Kristine Kjenne forteller hvordan hun jobber for å mestre utfordrende øvelser, og hva hun gjør for å ta vare på både den fysiske og psykiske helsen.

Litt for mange baller i luften

Når Kristine Kjenne blir bedt om å fortelle om seg selv så nevner hun fort at hun muligens har litt for mange baller i tillegg til å være fulltidsstudent. Hun studerer på Norges Idrettshøgskole og tar videreutdanning innen fysisk aktivitet og funksjonshemming. Fra før av er hun utdannet idrettspedagog.

– Målet er å jobbe med rehabilitering fordi jeg vil hjelpe mennesker med å komme i aktivitet og mestre hverdagen best mulig. Fokuset på hvordan kroppen skal fungere fremfor hvordan den ser ut er noe jeg liker veldig godt med rehabiliteringstrening, og det virker utrolig meningsfylt.

inspirasjon

Ved siden av studiene har 27 år gamle Kristine en variert arbeidshverdag der hun jobber som selvstendig næringsdrivende og blir leid inn på Frisklivssentralen som idrettspedagog og ernæringsveileder, holder timer i bedriftsyoga, jobber som bootcamp-instruktør, som trener for en gruppe barn med funksjonshemming og jobber som brukerstyrt assistent.

– De er meningsfulle jobber som gir meg veldig mye!

Aktiv hverdag med samboer, hund og katt

At Kristine selv har en aktiv hverdag, er kanskje ingen overraskelse med tanke på valg av studie og jobb.

– Jeg elsker alt som har med fysisk aktivitet å gjøre, og er nok over middels aktiv i hverdagen min, både på jobb og i fritiden. Friluftsliv gir meg mye glede, og er ofte på eventyr i skog, fjell og mark med samboeren min Simen og hunden vår Milo. Vi har også en katt som heter Mons.

– Både Simen og jeg er utdannet idrettspedagoger, og å være i aktivitet og drive med felles hobbyer har alltid vært en del av vårt forhold. Men vi kan også gjerne ta det rolig på sofaen med Netflix og spise god mat. Ellers liker jeg å strikke, se serier og henge med dyr, venner og familie.

inspirasjon

Elsker hvordan yoga utfordrer det mentale

Det er over 10 år siden Kristine testet yoga for første gang. Det finnes mange ulike former for yoga, og det tok litt tid for henne å komme inn i det og finne noe hun trivdes med.

– Så fant jeg Vinyasa yoga, som er mer dynamisk og har en flow i timen, bevegelse til pust. Det er den yogaformen jeg har utdannelse innenfor og som jeg nå underviser i. Det passer meg perfekt fordi det er en litt mer leken form for yoga der man kan velge stillinger, og kombinere og sette sammen timen på en morsom og litt mer utfordrende måte.

– Jeg elsker at yoga utfordrer både styrke, fleksibilitet, balanse og muskulær utholdenhet. I tillegg til å utfordre det fysiske er det mentale kanskje enda viktigere i yoga. For meg er det en mental pause fordi jeg fokuserer fullt og helt på det som skjer på matta, og alt annet får vente. Den mentale biten utfordrer meg til tider mer enn den fysiske, og jeg kjenner at jeg trenger dette mentale frirommet.

inspirasjon

Sprer bevegelsesglede med acroyoga

@TeamStronger ble til da Kristine og Simen kom over noen bilder av partnerakrobatikk og acroyoga i 2016, og bestemte seg for å teste. På den kontoen deler de utfordringer og fremgangsmåter, og har siden oppstart holdt ulike workshops rundt omkring i Norge. Neste arrangement er ShapeUp Convention i Oslo den 27.august 2022.

– Vi har begge god kroppsbeherskelse og mestret øvelsene godt, noe som ga motivasjon for å leke videre. Vi synes det var utrolig gøy og utfordrende, og startet @TeamStronger for å kunne spre bevegelsesglede, mestring og tips til morsomme og lekne øvelser man kan gjøre sammen med andre. Fordi vi selv finner så mye glede i aktivitet og bevegelse ønsker vi at andre også får oppleve og kjenne på det samme. Derfor tenker vi at en leken tilnærming til trening og bevegelse er et godt sted å starte.

