Det er mange kosttilskudd på markedet med tvilsom effekt. Men det er et lite knippe kosttilskudd som faktisk har effekt på muskelvekst, styrke og prestasjon!

Styrketrening og kosttilskudd

Det er ikke uvanlig at personer som styrketrener seriøst for å bli sterke eller bygge muskelmasse ofte benytter seg av kosttilskudd for å få enda bedre resultater. Det er mye forskjellig man kan få kjøpt, men det er også mye som ikke har godt dokumentert effekt.

Det er noen få kosttilskudd som uten tvil fungerer, men disse er absolutt ingen mirakelkur der resultatene kommer av seg selv.

Smart og strukturert trening med tunge nok vekter over tid kombinert med sunt kosthold med nok protein og energi er uansett det som har mest å si for treningsresultatene.

Holder det egentlig med trening og sunt kosthold?

Her er det korte svaret ja. Har du et smart treningsprogram og et kosthold som er tilpasset deg og din målsetting er det det som kommer til å avgjøre hva slags resultater du får.

Et kosttilskudd på toppen av dette vil utgjøre ekstremt liten forskjell. Ikke glem at det heter kosttilskudd. Det skal komme i tillegg til og supplere kostholdet ditt.

kosttilskudd

Hvem bør bruke kosttilskudd?

Dersom verken trening eller kosthold er på stell så gjelder det å få dette på plass før du vurderer å bruke kosttilskudd. De som faktisk har nytte av å bruke kosttilskudd har allerede full kontroll på både trening og kosthold, og bruker kosttilskudd for å hente noen få prosent ekstra.

På et høyt nivå kan disse prosentene være avgjørende for om man får videre progresjon i treningen.

Kosttilskuddene som har effekt

Det er noen få kosttilskudd som kan vise til effekt på styrke og muskelvekst.

Kreatin

Kreatin er antakeligvis det mest studerte og konkluderte kosttilskuddet, og det er en bred enighet om at det definitivt fungerer. Husk, det er ingen mirakelkur selv om studier viser at det har signifikant effekt. Likevel har det vist at man kan bli 5-20 prosent sterkere og øke muskelmassen, i tillegg til at det kan ha effekter på å redusere fettprosenten.

Derfor er det et godt kosttilskudd å velge både for å bygge styrke og muskelmasse, og når man skal gå ned i fettprosent og ønsker å beholde så mye muskelmasse som mulig. Som en bonus har man også sett at kreatin reduserer nedbrytningen av protein i musklene.

Det finns flere typer kreatin, men den som er anbefalt er den som heter kreatin monohydrat. Noen personer responderer ikke på kreatin fordi de allerede har fulle kreatinlagre.

Vanlig anbefalt inntak er rundt 5 gram per dag, litt mer hvis du er tung. Det er ikke noe behov for å bruke det i sykluser, bare bruk den samme dosen hver dag.

Protein

Egentlig er proteintilskudd en matvare, og ikke kosttilskudd, men vi inkluderer det i denne listen fordi det gjerne selges på samme sted som andre kosttilskudd og blir regnet som det i treningssammenheng.

Proteinpulver er absolutt ikke et nødvendig kosttilskudd, men det kan være en veldig smart måte å klare å få i seg nok protein på hvis det er vanskelig å få til gjennom vanlig kosthold. Er det noe vi vet at både bygger muskler og styrke så er det å få i seg tilstrekkelig med protein hver dag, gjerne rundt 2 gram per kilo kroppsvekt.

Noen kan synes det er vanskelig fordi de har hektiske dager, eller rett og slett ikke orker å spise så mye mat. Da er det ofte mye lettere og mer praktisk å drikke en proteinshake i løpet av dagen.

De mest populære typene proteintilskudd er myse, kasein og soyaprotein.

kosttilskudd

Gainere

Gainere er kosttilskudd i pulverform som man blander ut med væske og som inneholder mange kalorier. Dette er et kosttilskudd som passer for de som trenger mye energi hver dag, men som synes det er utfordrende å spise nok til å klare å møte energibehovet. Og man kan verken bygge muskler eller bli sterk om man ikke får i seg nok energi.

Noen gainere kan inneholde så mye som 1000 kalorier per porsjon, og disse kaloriene kommer hovedsakelig fra karbohydrater. Det kan være alt fra 75-300 gram karbohydrat og 20-60 gram protein per porsjon.

Det er viktig at dette kommer i tillegg til et sunt og variert kosthold, og ikke brukes for å erstatte ett eller flere av dagens måltider.

