare for å vise ett eksempel på at det er trygt å løfte framoverbøyd, og at kroppen klarer å tilpasse seg belastninger den blir utsatt for. Det betyr ikke at det er trygt for en utrent person å løfte så mye som mulig i markløft! Hvis ryggen vår hadde blitt skadet av å løfte 20-40 kilo med dårlig teknikk hadde det ikke vært sannsynlig at noen ville klart å løfte ti ganger så mye i markløft. Styrkeløft viser altså at ryggen vår ikke er skjør, men naturlig stødig og sterk.

skadeforebyggende

Ikke bekymre deg for løfteteknikk, men ikke vær uforsiktig heller!

Selvsagt er det mulig å skade seg ved å være uforsiktig med løft av tunge gjenstander. Og selvsagt har teknikk noe å si for ekstremt tunge vekter. Tar du i og sliter nok kan det disponere for en strekkskade. Heldigvis er prolaps sjeldent, og mindre alvorlig enn mange tror. Der er dessuten mindre relatert til både løfting og ryggsmerte. Ryggskader som starter med et løftetraume er også sjeldent, og er sjeldent like alvorlig som det kan oppleves.

Konklusjon

Å løfte med bøyde bein sammenlignet med å bøye seg fram og plukke opp gjenstander er ikke vist å være bedre for å unngå risikoen for ryggsmerte. Ryggen er sterk, og vi løfter intuitivt på en slik måte at ryggen jobber mest mulig effektivt. Vær fornuftig når du skal løfte noe som er tyngre enn du pleier, eller hvis du skal løfte noe flere ganger enn du er vant til. Kroppen kan tåle ekstremt mye, men da trenger den å venne seg gradvis til belastningen.

Kilde

Painscience.com

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Intervjuer

Kristine – allsidig og leken trening!

Kristine Kjenne forteller hvordan hun jobber for å mestre utfordrende øvelser,…
Dato: Aug 12, 2022
Fysisk og psykisk helse

8 tips til å få mer hverdagsaktivitet!

Har du dårlig samvittighet fordi du trener for lite? Hverdagsaktivitet kan…
Dato: Aug 11, 2022
Skader & rehabilitering

Slik bruker du foamrolleren!

Den sylinderformete rullen ser kanskje smart ut å inkludere i treningsopplegget,…
Dato: Aug 10, 2022
Styrketrening

Nybegynner på gymmet – 5 vanlige feil!

Det tar litt tid å komme skikkelig inn i styrketreningen på…
Dato: Aug 09, 2022
Styrketrening

Dette må du gjøre for å endelig få resultatene du ønsker deg!

Ikke noe er så frustrerende som å ha et mål om…
Dato: Aug 05, 2022
Fysisk og psykisk helse

5 tips for å føle deg vel i sommer!

Selv om sommeren er godt i gang, og sommerkroppen kanskje ikke…
Dato: Aug 04, 2022
Styrketrening

Fordelene med styrketrening du ikke må gå glipp av!

Styrketrening kan virke som en overfladisk treningsform fordi det tradisjonelt sett…
Dato: Aug 03, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Kosttilskudd

Kosttilskuddene som fungerer!

Det er mange kosttilskudd på markedet med tvilsom effekt. Men det…
Dato: Jul 30, 2022
Styrketrening

Slik bygger massive brystmuskler!

Tykke og brede brystmuskler er noe mange menn higer etter. Les…
Dato: Jul 29, 2022
Fysisk og psykisk helse

Slik reduserer du stress!

Langvarig stress er ikke bra for noen. Les våre tips til…
Dato: Jul 28, 2022
Styrketrening

Slik unngår du å miste muskelmasse når du ikke kan trene!

Det kommer perioder livet der trening faktisk ikke kan bli like…
Dato: Jul 27, 2022
Styrketrening

Tre spesialøvelser som gjør deg sterkere i markløft!

Disse variantene av markløft kan gjøre at du endelig bryter gjennom…
Dato: Jul 26, 2022
Gratis Treningsprogram

Styrketrening: 4-dagers program med fokus på rumpe, lår og mage!

Å trene styrketrening for hele kroppen gir en balansert fysikk, selv…
Dato: Jul 26, 2022
Sponset

31 virkestoffer som gir bedre helse, mer energi og økt prestasjon!

Ernæring

6 tips for et sunt kosthold

Disse praktiske tipsene kan hjelpe deg til å gjøre sunne valg…
Dato: Jul 22, 2022
Fysisk og psykisk helse

Øk livskvaliteten og styrk den psykiske helsen!

Å ha det bra med seg selv handler ikke bare om…
Dato: Jul 21, 2022