– Acroyoga utfordrer både samarbeidsevnen, styrke, balanse, fleksibilitet og utholdenhet, og det er helt klart en aktivitet hvor man glemmer at man faktisk trener.

Mestrer det umulige

Det er ingen tvil om at Kristine har en imponerende kroppskontroll, og det mange kanskje misunner henne er ferdighetene innen håndstående.

Hvordan gikk du frem for å lære deg håndstående?

– Jeg begynte å øve på håndstående i 2015, og merket rask progresjon jo mer jeg øvde. Da fikk jeg helt dilla og øvde litt hver dag, og fikk plutselig kontroll. Nå kan jeg stå i over ett minutt av gangen. Jeg elsker følelsen av å mestre øvelser som tidligere virket umulige, og det er så gøy med øvelser som man virkelig må jobbe for å klare. Da blir gleden og mestringsfølelsen enda større når man endelig mestrer de!

Har du noen tips til andre som vil lære mer om trening med egen kroppsvekt?

– Mitt beste tips er å finne noe du synes er gøy å drive med. Har du det gøy på veien mot målet er sjansen større for at du klarer å jobbe kontinuerlig, og at du når målene du har satt deg. Det er så mye gøy og kult kroppen kan få til. Prøv deg fram med litt enklere øvelser i starten, for eksempel håndstående inntil en vegg eller med hjelp av partner. Eller øv på å slå hjul. Lek er virkelig undervurdert som trening!

inspirasjon
Foto: Daniel Aseehofer

Trener for allsidighet

Det kommer fort frem at Kristine er både sterk, fleksibel, utholdende og har det gøy med fysisk aktivitet. Og det er nettopp det som er målet hennes med treningen – å være så allsidig som mulig slik at hun kan drive med alt hun synes er gøy.

– Min treningshverdag er veldig lystbetont og leken, og jeg ønsker å ha en kropp som tåler en aktiv hverdag og som ikke hindrer meg i å teste og mestre nye aktiviteter og utfordringer. Målene jeg jobber mot akkruat nå er å bli sterkere i muscle ups og press til håndstående.

– Det er utfordrende, men også veldig gøy å jobbe med og se fremgang sakte, men sikkert. I tillegg til å drive med yoga og styrketrening så løper jeg en del. Tidligere har jeg løpt mye halvmaraton, og jobber meg nå tilbake etter å ha slitt med noen belastningsskader.

Fra anstrengt til avslappet forhold til mat

Kristine forteller at kostholdet hennes har endret seg mye gjennom årene, og at hun i tenårene hadde et strengt fokus på sunn og «riktig» mat. Nå har hun et mer avslappet forhold til mat og kosthold og unner seg litt av alt.

– Etter mange år med spiseforstyrrelser er det ikke alltid like lett, men jeg ønsker å fremme en balanse og matglede, og jobber hele tiden med å finne denne balansen selv. Jeg er pescetarianer, som vil si at jeg spiser fisk, men ikke kjøtt, og prøver å spise mest mulig plantebasert med hensyn til både miljø og dyrevelferd. Jeg ønsker å være et godt forbilde når det kommer til trening og kosthold og vil fronte et sunt og normalt kosthold. Derfor bruker jeg ikke andre kosttilskudd enn vitamin D i vinterhalvåret.

inspirasjon

– Et sunt og variert kosthold er grunnleggende for å få resultater av treningen jeg legger ned, og det er med på å holde energinivået oppe gjennom min aktive hverdag. Jeg er flink til å lage matpakker, og har alltid med meg litt mat på farten for å sikre et stabilt blodsukker og energi gjennom dagen.

Helse er mer enn trening og kosthold

Når den superspreke 27-åringen blir spurt om hva hun gjør for å ivareta helsen svarer hun fort at helse handler om mye mer enn bare trening og kosthold.

