Ikke alle lavkarbo dietter trenger å være keto dietter. Her er det du må vite om to av de mest populære diettene i dag.

Hvis du er opptatt av kosthold og helse, så er det sannsynlig at du har hørt om lavkarbo og keto dietten, og ikke minst er det svært sannsynlig at du kjenner noen som nærmest bannlyser brød, ris og pasta fra kostholdet.

I 2018 var keto dietten den mest undersøkte dietten i hele verden. Interessen for keto dietten og lavkarbo dietter generelt har nærmest eksplodert de siste årene, noe også vi har merket på trykket rundt våre artikler og guide for hvordan du kan oppnå ketose. Men keto dietten er ikke den eneste måten å redusere karbohydratene på – det er bare den strengeste ettersom den eliminerer næringsrike matvarer som en rekke frukt og grønnsaker og matvarer som er rik på fullkorn/fiber.

 

Forskjellen mellom keto og lavkarbo

Tilhengere av keto dietten vil holde seg unna brød, pasta, ris og andre karbohydrater, men følger du een lavkarbo diett, kan du tillate deg alt dette. For de som følger en ketosisk diett handler det om å sette kroppen i en metabolsk tilstand der den forbrenner fett isteden for karbohydrater for å produsere energi – en såkalt ketosisk tilstand. For å opprettholde denne tilstanden må inntaket av fett ligge på omtrent 65-85% av det daglige kaloriinntaket. Det nøyaktige tallet vil variere fra person til person, men fett er den desidert viktigste næringskilden.

Deretter skal 20% av kaloriene komme fra proteiner, mens mengden karbohydrater er begrenset til ca. 10% av det totale kaloriinntaket. Å opprettholde et slik forhold mellom fett, proteiner og karbohydrater, er svært utfordrende for de aller fleste – ikke bare fordi det er vanskelig å begrense seg til så store mengder fett, men også fordi de aller fleste matvarer inneholder en god blanding av de tre næringsstoffene. Avokado og nøtter er rike på fettkilder, men de inneholder også karbohydrater…

lavkarbo
Med en lavkarbo diett kan du fint inkludere flere av disse matvarene i kostholdet, mens keto dietten tillater nesten ingen karbohydrater.

 

Matvarene du kan / ikke kan spise i keto dietten

Å følge en diett som er svært rik på fett er vanskeligere enn det kan høres ut som ettersom du kun får spise en så begrenset mengde proteiner og karbohydrater. Veldig mange blander «keto dietten med en proteinrik diett», men dette er absolutt ikke tilfellet. Spiser du for mye proteiner, så vil du skyve kroppen ut av ketosen akkurat som når du spiser for mange karbohydrater.

For å opprettholde ketosen skal du spise matvarer som inneholder nesten utelukkende fett, som ulike typer oljer, fettrike kjøttstykker som bacon, avokado, fete oster og fete steker. Ettersom inntaket av proteiner og karbohydrater må begrenses i så stor grad, vil du også gå glipp av mange næringsrike matvarer som frukt og grønnsaker som ofte er rike på vitaminer, mineraler, fiber og andre små sporstoffer. Så lenge du følger en ketosisk diett, bør du i det minste sørge for å spise mye grønne salater, brokkoli og blomkål som alle er næringsrike, men inneholder lite kalorier.

Det finnes ikke EN riktig form for lavkarbo

Og til alle som tror det finnes en fasit på hvordan et lavkarbo kosthold ser ut, så er svaret «nei». Har du bestandig spist 300 gram karbohydrater om dagen, vil 150 gram karbohydrater fremstå som en lavkarbo diett. Du er også tillatt å spise hva du vil, inkludert brød, pasta, ris, frukt og grønnsaker. Nesten alle typer dietter, også keto middelhavsdietten og vegetarianske dietter, kan gjøres lavkarbo.

 

En sunn fremgangsmåte for keto dietten 

Før du kaster deg rundt, dropper alt av karbohydrater og hamstrer bacon for resten av månedslønna, er det lurt å tenke deg om et par ganger. Er keto dietten egentlig noe for deg? Passer dietten din levestil eller dine smakspreferanser? Kan du fungere normalt i hverdagen med et så lavt inntak av karbohydrater, og ikke minst, liker du de matvarene som er dominerende i ett ketosisk kosthold? Det er ingen vits i å forsøke og følge et kosthold hvis du ikke finnes motivert for det.

Svært aktive mennesker som tilbringer mye av hverdagen til å trene, anbefales faktisk å unngå keto dietten. Denne gruppen mennesker bør derimot innta rikelig med karbohydrater.

Den tradisjonelle vestlige dietten inneholder i dag svært mye karbohydrater, men det i seg selv trenger ikke å være negativt så lenge karbohydratene kommer fra næringsrike og sunne matkilder som frukt, grønnsaker, belgvekster og grove kornprodukter. Mange vil ha godt av å redusere karbohydratinntaket, men en reduksjon bør skje i kontrollerte former. Å kutte 150 gram karbohydrater over natta vil sjelden være en god idé, men kutter du 15 gram jevnlig fra et og annet måltid, så er det betydelig større sannsynlighet for å kunne redusere karbohydratinntaket og tid, og ikke minst opprettholde det nye kostholdet.

lavkarbo
Uansett hvordan du spiser, så er det avgjørende at du får i deg viktige vitaminer og mineraler. Forsøk å inkludere næringsrike matvarer som balanserer energiinntaket godt.

Lavkarbo dietter har en rekke helsefordeler

Det er blitt skrevet både positivt og negativt om lavkarbo dietter, og som nevnt tidligere i artikkelen har det blitt forsket mye på de senere årene. Nøyaktig hvor «bra» en lavkarbo diett er, avhenger av hvordan det totale kostholdet ditt ser ut og hvor streng denne dietten er, men den kan uten tvil ha sine fordeler. En tallerken som er fyllt med frukt, grønnsaker, proteiner og sunne fettsyrer, vil tilføre deg rikelig med energi og viktige næringsstoffer, samtidig som det metter godt. Faktisk vil inntaket av høykvalitets lavkarbo matvarer som laks, grønne salater og nøtter, kunne gi deg 12 år ekstra levetid (!!!) i følge en studie som ble gjort ved Harvard University nylig. Og en rekke studier har vist at ultra-prosesserte matvarer som sukkerrike frokostblandinger med svært mye karbohydrater, linkes til en høyere risiko for kreft og hjerte- og karsykdommer.

Og som om ikke det var nok, så kan lavkarbo diettene være spesielt nyttig for å regulere blodsukkeret, i hvert fall om vi skal tro en studie som ble publisert i tidsskriftet Pediatrics.

 

Lavkarbo vs keto dietten – hvilken er best?

Hvilken av de to diettene som er best, er det kun du som kan vite. Hvorfor? Jo, du må først finne ut hva som er målsettingen din og hvor realistisk det er å kunne følge en av de to diettene over tid. Mange synes keto dietten blir for vanskelig, og da er en form for lavkarbo et svært godt alternativ.

Vi har skrevet det før, men skriver det igjen:
En diett skal være en verktøy på veien mot bedre helse, og i motsetning til hva mange tror så handler ikke helse kun om fysisk velvære, men minst like mye om psykisk velvære. Velg en diett du kan leve godt med,ikke en som sliter deg ut.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

Kornvarer – hvorfor det er bra for helsen!

Til tross for at kornvarer er den største kilden til energi…
Dato: Sep 14, 2022
Oppskrifter

Enkel, sunn og digg iskrem!

Iskrem kan spises og nytes hele året, enten det er jul…
Dato: Aug 29, 2022
Ernæring

En viktig sideeffekt av å spise hardkokte egg

En ny studie kan legge til enda i grunn i den…
Dato: Aug 25, 2022
Ernæring

Denne ene forandringen kan gjøre enormt mye for vektreduksjon

Går du med et ønske om å gå ned noen kilo…
Dato: Aug 24, 2022
Kosttilskudd

«En stor helseeffekt av å ta kollagen», i følge en ekspert

Kollagen er i vinden som aldri før, og det er alltid…
Dato: Aug 22, 2022
Ernæring

Spiser du på dette tidspunktet reduserer du risikoen for type 2 diabetes

Ta kontroll over blodsukkeret, reduser vekten å unngå stoffskiftesykdommer ved å…
Dato: Aug 15, 2022
Kosttilskudd

Kosttilskuddene som fungerer!

Det er mange kosttilskudd på markedet med tvilsom effekt. Men det…
Dato: Jul 30, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Ultraprosessert mat – dette må du vite!

Matvarene prosesseres for at de skal være mer holdbare og smakfulle,…
Dato: Jul 25, 2022
Ernæring

6 tips for et sunt kosthold

Disse praktiske tipsene kan hjelpe deg til å gjøre sunne valg…
Dato: Jul 22, 2022
Ernæring

Bli sunnere med disse matbyttene!

Mange matvarer passer til samme bruk, men har helt ulikt næringsinnhold.…
Dato: Jul 20, 2022
Ernæring

5 matvarer for muskelbygging!

For å bygge en atletisk og sterk kropp trenger du et…
Dato: Jul 14, 2022
Ernæring

11 kostholdtips som er vitenskapelig dokumentert!

Det kan være vanskelig å skille på myter og fakta når…
Dato: Jul 07, 2022
Ernæring

Gjør det enkelt – 3 kostholds tips som alltid vil være gjeldende!

Kosthold kan virke komplisert både i teori og praksis, men det…
Dato: Jun 26, 2022
Sponset

ImpacGun gir en effektiv oppvarming og behandling av muskler og ledd! – Få 900 kr i avslag!

Ernæring

Hacks for å spise sunt i en hektisk hverdag!

Mange lever hektiske liv og legger skylden på det når de…
Dato: Jun 22, 2022
Ernæring

7 matvarer for god hjernehelse!

Hjernen er kontrollsenteret i kroppen din. Det er hjernen som gjør…
Dato: Jun 09, 2022