Lave testosteronnivåer kan føre til redusert muskelmasse, dårlige prestasjoner og svekket følelse av velvære. Her skal vi se litt på hva vi kan gjøre for å øke testosteronnivåene våre uten bruk av medisiner.

Mange av oss trener knallhardt og har et godt kosthold der vi fokuserer på å holde en lav fettprosent. Dersom treningen og dietten er på plass, så er det lett å tenke at alt er i orden, men dette er ikke alltid tilfelle. En del av oss som trener har en tendens til å gjøre de bra tingene litt for mye, noe som igjen kan resultere i problemer på lang sikt. Her snakker vi ikke om skader, men om hormonnivåene våre.

Forskning har vist at trening med høyt volum kan føre til en signifikant reduksjon i testosteron, og det er dårlige nyheter om du ønsker å øke muskelmassen. Testosteron har for øvrig vesentlig flere viktige funksjoner både for helsen og selvfølelsen. Det er flere kjente maratonløpere som har fått problemer med å føle seg utslitt, og ute av form over lengre tid. Dette er et resultat av år etter år med ekstremt høyt volum på treningen.

Selv om du ikke løper maraton, kan du allikevel utvikle de samme problemene. Det finnes heldigvis noen ting vi kan gjøre selv for å forsøke å unngå dette, og det er uten bruk av ymse kosttilskudd eller medisiner fra legen.

Les også: Topp 10 Testobooster – Best i test 2018

 

Kort om Testosteron

Det er skrevet hele bøker om testosteron, men vi gjør det kort. Testosteron er et kjønnshormon som spiller en viktig rolle i forhold til din evne til å få barn, din velvære og seksuelle funksjonsevne. Det har også en viktig rolle med hensyn til din prestasjonsevne, beintetthet og ditt potensiale for økt muskelmasse

Følgelig har lave nivåer av testosteron ganske alvorlige bieffekter, inkludert seksuell dysfunksjon, dårlig fruktbarhet/evne til å få barn, redusert vekst/utvikling muskulært, lav beintetthet, redusert muskelmasse og redusert styrke. I tillegg ser man ofte at de med lavt testosteron har lite energi, depresjon, og problemer med å sove. (1)

 

Testosteron behandling:

Som vi lett kan forstå på listen over er dette en bekymring som angår mange menn der ute, og følgelig har det vokst fram en industri, spesielt i USA der folk går til lege for å få tilskudd av testosteron av lege. Dette er etter mitt vitende ikke utbredt i Norge, selv om det forekommer.

Ved slik behandling brukes det kremer, sprøyter, piller eller andre former for medisinsk testosteron tilførsel.

Det er en litt forenklet tanke at eventuelle problemer kan løses med slik behandling alene, det er ikke en pille som er svaret på alle våre problemene. Å ta tilskudd av ting som kroppen produserer selv, kan sette ned kroppens evne til å produsere det samme.

Bruken av testosteronprodukter kan også redusere spermproduksjonen , og ha alvorlige effekter på sikt dersom du ønsker å få barn.

Det finnes vitenskapelige indikasjoner på at testosteron behandling ikke alltid kurerer alle symptomene på lave testosteron nivåer. En studie fra 2001 viste at store doser testosteron hadde stor effekt på økning av muskelmasse, men ingen til liten effekt på seksuell aktivitet eller lyst. (2)

For idrettsutøvere må en også tenke på dopingtester. Selv om lavt testosteronnivå er en anerkjent diagnose, så har WADA (world anti doping agency) bare gitt unntak på dopingreglene til de som har diagnosen som følge av en genetisk feil, fysisk skade på testikklene eller at det kommer av stråling eller kreftbehandling.

 

For økt testosteron; Spis mer!

Mer forskning må gjøres, men det er indikatorer på at lave testosteron nivåer kan løses med å spise mer, og være påpasselig med fysisk aktivitet.

Det arbeides med forskning på lave testosteron nivåer hos meget aktive menn. Det er gjort funn som tyder på at menn som for eksempel løper veldig mye har et likedan kaloriinntak som mindre aktive menn, selv om de forbrenner mye mer. Det synes å være hevet over enhver tvil at kaloriunderskudd er medvirkende til mange som sliter med lave testosteron verdier.

En god start er å kalkulere hvor mye karbohydrater, proteiner og fett du trenger hver dag, skrive aktivitetslogg på treningene dine, og skrive ned alt du spiser.

Og bare i tilfelle du har hørt at du trenger mye kolesterol i maten for å holde testosteronet oppe, så er det forskning gjort på langdistanseløpere som fulgte en diett med mye fettstoffer som fortsatt viste at de hadde lavt testosteron. (4), så det er nærliggende å anta at problemet er relatert til kaloriene, og ikke bare fettinntaket i kostholdet ditt.

 

Kaloriunderskudd kan kvele testosteronet ditt, men…..

Kaloriunderskudd kan være den enkle løsningen på dine problemer. Om du tror det, forsøk å øk matinntaket samt redusere den totale treningsmengden. Man kan trene effektivt med høy intensitet, og lavere volum.

Dersom du allikevel skulle oppleve problemer med humør, seksualdrift eller annet anbefales det at du snakker med legen din. Symptomer som tretthet, lav energi, lavere seksualdrift med mer kan ha andre, og mer alvorlige underliggende årsaker, så dersom ikke litt mer mat og hvile bedrer situasjonen din på ganske kort tid, ta en prat med lege om problemene dine.