– Å finne ro i en hektisk hverdag med mye aktivitet og trening både på jobb og fritiden, er nor jeg øver på. Til dette bruker jeg både yoga og meditasjon, i tillegg til å omgi meg med dyr og mine favorittmennesker. Friluftsliv har også en beroligende effekt på meg, og jeg ser mye helse i å være ute i naturen og på tur.

– Jeg liker også å kople av med strikking, en god bok, serie eller film, og å henge opp hengekøya og nyte solnedgangen med venner eller kjæresten og hunden. Det er også et bevisst valg å ikke bare velge podcaster som handler om trening og prestasjon for å kople skikkelig av.

– Det er ikke lett, men det viktigste jeg gjør for min psykiske helse er å ikke være så streng med meg selv, og senke kravene. Jeg har slitt mye med dårlig selvfølelse, og jobber med å akseptere meg selv som jeg er.

Du kan følge Kristine og Team Stronger på Instagram: @KristineKjenne @TeamStronger

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Motivasjon

Morgentrening – Fordelene med å trene om morgenen!

Det er tungt å stå opp tidlig om morgenen for å…
Dato: Apr 19, 2024
Gratis Treningsprogram

Trening for en sterk og funksjonell rygg!

Er du en av de mange som har en stillesittende jobb,…
Dato: Apr 18, 2024
Kostholdsprogram

Kostholdet for deg som vil opp i vekt!

For mange kan det være utfordrende å gå ned i vekt,…
Dato: Apr 17, 2024
Best i test - kosttilskudd

Omega-3 kosttilskudd – Best i test 2024!

Vi gir deg oversikten over de 10 beste omega-3 kosttilskuddene på…
Dato: Apr 16, 2024
Gratis Treningsprogram

Kettlebell trening – Trening for styrke, eksplosivitet og utholdenhet!

Trening med kettlebell er bra for å trene opp styrke, utholdenhet…
Dato: Apr 15, 2024
Ernæring

Fettet du bør spise mer av – Gode kilder til sunt fett!

For mye fettrik mat i kostholdet er ikke bra, men det…
Dato: Apr 14, 2024
Styrketrening

Bli slankere, sterkere og sunnere med styrketrening!

Styrketrening er en viktig del av en god treningsrutine. Du bør…
Dato: Apr 13, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Oppskrifter

Proteinrik lasagne uten pasta – Næringsrik, sunn og veldig god!

Denne smakfulle lasagnen er laget uten pasta og den tradisjonelle hvite…
Dato: Apr 12, 2024
Gratis Treningsprogram

Fullkroppsprogram – 3 økter i uken for styrke og muskelvekst!

Du trenger ikke trene styrke hver eneste dag for å oppnå…
Dato: Apr 11, 2024
Helse og livsstil

Hormonene som påvirker vekten vår!

Mange av hormonene i kroppen har innvirkning på vekten vår. Hormonene…
Dato: Apr 10, 2024
Kostholdsprogram

Legg en plan for kostholdet ditt!

Du bør planlegge kostholdet ditt på samme måte som du planlegger…
Dato: Apr 09, 2024
Ernæring

Dietten som bidrar til å senke blodtrykket!

Har du hørt om DASH-dietten? Denne dietten ble utviklet for å…
Dato: Apr 08, 2024
Nybegynnere

Gjør trening til en vane – En nybegynners guide!

Å komme i gang med trening kan være en utfordrende oppgave,…
Dato: Apr 07, 2024
Sponset

Rask brunfarge med markedets sterkeste betakaroten – Tar også vare på hud, hår og negler!

Ernæring

8 ulike måter å tilberede mat på – Hva er sunnest?

Det handler ikke bare om å bruke sunne og gode råvarer…
Dato: Apr 05, 2024
Fysisk og psykisk helse

Trening gir bedre mental helse!

Det å trene og holde seg fysisk aktiv er ikke bare…
Dato: Apr 04, 2024