Koffein

Det er ingen tvil om at det utgjør en stor fordel når det kommer til utholdenhetsidrett og aktiviteter med høy intensitet. Koffeinbaserte drikker er veldig populært blant personer som trener styrketrening. Flere studier viser positiv effekt, men generelt mangler det litt for å gi et endelig svar på hvordan det påvirker styrketreningen.

Det er flere studier som viser positive effekter av koffein når det kommer til styrke i ulike øvelser sammenlignet med placebo, men andre studier viser ingen forskjell. Men koffeinet har en positiv effekt når det kommer til å minske følelsen av at man er sliten, og gjør opplevelsen av trening enklere.

Selv om det ikke gjør at man blir sterkere der og da kan det bidra til at lange og tøffe styrkeøkter kan gjennomføres med litt høyere kvalitet enn uten koffein. Og som nevnt tidligere er det jo i treningen at magien ligger, ikke i kosttilskuddene.

Beta alanin

Beta alanin er en aminosyre som minner litt om kreatin. I motsetning til kreatin fungerer beta alanin best når det kommer til muskulær utholdenhet. Det kan ha en virkning når du for eksempel trener dropp sett, supersett eller sirkeltrening.

Beta alanin har ikke en akutt effekt, og må som kreatin tas kontinuerlig for at det skal fungere. Anbefalt dose er 3-5 gram per dag.

Noen kan oppleve at det prikker og stikker i armene og ansiktet etter man har tatt det, men dette sier ikke noe om effekten. Er det veldig plagsomt kan du dele opp dosen og heller spre den over to til tre doser i løpet av dagen.

Kilder

Healthline.com

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Ernæring

Vil du bygge muskler må du få i deg nok mat!

Trener du regelmessig uten å få de resultatene du ønsker? Da…
Dato: Mai 24, 2024
Gratis Treningsprogram

Bli sterk(ere) og bygg muskler med dette treningsprogrammet!

Har du trent en stund og ønsker både å bli sterkere…
Dato: Mai 23, 2024
Fysisk og psykisk helse

Mentalt velvære: Hvordan finne en god balanse mellom hvile og trening?

I en hverdag preget av konstante krav og forventninger, kan kroppen…
Dato: Mai 23, 2024
Best i test - kosttilskudd

Vegansk proteinpulver – Best i test 2024!

Vi gir deg oversikten over de 6 beste og mest populære…
Dato: Mai 23, 2024
Kostholdsprogram

Kostholdsplan for deg som ikke spiser kjøtt! (pescetarianer)

Det er fullt mulig å få i deg all den næringen…
Dato: Mai 22, 2024
Oppskrifter

Valnøttboller i tomatsaus!

Enten om du ikke spiser kjøtt eller bare vil ha litt…
Dato: Mai 22, 2024
Fysisk og psykisk helse

Søvn og Trening: Forbedre resultater og livskvalitet med disse søvntipsene

Det er flere fordeler med tilstrekkelig mengde søvn. Gode søvnrutiner kan…
Dato: Mai 22, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Løk – Hvorfor du bør spise mer løk!

Det å bruke løk i matlagingen gir ikke bare bedre smak…
Dato: Mai 21, 2024
Skadeforebyggende

Løpeskader: Skadeforebyggende tiltak for skadefri løping

Løping er både den mest populære og belastende formen for utholdenhetstrening.…
Dato: Mai 21, 2024
Gratis Treningsprogram

Treningsøkt på 30 minutter – For styrke og kondisjon!

Det er ikke alltid man har tid til flere styrke- og…
Dato: Mai 16, 2024
Best i test - kosttilskudd

Weight Gainer – Best i test 2024!

Vi gir deg oversikten over markedets beste weight gainer i 2024!…
Dato: Mai 16, 2024
Nybegynnere

Styrketrening – Hva er styrketrening, og hvorfor burde du trene styrke?

Styrketrening er en effektiv form for trening som fokuserer på å…
Dato: Mai 16, 2024
Ernæring

6 viktige næringsstoffer som styrker immunforsvaret!

Et godt sammensatt kosthold er med på å styrke immunforsvaret vårt…
Dato: Mai 15, 2024
Sponset

Rask og dyp farge med Norges sterkeste betakaroten – 20 mg

Kostholdsprogram

Kostholdsplan som sikrer deg nok jern og fiber!

Spiser du variert og får i deg alle næringsstoffene du trenger?…
Dato: Mai 13, 2024
Gratis Treningsprogram

Treningsprogram for deg med «kontor-rygg»

Mye stillesitting og arbeid foran pc'en gjør lett til at man…
Dato: Mai 10, 2024