Vi skal ikke under noen omstendigheter ta en artikkel, eller et råd på internett som løsningen på problemer med helsen vår.

Gjør et lite eksperiment selv med det som er nevnt over, spis litt mer, tren litt mindre, men ikke ta noen sjanser om du føler deg ordentlig dårlig.

 

Kilder:

  1. Arver, S., & Lehtihet, M. (2008). Current guidelines for the diagnosis of testosterone deficiency. In Advances in the management of testosterone deficiency (Vol. 37, pp. 5-20). Karger Publishers.
  2. Bhasin, S., Woodhouse, L., Casaburi, R., Singh, A. B., Bhasin, D., Berman, N., … & Dzekov, J. (2001). Testosterone dose-response relationships in healthy young men. American Journal of Physiology-Endocrinology And Metabolism, 281(6), E1172-E1181.
  3. Cialdella-Kam, L., Guebels, C. P., Maddalozzo, G. F., & Manore, M. M. (2014). Dietary intervention restored menses in female athletes with exercise-associated menstrual dysfunction with limited impact on bone and muscle health. Nutrients, 6(8), 3018-3039.
  4. Saenz, C., Freidenreich, D. J., Kunces, L. J., Bartley, J. M., Creighton, B. C., Hooper, D. R., … & Maresh, C. M. (2015). Resting And Endurance Exercise-induced Testosterone Responses In Elite Ultra-runners Habitually Consuming Low-carbohydrate And High-carbohydrate Diets: 311 Board# 162 May 27, 11: 00 AM-12: 30 PM. Medicine & Science in Sports & Exercise, 47(5S), 75-76.

Lars Helge Kristensen

Bachelor i Idrett, Tidligere strongmanutøver og med noe bakgrunn fra diverse kampsport.Har trent siden jeg var 12 år gammel, og deltok i første "Norges sterkeste mann" 18 år gammel, og fortsatte med det noen år. Jeg mener at trening er en livsstil, at gode resultater kommer som en effekt av kontinuitet og viljestyrke over mange år. Jeg har gjort mye dumt og feil i min treningskarriere, men gjennom kontinuitet og evnen til å ta lærdom av mine feil har jeg alltid kommet ut sterkere.
Fysisk og psykisk helse

Derfor lever kvinner lengre enn menn

Tallene lyver ikke: Kvinner lenger lengre enn menn. Kanskje er det…
dato: Jul 14, 2020
Fysisk og psykisk helse

Slik bruker du HRV og pulsklokka til å forbedre restitusjonen

Treningsfremgang er et resultat av jevnlig og progressiv belastning over tid kombinert…
dato: Jul 03, 2020
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – juni 2020!

Sommermåneden juni er i gang! Nå er det virkelig tid for…
dato: Jun 25, 2020
Motivasjon

Kan aktivitetsmålere føre til at vi er mer aktive?

Salget av pulsklokker og aktivitetsmåler har skutt i været i løpet av…
dato: Jun 25, 2020
Fysisk og psykisk helse

Ikke dropp frokosten! Dette er forklaringen

Du har kanskje hørt at frokosten er "dagens viktigste måltid"? Denne studien…
dato: Jun 23, 2020
Motivasjon

Ny forskning: En stort antall kvinner unngår treningssenteret i frykt for å bli dømt

I følge en ny undersøkelse unngår 65% av kvinnene treningssenteret som…
dato: Jun 12, 2020
Fysisk og psykisk helse

Grilling kan føre til at du drikker mer

Hører du til de som elsker å finne frem grillen uansett…
dato: Jun 08, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Fysisk og psykisk helse

Denne aktiviteten bedrer din mentale helse!

Det er ikke bare trening og fysisk aktivitet som booster den…
dato: Jun 04, 2020
Fysisk og psykisk helse

Vet du forskjellen på “fitness” og “helse”?

Vi hører ordene hver eneste dag. Fitness og helse. Men vet…
dato: Jun 03, 2020
Motivasjon

Utendørs aktivitetene som forbrenner flest kalorier!

Nå som sommeren er her er det perfekt å tilbringe dagene…
dato: Jun 02, 2020
Skadeforebyggende

Tips: Tøy denne muskelen og føl deg bedre

Sitter du mye i ro på jobben? Da vil både rumpe-…
dato: May 27, 2020
Fysisk og psykisk helse

Slik har COVID-19 pandemien påvirket søvn- og treningsvanene våre

Pulsklokkeselskapet Polar har på bakgrunn av COVID-19 pandemien foretatt en undersøkelse…
dato: May 26, 2020
Fysisk og psykisk helse

Den skjulte kostnaden av å bo i en forurenset storby

Du vet antageligvis allerede at forurenset luft er skadelig for lungene dine. Men…
dato: May 20, 2020
Fysisk og psykisk helse

Det viktigste for å oppnå bedre restitusjon

Uten tilstrekkelig med restitusjon vil du aldri bli godt trent. Her…
dato: May 20, 2020
Fysisk og psykisk helse

Disse stoffene får frem smilet!

Trening og mosjon, god mat og drikke - det er mye…
dato: May 14, 2020
Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: Opptrening etter meniskskade

Meniskskade er en av de vanligste årsakene til knesmerter. Dette treningsprogrammet…
dato: May 13, 2020