Esker du lakris? Eller kjenner du noen som gjør det? Lakris har vært gjenstand for både ros og ris, og her avslører vi mer om den søte svarte saken.
Ja vi elsker lakris. Nordmenn spiser MYE lakris, i alle mulige fasonger og varianter. Selve navnet lakris kommer at det greske ordet glykyrrhiza og betyr søt rot. Kanskje er det ikke så overraskende en sammenheng med at lakrisen faktisk er et spiselig stoff som utvinnes av roten til nettopp lakrisplanten. Lakris er 50 ganger søtere enn sukker, og den karakteristiske smaken og lukten kommer av aromastoffet glycyrrhizen. Til sin store fordel er ikke lakris veldig kaloririk, og sammenlignet med mange ulike sjokolader, så er det omtrent halvparten av kalorimengden per 100 gram.
Det har blitt forsket mye på lakris, og mens noen studier peker på at lakris kan være skadelig for helsen, hevder andre studier at det faktisk kan være bra for oss. Sannheten er vel at «alt med måte», akkurat som med det meste annet vi spiser og drikker. I antikken ble lakris benyttet som legemiddel i tradisjonell kinesisk medisin. I dagens folkemedisin blir lakris blant annet benyttet til å lindre bronkitt, halsbrann, mage- og tarmproblemer, impotens og revmatoid artritt. Lakrisen blitt brukt til å fremskynde sårtilheling, og flere studier viser at lakris kan bidra til å øke forbrenningen.
Likevel, som med alt annet skal lakris inntas med måte. For mye av den svarte godsaken er verken bra for tennene dine eller helsen din. Stoffet vi nevnte som gir lakrisen den karakteristiske smaken og lukten, glycyrrhizin påvirker nemlig kretsløpet vårt og kan gi økt blodtrykk, væskeansamlinger og lavt kaliumnivå i kroppen. Høyt blodtrykk er en av de vanligste årsakene til hjerte- og karsykdommer, så du trenger ikke å være rakettforsker at du må passe på inntaket.
Så lenge du nyter lakrisen i begrensede mengder, så er du nok trygg. Og husk – lakrisen inneholder langt færre kalorier enn sjokolade og er en god erstatning til sjokoladeplaten når du har lyst på noe søtt!
Få med deg: De sunneste iskremene!
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene